Ensi-ja jälkimarkkinat
Sijoittajat pyrkivät mahdollisuuteen reagoida hintavaihteluihin milloin tahansa. On äärimmäisen turhauttavaa, kun et voi realisoida voittoja tai tappioita silloin, kun institutionaaliset sijoittajat käyvät kauppaa ensi- ja jälkimarkkinoilla (pre- ja aftermarket). 

LYNXin kautta voit kuitenkin osallistua kaupankäyntiin ensi- ja jälkimarkkinoilla, mikä antaa sinulle mahdollisuuden hyötyä hintavaihteluista normaalien kaupankäyntituntien ulkopuolella. Tässä artikkelissa saat kattavan käsityksen siitä, miten voit osallistua pre- ja aftermarket kaupankäyntiin LYNXin kautta. 

Kun luot toimeksiantosi, sinun tarvitsee vain valita toteutusmahdollisuus normaalien kaupankäyntituntien ulkopuolella. Voit myös valita, että toimeksiantosi voidaan toteuttaa ennen pörssin aukeamista. 

Jos etsit välittäjää käydäksesi kauppaa ensi- ja jälkimarkkinoilla, klikkaa tästä

Ensi- ja jälkimarkkinakaupankäynti 

Termit ensi- ja jälkimarkkina viittaavat pörssien aukioloaikoihin. Esimerkiksi Saksassa Xetra-pörssin normaalit kaupankäyntitunnit ovat kello 10:00-18:30 (Suomen aikaa) ja yhdysvaltalaisten pörssien, kuten NYSE:n ja NASDAQin, kello 16:30-23:00 (Suomen aikaa). Jotkut pörssit sallivat kaupankäynnin myös normaalien kaupankäyntituntien ulkopuolella. Termillä ensimarkkinakaupankäynti (Premarket) viitataan kaupankäyntiin, joka tapahtuu ennen näitä kaupankäyntitunteja ja vastaavasti termillä jälkimarkkinakaupankäynti (After Hours) viitataan kaupankäyntiin, joka tapahtuu näiden kaupankäyntituntien päätyttyä. Suomessa jälkimarkkinakaupankäynnistä käytetään myös nimitystä jälkipörssi. 

Määritelmä
Mitä on ensi- ja jälkimarkkinakaupankäynti?

Kaupankäyntiä, joka tapahtuu ennen tietyn pörssin normaaleja kaupankäyntitunteja, kutsutaan ensimarkkinakaupankäynniksi (Premarket); kaupankäyntiä, joka tapahtuu normaalien kaupankäyntituntien päädyttyä kutsutaan jälkimarkkinakaupankäynniksi (After Hours).

Ensi- ja jälkimarkkinakaupankäynti on erityisen suosittua Yhdysvaltain markkinoilla, ja sijoittajat voivat aloittaa sijoittamisen ensimarkkinoilla jo kello 11:00 aamulla (Suomen aikaa). Kun Yhdysvaltain pörssit sulkeutuvat kello 23:00 (Suomen aikaa), sijoittajat voivat käydä kauppaa jälkipörssissä vielä kello 3:00 (Suomen aikaa) asti.  

Wall Streetin lisäksi myös monessa Euroopan pörssissä voi käydä kauppaa normaalien kaupankäyntituntien ulkopuolella. Esimerkiksi AEX:n hollantilaisilla osakkeilla voi käydä kauppaa kello 09:00-23:00 (Suomen aikaa), mutta kaupankäyntivolyymit ovat yleensä paljon matalampia ja osto- ja myyntihintojen väliset erotukset (spreadit) suurempia.   

Huomioithan, että voit käydä kauppaa normaalien kaupankäyntituntien ulkopuolella ainoastaan rajahintaisilla toimeksiannoilla (LMT). Markkinahintaisia toimeksiantoja (MKT) ja stop-toimeksiantoja (STP) ei toteuteta. 

Tiesitkö, että voit helposti tutustua kunkin osakkeen kaupankäyntitunteihin TWS-kaupankäyntialustalla? Tuplaklikkaa haluamaasi arvopaperia ja alla oleva taulukko tulee näkyviin. 

TWS kaupankayntitunnit
TWS kaupankäyntitunnit. Lähde: TWS. Tallennettu: 7.9.2023.

Kaupankäynti ensi- ja jälkimarkkinoilla LYNXin kautta: miten tämä käytännössä toimii? 

Kun syötät toimeksiannon tietylle yhdysvaltalaiselle osakkeelle, voit ilmoittaa Time in Force -sarakkeessa ruksimalla, voidaanko tämä toimeksianto toteuttaa normaalien kaupankäyntituntien ulkopuolella (“Fill outside RTH”) vai ennen pörssin aukeamista (“Allow pre-open”). 

Fill outside RTH TWS
Time in Force -sarakke. Lähde: TWS. Tallennettu: 7.9.2023.

Myös LYNX Trading mobiilisovellusten ja LYNX+ selainsovelluksen kautta on mahdollista hyödyntää ensi- ja jälkimarkkinoilla tapahtuvaa kaupankäyntiä. 

Osakkeen kurssikehityksen näyttäminen normaalien kaupankäyntituntien ulkopuolella 

Voit ilmoittaa kaavioissa, että haluat nähdä osakkeen kurssikehityksen normaalien kaupankäyntituntien ulkopuolella. Voit tehdä tämän merkitsemällä “Show quotes outside of regular trading hours” Chart Parameters –valikon kautta. 

