Toimeksiantotyypit

Valittavanasi on yli 60 erilaista toimeksiantotyyppiä. Tällä sivulla esittelemme sinulle yleisimmin käytettyjä toimeksiantotyyppejä.

Market (MKT)

MKT-toimeksiannolla (markkinahintainen) käyt kauppaa suoraan nykyisellä markkinahinnalla. Myynnin yhteydessä toimeksianto toteutuu sen hetkisellä tarjoushinnalla (bid) ja ostettaessa kysyntähinnalla (ask).

Mikäli tarjoustason volyymi (kysyntätason volyymi) on pienempi kuin se määrä arvopapereita, jonka haluat myydä (ostaa), toteutetaan loppuosa toimeksiannostasi alhaisemmalla (korkeammalla) hinnalla.

Limit (LMT)

LMT-toimeksiannolla (rajahinta) ilmoitat enimmäishinnan, jolla haluat ostaa, tai vähimmäishinnan, jolla haluat myydä. Kun tämä hintataso saavutetaan, toimeksianto toteutetaan. Tässä tapauksessa et koskaan maksa ostaessasi enempää kuin olet ilmoittanut, tai myy halvemmalla kuin asettamallasi hinnalla.

Tällä toimeksiannolla varmistat, että kauppa toteutuu vähintään haluamaasi hintaan. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että kaupankäyntivolyymista riippuen kauppa saattaa jäädä toteutumatta kokonaan tai toteutua vain osittain asettamallasi hinnalla.

Stop (STP)

STP-toimeksiannolla (Stop Loss) voit ilmoittaa hintatason, jolla haluat realisoida tappiosi. Tämän ansiosta sinun ei tarvitse jatkuvasti seurata hintatason muutoksia. Kun markkinahinta laskee (nousee) asettamaasi stop-hintaan, myyntitoimeksiantosi (ostotoimeksiantosi) toteutetaan automaattisesti sen hetkisellä markkinahinnalla. Toimeksianto ei takaa tiettyä toteutushintaa, ja se saattaa toteutua huomattavasti kauempana stop-hinnasta.

Tällä toimeksiantotyypillä varmistat, että määrittelemäsi määrä toteutuu nykyisillä hinnoilla.

Stop Limit (STP LMT)

STP LMT-toimeksiannon (Stop Limit) avulla voit määrittää hintatason, jolla haluat realisoida tappiosi. Tämän ansiosta sinun ei tarvitse jatkuvasti seurata hintatason muutoksia. Kun markkinahinta laskee (nousee) asettamaasi stop-hintaan, myyntitoimeksiantosi (ostotoimeksiantosi) lähetetään automaattisesti määrittämääsi rajahintaan. STP LMT-toimeksiannon toiminta on samankaltainen kuin STP-toimeksiannossa, mutta niiden ero on se, että tässä toimeksiannossa lähetetään rajahintainen toimeksianto markkinahintaisen sijaan, kun stop-hinta saavutetaan.

Tällä toimeksiannolla varmistat, että kauppa toteutuu vähintään haluamaasi hintaan. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että kaupankäyntivolyymista riippuen kauppa saattaa jäädä toteutumatta kokonaan tai toteutua vain osittain asettamallasi hinnalla.

Trail Stop (Trail / Trail %)

TRAIL-toimeksianto (Trailing Stop) on toimeksiantotyyppi, jossa stop-hinta on ennalta määrätty kiinteä summa tai prosenttiosuus alle senhetkisen markkinahinnan (pitkässä positiossa).

Kun hinta nousee, stop-hinta nousee asettamasi kiinteän summan tai prosenttiosuuden mukaisesti. Jos hinta laskee, stop-hinta ei kuitenkaan laske sen mukana. Tämä toimeksianto rajoittaa mahdollisia tappioita, samalla kun mahdollinen voitto on “rajoittamaton”. Lyhyelle positiolle voidaan asettaa trailing stop loss-ostotoimeksianto.

TRAIL-toimeksiannossa sinun tarvitsee syöttää vain trailing-summa tai -prosenttiosuus. Järjestelmä laskee automaattisesti vastaavan stop-hinnan. Kun stop-hinta saavutetaan, markkinatoimeksianto lähetetään positiosi sulkemiseksi senhetkisellä markkinahinnalla.

