Osta ja myy osakkeiden murto-osia

Hyödynnä mahdollisuutta ostaa ja myydä osakkeiden murto-osia LYNXin kautta, kun kyseessä ovat yhdysvaltalaiset, kanadalaiset ja eurooppalaiset osakkeet (tai ETF-rahastot, jos niitä on saatavilla) – entistä joustavamman kaupankäynnin mahdollistamiseksi.  

Joidenkin osakkeiden, kuten Booking Holdings Inc:n, Seaboardin ja Hermes International SCA:n, hinta on vähintään nelinumeroinen. Tämän vuoksi piensijoittajien ja myös kokeneiden treidaajien, jotka haluavat hajauttaa sijoituksiaan laajasti, on vaikea sisällyttää tällaisia osakkeita salkkuunsa. Ratkaisu löytyy osakkeiden murto-osista. Murto-osat mahdollistavat sijoittamisen osaan kokonaisesta osakkeesta haluamallasi määrällä riippumatta osakkeen hinnasta. Sijoittajat voivat esimerkiksi ostaa vain puolet osakkeesta kokonaisen osakkeen sijaan. 

Avaa arvo-osuustili
Osta ja myy osakkeiden murto-osia

Osta ja myy osakkeiden murto-osia

Kaupankäynti murto-osilla – Miten se toimii? 

Voit käydä kauppaa osakkeiden murto-osilla LYNXin kautta kahdella tavalla. Voit joko määrittää halutun osakemäärän, esim. 0,2 tai vaihtoehtoisesti sijoitettavan summan määrittelemättä tarkkaa osakkeiden määrää. Jos määritelty sijoitettava summa jaettuna osakkeen senhetkisellä hinnalla ei kata kokonaisia osakkeita, ostat tai myyt murto-osia. Tämän mahdollistamiseksi välittäjä hankkii kokonaisia osakkeita, jotka jaetaan sitten suhteellisesti asiakkaille. Tämä tarkoittaa sitä, että kun osinkoja maksetaan, sijoittajat saavat osingosta vain sen osuuden (pro-rata basis), joka heidän hallussaan on osakkeina. Sijoittaja voi sulkea murto-osaposition kokonaan tai osan siitä, ja välittäjä sitoutuu ostamaan murto-osat takaisin sijoittajalta. Tästä palvelusta ei yleensä peritä lisämaksua. 

Murto-osat – Hyödyllisiä osakekaupassa 

  • Kalliiden osakkeiden ostaminen: Osakkeiden murto-osia ostamalla sijoittajat voivat käydä kauppaa myös kalliimmilla osakkeilla, joiden markkina-arvo on korkea ja jotka olisivat muuten liian kalliita heille.
  • Sijoittamalla minkä tahansa summan osakkeisiin: Sijoittajat voivat sijoittaa haluamansa summan, esimerkiksi 3000 USD, riippumatta osakkeen todellisesta markkinahinnasta.
  • Salkun hajauttaminen: Sijoittajien ei tarvitse ostaa kokonaisia osakkeita, joten salkku voidaan hajauttaa optimaalisesti myös pienemmillä sijoituksilla.
  • Sijoita jokainen sentti: Sijoittajat voivat myös käyttää tilillään olevia pienempiä käteissaldoja ja sijoittaa ne osakkeiden murto-osiin tuottojen maksimoimiseksi.
Kaupankäynti murto-osilla – Miten se toimii?
Huomautus kaupankäynnistä osakkeiden murto-osilla

Huomioithan, että minkä tahansa LYNXin kautta tapahtuvan murto-osien osto- tai myyntitapahtuman yhteydessä IBKR:n tytäryhtiö toimii yleensä vastapuolena. Lisätietoja murto-osien riskeistä on saatavilla täällä: Fractional Shares Trading Disclosure (English)Murto-osien ostaminen – Esimerkki 

Ostamalla murto-osia voit sijoittaa osakkeeseen riippumatta osakkeen hinnasta ja sijoituksesi määrästä – mikään osake ei ole liian kallis. 

LYNXin kautta voit ostaa yhdysvaltalaisten, eurooppalaisten, kanadalaisten ja ETF-rahastojen murto-osia. Seuraavat esimerkit havainnollistavat murto-osilla käytävän kaupan tarjoamia mahdollisuuksia. 

Esimerkki 1: Kiinteä sijoitettava summa

Yhdysvaltalaiset osakkeet  

Oletetaan, että haluat jakaa 4000 USD sijoituksen tasan neljään eri yhdysvaltalaiseen osakkeeseen. Toisin sanoen haluat sijoittaa 1000 USD kuhunkin näistä neljästä yhdysvaltalaisesta osakkeesta. Jos dollarimäärä ei johda kokonaisten osakkeiden ostamiseen, salkkuusi lisätään vastaavat murto-osat. 

