Lyhyeksi myynti

LYNXin kautta voit hyödyntää laskevia osakekursseja myymällä osakkeita lyhyeksi (eng. short selling), mikä tarkoittaa osakkeiden myymistä, joita sinulla ei ole. Tätä strategiaa ei kuitenkaan voi käyttää kaikissa kaupankäynnin kohteena olevissa instrumenteissa. Yleinen esimerkki ovat yritykset, joiden osakkeiden likviditeetti tai markkina-arvo on matala. Lyhyeksi myynti on mahdollista vain limiittiluottotilillä.

LYNX+

Kun olet valinnut tuotteen, jolla haluat käydä kauppaa, siirry kyseisen tuotteen yleisnäkymään. Jos haluat myydä tuotetta lyhyeksi, klikkaa tuotteen yleisnäkymän oikeasta yläkulmasta Myynti-painiketta. Voit mukauttaa toimeksiannon ehtoja tarpeidesi mukaan, kuten määrää, voimassaoloaikaa, toimeksiantotyyppiä, hintaa jne. Kun olet valmis, klikkaa Lähetä toimeksianto.

Lisätietoja toimeksiannon luomisesta ja lähettämisestä löydät täältä: Toimeksiannon tekeminen.

Trader Workstation

Kun olet kirjautunut TWS-alustalle, klikkaa vasemmasta yläkulmasta kohtaa Order. Tämä avaa toimeksiantoruudun. Aloita lisäämällä haluamasi tuote Financial Information-kenttään. Lisättyäsi haluamasi tuotteen, siirry toimeksiantoruudun Actions-kenttään ja valitse Sell (“Myy”) myydäksesi tuotetta lyhyeksi. Voit mukauttaa toimeksiannon ehtoja tarpeidesi mukaan, kuten määrää, voimassaoloaikaa, toimeksiantotyyppiä, hintaa jne. Kun olet valmis, klikkaa Transmit lähettääksesi toimeksiannon pörssiin.

Lisätietoja toimeksiannon luomisesta ja lähettämisestä löydät täältä: Toimeksiannon tekeminen.

TWS-alustalla on mahdollista lisätä Shortable-sarake, josta voit kätevästi tarkistaa, onko tietyn osakkeen lyhyeksi myyminen mahdollista. Voit lisätä sarakkeen seuraavasti:

Kun olet kirjautunut TWS-alustalle, klikkaa alustan vasemmasta yläkulmasta Edit ja valitse Global Configuration. Tämä avaa uuden ikkunan. Aloita klikkaamalla kohtaa Trading Tools ja valitse Quote monitor ja Default layout. Siirry Market Data Columns-välilehdellä Available Columns-sarakkeseen ja kirjoita sen alapuolella näkyvään hakukenttään “Shortable” ja valitse Shortable hakutuloksista klikkaamalla Add. Tallenna muutos klikkaamalla Apply ja OK.

Shortable-sarakkeen värit kertovat lyhyesti seuraavat tiedot:

 • Vaalean vihreä: Vähintään 1000 osaketta on saatavilla lyhyeksi myyntiin.
 • Tumman vihreä: Osakkeen lyhyeksi myynti on mahdollista, mutta tällä hetkellä lyhyeksi myytäviä osakkeita ei ole saatavilla. Järjestelmä etsii parhaillaan osakkeita.
 • Punainen: Lyhyeksi myynti ei ole mahdollista valitulla osakkeella.

Kun myyt arvopapereita lyhyeksi, maksat LYNXille tavanomaisen välityspalkkion ja lisäksi maksat lyhyeksimyyntikorkoa (”Fee Rate”) arvopaperin lainanantajalle. Lyhyeksimyyntikoron määrä vaihtelee osakekohtaisesti. Edellä mainitusta Shortable-sarakkeesta (ks. “Mistä tiedän, mitä osakkeita voin myydä lyhyeksi?”) näet myös suuntaa antavan lyhyeksimyyntikoron haluamallesi osakkeelle (“Fee Rate” ilmoitetaan vuositasolla) viemällä hiiren yksittäisen Shortable-kolumnirivin päälle.

LYNX suosittelee myös, että asiakkaat käyttävät tilinhallinnan Support Center-valikosta löytyvää Short Stock (SLB) Availability -työkalua, jolla voi katsoa suuntaa antavan lyhyeksimyyntikoron halutulle osakkeelle.

Huomautus: Lyhyeksimyyntikorot voivat muuttua päivittäin. Yleensä nämä korot vaihtelevat 1–2 prosentin välillä vuodessa, mutta on myös tilanteita, joissa kustannukset voivat nousta satoihin prosentteihin vuodessa. Jos sinulla on avoin lyhyt positio, suosittelemme seuraamaan lainattujen osakkeiden lyhyeksimyyntikorkojen muutoksia säännöllisesti, jotta voit välttää odottamattomat yllätykset.

LYNX Trading-mobiilisovellus

Kun olet valinnut tuotteen, jolla haluat käydä kauppaa, siirry kyseisen tuotteen yleisnäkymään. Klikkaa Sell (“Myy”) myydäksesi tuotetta lyhyeksi. Voit mukauttaa toimeksiannon ehtoja tarpeidesi mukaan, kuten määrää, voimassaoloaikaa, toimeksiantotyyppiä, hintaa jne. Voit tarkistaa toimeksiannon ja mahdolliset muutokset vakuusvaatimuksiin ennen toimeksiannon lähettämistä pörssiin klikkaamalla toimeksiantoikkunan Preview-kuvaketta.

Kun olet valmis, voit lähettää toimeksiannon pyyhkäisemällä oikealle Slide To Submit -painikkeen päältä.

