Parhaat harvinaisten maametallien osakkeet 2023

Harvinaisten maametallien osakkeet: Kilpailu tärkeistä luonnonvaroista.
Kirjoittanut LYNX - Editorial team

Tässä artikkelissa

Harvinaisiin maametalleihin sijoittaminen
Harvinaiset maametallit ovat korvaamattomia useille avainteknologioille. Kilpajuoksu haluttujen raaka-aineiden tuotantoon ja jalostukseen Kiinan ulkopuolella on jo alkanut ja tarjoaa sijoittajille mahdollisuuksia. Useimpien harvinaisten maametalliyhtiöiden osakekurssit ovat korjautuneet voimakkaasti huippulukemistaan, mikä saattaa tarjota spekulatiivisia ja pitkän aikavälin sijoitusmahdollisuuksia tällä hetkellä.  

Tässä artikkelissa tarkastelemme vuoden 2023 parhaita harvinaisten maametallien osakkeita. Tätä varten olemme laatineet sinulle listan kymmenestä parhaasta osakkeesta. Lisäksi tutustumme tarkemmin kolmeen osakkeeseen: MP Materialsiin, Lynasiin ja Arafuraan. Jos etsit välittäjää, jonka kautta voit käydä kauppaa harvinaisten maametallien osakkeilla, klikkaa tästä.   

Harvinaiset maametallit: Haastava tuotanto 

Harvinaiset maametallit ovat pääasiassa jaksollisen järjestelmän 3. alaryhmän kemiallisia alkuaineita. Niitä on yhteensä 17, esimerkiksi skandium, lantaani, cerium tai neodyymi (ks. lista artikkelin lopusta), ja ne ovat metallisia mineraaleja, joille on suuri kysyntä teollisuudessa. Ne eivät itse asiassa ole kovin harvinaisia, sillä useimmat näistä alkuaineista ovat jakautuneet tasaisesti maankuoreen ja esiintyvät monissa eri mineraaleissa. Jotkut harvinaiset maametallit ovat itse asiassa yleisempiä kuin lyijy. Metallit ovat kuitenkin laajalle levinneitä ja ne esiintyvät useimmissa tapauksissa vain hyvin pieninä pitoisuuksina. Näitä maametalleja onkin vaikea tuottaa, ja siksi niitä pidetään harvinaisina.   

Harvinaisia maametalleja tarvitaan monissa teknisissä käyttötarkoituksissa, esimerkiksi älypuhelimissa, sensoreissa, LEDeissä, valokaapeleissa, keramiikassa ja näytöissä. Lisäksi ne ovat lähes korvaamattomia myös lasereissa, puolustusteknologiassa, akuissa, sähköajoneuvoissa, aurinkopaneeleissa ja tuulivoimaloissa. 

Mitä harvinaisten maametallien osakkeita kannattaa ostaa?

Sopivien harvinaisten maametallien osakkeiden löytäminen ei ole helppoa. Suuret kaivosyhtiöt, kuten BHP Group tai Freeport-McRoRan, saavat vain pienen osan tuloistaan harvinaisista maametalleista. Useimmilla pienemmillä malminetsintä- ja kaivosyhtiöillä ei sen sijaan ole vielä omia toiminnassa olevia kaivoksia, joten niillä on vielä monta epävarmaa vuotta edessään. Tämän lisäksi niiden rahoitustarve on suuri. Isoimpien ja pienimpien yhtiöiden välissä on kuitenkin joitakin keskisuuria kaivosyhtiöitä, jotka jo tuottavat kohtuullisia tuloja harvinaisista maametalleista tai joiden tuotanto on lähellä. Alla on luettelo kymmenestä harvinaisten maametallien osakkeesta, joista kolme esitellään tarkemmin. 

