Yhtiötapahtumat

Yhtiötapahtumat saattavat edellyttää, että teet valintoja, joita voit hallita tilinhallinnan Corporate Action Managerin kautta. Näihin tapahtumiin voi kuulua esimerkiksi osinkovalintojen tekeminen ja merkintäoikeuksien lunastaminen. On tärkeää toimittaa nämä valinnat ennen tiettyä määräaikaa. Alta löydät ohjeet, miten voit osallistua yhtiötapahtumiin.

Kirjaudu sisään

Siirry Corporate Action Manageriin

Klikkaa Help-kuvaketta sivun oikeasta yläkulmasta ja valitse Support Center. Valitse seuraavalla sivulla Corporate Action Manager.

Valitse yhtiötapahtuma

Corporate Action Manager-sivulla voit navigoida eri välilehtien välillä:

 • Upcoming Actions: Tulevat yhtiötapahtumat.
 • Choice Actions: Yhtiötapahtumat, joihin liittyen voit tehdä valintoja.
 • Mandatory Actions: Yhtiötapahtumat, joihin liittyy pakollisia valintoja.
 • Conversions: Osakkeiden muuntaminen.
 • Warrant Exercises: Warranttien toteuttaminen.
 • Past Actions: Aiemmat yhtiötapahtumat.
 • Proxy Votes: Äänestysoikeudet, joita voit käyttää poliittisissa päätöksissä.

Tiedot yhtiötapahtumasta

Valitse haluamasi yhtiötapahtuma klikkaamalla yhtiötoimiriviä ja näyttöön avautuu kaikki tätä kyseistä yhtiötapahtumaa koskevat tiedot, kuten määräaika ja ehdot. Useimmissa tapauksissa sinulta kysytään myös, kuinka monta oikeutta haluat käyttää (kohdassa “New Choices”).

Vahvista valintasi

Kun olet tehnyt valintasi, sinun on vahvistettava se ruksaamalla ponnahdusikkunan vasemmassa alareunassa näkyvä Terms and Agreement-ruutu ja valitsemalla Save oikeasta alareunasta. Tämän jälkeen sinulle avautuu vielä Confirmation Needed-ponnahdusikkuna, jossa vahvistat valintasi klikkaamalla Yes.

Usein kysyttyä

You will typically receive emails titled Annual Meeting Notice from our partner IB to perform a proxy vote. Make sure to also check your spam
folder for these emails.

If you cannot find this email, you can access open proxy votes via the Client Portal with these steps:

 • Log in to the Client Portal and click on the Help? icon located in the top right corner of your screen and select Support Center from the dropdown menu.
 • In the Support Center, select Corporate Action Manager.
 • On the Corporate Action Manager page, click on the Proxy Vote tab on the far right and then click on the Proxy Vote button.
 • You will be directed to a website where you can view upcoming actions and decisions.

On this website, you will find the following categories:

 • Upcoming Actions: Details of upcoming corporate actions or meeting announcements for which you can vote, along with the voting cut-off date.
 • Decisions: Submit your voting instructions here by pressing Vote. Review the articles and indicate your vote separately per article with ForAgainst or Abstain. Once you’ve made your choices, scroll to the bottom of the page and click Confirm Vote. Review your selected votes on the following page, then click Submit Vote at the bottom to complete the voting process.
 • Delivery Preferences: Indicate or change your preferred method of communications regarding corporate actions here.
 • Communications: Access previous communications regarding corporate actions delivered to you.

After voting, you will receive a confirmation email from IB confirming your participation.

Yhtiötapahtumien viimeinen osallistumispäivä on yleensä kaksi päivää ennen tapahtuman käynnistäneen yrityksen virallista ilmoittamaa määräaikaa. Tämä antaa Interactive Brokersille riittävästi aikaa käsitellä ja toimittaa tarvittavat ohjeet asiakkaidemme puolesta.

Huomiothan, että määräajat voivat vaihdella yhtiötapahtuman luonteen ja muiden tekijöiden perusteella. Voit tarkistaa määräajan avaamalla haluamasi yhtiötapahtuman tilinhallinnan Corporate Action Managerin kautta.

Pääsääntöisesti sinulle ilmoitetaan etukäteen tulevista yhtiötapahtumista tilinhallinnan kautta. Kun yhtiö ilmoittaa yksityiskohtaisia tietoja tapahtumaan liittyen, löydät niistä yleensä tietoa tilinhallinnan viestikeskuksesta (Secure Message Centerin Corporate Action-osio) ja/tai Corporate Action Manager-työkalun kautta. Lisäksi suosittelemme, että tutustut lisätiedotuksiin suoraan yhtiön verkkosivujen kautta (“Investor Relations”).

