Salkku & Saldot

Tällä sivulla kerromme, miten voit tarkastella salkkuasi ja mitä eri tilin arvot tarkoittavat.

Kirjaudu sisään

Huomautus
Trader WorkStation (TWS) ja lynx Trading-mobiilisovellus

Alla selitetyt arvot löytyvät myös Trader Workstationista ja LYNX Trading-mobiilisovelluksesta. Löydät lisäohjeita näitä alustoja varten tämän sivun Usein kysyttyä-osiosta.

Salkun yleiskatsaus

Valitse ensin LYNX+ alustan päävalikosta Salkku-sivu. Salkku-sivulta saat välittömästi yleiskatsauksen avoimista positioistasi. Näet jokaisen position koon ja nykyisen hinnan sekä nopean voitto/tappio-erittelyn.

Vaihtamalla eri välilehtiä voit tarkastella sekä avoimia että viimeisempiä toimeksiantoja.

Markkina-arvot-osio näyttää positioidesi arvot perusvaluutassa tuoteryhmittäin. Portfolion kehitys -kaavio näyttää salkun kehityksen kahden viime viikon ajalta. Jos haluat tarkastella salkkusi kehitystä tarkemmin, valitse päävalikosta Tulokset-sivu.

Saldot ja käytettävissä olevat varat

 • Salkun arvo: Tilin kokonaisarvo perusvaluutassa. Tähän sisältyy käteisvarojen kokonaisarvo + osakkeidesi arvo + optioidesi arvo + futuurikaupankäynnin tulokset.
 • Oma pääoma (sis. lainat): Vakuusvaatimusten täyttämiseen käytettävissä olevat varat. Mikäli tilisi arvo putoaa alle 2 000 USD (mukaan lukien avoimet positiot), tililläsi sallitaan vain käteistilitoiminnot.
 • Suurin päivänsisäinen ostovoima: Teoreettinen päivänsisäinen kokonaisarvo, jonka voit käyttää arvopapereiden ostamiseen tallettamatta lisävaroja ja käyttämällä maksimilimiittiluottoa. Käteistilillä ostovoima vastaa tilillä käytettävissä olevaa käteisvarojen määrää.
 • Käytettävissä: Positioiden avaamiseen käytettävissä olevat varat. Tämä on enimmäismäärä, jolla voit vielä avata uusia positioita kyseisenä ajankohtana. Tämä lasketaan seuraavasti: Oma pääoma (sis. lainat) – Alkuvakuusvaatimus.

Vakuusvaatimukset

 • Alkuvakuusvaatimus: Positioiden avaamiseen vaadittava määrä.
 • Ylläpitovakuusvaatimus: Positioiden ylläpitämiseen vaadittava määrä.
 • Käytettävissä: Positioiden avaamiseen käytettävissä olevat varat. Tämä on enimmäismäärä, jolla voit vielä avata uusia positioita kyseisenä ajankohtana. Tämä lasketaan seuraavasti: Oma pääoma (sis. lainat) – Alkuvakuusvaatimus.
 • Ylimääräinen likviditeetti: Jäljellä olevat varat nykyisten positioiden ylläpitämiseen. Tämän saldon tulee pysyä positiivisena (Oma pääoma (sis. lainat) – Ylläpitovakuusvaatimus). Mikäli tämä saldo menee miinukselle, positioitasi aletaan likvidoimaan automaattisesti. Käteistilillä ylimääräinen likviditeetti on yhtä kuin tililläsi olevan käteisen määrä.

  Lisätietoja vakuudellisesta limiittiluotosta löydät täältä.

Valuutat

Valuutat-osiosta voit tarkastella nykyisiä käteispositioitasi, jaoteltuna jokaisen tililläsi olevan valuutan mukaan.

Voit helposti muuntaa eri käteispositiot toiseen valuuttaan klikkaamalla Vaihda-painiketta. Voit myös sulkea tietyn käteisposition ja muuntaa sen arvo-osuustilisi perusvaluutaksi klikkaamalla X-painiketta.

LYNX ei suorita valuutanvaihtoa automaattisesti. Arvopapereilla käydään kauppaa aina siinä valuutassa, jossa tuotteet noteerataan. Jos arvo-osuustilisi on tilityypiltään käteistili, ulkomaan valuutan määräisten tuotteiden kaupankäynti edellyttää valuutanvaihtoa (olettaen, ettei sinulla ole käteisvaroja tässä valuutassa).

Jos arvo-osuustilisi on tilityypiltään limiittiluottotili, sinun ei tarvitse vaihtaa valuuttaa käydäksesi kauppaa ulkomaan valuutan määräisillä tuotteilla. Huomiothan, että korko negatiivisista valuuttapositioista lasketaan päivittäin, ja vähennetään saman valuutan käteispositiosta seuraavan kuukauden kolmantena arkipäivänä. Voit lukea lisää koroista täältä ja valuutanvaihdosta täältä.