Luettelo kymmenestä parhaasta harvinaisten maametallien osakkeesta

Harvinaisten maametallien osakeISINKaupankäyntitunnusValuutta
MP MaterialsUS5533681012MPUSD
Lynas Rare EarthsAU000000LYC6LYCAUD
Sunrise Energy MetalsAU0000143729SRLAUD
Iluka ResourcesAU000000ILU1ILUAUD
Arafura ResourcesAU000000ARU5ARUAUD
Energy FuelsCA2926717083UUUUCAD
Australian Strategic MaterialsAU0000094153ASMAUD
TronoxGB00BJT16S69TROXGBP
MaterionUS5766901012MTRNUSD
Neo Performance MaterialsCA64046G1063NEOCAD

Parhaat harvinaisten maametallien osakkeet

Mikäli suunnittelet sijoittamista harvinaisten maametalliteollisuuden yrityksiin, seuraavat osakkeet ovat harkitsemisen arvoisia.

MP Materialsin (MP) osake: suurin länsimainen harvinaisten maametallien yritys 

Las Vegasissa sijaitseva MP Materials (ISIN: US5533681012 – Symboli: MP – Valuutta: USD) on ainoa merkittävä harvinaisten maametallien tuottaja länsimaissa. MP tarkoittaa Mountain Passia, yhtiön kaivoskompleksia Kaliforniassa. Bastnäsite-kaivos, jonka harvinaisten maametallien esiintymä on yksi maailman korkealaatuisimmista, teki Yhdysvalloista johtavan harvinaisten maametallien tuottajan 1960-luvulta 1980-luvun puoliväliin asti – kunnes Kiina alkoi hallitsemaan alaa ja Mountain Passin kaivos suljettiin lopulta 1990-luvun alussa. 

Nyt MP Materials, joka perustettiin vasta vuonna 2017, on aloittanut tuotannon alueella uudelleen ja yritys louhii jo 15 prosenttia maailman harvinaisten maametallien tarjonnasta. Harvinaiset maamagneetit, jotka saadaan neodyymi-praseodyymi (NdPr) raaka-aineesta, ovat välttämättömiä sähköautojen, dronejen, puolustusjärjestelmien ja lääketieteellisten laitteiden teknisissä komponenteissa. 

James Litinsky, perustaja ja toimitusjohtaja, tavoittelee MP Materials -yritykselle asemaa maailman edullisimpana harvinaisten maametallien tuottajana. Toistaiseksi louhitut malmirikasteet on kuitenkin kuljetettu Kiinaan jatkojalostettavaksi. MP Materials on kuitenkin alkanut myös itse käsitellä louhittuja malmeja hyödyntääkseen suurempia voittomahdollisuuksia. Viimeistään vuoteen 2025 mennessä louhitut raaka-aineet on tarkoitus jalostaa harvinaisten maametallien magneeteiksi. 

Reilusti arvostettu osake, jolla on pitkän aikavälin hintapotentiaalia

Viimeisen kolmen vuoden aikana yritys on kasvattanut liikevaihtoaan vuosittain keskimäärin 98 %, ja voitot ovat samana ajanjaksona kasvaneet 238 % vuodessa – tosin suhteellisen alhaiselta lähtötasolta. Vuonna 2023 analyytikot ennustavat liikevaihdon laskevan 29 prosenttia 373 miljoonaan Yhdysvaltain dollariin, samalla kun osakekohtaiselta tulokselta odotetaan 0,68 dollaria. Tulevana vuonna 2024 liikevaihdon odotetaan nousevan 623 miljoonaan dollariin (+67 %) ja osakekohtaisen voiton nousevan 1,35 dollariin (+99 %). 

MP osake
MP Materialsin osakekurssi noin kolmen vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 14.7.2023.

Osakkeen hinta on laskenut noin kolmanneksen hieman yli 60 dollarin huippulukemista, ja se on tällä hetkellä noin 25 dollaria. Yhtiön markkina-arvo on noin 4 miljardia Yhdysvaltain dollaria, mikä tekee siitä tällä hetkellä hyvin reilusti hinnoitellun. Yhtiöllä on houkutteleva hintapotentiaali tulevaisuudessa ottaen huomioon sen ainutlaatuiset ominaisuudet. 

