Tässä artikkelissa esitellään yritysten osakkeita, jotka edistävät tekoälyn kehitystä lukuisten teknologisten innovaatioiden avulla.

Koronapandemia synnytti uuden digitalisaatioaallon, joka puski alan entistäkin kovempaan kasvuun. Monet tekoälyosakkeet kohosivat ennätyslukemiin vuoden 2021 aikana, mutta vuoden lopulla alkanut  korjausliike osui lähes kaikkiin teknologiaosakkeisiin. Korjausliike jatkui selvästi markkinoilla selvästi tammikuun aikana.

Teknologiaosakkeiden lasku voi tarjota pitkän aikavälin ostomahdollisuuksia korkealle hinnoiteltujen tekoälyosakkeiden kohdalla. Ennen osakkeiden analysointia artikkelissa tarkastellaan ensin mitä tekoäly tarkoittaa ja millaisia vaikutuksia sen yleistymisellä todennäköisesti tulee olemaan sekä talouteen että työelämään liittyen.  

Mitä tarkoittaa tekoäly (AI)?

Tekoäly (Artificial Intelligence, AI) on sateenvarjotermi, jolla kuvataan yleisesti teknologiaa, jossa tietokoneohjelma pyrkii ratkaisemaan ongelman. Ohjelmalta voidaan vaatia esimerkiksi tehtävän suunnitelua, aikaisempien suoritusten tehostamista, ongelmanratkaisua tai datan esittämistä. Toisin sanoen, tekoälyn sovellukset hyödyntävät taitoja jotka usein yhdistetään inhimilliseen älyyn. Erilaiset tekoälysovellukset toimivat joko itsenäisesti tai ihmisen tukemana, mutta toiminnassa oleellista on niiden omatoiminen kehittyminen. Ohjelmien tarkoituksena on oppia kokeilemalla ja näin kehittää itseään. Usein tekoälyjä kehitetäänkin virtuaalitodellisuudessa, missä ohjelma voi käydä läpi tuhansia ja tuhansia simulaatioita tehtävän ratkaisemiseksi.

Tekoälyn vaikutuksia tulevaisuudessa on mahdotonta arvioida, joten tarkkoja ennustuksia ei voida antaa. Seuraavat kappaleet keskittyvät kuitenkin esittelemään ja perustelemaan kyseiseen teknologiaan liittyviä odotuksia.

Tekoäly valloittaa arjen

Viime vuosina tekoälyn kehitys on edennyt nopeasti yhä halvempien ja tehokkaampien prosessoreiden ja suurten tietomäärien (Big Data) mallien salamannopean arvioinnin ansiosta. Ihmisen hermoston malliin perustuva niin sanottu syväoppiminen käyttää keinotekoisia neuroverkkoja suurten tietomäärien analysointiin.

Amazonin Alexan, Applen Sirin ja Microsoftin Cortanan kaltaisten virtuaalisten avustajien avulla tekoäly on tullut koteihin jo vuosia sitten. Tekoäly on kuitenkin jo integroitu myös vähemmän näkyviin sovelluksiin, kuten oppiviin käännös- ja puheentunnistusohjelmiin tai petosten havaitsemiseen tarkoitettuihin ohjelmistoihin. Lyhyesti sanottuna tekoäly tai koneäly ei ole enää tieteiskirjallisuutta, vaan välttämätön osa taloutta.

Tekoäly muuttaa työelämää merkittävästi

Tekoälyn kaupallinen käyttö on nykyään miljardien arvoinen markkina. Tietotekniikka-alan lisäksi tekoälyä käytetään yhä enemmän esimerkiksi lääketieteen teknologiassa, lääketeollisuudessa, puolustusteollisuudessa, hotellialalla, maataloudessa ja jopa raaka-aineiden etsinnässä. Yritysmaailmassa tekoälyä käytetään jo nyt erityisen paljon markkinoinnissa asiakkaiden mieltymysten tunnistamisessa ja arvioinnissa sekä asiakaspalvelussa (esim. chat-robotit). Koneoppimisella on yhä tärkeämpi rooli myös teollisuuden tuotantoprosessien automatisoinnissa, millä tavoitellaan parempaa tuottavuutta. Erittäin monimutkainen tehtävä tekoälylle on esimerkiksi autonominen ajaminen. Tekoälylle löytyy kuitenkin sovelluskohteita lähes kaikilta aloilta, joten työelämä on parhaillaan valtavien muutosten kohteena.