Kaavioasetukset TWS.
Kaavioasetukset – Show data outside of regular trading hours. Lähde: TWS. Tallennettu: 13.9.2023.

Esimerkki: Kaupankäynti yhdysvaltalaisilla osakkeilla jälkimarkkinoilla 

Useimmat yritykset julkistavat tuloksiaan normaalien kaupankäyntituntien ulkopuolella, ja merkittävät markkinareaktiot seuraavat usein välittömästi niiden jälkeen. Suurin osa vähittäissijoittajista joutuu kuitenkin odottamaan normaalin kaupankäynnin alkamista ennen kuin he voivat toimia. Tämä on huomionarvoista, sillä suurimmat kurssimuutokset tapahtuvat yleensä juuri normaalien kaupankäyntituntien ulkopuolella, mikä voi vaikuttaa merkittävästi sijoitustuloksiisi. 

Jotta edellä mainitut tiedot olisivat ymmärrettäviä, esitämme esimerkin, joka havainnollistaa, miksi tämä on kiinnostavaa sinulle sijoittajana. 

Monet Wall Streetin yritykset julkistavat tuloksiaan kaupankäynnin päättyessä (klo 23:00 Suomen aikaa). Esimerkiksi 4. elokuuta 2021 Uber ilmoitti toisen vuosineljänneksen tuloksista heti Yhdysvaltain pörssien sulkeuduttua. Useimmat sijoittajat voivat reagoida tähän uutiseen vasta seuraavana päivänä klo 16:30 (Suomen aikaa), kun taas jälkimarkkinoilla toiminta käynnistyy välittömästi. Alla olevassa kaaviossa esitetään esimerkki: Uberin osake avautui seuraavana kaupankäyntipäivänä huomattavasti alempana, 40,40 dollarissa, mutta nousi nopeasti. 

Yllä olevassa kaaviossa näkyy Uberin osakkeen kurssikehitys normaalien kaupankäyntituntien aikana. Alla olevassa kaaviossa on sen sijaan otettu huomioon myös kurssikehitys normaalien kaupankäyntituntien ulkopuolella. Kuten näet, osakkeen hinta laski jopa alle 38 dollariin jälkimarkkinatuntien aikana 4. elokuuta 2021. 

Jos sinulla olisi ollut lyhyt positio Uberin osakkeessa, olisit voinut realisoida voittoja huomattavasti alemmilla tasoilla. Toisaalta, jos olisit ollut erityisen kiinnostunut Uberin osakkeesta heti tulosten julkistamisen jälkeen, olisit voinut ostaa sen merkittävästi alhaisemmalla hinnalla ja näin tehdä enemmän voittoa. 

Tämä on vain yksi esimerkki siitä, kuinka paljon mahdollisuuksia menettäisit, jos et voisi käydä kauppaa ensi- ja jälkimarkkinoilla. Jotkut osakkeet nousevat tai laskevat jälkimarkkinoilla kymmeniä prosentteja. 

Hyödyt ja haitat: likviditeetti ja hintaerot 

Kaupankäynnin edut ensi- ja jälkimarkkinoilla ovat nyt selvät. Voit reagoida välittömästi muutoksiin normaalien kaupankäyntituntien ulkopuolella, erityisesti neljännesvuositulosten julkistamisen aikaan, mikä tekee ensi- ja jälkimarkkinakaupankäynnistä houkuttelevaa.  

Yksi haittapuoli normaalien kaupankäyntituntien ulkopuolella tapahtuvassa kaupankäynnissä on likviditeetti. Yhdysvaltojen suurilla nimillä on lähes aina riittävästi volyymia, mutta pienemmillä osakkeilla ei ole tätä ylellisyyttä. Eurooppalaisten osakkeiden kohdalla sinun on oltava vielä valppaampi, sillä hintojen vaihteluväli on usein normaalia korkeampi. Pienemmän likviditeetin vuoksi ensi- ja jälkimarkkinakaupankäynti Euroopassa ei ole yhtä suosittua.  

Hintaero ilmaisee osto- ja myyntihintojen välisen eron. Sijoittajien suojelemiseksi et voi käydä kauppaa LYNXin kautta normaalien kaupankäyntituntien ulkopuolella STP- tai MKT-toimeksiannoilla, vaan voit käyttää vain LMT-toimeksiantoja.

Kiinnostaisiko sinua käydä kauppaa ensi- ja jälkimarkkinoilla? 

Vähittäissijoittajana sinulla on myös mahdollisuus käydä kauppaa ensi- ja jälkimarkkinoilla aivan kuten ammattilaisilla, jotta voit toimia tarvittaessa välittömästi. Miksi odottaa pörssin aukeamista klo 10:00 tai klo 16:30, kun voit iskeä heti, kun tilaisuus tarjoutuu?  

LYNXin kautta voit päiväkauppiaana tai sijoittajana hyödyntää erinomaista sijoitustuotevalikoimaa, sillä voit käydä kauppaa osakkeilla, ETF-rahastoilla, futuureilla, optioilla ja monilla muilla sijoitustuotteilla edullisesti. Vertaile kaupankäyntihintojamme kilpailijoihin ja käy tulevaisuudessa kauppaa ammattimaisen kaupankäyntialustan kautta.  

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Päivän ylin
Päivän alin
---
---
---
---

Displaying the --- chart

Displaying today's chart