Jos olet unohtanut tai jättänyt huomiotta yhtiötapahtumiin liittyvät tiedot, yhtiötapahtumat voidaan huomata myös suoraan salkkuusi lisättyjen positioiden kautta.

Voit tunnistaa esimerkiksi merkintä- tai osinko-oikeudet lisäyksistä kuten RTS (tai DIV.RTS ) tai RIGHTS. Positiot, joissa näkyy CORPACT (Corporate Action), viittaavat myös yhtiötapahtumaan.

Huomautus: Osallistuminen yhtiötapahtumaan voi edellyttää tiettyjä ehtoja. Liikkeeseenlaskijan maasta ja mahdollisista oikeudellisista vaatimuksista riippuen osallistuminen voidaan rajoittaa tiettyyn kansalaisuuteen ja/tai asuinpaikkaan.

Jos haluat seurata saatuja osinkoja, osinkokertymien muutoksia ja yhtiötapahtumia, kaikki nämä tiedot ovat saatavilla tiliotteeltasi, joka löytyy tilinhallinnan kautta. Tarkat ohjeet tiliotteen hakemiseen löydät täältä, ja samalta sivulta löytyvät myös yksityiskohtaiset selitykset tiliotteen eri osioista.

Pysyäksesi ajan tasalla yhtiötapahtumista suosittelemme käyttämään joko tilinhallinnan Corporate Action Manager -työkalua tai Secure Message Centerin Corporate Action -osiota. Löydät molemmat kirjautumalla ensin tilinhallintaan, klikkaamalla sivun oikeasta yläkulmasta Help? -kuvaketta ja valitsemalla Support Center. Luotettavat ja pakolliset tiedot löydät myös yhtiön Investor Relations -sivulta.

Merkintäoikeusannin merkintäsuhde ilmoittaa, missä suhteessa oikeudet lunastetaan uusien osakkeiden hankkimiseksi. Esimerkiksi suhde 10:1 tarkoittaa, että 10 merkintäoikeutta oikeuttaa yhden uuden osakkeen hankintaan. Tiliotteesi Corporate Actions -osiossa näkyy sekä merkintäoikeuksien määrä että suhdeluku.

Merkintäoikeuksien lunastaminen ja siten osakkeiden ostaminen on yleensä vapaaehtoinen toimenpide. Merkintäoikeuksien ehdoista voit yleensä lukea lisää joko tilinhallinnan viestintäkeskuksen (“Secure Message Center”) tai Corporate Action Manager-työkalun kautta. Yleensä merkintäoikeudet raukeavat, jos niitä ei käytetä. Merkintäoikeuksien vanhentuminen ja niistä saatavat (mahdolliset) tuotot näkyvät tiliotteen Corporate Actions -osiossa.

Osingon tai voitonjaon tyypin määrittelee yritys itse. Joissakin tapauksissa voit valita käteisosingon ja osakkeina maksettavan osingon välillä. Huomiothan, että oikeudellisista tai teknisistä syistä et voi osallistua kaikkiin yhtiötapahtumiin, kuten esimerkiksi pääomankorotuksiin.

Mikäli olet oikeutettu valinnaiseen osingonmaksuun, löydät vaiheittaiset ohjeet valintaan yltä.

Yhtiötapahtumilla voi olla useita eri vaikutuksia sijoittajille:

 1. Omistus- tai äänioikeusmuutokset: Tällaiset tapahtumat voivat johtaa muutoksiin yhtiön omistusrakenteessa, mikä saattaa vaikuttaa äänioikeuteen ja päätösvaltaan.
 2. Osakkeen hintaan kohdistuvat vaikutukset: Tulevan yhtiötapahtuman luonteesta riippuen tämä voi vaikuttaa osakkeen hintaan. Esimerkiksi osakkeiden splittaukset ja bonusannit johtavat yleensä yksittäisten osakkeiden hintojen alenemiseen.
 3. Mahdollisuudet ja riskit: Yhtiötapahtumat voivat tarjota sijoittajille mahdollisuuksia, kuten mahdollisuuden hankkia lisää osakkeita edulliseen hintaan. On kuitenkin tärkeää huomioida, että näihin tapahtumiin liittyy myös riskejä. Siksi onkin olennaista arvioida mahdolliset vaikutukset huolellisesti ennen sijoituspäätösten tekemistä.