Lisätietoja toimeksiannon luomisesta ja lähettämisestä löydät täältä: Toimeksiannon tekeminen.

Usein kysyttyä

 1. Likviditeetti ja saatavuus: Osakkeet, joilla on matala kaupankäyntivolyymi, eivät välttämättä ole saatavilla lyhyeksi myyntiin, koska markkinoilla ei ole tarpeeksi tarjontaa lainaamista varten. Lyhyeksi myytävien osakkeiden lainaaminen edellyttää halukkaita lainanantajia, eikä vähän vaihdetuilla osakkeilla välttämättä ole tarpeeksi lainanantajia tämän mahdollistamiseksi.
 2. Sääntelyrajoitukset: Joissakin maissa tai pörsseissä sääntelyelimet voivat asettaa rajoituksia tiettyjen osakkeiden lyhyeksi myynnille. Nämä rajoitukset asetetaan yleensä estämään markkinoiden liiallista manipulointia, volatiliteettia tai voimakasta laskupainetta tiettyä osaketta kohtaan.
 3. Markkinaolosuhteet: Korkean volatiliteetin tai epävarmoina aikoina pörssit ja välittäjät voivat keskeyttää tai rajoittaa tiettyjen osakkeiden lyhyeksi myyntiä estääkseen markkinoiden epävakauden lisääntymistä.
 4. Yhtiötapahtumat: Erityisesti kriittisten tapahtumien, kuten fuusioiden, yritysostojen, tulosjulkistusten tai muiden merkittävien yhtiötapahtumien aikana yritykset saattavat pyytää, että niiden osakkeita ei saa myydä lyhyeksi. Tämän tarkoituksena on estää osakekurssin mahdollinen manipulointi herkkinä ajanjaksoina.
 5. Riskienhallinta: Välittäjät ja selvitysyhteisöt käyttävät riskinhallintamekanismeja. Jos ne katsovat, että tietyn osakkeen lyhyeksi myyntiin liittyy liian suuri riski mahdollisten hintaerojen tai muiden tekijöiden vuoksi, ne saattavat rajoittaa lyhyeksi myyntiä.
 6. Oikeudelliset ja eettiset seikat: Tietyt osakkeet eivät välttämättä ole saatavilla lyhyeksi myyntiin oikeudellisten tai eettisten seikkojen vuoksi. Esimerkiksi sosiaalisesti herkillä toimialoilla toimivien yritysten osakkeiden lyhyeksi myyntiä saatetaan rajoittaa yhtiön toiminnan kielteisten vaikutusten välttämiseksi.
 7. Markkinatakaajan hyväksyntä: Tietyt osakkeet vaativat markkinatakaajien hyväksynnän lyhyeksi myyntiä varten. Markkinatakaajat ovat toimijoita, jotka edistävät likviditeettiä ja kaupankäyntiä tietyllä arvopaperilla. Jos markkinatakaajat eivät hyväksy tietyn osakkeen lyhyeksi myymistä, sitä ei välttämättä voi myydä lyhyeksi.
 8. Tekniset tekijät: Erityistilien, kuten eläketilien, kautta säilytettäviä osakkeita ei välttämättä voi myydä lyhyeksi näiden tilien ominaisuuksien vuoksi.

Kyseistä osaketta ei enää voida lainata lyhyeksi myyntiä varten. Osakkeiden saatavuus lainaamista varten ei ole aina taattu, erityisesti niiden osakkeiden osalta, joiden tarjonta ei riitä lainaamiseen.

Osingonmaksuilla ja muilla yhtiötapahtumilla voi olla vaikutuksia sekä lyhyeksi myyjään että osakkeiden lainanantajaan. Seuraavassa tarkastellaan, mitä näissä skenaarioissa tapahtuu:


Osingonmaksu:

Jos olet lyhyeksimyyjä, olet lainannut ja myynyt osakkeita, joita et todellisuudessa omista. Tämän vuoksi olet velvollinen korvaamaan lainatut osakkeet jossain vaiheessa.


Kun yhtiö jakaa osinkoa, osingon arvo vähennetään yhtiön osakkeen hinnasta. Tämä tarkoittaa, että jos myyt osaketta lyhyeksi, olet velkaa osingosta osakkeiden lainaajalle. Sinun on siis korvattava osingon määrä lainanantajalle omista varoistasi.

Muut yhtiötapahtumat (esim. osakesplitit, fuusiot, spin-offit):
Samoin kuin osingot, myös muut yhtiötapahtumat voivat vaikuttaa osakkeen arvoon ja lyhyeksimyyjän positioon.
Esimerkiksi jos myyt lyhyeksi osaketta, joka splitataan, velkasi lainanantajalle kasvaa, ja sinun on ehkä toimitettava lisää osakkeita kattaaksesi positiosi.

Ennen lyhyeksi myyntiä sijoittajien on ymmärrettävä perusteellisesti osakkeiden lainaamiseen liittyvät ehdot ja riskit ja varauduttava mahdollisiin muutoksiin, jotka voivat tapahtua yhtiötapahtumien seurauksena.

Maksetut lyhyeksimyyntikorot löytyvät tiliotteen Interest-osiosta. Lisätietoja tiliotteen hakemisesta ja sen eri sisällöstä löydät täältä.

Vastuuvapauslauseke:
Tällä sivulla olevat tiedot eivät koske mitään yksittäistä LYNXin sivuliikettä. Sivuliikekohtaiset tiedot löytyvät sinua koskevan sivuliikkeen verkkosivuilta. Sivuliikekohtaiset tiedot voivat poiketa tällä sivulla esitetyistä tiedoista.

Näytä koko vastuuvapauslauseke Sulje koko vastuuvapauslauseke