Yhdysvaltalainen osake Sijoitettava summa Osakkeen hinta*Osakkeiden lukumäärä (ml. murto-osat)
Netflix1000 USD394,40 USD 2,5355 osaketta 
Tesla1000 USD265,28 USD 3,7696 osaketta 
Seaboard1000 USD3 840,00 USD 0,2604 osaketta 
Booking1000 USD3 158,33 USD0,3166 osaketta 

*Päätöskurssi 18. syyskuuta 2023 – Arvopaperivalikoima on tarkoitettu ainoastaan tiedotustarkoituksiin, eikä sitä voida pitää tarjouksena, kehotuksena tai suosituksena rahoitusvälineiden ostamisesta tai myymisestä.

Eurooppalaiset osakkeet 

Oletetaan, että haluat jakaa 5000 EUR sijoituksen tasan neljään eri eurooppalaiseen osakkeeseen. Toisin sanoen haluat sijoittaa 1250 EUR kuhunkin näistä neljästä eurooppalaisesta osakkeesta. Jos euromäärä ei johda kokonaisten osakkeiden ostamiseen, salkkuusi lisätään vastaavat murto-osat. 

Eurooppalainen osake Sijoitettava summa Osakkeen hinta*Osakkeiden lukumäärä (ml. murto-osat)
LVMH1250 EUR 742,50 EUR 1,6835 osaketta 
Lotus Bakeries1250 EUR 7 390,00 EUR 0,1691 osaketta 
Hermes1250 EUR 1 874,40 EUR 0,6669 osaketta 
Adidas1250 EUR 169,60 EUR 7,3703 osaketta 

*Päätöskurssi 18. syyskuuta 2023 – Arvopaperivalikoima on tarkoitettu ainoastaan tiedotustarkoituksiin, eikä sitä voida pitää tarjouksena, kehotuksena tai suosituksena rahoitusvälineiden ostamisesta tai myymisestä.

Esimerkki 2: Tarkka määrä osakkeita

Yhdysvaltalaiset osakkeet 

Oletetaan, että haluat sisällyttää salkkuusi neljä yhdysvaltalaista osaketta, joiden kokonaiskustannukset ylittävät budjettisi. Koska sinulla on mahdollisuus ostaa murto-osia, voit esimerkiksi ostaa vain puolikkaan osakkeen, jolloin sijoitettava summa käytännössä puolittuu.

Yhdysvaltalainen osakeOsakkeiden lukumäärä (ml. murto-osat) Osakkeen hinta*Sijoitettava summa
Microsoft0,5 osaketta  329,06 USD 164,53 USD
Apple0,5 osaketta 177,97 USD 88,99 USD
Walmart0,5 osaketta  163,42 USD 81,71 USD
Boeing0,5 osaketta 205,12 USD 102,56 USD

*Päätöskurssi 18. syyskuuta 2023 – Arvopaperivalikoima on tarkoitettu ainoastaan tiedotustarkoituksiin, eikä sitä voida pitää tarjouksena, kehotuksena tai suosituksena rahoitusvälineiden ostamisesta tai myymisestä.

Eurooppalaiset osakkeet 

Oletetaan, että haluat lisätä salkkuusi eurooppalaisia osakkeita, mutta niiden hinta on liian korkea. Koska sinulla on mahdollisuus ostaa murto-osia, voit esimerkiksi ostaa vain kolme neljäsosaa osakkeesta, mikä pienentää sijoitettavaa summaa. 

Eurooppalainen osakeOsakkeiden lukumäärä (ml. murto-osat) Osakkeen hinta*Sijoitettava summa
LVMH0,75 osaketta 742,50 EUR 556,88 EUR
ASML0,75 osaketta 557,50 EUR 418,13 EUR
Kering0,75 osaketta  459,45 EUR 344,59 EUR
SAP0,75 osaketta 126,68 EUR 95,01 EUR

*Päätöskurssi 18. syyskuuta 2023 – Arvopaperivalikoima on tarkoitettu ainoastaan tiedotustarkoituksiin, eikä sitä voida pitää tarjouksena, kehotuksena tai suosituksena rahoitusvälineiden ostamisesta tai myymisestä.


Osakkeiden murto-osat – edut ja haitat     

Murto-osien edut

Murto-osien avulla on mahdollista koota salkku erilaisista arvopapereista, joista osa voi olla liian kalliita tietyille sijoittajille, jos ne ostettaisiin kokonaisina osakkeina. Murto-osien ostaminen antaa sijoittajalle mahdollisuuden olla sulkematta yhtiötä pois pelkästään sen osakkeen hinnan perusteella. 

Kun olet vasta aloittamassa sijoittamista osakemarkkinoille eikä sinulla ole suurta summaa rahaa sijoitettavana, murto-osat voivat tehdä merkittävän eron. Murto-osien avulla pääset heti mukaan markkinoille ja voit mahdollisesti alkaa hyötyä niiden kehityksestä jo aikaisemmin. 

