Optioiden toteuttaminen

Jos sinulla on pitkä positio optioissa (joko myynti- tai osto-optio), sinulla on oikeus toteuttaa näitä optioita, eli voit vaatia vastapuolta, joka myi sinulle optiot, täyttämään velvoitteensa. Lue lisää aiheesta tästä artikkelista.

Optioiden toteuttaminen TWS-alustan kautta

Klikkaa päävalikosta Trade ja valitse Option Exercise.

Option Exercise -ikkunan Long Positions -osiossa klikkaa Exercise Action -sarakkeesta Select sen option tai niiden optioiden osalta, jotka haluat toteuttaa.

Valittuasi optiot näet kaksi vaihtoehtoa: Exercise Early – All ja Exercise Early – Partial. Jälkimmäinen on käytettävissä, jos sinulla on useampi kuin yksi optiosopimus. Jos valitset tämän vaihtoehdon, määritä optiosopimusten määrä asianmukaiseen kenttään ja vahvista valinta klikkaamalla OK.

Jos sinulla on vain yksi optio, jonka haluat toteuttaa, tai haluat toteuttaa kaikki positioon kuuluvat optiot, klikkaa Exercise Early – All.

Oikealla näkyy nyt sininen T-painike (Transmit). Klikkaa painiketta lähettääksesi toteuttamispyynnön.

Optioiden toteuttaminen LYNX Trading-sovelluksen kautta

Siirry päävalikkoon ja valitse Option Exercise/Roll. Seuraavaksi klikkaa Long Positions-kohdasta sitä optiopositiota, jonka haluat toteuttaa, ja valitse Exercise Options.

Jos optiopositiosi koostuu useammasta optiosopimuksesta, syötä haluamasi optioiden määrä asianmukaiseen kenttään. Kun olet tehnyt valintasi, vahvista valinta klikkaamalla Submit Instruction.

Jos optiopositiosi koostuu vain yhdestä optiosopimuksesta, voit yksinkertaisesti valita Submit Instruction.

Usein kysyttyä

Tällä hetkellä optioita ei voi toteuttaa LYNX+ alustan kautta. Voit kuitenkin toteuttaa optioita TWS-alustan tai LYNX Trading -mobiilisovelluksen kautta.

 • TWS: Peruuta toteuttamispyyntö klikkaamalla valikosta Trade ja valitsemalla Option Exercise. Siirry seuraavaksi oikealla puolella olevaan Exercise Action -sarakkeeseen ja klikkaa C-painiketta (Cancel).
 • LYNX Trading-mobiilisovellus: Jos haluat peruuttaa toteuttamispyynnön, siirry ensin päävalikkoon ja valitse Transactions. Siirry seuraavaksi Orders-välilehdelle ja klikkaa pyyntöä, jonka haluat peruuttaa. Vahvista valintasi sovelluksen alareunassa näkyvällä liukupainikkeella.

Tiedot optioista, jotka on toteutettu viimeisten seitsemän päivän aikana, ovat helposti saatavilla sekä TWS:n että LYNX Trading- mobiilisovelluksen kautta.

 • TWS: Siirry valikkoon ja klikkaa Trade History. Action-sarakkeesta löydät vahvistuksen toteutuksesta. Jos haluat yksityiskohtaisempia tietoja toteutuksesta, klikkaa +-symbolia vastaavalta riviltä.
 • LYNX Trading-mobiilisovellus: Siirry päävalikkoon ja valitse Transactions. Siirry seuraavaksi Trades-välilehdelle ja valitse haluamasi päivämäärä. Jos optiot toteutettiin kyseisenä päivänä, tiedot löytyvät Action-sarakkeesta.
 • Tiliote (Activity Statement): Löydät tiedot optioiden toteutuksesta myös tiliotteesi Trades-osiosta. Oikeanpuoleisessa Code-sarakkeessa on lyhenne Ex (Exercise), joka tarkoittaa, että optio(t) on toteutettu. Ohjeet tiliotteen hakemiselle löydät täältä.

Optiot, jotka ovat plusoptioita (eng. in-the-money, ITM) erääntymispäivänä, toteutetaan automaattisesti. Voit kuitenkin määrittää TWS:n asetukset niin, että sopimuksia ei toteuteta automaattisesti:

Klikkaa valikosta Trade ja valitse Option Exercise. Etsi oikealta puolelta Exercise Action -sarake ja valitse Lapse.

Tämä toiminto on käytettävissä vain viimeisenä kaupankäyntipäivänä.

LYNX ei peri erillistä optioiden toteutuspalkkiota. Joiden optioiden toteutukseen liittyy kuitenkin kustannuksia, jotka veloitetaan Interactive Brokersin toimesta. Tarkemmat tiedot löydät hinnastostamme.

Optiot selvitetään erääntymispäivänä joko käteisselvityksenä (eurooppalaistyyliset optiot) tai fyysisesti toimittamalla kohde-etuus (amerikkalaistyyliset optiot). Käteisselvityksessä lasketaan toteutushinnan ja option selvityshinnan välinen erotus. Varat joko maksetaan tai veloitetaan suoraan arvo-osuustililtäsi. Fyysinen selvitys taas edellyttää kohde-etuuden vastaanottamista tai toimittamista.

Lisätietoa eri rahoitusvälineiden selvityksestä löydät tarvittaessa täältä.

Kyllä, tämä onnistuu TWS-alustan kautta seuraavasti:

 • Klikkaa valikosta Edit ja valitse Global Configuration.
 • Siirry Global Configuration-ikkunassa kohtaan Orders ja valitse sitten Settings.
 • Löydät ikkunan oikeasta reunasta toimeksiantojen asetusvaihtoehdot.
 • Option exercise requests-kohdassa sinulla pitäisi olla oletusarvoisesti valittuna editable until cutoff time. Tämä mahdollistaa option toteutusohjeen muuttamisen tai peruuttamisen ennen selvityslaitoksen ja välittäjän määrittelemää cutoff-aikaa.
 • Jos haluat, että option toteutusohje käsitellään välittömästi, valitse Final and cannot be cancelled. Vahvista valintasi klikkaamalla Apply.
 • Huomioithan, että kun olet valinnut Final and cannot be cancelled -vaihtoehdon, et voi muuttaa tai peruuttaa toteuttamispyyntöä myöhemmin.