Optioyhdistelmät

LYNXin kautta voit käydä kauppaa osake-, indeksi- ja futuurioptioilla, mutta voit myös luoda optiostrategioita, jotka muodostuvat useista optiosopimuksista. Optioyhdistelmät tarjoavat mahdollisuuden saavuttaa tiettyjä riskiprofiileja ja voittopotentiaaleja. Lue lisää aiheesta tästä artikkelista.

Info
Huomautus

Optioyhdistelmät koostuvat aina useammasta kuin yhdestä optiosopimuksesta, jota kutsutaan myös jalaksi (engl. leg). Vaikka voit käydä kauppaa yhdistelmällä myös “jalka kerrallaan” (engl. leg-for-leg), tässä artikkelissa käsitellään vain strategioita, jotka ovat alun perin luotu yhdistelminä.

LYNX+

Etsi option kohde-etuus

Kirjaudu LYNX+ alustalle ja aloita etsimällä ensin option kohde-etuus hakupalkin avulla. Kun olet valinnut kohde-etuuden, löydät siihen liittyvät optiot yleisnäkymän Optiot-välilehdeltä (kaavion yläpuolella). Osto-optiot (eng. call option) näkyvät ruudun vasemmalla puolella ja myynti-optiot (eng. put option) ruudun oikealla puolella.

Luo optioyhdistelmä

Jos haluat luoda optioyhdistelmän, klikkaa sivun alareunasta +Luo optiocombo-painiketta ja lisää haluamasi sopimukset yhdistelmään klikkaamalla sinistä +Strategia-painiketta valitsemasi sopimuksen vierestä.

Lisäämäsi sopimukset näkyvät seuraavaksi omassa ruudussaan, jossa voit edelleen muokata niihin liittyvää toimenpidettä (osto tai myynti) ja jalkojen suhdetta.

Luo toimeksianto

Kun olet valmis, klikkaa Luo toimeksianto avataksesi toimeksiantoruudun. Voit mukauttaa toimeksiannon ehtoja tarpeidesi mukaan, kuten määrää, voimassaoloaikaa, toimeksiantotyyppiä, hintaa jne.

Jos olet tyytyväinen toimeksiantoosi, klikkaa Lähetä toimeksianto lähettääksesi sen pörssiin. 

TWS

Etsi option kohde-etuus

Kirjaudu TWS-alustalle ja aloita etsimällä ensin option kohde-etuus syöttämällä sen kaupankäyntitunnus, yhtiön nimi tai ISIN-koodi Financial Instrument -sarakkeeseen.

Seuraavaksi sinulle avautuu ponnahdusikkuna. Valitse listasta Combinations ja klikkaa Option Combos. Valitse SMART ja Directed-menetelmän välillä. Valitessasi Option Combos (Directed)-menetelmän voit valita, minkä pörssin kautta toimeksiantosi lähetetään. Jos taas valitset Option Combos (SMART)-menetelmän, toimeksiantosi toteutetaan siinä pörssissä, joka tarjoaa parhaan hinnan kyseisellä hetkellä.

Lisätietoja SMART Routing-reityksestä löydät tarvittaessa täältä.

Luo optioyhdistelmä

Seuraavaksi näytölle avautuu uusi ikkuna, josta voit valita optioyhdistelmän. Voit vaihtaa valmiiden strategioiden välillä, valita useista yhdistelmistä tai luoda pair- tai leg-by-leg-strategian.

Kuvaustarkoituksessa valitsemme strategian Strategy-välilehdeltä: Valitse haluamasi strategia pudotusvalikosta.

Valitsemastasi strategiasta riippuen voit valita kunkin jalan toimenpiteen (action), suhdeluvun (ratio), erääntymispäivän (last trading day), toteutushinnan (strike) ja oikeuden (right, osto- tai myyntioptio). Lisäksi voit kääntää koko yhdistelmän valitsemalla Buy Combo/Sell Combo -vaihtoehdon.

Kun olet luonut yhdistelmän, huomioi ruudun alaosassa olevat vaihtoehdot: Voit pyytää, että kunkin jalan markkinadata näytetään, kun ne lisätään seurantalistalle. Voit myös valita, että yhdistelmä näytetään 1:1-suhteessa.

Klikkaa Add, jotta yhdistelmä voidaan lisätä seurantalistallesi, ja klikkaa OK sulkeaksesi strategiavalinnan.

Luo toimeksianto

Klikkaa lisäämääsi optioyhdistelmäriviä hiiren oikealla painikkeella luodakseksesi toimeksiannon ja lähettäksesi sen pörssiin.

LYNX Trading-mobiilisovellus

Etsi option kohde-etuus

Kirjaudu LYNX Trading-mobiilisovellukseen ja aloita etsimällä ensin option kohde-etuus Search-kuvakkeen kautta.

Kun olet valinnut kohde-etuuden, löydät siihen liittyvät optiot yleisnäkymän Options-välilehdeltä (kaavion yläpuolella). Voit vaihdella ehdotettujen erääntymispäivien välillä ja etsiä haluamasi sopimuksen.

Luo optioyhdistelmä

Jos haluat luoda strategian, jossa on useampia jalkoja, ota Strategy Builder käyttöön näytön alareunasta (Android-versiossa toiminto on automaattinen, eikä erillistä Strategy Builder-valintaa tarvitse tehdä). Voit lisätä jalkoja klikkaamalla optioketjusta bid/ask -vaihtoehtoja.

Voit muuttaa jalkojen toimenpidettä (Buy tai Sell) ja myös niiden suhdetta klikkaamalla niiden vieressä olevia nuolia. Jalan voi poistaa klikkaamalla sen vieressä olevaa x-kuvaketta. Jos haluat lisätä yhdistelmään osakejalan, klikkaa Add Stock Leg.

Voit halutessasi lisätä strategian seurantalistalle tai klikata Order avataksesi toimeksiantoruudun. Voit mukauttaa toimeksiannon ehtoja tarpeidesi mukaan, kuten määrää, toimeksiantotyyppiä, hintaa tai halutessasi liittää siihen sivutoimeksiantoja. Klikkaa Preview nähdäksesi toimeksiannon vaikutukset tiliisi.

Luo toimeksianto

Kun olet valmis, voit lähettää toimeksiannon pyyhkäisemällä oikealle Slide To Submit -painikkeen päältä.

Usein kysyttyä

Voit luoda optioyhdistelmiä osakkeille, indekseille ja futuureille. Huomiothan kuitenkin, ettet voi luoda optiosopimuksilla ristikkäisiä strategioita eri omaisuusluokkien välillä. Kaupankäynti on mahdollista enintään kuusijalkaisilla strategioilla.

Kyllä, koska strategia koostuu vähintään kahdesta optiosopimuksesta, voit sulkea tai siirtää vain yhden optiosopimuksen tai useita strategian osia.

Jos haluat lisätä optioita yhdistelmäksi sen jälkeen, kun olet käynyt niillä kauppaa erikseen, se on mahdollista LYNX+ alustan kautta:

Valitse LYNX+ alustan päävalikosta Salkku-sivu ja siirry Positiot-osioon. Ruksaa tyhjä boksi, joka sijaitsee positiorivin Toimenpide-sarakkeessa, sen optioposition kohdalta, jonka haluat lisätä yhdistelmään. Kun olet valinnut haluamasi optiot, klikkaa sinistä Luo optiocombo-painiketta.