Osingot

Osingoilla on keskeinen rooli sijoitussalkussa, sillä ne tarjoavat sijoittajille mahdollisuuden ansaita tuloja omistuksistaan. Voit selvittää, saatko osinkoja, ja tarkastella niitä noudattamalla alla olevia ohjeita kunkin alustan osalta.

LYNX+

 • Kirjaudu LYNX+ alustalle ja avaa Salkku-sivu.
 • Selaa sivua alaspäin Rahavirrat-osioon. Osingot-rivi löytyy Sisääntulevat kassavirrat-sarakkeesta.
 • Voit vaihdella tarkasteltavaa ajanjaksoa Rahavirrat-otsikoinnin altapuolelta.

Trader Workstation (TWS)

 • Kirjaudu TWS-alustalle ja klikkaa alustan vasemmasta yläkulmasta Account-kuvaketta.
 • Siirry kohtaan Market Value – Real FX Balance ja näet tulevat osinkosaamiset Dividends Receivable-kolumnista.

LYNX Trading-mobiilisovellus

 • Kirjaudu LYNX Trading-mobiilisovellukseen.
 • Siirry näytön alareunassa näkyvälle Account-välilehdelle.
 • Näet tulevat osinkosaamiset MKT.VALUE-välilehdeltä Dividends Receivable-riviltä.

Tilinhallinta

 • Jos haluat seurata saatuja osinkoja, osinkokertymien muutoksia ja yhtiötapahtumia, löydät kaiken tilinhallinnan kautta saatavalta tiliotteelta. Löydät vaiheittaiset ohjeet tiliotteen tarkasteluun ja yksityiskohtaiset tiedot tiliotteen eri osioiden sisällöstä täältä.
 • Lisätietoja yhtiötapahtumista ja niihin osallistumisesta löydät tilinhallinnan Corporate Action Managerin kautta. Ohjeet ja lisätiedot löydät täältä.

Usein kysyttyä

Suosittelemme tarkastelemaan osinkoihin liittyviä tietoja tilinhallinnasta tulostettavalta tiliotteelta. Yhtiötapahtumia koskevaan viestintään liittyen suosittelemme tarkastelemaan joko tilinhallinnan Corporate Action Manager-työkalua tai viestintäkeskuksen (“Secure Message Center”) Corporate Action-osiota. Lisätietoja ja ohjeita yhtiötapahtumiin osallistumisesta löydät täältä.

Luotettavat ja pakolliset tiedot löytyvät yhtiön Investor Relations-sivulta.

Kun osakkeina maksettava osinko maksetaan, löydät kaikki yksityiskohdat tiliotteeltasi kohdasta Corporate Actions. Tämä osakkeina maksettu osinko näkyy tietenkin myös omistamiesi osakkeiden määrän muutoksena.

Osingon tai voitonjaon tyypin määrittelee yritys itse. Joissakin tapauksissa voit valita käteisosingon ja osakkeina maksettavan osingon välillä. Huomiothan, että oikeudellisista tai teknisistä syistä et voi osallistua kaikkiin pääomatoimenpiteisiin, kuten esimerkiksi pääomankorotuksiin.

Mikäli olet oikeutettu valinnaiseen osingonmaksuun, löydät vaiheittaiset ohjeet valintaan täältä.

Osinkoja jaetaan eri muodoissa, ja eri osinkotyyppien ymmärtäminen voi auttaa hahmottamaan, miten yritykset jakavat voittoja osakkeenomistajilleen. Alla on selityksiä muutamista yleisimmistä osinkotyypeistä:

 1. Käteisosinko: Tämä on yleisin osinkotyyppi. Yhtiöt ilmoittavat yleensä tietyn summan osaketta kohti, ja osakkeenomistajat saavat osingon käteisenä suoraan arvo-osuustililleen tai pankkitililleen. Käteisosingot tarjoavat sijoittajille välittömiä tuloja, jotka voidaan sijoittaa uudelleen tai käyttää henkilökohtaisiin rahoitustarpeisiin.
 2. Osakkeina maksettava osinko: Osakkeina maksettava osinko, tunnetaan myös nimellä bonusosakkeet tai scrip-osingot, tarkoittaa yhtiön osakkeiden jakamista nykyisille osakkeenomistajille käteismaksun sijaan. Yhtiö laskee liikkeeseen uusia osakkeita kullekin osakkeenomistajalle kuuluvan osakemäärän mukaisessa suhteessa. Osakkeina maksettavat osingot lisäävät liikkeellä olevien osakkeiden kokonaismäärää, mutta eivät välttämättä lisää sijoituksen kokonaisarvoa. Ne kuitenkin tarjoavat osakkeenomistajille mahdollisuuden kerätä lisää osakkeita ilman lisäinvestointeja.
 3. Epäsäännöllinen osinko tai tuotonjako: Epäsäännölliset osingot tai tuotonjaot ovat kertaluonteisia maksuja, joita yhtiö maksaa erillään tavanomaisesta osinkojärjestelystään. Näitä maksuja tyypillisesti jaetaan silloin, kun yhtiö tekee ylimääräisiä voittoja tai saa merkittäviä tuloja esimerkiksi omaisuuden myynnistä. Epäsäännölliset osingot tai tuotonjaot voivat olla suurempia kuin tavanomaiset osingot ja tarjoavat osakkeenomistajille taloudellista lisäarvoa.

Merkintäoikeuden merkintäsuhde ilmoittaa, missä suhteessa oikeudet lunastetaan uusien osakkeiden hankkimiseksi. Esimerkiksi suhde 10:1 tarkoittaa, että 10 merkintäoikeutta oikeuttaa yhden uuden osakkeen hankintaan. Tiliotteesi Corporate Actions -osiossa näkyy sekä merkintäoikeuksien määrä että suhdeluku.

Merkintäoikeuksien lunastaminen ja siten osakkeiden ostaminen on yleensä vapaaehtoinen toimenpide. Merkintäoikeuksien ehdoista voit yleensä lukea lisää joko tilinhallinnan viestintäkeskuksen (“Secure Message Center”) tai Corporate Action Manager-työkalun kautta. Yleensä merkintäoikeudet raukeavat, jos niitä ei käytetä. Merkintäoikeuksien vanhentuminen ja niistä saatavat (mahdolliset) tuotot näkyvät tiliotteen Corporate Actions -osiossa.