Lääkeosakkeisiin sijoittaminen
Osakemarkkinat ovat edelleen 2021 vuoden lopulla nähtyjen hintatasojen alapuolella.
Poikkeuksellisen korkea inflaatio, jota Ukrainan sota kiihdytti entisestään, sekä pelko taantumasta ja stagflaatiosta ovat painaneet osakekursseja alaspäin. Poikkeuksiakin kuitenkin löytyy. Hyödyke- ja puolustusosakkeiden lisäksi useat lääkeosakkeet ovat nousseet vakuuttavasti.

Artikkelissa tarkastellaan lääkeosakkeita ja arvioidaan, voivatko ne tarjota houkuttelevia ostomahdollisuuksia. Tästä artikkelista löytyy kymmenen parasta lääkeosaketta, joista kolme esitellään tarkemmin. Jos etsit välittäjää käydäksesi kauppaa osakkeilla, klikkaa tästä.

Lääketeollisuuden merkittävä kasvu viimeisten 20 vuoden aikana

Lääketeollisuus on kasvanut merkittävästi viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana. Yksi syy tähän on biotekniikan saavutukset. Genomitutkimuksen tulosten soveltaminen, sekä lisääntyvä tietämys monien taudinaiheuttajien toiminnasta johtivat uusiin innovaatioihin lääkkeiden kehityksessä. Jo muutaman vuoden ajan AIDSin, C-hepatiitin ja joidenkin syöpätyyppien kaltaisia sairauksia on voitu hoitaa tai jopa parantaa. Myös esimerkiksi koronarokotteet kehitettiin ennätysajassa mRNA-teknologian vuosikymmeniä jatkuneen kehittämisen ansiosta.

Globaalit trendit vauhdittavat lääketeollisuuden kasvua

Terveysmarkkinoita ja lääketeollisuutta ohjaavat myös valtavat maailmanlaajuiset trendit. Näitä ovat esimerkiksi väestönkasvu ja ikääntyminen, kasvava keskiluokka maailmanlaajuisesti, ympäristön saastumisen lisääntyminen ja yhä epäterveellisempi ruokavalio. Näistä syistä lääkkeiden kysyntä todennäköisesti myös kasvaa tasaisesti tulevina vuosina. Lääkeyrityksille ja siten myös lääkeosakkeille tämä merkitsee laajenevia liiketoimintamahdollisuuksia.

Mitä lääkeosakkeita kannattaa ostaa?

Pörsseistä löytyy lukuisia lääkeyhtiöitä. Sijoittajien kannattaa todennäköisesti keskittyä alan suuryrityksiin, joilla on valmiina jo laaja tuotevalikoima sekä toimiva tutkimus- ja kehitysosasto. Pienempien lääkeyritysten kohdalla yksittäisten tuotteiden kysynnällä voi olla valtava vaikutus yhtiön liikevaihtoon, jolloin myös niiden riskit ovat huomattavasti suuremmat. Lupaavan lääkkeen osoittautuessa epäonnistuneeksi tai kilpailevien tuotteiden tullessa markkinoille näiden pienempien yhtiöiden voitot saattavat muuttua huomattavasti. Tämä riski on paljon pienempi suurilla yrityksillä – ellei kyse ole niin sanotusta blockbuster-lääkkeestä (sen myynti on ylittänyt miljardin dollarin).

Alla olevaan taulukkoon on kerätty kymmenen kiinnostavaa lääkealan osaketta 2023 vuodelle, joista kolme esitellään tarkemmin alla.