Muutokset taloudessa

Montrealin yliopiston professori ja Montreal Institute for Learning Algorithms -laitoksen johtaja Yoshua Bengio on sanonut: ”Tekoälyllä tulee olemaan valtavia vaikutuksia talouteen ja yhteiskuntaan, mutta tarkkojen ennustuksien tekeminen on vaikeaa. On kuitenkin selvää, että työmarkkinat tulevat muuttumaan.” Laajemmin taloudessa nähdään siis todennäköisesti suuriakin muutoksia, jolloin luonnollisesti tietyt alat hyötyvät kyseisistä muutoksista ja toiset kärsivät.

Konsulttifirma Accenturen tutkimuksen mukaan BKT:n kasvu suurimmissa kansantalouksissa saattaa jopa kaksinkertaistua tekoälyn tuomien mahdollisuuksien ansiosta vuoteen 2035 mennessä. Tutkimuksen mukaan työn tuottavuus voi nousta tässä suhteellisen lyhyessä ajassa jopa 40 %. Muutokset vaativat nykyisiltä yrityksiltä ja start-upeilta merkittäviä panoksia, ja kisa huipulle on jo alkanut.

Mutta miten myös yksityiset sijoittajat voivat hyötyä tekoälyn kehityksestä keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä osakkeiden ja ETF:ien avulla?

Tekoälyn megatrendistä hyötyminen ETF:illä

Tekoälystä kiinnostuneille sijoittajille on tarjolla useita tekoäly-ETF:iä joista valita. Niiden sisältämät yhtiöt, varojen hajautus, kulurakenne ja likviditeetti voivat vaihdella. Tästä johtuen, sijoittajan kannattaa aina perehtyä eri vaihtoehtoihin tarkemmin. Kiinnostavia tekoälyosakkeista koostuvia ETF:iä ovat esimerkiksi:

Tekoäly-ETF ISIN Kaupankäyntitunnus Valuutta
WisdomTree Artificial Intelligence ETF IE00BDVPNG13 WTI2 USD
Lyxor Robotics & AI ETF LU1838002480 ROAI EUR
Amundi Stoxx Global Artificial Intelligence ETF LU1861132840 GOAI EUR
Xtrackers Artificial Intelligence and Big Data ETF IE00BGV5VN51 XAIX EUR

Yltä löytyvien ETF:ien lisäksi pörsseistä ympäri maailman löytyy lukuisia yksittäisiä osakkeita tekoälystä kiinnostuneille sijoittajille. Niistä 10 esitellään lyhyesti alla.  

Top 10 tekoälyosaketta vuonna 2022 – Sopivia sijoituksia lähes jokaisen portfolioon

Esitellyt 10 pörssiyhtiötä ovat johtavassa asemassa koneoppimisen ja tekoälyn alalla, joten niiden tuotteet vaikuttavat tulevaisuuden teknologioiden muotoutumiseen. Tekoälyosakkeiden luettelo sisältää sekä yrityksiä, jotka ovat erikoistuneet yksinomaan tekoälyyn, että yrityksiä, jotka ovat vahvasti tekoälyn alalla. Alla olevasta taulukosta löytyy kymmenen tekoälyosaketta vuodelle 2022, ja kaikki osakkeet on esitelty lyhyesti alla.

Tekoälyosakkeiden luettelo:

Tekoälyosake ISIN Kaupankäyntitunnus Valuutta
Apple US0378331005 AAPL USD
CrowdStrike US22788C1053 CRWD USD
Ilumina US4523271090 ILMN USD
IBM US4592001014 IBM USD
Intuitive Surgical US46120E6023 ISRG USD
NVIDIA US67066G1040 NVDA USD
Splunk US8486371045 SPLK USD
The Trade Desk US88339J1051 TTD USD
Twilio US4592001014 TWLO USD
Zebra Technologies US9892071054 ZBRA USD

Näillä tekoälyosakkeilla sijoittaja voi hyötyä tekoälybuumista vuonna 2022.