Rahavirrat

Salkku-sivun Rahavirrat-osiosta näet kaikki tilisi rahaliikkeet.

Käteisvarat-sarakkeesta löydät yhteenvedon kaikista tilisi tulevista ja menevistä käteisvaroista. Lisäksi näet myös käteisvarojen alku-ja loppusaldon valitsemaltasi ajanjaksolta.

Sisääntulevat kassavirrat-sarakkeessa on yksityiskohtainen yleiskatsaus tulevista rahavirroista valitsemaltasi ajanjaksolta. Kun käyt kauppaa, tapahtumiesi nettotulos näkyy tässä kohdassa. Täältä löydät myös saamasi osingot ja korot sekä tilillesi tehdyt talletukset.

Ulosmenevät kassavirrat-sarakkeesta näet ostotapahtumiesi nettotapahtumakustannukset, kaupankäyntikulut ja muut kulut, kuten reaaliaikaisen markkinadatan tilausmaksut. Riippuen siitä, milloin olet maksanut korkoja valitun ajanjakson aikana, korot on mahdollista myös nähdä tässä sarakkeessa. Sama pätee valuuttamuunnostappioihin (kun ne ovat voittoa, ne näkyvät Sisääntulevat kassavirrat-sarakkeessa).

Usein kysyttyä

Kun olet kirjautunut TWS-alustalle, klikkaa alustan vasemmasta yläkulmasta Account-kuvaketta. Sinulle avautuu uusi ikkuna, josta voit tarkastella tilisi arvoja eri sarakkeiden kautta.

Tarkempia tietoja tilien arvoista löydät tämän artikkelin otsikoista “Saldot ja käytettävissä olevat varat”, “Vakuusvaatimukset” ja “Valuutat”.

Kun olet kirjautunut LYNX Trading-mobiilisovellukseen, siirry näytön alareunassa näkyvälle Account-välilehdelle.

Tarkempia tietoja tilien arvoista löydät tämän artikkelin otsikoista “Saldot ja käytettävissä olevat varat”, “Vakuusvaatimukset” ja “Valuutat”.

Saat varoituksen yhteistyökumppaniltamme Interactive Brokersilta, kun käytettävissä oleva likviditeettisi on alle 10 %. Tämä varoitus on automaattinen sähköpostiviesti, joten äkillinen tai tilapäinen lasku voi aiheuttaa myös tämän viestin lähettämisen.

Jos käytettävissä oleva likviditeettisi laskee alle 5 % salkkusi kokonaisarvosta, huomaat tämän LYNX+ alustalla siten, että salkun arvo ja ylimääräinen likviditeetti Salkku-sivulla korostuvat oranssilla (myös TWS-kaupankäyntialustalla). Lisäksi näet oranssin varoitussymbolin, joka näkyy jokaisella LYNX+ alustan sivulla. Oranssi väri osoittaa, että puskurisi on käytetty loppuun, ja sinulla on vain vähän aikaa tehdä vakuusvaatimuksia pienentäviä kauppoja ennen kuin positioitasi likvidoidaan. Tässä vaiheessa et voi enää tehdä kauppoja, jotka nostaisivat tilin vakuusvaatimuksia.

Kun käytettävissä oleva likviditeettisi laskee alle 0 % salkkusi kokonaisarvosta, huomaat tämän, kun salkun arvo ja ylimääräinen likviditeettisi LYNX+ alustalla korostuvat punaisella (myös TWS-kaupankäyntialustalla). Lisäksi näet punaisen varoitussymbolin jokaisella LYNX+ alustan sivulla. Punainen väri osoittaa, että positioitasi aletaan pian likvidoimaan tarpeen mukaan, jotta tilisi saadaan vaadittujen vakuusvaatimusten mukaiseksi.

Jos haluat lisätä käytettävissä olevaa likviditeettiä suojautuaksesi mahdollisilta tulevilta laskusuuntauksilta, voit toteuttaa useita toimenpiteitä:

 • Siirtää varoja kaupankäyntitilillesi. Talletusohjeet löydät täältä. Voit toteuttaa myös sisäisen siirron muilta tiliin liitetyiltä tileiltäsi.
 • Toteuttaa toimeksiannon, joka pienentää nykyisiä vakuusvaatimuksiasi. Useimmissa tapauksissa tämä tarkoittaa, että voit sulkea tai pienentää nykyisiä avoimia positioita.
 • TWS:ssä voit klikata hiiren oikealla painikkeella haluamaasi positiota ja valita sen jälkeen “Set Liquidate Last” -parametrin. Jos et näe tätä parametria, voit etsiä sen ponnahdusvalikon yläosassa olevan hakupalkin kautta.

  Järjestelmä pyrkii mahdollisuuksien mukaan suojelemaan näitä positioita, kun tililläsi tapahtuu likvidointi. On kuitenkin huomioitava, ettei ole takeita siitä, että järjestelmä ei likvidoi näitä positioita aiemmin.

Lisätietoja ja ohjeita valuutanvaihtoon löydät täältä.