Lista kymmenestä parhaasta lääkeosakkeesta 2023

Loading ...
Company name ISIN Symbol Currency Last trade price Market capitalisation
Abbott Laboratories US0028241000 ABT USD 104,09 181,08
Eli Lilly & Co. US5324571083 LLY USD 770,00 731,81
Merck & Co. US58933Y1055 MRK USD 131,19 332,28
AbbVie Inc. US00287Y1091 ABBV USD 166,42 293,88
Sanofi S.A. FR0000120578 SAN EUR 89,87 113,81
Pfizer Inc. US7170811035 PFE USD 28,64 162,29
Johnson & Johnson Corp. US4781601046 JNJ USD 154,64 372,17
Bristol-Myers Squibb Company US1101221083 BMY USD 44,01 89,21
Bayer AG DE000BAY0017 BAYN EUR 28,59 28,08

Lääketieteen parhaat osakkeet

Näillä lääkeosakkeilla sijoittaja voi yrittää hyötyä lääkeyritysten mahdollisesta noususta.

AbbVie: Kohtuullinen osinkotuotto

Bioteknologia- ja lääkeyhtiö AbbVie (ISIN: US00287Y1091 – Kaupankäyntitunnus: ABBV – valuutta: USD) on erikoistunut tutkimaan ja kehittämään innovatiivisia lääkkeitä maailman monimutkaisimpiin ja vakavimpiin sairauksiin. Yhtiö on 280 miljardin Yhdysvaltain dollarin markkina-arvollaan yksi alan ehdottomista raskassarjalaisista. Viimeksi se osti irlantilaisen Botox-jätin Allerganin 63 miljardilla dollarilla vuonna 2020. AbbVien myydyin tuote on Humira, jota käytetään pääasiassa nivelreuman hoitoon. 20 miljardin dollarin vuosimyynnillä maailman myydyin lääke on tähän mennessä tuottanut yli kolmanneksen kokonaismyynnistä. Patenttisuoja päättyy kuitenkin tänä vuonna, joten myynnin odotetaan laskevan. AbbViellä on kuitenkin muitakin myydyimpiä lääkkeitä, kuten Imbruvica (4,6 miljardin dollarin myynti) ja Venclexta (2,0 miljardin dollarin myynti) verisyöpien hoitoon. Myös plakkipsoriaasin hoitoon tarkoitettu Skyrizi menestyy poikkeuksellisen hyvin. Lääke hyväksyttiin vasta vuonna 2019, ja sen vuosimyynti oli jo 5,2 miljardia dollaria vuonna 2022. Myös lääkeputki on hyvin täynnä, sillä yli 20 yhdistettä on vaiheen II ja III tutkimuksissa, mukaan lukien muita blockbuster-ehdokkaita.

Analyytikot odottavat tällä hetkellä haastavampia vuosia

Kolmen viime vuoden aikana yhtiö on saavuttanut vahvan, keskimäärin +23 %:n myynnin kasvun ja +15 %:n tuloskasvun. 2023 vuonna analyytikot odottavat liikevaihdon laskevan -9 % 58,1 miljardista dollarista 52,7 miljardiin dollariin, minkä lisäksi tuloksen odotetaan tällä hetkellä laskevan -20 % 13,77 dollarista osakkeelta 11,06 dollariin Humira-patenttisuojan päättymisen vuoksi. Tulevana 2024 vuonna myynnin ja voiton odotetaan pysyvän suunnilleen samalla tasolla. Yrityksen maksama osinko on kuitenkin kohtuullinen: vuositasolla AbbVien osinko on tällä hetkellä 5,64 dollaria, mikä nykyisellä 160 dollarin osakekurssilla vastaa 3,5 % osinkotuottoa.

AbbVien osake
AbbVien osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 13.4.2023.

AbbVien osake saavutti huhtikuussa 2022 viimeisimmän huippuhintansa yli 175 dollarissa, mutta kurssi on sen jälkeen ollut maltillisessa korjausliikkeessä.  Nykyisellä 160 dollarin hintatasolla osakkeen hinta vaikuttaa kohtuulliselta, mutta halpana sitä ei myöskään voi pitää. Osingonmetsästäjille nykyinen 3,5 % osinkotuotto on kuitenkin mielenkiintoinen. AbbVien osake voi jatkaa kokonaismarkkinoita parempaa kehitystä.