Yksi salkun rakentamisen perussäännöistä on hajauttaminen. Koska murto-osien avulla voit hankkia arvopapereita useista yhtiöistä, kun normaalisti sinulla olisi varaa vain yhden tai kahden yhtiön kokonaisiin osakkeisiin, murto-osat helpottavat salkun hajauttamista. Murto-osien avulla sijoitukset voidaan hajauttaa useisiin eri toimialojen yrityksiin, jolloin salkku saadaan monipuolisemmaksi ja samalla varmistetaan, että rahaa ei jää sijoittamatta. 

Dollarikustannusten keskiarvoistaminen (Dollar-cost averaging, DCA) on sijoitusstrategia, jossa sijoittajat sijoittavat säännöllisin väliajoin kiinteän rahamäärän laajentaakseen positioita. Koska osakkeilla käydään yleensä kauppaa toisen desimaalin tarkkuudella, on harvinaista, että tasasuuruisilla sijoitussummilla voidaan ostaa täysin tasaisia määriä osakkeita. Murto-osilla koko sijoitussumma voidaan sijoittaa viimeistä senttiä myöten. Näin ollen murto-osat auttavat maksimoimaan dollarikustannusten keskiarvoistamisen.  

Murto-osien haitat

Kaikki osakkeet eivät ole saatavilla kaupankäyntiin murto-osilla. Et ehkä voi valita yhtä monesta yhtiöstä kuin jos ostaisit kokonaisia osakkeita.

Murto-osilla kaupankäyntiin liittyy likviditeettiriski. Murto-osilla ei välttämättä käydä kauppaa yhtä usein tai yhtä nopeasti kuin kokonaisilla osakkeilla. Välittäjät odottavat, kunnes heille on kertynyt riittävästi osittaisia osakkeita koskevia toimeksiantoja, jotta he voivat ostaa kokonaisia osakkeita, mikä saattaa hidastaa toimeksiantojen toteuttamisnopeutta. 

Sijoittajilla ei ole äänioikeutta heidän tilillään olevien osakkeiden murto-osien osalta. 

Osakkeiden murto-osia ei hyväksytä positioiden siirroissa.


Usein kysyttyä

Mitä murto-osilla kaupankäynti on?

Murto-osilla kaupankäynnin avulla voit sijoittaa yrityksiin, joiden koko osakkeen hintaan sinulla ei välttämättä ole varaa. Se helpottaa myös salkkusi hajauttamista, sillä voit käydä kauppaa murto-osilla useista yhtiöistä, kun muuten olisit voinut käydä kauppaa vain yhden tai kahden yhtiön kokonaisilla osakkeilla. 

Voit ostaa murto-osan osakkeesta määrittelemäsi käteismäärän perusteella. Jos esimerkiksi haluat sijoittaa 500 USD, mutta yksi osake, jonka haluat ostaa, maksaa tällä hetkellä 1000 USD, saat 0,5 osaketta. Jos haluat myydä murto-osan osakkeesta, voit tehdä sen määrittämällä murto-osan määrän (esimerkiksi myydä 0,25 osaketta).

Miten otan murto-osat käyttöön?

LYNXin asiakkaana tilisi aktivoituu automaattisesti murto-osilla kaupankäyntiä varten.

Millä tuotteilla voin käydä kauppaa murto-osina? 

Tarjoamme murto-osilla kaupankäyntiä soveltuvilla yhdysvaltalaisilla, kanadalaisilla ja eurooppalaisilla osakkeilla sekä ETF-rahastoilla, jos niitä on saatavilla.

Voiko murto-osia myydä LYNX+ alustan tai API:n kautta?

Kaupankäyntiä murto-osilla tuetaan FIX/CTCI:n kautta, mutta ei tällä hetkellä LYNX+ alustan tai API:n kautta. Kaupankäynti murto-osilla edellyttää TWS Build Version 979 tai uudempaa versiota.

Mitkä ovat murto-osiin sovellettavat kaupankäyntikulut?

Murto-osilla kaupankäyntiin sovelletaan samoja kaupankäyntikuluja kuin tavalliseen osake kaupankäyntiin. Kaikki osakekauppaan liittyvät kaupankäyntikulut löytyvät Hinnastostamme.

Mitä toimeksiantotyyppejä voin käyttää käydessäni kauppaa murto-osilla? 

Limit, Limit if Touched, Market, Market if Touched, Stop, Stop Limit, Stop – Trailing Stop, Stop – Trailing Stop Limit, Trailing Limit if Touched ja Trailing Market if Touched.

Huomautus: At the Opening ja At the Close -toimeksiantotyyppejä ei tueta murto-osien kanssa.

Näytä enemmän Näytä vähemmän