Lynas Rare Earthsin osake: Harvinaisten maametallien yritys omilla jalostuslaitoksilla

Lynas Rare Earths (ISIN: AU000000LYC6 – Symboli: LYC – Valuutta: AUD) on yksi kahdesta yrityksestä maailmassa, jotka sijaitsevat Kiinan ulkopuolella ja joilla on valmiudet harvinaisten maametallien jalostukseen. Vaikka useat muutkin yritykset työskentelevät jalostus- ja käsittelylaitosten rakentamisen parissa, näiden laitosten toimintaan saattaminen kestää vielä useita vuosia ja vaatii merkittäviä miljoonainvestointeja. Lynasilla on jo merkittävät jalostuskapasiteetit Malesiassa, ja yritys rakentaa parhaillaan lisää tuotantolaitoksia Länsi-Australiaan, jossa myös toimii korkealaatuinen Mount Weldin harvinaisten maametallien kaivos. Yhdysvaltojen puolustusministeriö myönsi yritykselle 30 miljoonaa dollaria Hondon erotuslaitoksen rakentamiseen Texasiin. Yhdysvalloissa Lynas tekee yhteistyötä itsenäisen harvinaisten maametallien jalostajan Blue Linen kanssa. Lynasin tuotteisiin kuuluvat neodyymi-praseodyymi, lantaani ja cerium sekä raskaiden harvinaisten maametallien seokset. 

Osake pysyy vahvana korjausliikkeissä

Vuonna 2021/22 liikevaihto kasvoi 88 % 920 miljoonaan Australian dollariin edellisvuoden 489 miljoonasta Australian dollarista. Vuonna 2021/22 saavutettiin ennätystulos 0,60 Australian dollaria osakkeelta (noin 0,37 euroa), kun edellisvuonna tulos oli 0,18 Australian dollaria osakkeelta. Analyytikot odottavat, että kuluvalla tilikaudella 2022/23 liikevaihto laskee 10 % 826 miljoonaan Australian dollariin. Osakekohtaisen tuloksen puolestaan odotetaan laskevan 38 % 0,37 Australian dollariin (noin 0,23 euroon). Asiantuntijat ennustavat tulevalle vuodelle 2023/24 930 miljoonan Australian dollarin liikevaihtoa (+13 %) ja 11 % korkeampaa osakekohtaista tulosta, joka olisi 0,41 Australian dollaria (noin 0,25 euroa). 

LYC osake
Lynas Rare Earthsin osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 14.7.2023.

Noin 7,31 Australian dollarin (noin 4,50 euroa) osakekurssilla Lynas Rare Earthsin osake saavuttaa 7 miljardin Australian dollarin (noin 4,3 miljardin euron) markkina-arvon ja on siten samankokoinen kuin MP Materials. Lynas Rare Earthsin osake on tehnyt vähemmän korjausliikkeitä kuin yhdysvaltalainen vastineensa vuoden 2021 lopun jälkeen, mitä voi pitää osoituksena sijoittajien luottamuksesta yritykseen. Osake, joka maksoi vuoden 2020 alussa hieman alle yhden Australian dollarin, on ollut selvässä nousutrendissä noin seitsemän vuoden ajan. Nykyisellä hintatasolla se on ehdottomasti kiinnostava pitkän aikavälin sijoittajille, jotka kestävät suuria hintavaihteluita. 

Arafura Resourcesin osake: Korkealuokkainen harvinaisten maametallien hanke 

Arafura Resources on Lynas Rare Earthsin tavoin harvinaisten maametallien louhintaa harjoittava australialainen yritys. Arafura omistaa korkealaatuisen harvinaisten maametallien kaivoshankkeen, Nolansin kaivoksen, jonka se sanoo olevan valmis tuotantoon heti, kun tarvittavat laitokset on rahoitettu ja rakennettu. Nolansin hanke käsittää kaivoksen, rikastus-, louhinta- ja erotustehtaan sekä niihin liittyvän infrastruktuurin, jotka rakennetaan Nolansin alueelle, noin 135 kilometriä pohjoiseen Alice Springsistä Australian pohjoisterritorioon. Hankkeen, jonka odotetaan tuottavan arviolta 340 000 tonnia harvinaisten maametallien rikastetta arviolta 38 vuoden käyttöiän aikana, on mahdollista kattaa noin 10 prosenttia maailman kasvavasta neodyymi-praseodyymin (NdPr) kysynnästä. Raaka-aine on kriittinen komponentti huipputehokkaissa kestomagneeteissa ja magneettiseoksissa. 