Novo Nordisk: Vaikuttavaa tuotekehitystä

Tanskalainen Novo Nordisk (ISIN: US6701002056 – Kaupankäyntitunnus: NVO – valuutta: USD) tuottaa ja markkinoi lääkkeitä ja terveyspalveluita. Vuonna 1923 perustetusta yhtiöstä on tullut viime vuosikymmeninä maailman selkeä markkinajohtaja diabeteslääkkeiden alalla. Yhtiöllä, jonka arvo pörssissä on noin 244 miljardia euroa, on vahva asema myös veren hyytymislääkkeiden, kasvuhormonihoidon, hormonikorvaushoidon ja ruokahalua hillitsevien lääkkeiden parissa. Yrityksen kaikkia liiketoiminta-alueita pidetään suhteellisen epäsyklisinä, eli ne eivät ole taloussyklistä riippuvaisia.

Kahden uuden diabeteslääkkeen, Ozempicin ja Rybelsuksen, kasvava myynti on viime aikoina antanut aihetta optimismiin. Molemmat ovat jo kehittyneet menestyslääkkeiksi. Rybelsus on suun kautta otettava insuliinimuunnos, joka edustaa pientä vallankumousta diabeteksen hoidossa ja antaa Novo Nordiskille jälleen yhden vahvan kilpailuedun.

Ozempicillä ja muilla GLP1-lääkkeillä on insuliinintuotannon lisäämisen (ja glukagonin vapautumisen estämisen) lisäksi toinenkin ominaisuus. Lääke saa käyttäjän tuntemaan olonsa kylläiseksi nopeammin, joten tätä hormonipohjaista lääkettä on käytetty jo jonkin aikaa varsin menestyksekkäästi lihavuuden hoitoon. Tämä lääke on noussut hyvin suosituksi lyhyessä ajassa erityisesti Yhdysvalloissa.

Osake kaikkien aikojen korkeimmillaan: tällä hetkellä ei ostohintoja

Novo Nordiskin myynti on kasvanut verrattain maltillisesti kolmen viime vuoden aikana, keskimäärin +11 % ja voitto +12 %. Kasvu on kuitenkin kiihtymässä GLP1-lääkkeiden kysynnän voimakkaan kasvun vuoksi.

Vuonna 2023 liikevaihdon odotetaan kasvavan +17 % 207,2 miljardiin Tanskan kruunuun viime vuoden 176,95 miljardista kruunusta. Samanaikaisesti osakekohtaisen tuloksen odotetaan kasvavan +33% 32,42 kruunuun osaketta kohti viime vuoden 24,44 kruunusta. Vuonna 2024 osakeanalyytikot arvioivat tällä hetkellä liikevaihdon kasvavan edelleen 233,12 miljardiin kruunuun ja tuloksen kasvavan 35,55 kruunuun osakkeelta.

Novo Nordiskin osake
Novo Nordiskin osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 13.4.2023.

GLP1-pohjaisten laihdutuslääkkeiden ympärillä vallitsevan hypetyksen vuoksi tanskalaisten kasvunäkymät ovat erinomaiset. Tämä on yksi syy siihen, miksi Novo Nordiskin osakekurssi on viime aikoina rikkonut ennätyshintansa useasti. Maailman suurimman insuliinivalmistajan osake on tällä hetkellä uudessa kaikkien aikojen korkeimmassa hinnassa, noin 163 dollarissa. Viime kuukausien ja vuosien voimakkaan nousun jälkeen osakekurssissa näkyy tällä hetkellä kunnianhimoiset odotukset.  Toisaalta GLP1-lääkkeiden ainutlaatuinen markkina-asema ja potentiaali puhuvat yhtiön puolesta. Osakkeesta kiinnostuvien kannattaa todennäköisesti laittaa se tarkkailulistalle ja odottaa mahdollisia korjausliikkeitä ennen mahdollista ostamista. Yrityksen tuotteiden kysyntä jatkaa kuitenkin todennäköisesti kasvuaan tulevina vuosina.