Trailing Limit (TRAIL LMT)

TRAIL LMT -toimeksianto (Trailing Limit) yhdistää Trailing Stop-toimeksiannon ja Limit-toimeksiannon ominaisuudet. Se seuraa markkinahintaa, mutta aktivoi Limit -toimeksiannon Market-toimeksiannon sijaan, kun stop-hinta on saavutettu. Tämä toimeksiantotyyppi auttaa hallitsemaan riskiä samalla pyrkien optimoimaan toteutushinnan.

Market If Touched (MIT)

Market If Touched -toimeksianto aktivoituu ja muuttuu Market-toimeksiannoksi, kun markkinahinta koskettaa tai ylittää ennalta asettamasi hintatason. Tämän toimeksiannon avulla voit avata tai sulkea positioita haluamallasi hintatasolla.

Limit If Touched (LIT)

Limit If Touched -toimeksianto aktivoituu ja muuttuu Limit-toimeksiannoksi, kun markkinahinta koskettaa tai ylittää ennalta asettamasi hintatason. Tämä toimeksianto tarjoaa paremman kontrollin toteutushinnan suhteen, mutta se ei välttämättä takaa välitöntä toteutusta, mikäli rajahintaa ei saavuteta.

Toimeksiantotyypin valitseminen

Toimeksiantotyyppien saatavuus vaihtelee käytetyn alustan mukaan.
Alla näet, mitä toimeksiantotyyppejä voit valita kullakin alustalla:

LYNX+ alustalla voit valita seuraavista toimeksiantotyypeistä: MKT, LMT, STP, STP LMT ja TRAIL/TRAIL %.

Voit vaihtaa toimeksiantotyyppiä klikkaamalla nykyistä toimeksiantotyyppiä toimeksiantoruudusta kohdasta Toimeksiantotyyppi. Tämä avaa pudotusvalikon, josta voit valita haluamasi toimeksiantotyypin.

Lisäksi klikkaamalla toimeksiantoruudun kohdasta +Muut ehdot toimeksiannolle, toimeksiantoon on mahdollista liittää sivutoimeksiantoja, esimerkiksi Stop Loss- tai Profit Taker -toimeksianto.

TWS:ssä sinulla on valittavanasi laaja valikoima erilaisia toimeksiantotyyppejä, mukaan lukien kaikki edellä mainitut. Lisäksi alusta mahdollistaa algoritmisten toimeksiantojen hyödyntämisen.

Toimeksiantotyypin vaihtaminen on yksinkertaista: klikkaa nykyistä valintaasi toimeksiantoriviltä, kun teet uutta toimeksiantoa. Tämä avaa pudotusvalikon, josta voit valita haluamasi toimeksiantotyypin.

Voit valita toimeksiantotyypin myös TWS-alustan toimeksiantoikkunan kautta. Valinta löytyy kohdasta Order Description ja Order Type.

LYNX Trading-sovelluksessa on mahdollista käydä kauppaa kaikilla edellä mainituilla toimeksiantotyypeillä ja monella muulla. Lisäksi sovellus mahdollistaa algoritmisten toimeksiantojen hyödyntämisen.

Voit vaihtaa toimeksiantotyyppiä klikkaamalla nykyistä toimeksiantotyyppiä uutta toimeksiantoa tehdessäsi. Tämä avaa pudotusvalikon, josta voit valita haluamasi toimeksiantotyypin.

Usein kysyttyä

Kyllä, voit muuttaa tai peruuttaa toimeksiannon niin kauan kuin sitä ei ole vielä toteutettu. Voit myös muuttaa toimeksiantotyyppiä, jos toimeksiantoa ei ole vielä toteutettu.

Toimeksiantotyypin valinta riippuu kaupankäyntistrategiastasi, markkinaolosuhteista ja riskinottohalukkuudesta. Jokaisen toimeksiantotyypin ominaisuuksien ymmärtäminen auttaa sinua valitsemaan juuri tarpeisiisi parhaiten sopivan toimeksiantotyypin.

Toimeksiannon aktivointiin sovelletaan eri oletusmenetelmää kaupankäyntituotteesta riippuen. Lisätietoja näistä aktivointimenetelmistä löydät täältä.