Erittäin spekulatiivinen sijoitus kokeneille sijoittajille

Nolansin louhos sisältää JORC 2012 -standardin mukaisia mineraalivarantoja 56 miljoonaa tonnia, joiden keskimääräinen pitoisuus on 2,6 % harvinaisten maametallien oksideja, ja ne ulottuvat 215 metrin syvyyteen maanpinnan alapuolelle. Hankkeen tutkimusten mukaan vuosittain voidaan tuottaa jopa 4 440 tonnia myytävää NdPr:ää. Nykyisellä hinnalla, joka on noin 81 USD/kg, tämä vastaisi 360 miljoonan USD:n (538 miljoonan AUD:n) vuotuista myyntiä. Lisäksi tarkoituksena on tuottaa noin 470 tonnia keskiraskasta harvinaisten maametallien oksidiseosta ja sivutuotteena fosforilannoitetta. Nyt kun rahoituskysymykset on ratkaistu, yli 600 rakennustyöntekijää työskentelee tuotantotilojen rakentamiseksi. Tavoitteena on varmistaa, että kaivos voi korvata NdPr-pulan, joka on odotettavissa 2020-luvun puolivälissä. On kuitenkin todennäköistä, että kestää vielä yli vuosi, ennen kuin laitokset valmistuvat ja NdPr:n louhinta voi alkaa. Northern Territory -alueella Arafuralla on omistuksia kahdessa hankkeessa, Aileron-Reynoldsissa ja Bonyassa, mutta ne ovat tällä hetkellä jääneet Nolans hankkeen varjoon. 

ARU osake
Arafura Resourcesin osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 14.7.2023.

Arafuran osakkeen hinta, joka vielä vuonna 2020 oli alle 0,05 dollaria, nousi vuoden 2023 alussa 0,70 dollarin tuntumaan Nolan-hankkeesta saatujen myönteisten uutisten ansiosta, minkä jälkeen se laski nykyiselle 0,39 dollarin tasolle. Vaikka senttiosakkeet eivät ole Australiassa harvinaisuus, Arafura on esitellyistä kolmesta osakkeesta ehdottomasti spekulatiivisin. Yhtiö ei vielä tuota tuloja, ja uutiset hankkeen edistymisestä voivat liikuttaa osaketta voimakkaasti suuntaan tai toiseen. Jokin suurempi kaivoskonserni voi myös periaatteessa ostaa yrityksen milloin tahansa. Erittäin spekulatiivisen luonteensa vuoksi osake soveltuu salkun täydennykseksi vain kokeneille sijoittajille. 

Yhdysvallat pyrkii vähentämään riippuvuuttaan Kiinasta

Kiinan osuus maailman harvinaisten maametallien tuotannosta on lähes kaksi kolmasosaa, ja se käsittelee 85 % kaikista malmeista ja tuottaa 92 % harvinaisten maametallien magneeteista. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että monet muut maat, joilla on suuria esiintymiä, kuten Grönlanti, Kanada tai Australia, eivät (vielä) hyödynnä omia esiintymiään tai hyödyntävät niitä vain hyvin vähäisessä määrin. 