Bristol-Myers Squibb: Kasvua yritysostojen ansiosta

Bristol-Myers Squibb (ISIN: US1101221083 – Kaupankäyntitunnus: BMY – Valuutta: USD) on yhdysvaltalainen lääkeyhtiö, joka keskittyy lääkkeissään pääasiassa immunologiaan, sydän- ja verisuonitauteihin, onkologiaan (syöpä), HIV:hen ja B-hepatiittiin. Yhtiön arvo pörssissä on tällä hetkellä noin 147 miljardia Yhdysvaltain dollaria osakekurssin ollessa 70 Yhdysvaltain dollaria.

Bristol-Myers Squibb on viime aikoina joutunut selviytymään useiden sen myydyimpien lääkkeiden patenttisuojien päättymisistä. Yhtiö on kuitenkin onnistunut luomaan uusia huippulääkkeitä, joiden menestys on korvannut vanhempien lääkkeiden tuoton heikkenemisen. Tärkein lääke on verenohennuslääke Eliquis, joka tuotti vuonna 2022 peräti 11,8 miljardia dollaria. Kakkosena, Celgene-biotekniikkayhtiön 74 miljardin dollarin oston jälkeen, on Revlimid-lääke, jota käytetään multippelin myelooman, myelodysplastisten oireyhtymien (MDS) ja manttelisolulymfooman hoitoon. BMS:n seuraava “ihmelääke” on Opdivo, joka on jo hyväksytty 11 eri syöpätyyppiin ja jonka myynti oli jo 8,2 miljardia dollaria vuonna 2022. Mainittujen lääkkeiden lisäksi BMS:llä on muitakin miljardin dollarin myynnin ylittäviä lääkkeitä, sekä aktiivinen kehitysosasto.

Perussijoitus lääkealalla: korjausliike tarjoaa ostomahdollisuuksia

Kolmen viime vuoden aikana Bristol-Myers Squibbin myynti on kasvanut keskimäärin +18 % ja voitto +16 %. Celgenen ostolla oli tässä suuri merkitys. Seuraavien kahden vuoden aikana odotetaan “vain” yksinumeroisia kasvulukuja. Konsernin osakekohtainen tulos oli edellisvuonna 7,70 dollaria, ja analyytikoiden mukaan konsernin odotetaan saavuttavan 8,07 dollarin osakekohtainen tulos vuonna 2023 (+5 %). Myös liikevaihdon odotetaan kasvavan hieman; 46,2 miljardista dollarista 47,0 miljardiin dollariin. Vuonna 2024 osakekohtaisen tuloksen odotetaan nousevan 8,20 USD:iin (+2 %) 48,1 miljardin USD:n odotetulla liikevaihdolla. BMS:n maksamat osingot ovat vuositasolla tällä hetkellä noin 2,16 dollaria, mikä tarkoittaa nykyisellä osakekurssilla noin 3,1 % osinkotuottoa.

Bristol-Myers Squibbin osake
Bristol-Myers Squibbin osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 13.4.2023.

BMS:n osaketta, joka on viime kuukausina ollut hieman laskussa, voi subjektiivisesti pitää konservatiivisena sijoituksena lääkealalle. Yhtiön tuotevalikoima on laajasti hajautettu, minkä lisäksi se kehittää kiinnostavia uusia tuotteita. Celgenen oston jälkeen Bristol-Myers Squibb on vihdoin noussut lääkeyhtiöiden kärkikaartiin. Bristol-Myers Squibbin osake sopii pitkäaikaisille sijoittajille, jotka haluavat hyötyä väestön rakenteen muutoksesta ja terveyden valitettavan negatiivisista trendeistä.