1. Zebra Technologies (ZBRA): Enterprise Asset Intelligence

Zebra Technologies on johtava maailmanlaajuinen johtaja älykkään yritysjohtamisen alalla. Vuonna 1969 perustettu yritys, jonka pääkonttori sijaitsee Illinoisissa, Yhdysvalloissa, työllistää jo noin 8 800 henkilöä maailmanlaajuisesti. Zebra Technologies kehittää ja markkinoi esimerkiksi erikoistulostimia, mobiilitietokoneita, tiedonkeruujärjestelmiä, radiotaajuuksien tunnistamiseen tarkoitettuja tuotteita ja reaaliaikaisia paikannusjärjestelmiä, joiden avulla yritysten työprosesseja ja menettelyjä voidaan seurata, arvioida ja parantaa. Tämän seurauksena yrityksen asiakkaiden tuottavuus ja asiakastyytyväisyys voivat lisääntyä. Zebran osakekurssi on vakaassa nousussa, ja se on noussut yli 1 000 prosenttia vuosien 2016 ja 2021 välisenä aikana. Osakkeen hinta kävi korkeimmillaan 615 dollarissa, mutta osake on laskenut takaisin alle 500 dollariin. Pitkän aikavälin sijoitusmahdollisuuksia voi löytyä, mikäli osake laskisi noin 450 dollarin alueelle.

Zebra Technologies osake
Zebra Technologiesin osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 9.2.2022.

2. Apple (AAPL): Vahva markkina-asema tekoälyn ansiosta

Apple on viime vuosina ostanut useita tekoälyalan yrityksiä ja liittynyt tekoälyn johtavien yritysten joukkoon. Applen ääniohjattavaa Siri-palvelua on tällä välin kehitetty yksinkertaisesta ääniavustajasta täysimittaiseksi digitaaliseksi avustajaksi, ja yhtiö on kehittänyt myös tekoälypiirin “Apple Neural Engine”, jota käytetään muun muassa älykkääseen ääni- ja kasvojentunnistukseen. Applen osakekurssi on ollut nousussa jo kahden vuosikymmenen ajan, ja aikoinaan Applen osakkeiden arvo oli alle 1 Yhdysvaltain dollaria kappaleelta. Sen jälkeen osake on noussut merkittävästi, ja kaikkien aikojen korkein arvo on ollut 182,94 dollaria. Tällä hetkellä Applen osakkeen arvo on noin 171 dollaria ja markkina-arvo huikeat noin 2,8 biljoonaa dollaria. Sijoittajat kysyvät oikeutetusti, kuinka kauan uskomaton nousu voi jatkua. Tekoäly on kutenkin Applelle olennainen tukipilari vahvan markkina-asemansa puolustamisessa.

Apple osake
Applen osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 9.2.2022.

3. NVIDIA (NVDA): suorituskykyisiä prosessoreita

NVIDIA tunnettiin vielä muutama vuosi sitten pääasiassa näytönohjaimistaan (GPU). Tämän lisäksi yrityksen suorituskykyisiä siruja käytetään nykyään lukuisissa koneoppimiseen keskittyvissä palvelinkeskuksissa. Useat teknologiajätit, esimerkiksi Facebook ja IBM, ovat jo asentaneet NVIDIAn GPU:t “oppiviin” datakeskuksiinsa.