Tuotannon siirtyminen vuosikymmeniä sitten lähes kokonaan Yhdysvalloista Kiinaan johtui siitä, että työvoimakustannukset ja ympäristönormit olivat siellä tuolloin erittäin alhaiset. Tämän seurauksena Kiina hallitsee edelleen suurinta osaa tuotannosta, puhdistuksesta ja jalostuksesta. Yhdysvallat on näin ollen riippuvainen Kiinasta tuotavista tärkeistä teknologiakomponenteista elektroniikkatuotteiden, uusiutuvan energian tuotannon ja varastoinnin sekä puolustusjärjestelmien osalta. Ei ole ihme, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on erittäin tyytymätön tähän tilanteeseen – erityisesti kun otetaan huomioon Kiinan kanssa kasvavat poliittiset jännitteet. Harvinaisten maametallien kysynnän turvaaminen on julistettu kansalliseksi turvallisuuskysymykseksi. Omien toimitusketjujensa rakentamiseksi Yhdysvaltain energiaministeriö edistääkin miljoonasummilla kumppanuutta kotimaisten yritysten, kuten MP Materialsin ja USA Rare Earthin (ei vielä listattu) kanssa. 

Harvinaisten maametallien osakkeet: suuri kasvupotentiaali 

Harvinaisten maametallien teollisuus Kiinan ulkopuolella tarjoaa runsaasti kasvumahdollisuuksia ja siten sijoittajille sijoitusmahdollisuuksia. Maat ja yritykset eri puolilla maailmaa ovat pyrkineet turvaamaan harvinaisten maametallien hankintapohjansa etenkin koronapandemiasta ja Kiinan ja Taiwanin välisestä ongelmasta johtuvien toimitusketjuongelmien jälkeen, jotta ne eivät keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä olisi enää riippuvaisia Kiinasta tulevasta tuonnista. Lupaaville harvinaisten maametallien hankkeille länsimaissa pitäisi löytyä rahoitusta suhteellisen helposti. Uudet kaivokset vaativat kuitenkin useita vuosia, ennen kuin toteutettavuustutkimuksista päästään varsinaiseen tuotantoon. Kolmella esitellyllä yrityksellä, erityisesti MP Materialsilla ja Lynas Rare Earthsillä, on huomattava etumatka tämän suhteen. 

Luettelo 17 harvinaisesta maametallista

Alta löytyy luettelo kaikista harvinaisista maametalleista. 

CeriumHolmiumPrometiumYtterbium
DysprosiumLantaaniSamariumYttrium
ErbiumLutetiumSkandium 
EuropiumNeodyymiTerbium 
GadoliniumPraseodyymiTulium 

 
Haluatko sijoittaa pörssin parhaisiin harvinaisten maametallien osakkeisiin? 

LYNXin kautta voit käydä kauppaa lähes kaikkien maailman pörssiyhtiöiden osakkeilla. Näin voit hyötyä suuresta kaupankäyntivolyymista ja pienemmistä osto- ja myyntihintojen välisistä erotuksista. LYNXin kautta voit päiväkauppiaana tai sijoittajana hyödyntää erinomaista sijoitustuotevalikoimaa, sillä voit käydä kauppaa osakkeilla, ETF-rahastoilla, futuureilla, optioilla ja monilla muilla sijoitustuotteilla edullisesti. Vertaile välityspalkkioitamme kilpailijoihin ja käy tulevaisuudessa kauppaa ammattimaisen kaupankäyntialustan kautta.   


Lähteet: 

Yahoo Finance: Analyytikkojen arviot (15.05.2023); https://finance.yahoo.com/ 
MP Materials IR-Webseite (15.05.2023); https://investors.mpmaterials.com/  
The White House: FACT SHEET: Securing a Made in America Supply Chain for Critical Minerals (15.05.2023); https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2022/02/22/fact-sheet-securing-a-made-in-america-supply-chain-for-critical-minerals/  
Lynas IR (15.05.2023); https://lynasrareearths.com/investors-media/  
Arafura IR (15.05.2023); https://www.arultd.com/investor.html  
Global Times: FACT SHEET: Prominence in rare metals production won’t be dented by Biden’s cheap talk (15.05.2023); https://www.globaltimes.cn/page/202202/1252995.shtml  
Politico: China Dominates the Rare Earths Market. This U.S. Mine Is Trying to Change That. (15.05.2023); https://www.politico.com/news/magazine/2022/12/14/rare-earth-mines-00071102