Parhaiden lääkeosakkeiden tuoton vertailu

Loading ...
Company name Last trade price 52 W low 52 W high YTD 6M 1Y 5Y
Abbott Laboratories 104,09 89,67 121,64 -5,43 % 2,86 % -4,44 % 37,01 %
Eli Lilly & Co. 770,00 419,80 800,78 32,09 % 28,85 % 74,06 % 563,74 %
Merck & Co. 131,19 99,14 133,10 20,34 % 27,77 % 13,59 % 74,78 %
AbbVie Inc. 166,42 130,96 182,89 7,39 % 20,32 % 14,69 % 109,44 %
Sanofi S.A. 89,87 80,68 104,24 0,13 % 5,73 % -11,81 % 20,40 %
Pfizer Inc. 28,64 25,20 40,37 -0,52 % -4,47 % -22,11 % -30,94 %
Johnson & Johnson Corp. 154,64 143,13 175,97 -1,34 % 3,16 % -2,69 % 11,56 %
Bristol-Myers Squibb Company 44,01 43,33 67,35 -14,23 % -10,00 % -33,16 % -6,06 %
Bayer AG 28,59 24,99 54,95 -15,04 % -16,57 % -47,69 % -49,82 %

Johtopäätös: Lääkeosakkeet sopivat konservatiivisille sijoittajille

Lääketeollisuus jatkaa todennäköisesti vakaata kasvuaan lähitulevaisuudessa. Tämä arvio johtuu muun muassa kasvavasta ja ikääntyvästä väestöstä, minkä lisäksi varallisuuden kasvu mahdollistaa kattavamman terveydenhuollon.

Toisaalta esimerkiksi Yhdysvalloissa on viime aikoina siirrytty kohti eurooppalaisempaa terveydenhuoltoa, sillä Bidenin hallinto on esimerkiksi ottanut käyttöön uusia säännöksiä lääkkeiden hinnoitteluun. Tästä huolimatta radikaalit muutokset ovat melko epätodennäköisiä. Insider Intelligencen mukaan terveydenhuoltoala on yksi taloudellisesti tärkeimmistä aloista ja suurin (yksityinen) työnantaja Yhdysvalloissa, mistä johtuen terveydenhuollon osuus maan BKT:sta oli 18 prosenttia vuonna 2021. Jo pelkästään tästä syystä poliittinen johto toteuttaa todennäköisesti pitkälti yritysmyönteistä politiikkaa. Lääkeosakkeet, kuten kolme tässä artikkelissa esiteltyä osaketta, todennäköisesti hyötyvät nykyisistä trendeistä.

Lääkealan yritykset maksavat usein korkeita osinkoja, mikä lisää niiden sopivuutta myös hieman varovaisemmille sijoittajille. Sijoittajat ovatkin viime aikoina hyötyneet lääkealan defensiivisestä luonteesta, sillä sijoittajat ovat muun muassa inflaation vuoksi siirtäneet sijoituksiaan paljon turvallisempiin osakkeisiin. Ne sijoittajat, joiden salkuissa oli lääkeosakkeita, pystyivät hyötymään alan suhteellisesta vahvuudesta ja mahdollisesti kompensoimaan muiden toimialojen tappioita.

Haluatko sijoittaa lääkeosakkeisiin?

LYNXin kautta voit käydä kauppaa lukuisilla osakkeilla, suoraan yhtiöiden kotipörsseissä. Näin voit hyötyä suuresta kaupankäyntivolyymista ja pienemmistä osto- ja myyntihintojen välisistä erotuksista. LYNXin kautta voit päiväkauppiaana tai sijoittajana hyödyntää erinomaista sijoitustuotevalikoimaa, sillä voit käydä kauppaa osakkeilla, ETF-rahastoilla, futuureilla, optioilla ja monilla muilla sijoitustuotteilla edullisesti. Vertaile kaupankäyntihintojamme kilpailijoihin ja käy tulevaisuudessa kauppaa ammattimaisen kaupankäyntialustan kautta.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Päivän ylin
Päivän alin
---
---
---
---

Displaying the --- chart

Displaying today's chart