NVIDIAn siruja käytetään myös muilla aloilla, kuten Drive PX -teknologia-alustassa, joka auttaa autonvalmistajia kehittämään autonomisia esteet havaitsevia ajoneuvoja. NVIDIAn näytönohjaimia käytetään myös lääketieteen teknologioissa. Suuria tietomääriä (Big Data) vertailemalla voidaan muun muassa erottaa syöpäsolut terveistä soluista. Vuodesta 2015 lähtien NVIDIAn osakkeen hinta on seitsemänkymmenkertaistunut alle 5 dollarista yli 346 dollariin. Osakekurssissa on tapahtunut joitakin jyrkkiä korjauksia, mutta tämä ei ole estänyt NVIDIAn osaketta nousemasta uusiin huippulukemiin. Tällä hetkellä osakkeella käydään kauppaa noin 247 dollarilla markkinoiden laskettua merkittävästi. Osakkeen arvostustaso on kuitenkin korkea, joten alle 200 USD:n hinnat voivat tarjota pitkän aikavälin sijoitus mahdollisuuden.

NVIDIA osake
NVIDIAn osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 9.2.2022.

4. Intuitive Surgical (ISRG): robotiikka leikkaussaleissa

Intuitive Surgical on maailmanlaajuinen teknologiajohtaja robottiavusteisessa kirurgiassa. Yhtiön niin sanotun da Vinci -kirurgisen järjestelmän avulla kirurgit voivat tehdä leikkauksia mahdollisimman pienien viiltojen tai napanuoran kautta lähellä olevan ergonomisen konsolin avulla. Järjestelmässä on suurennettu 3D-kuvantamisjärjestelmä ja pieniä niveliä, jotka taipuvat ja pyörivät paljon enemmän kuin ihmiskäsi. Tämän tekniikan ansiosta kirurgit voivat työskennellä paremmalla näkyvyydellä, tarkkuudella ja hallinnalla käsin tehtyihin leikkauksiin verrattuna. Intuitive Surgicalin osakkeet ovat olleet pitkäaikaisessa noususuunnassa, ja ne saavuttivat uuden ennätyshinnan hieman 369 dollarin alapuolella vuoden 2021 lopulla. Sen jälkeen osake on laskenut merkittävästi, ja osakkeen hinta on tällä hetkellä noin 85 dollaria alempana, noin 284 dollarissa.

Intuitive Surgical osake
Intuitive Surgicalin osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 9.2.2022.

5. CrowdStrike (CRWD): Suojausta hakkeri- ja haittaohjelmahyökkäyksiä vastaan

Kyberturvallisuutta tarjoava CrowdStrike käyttää koneoppimista havaitakseen haittaohjelmat tietokoneissa, matkapuhelimissa ja muissa yritysverkkoja käyttävissä laitteissa. Näihin kuuluvat niin sanotut ransomware-ohjelmat, haittaohjelmat, joita hakkerit käyttävät kiristääkseen yrityksiltä suuria rahasummia. Haittaohjelmat yleensä salaa yrityksen tiedot, ja pääsy niihin palautetaan parhaimmillaan vasta korkeiden lunnaiden maksun jälkeen. CrowdStriken liikevaihto on kasvanut keskimäärin 84 prosenttia kolmen viime vuoden aikana, ja se on jo pitkään tehnyt voittoa. Yhtiö listautui pörssiin kesäkuussa 2019, jolloin osakkeen hinta oli 34 dollaria. Crowdstriken osakkeet nousivat heti ensimmäisenä päivänä +71 %, ja niiden arvo oli korkeimmillaan 298 dollaria. Tämän jälkeen osake on laskenut merkittävästi ja osakekurssi on tällä hetkellä noin 178 dollaria, mikä vastaa noin 41 miljardin Yhdysvaltain dollarin markkina-arvoa. Pitkällä aikavälillä osake tarjoaa rohkeille sijoittajille huomattavaa nousupotentiaalia.

CrowdStrike osake
CrowdStriken osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 9.2.2022.

6. The Trade Desk (TTD): Tehokasta mainontaa tekoälyn ansiosta

Digitaalinen mainonta on kukoistava markkina-alue, jonka kasvuvauhti on kaksinumeroista tulevina vuosina. The Trade Desk tarjoaa automatisoituja työkaluja, joiden avulla yritysasiakkaat voivat ostaa digitaalisia mainoksia ja optimoida sijoitustensa tuoton. Trade Deskin tekoälysovellukset tunnistavat asiakkaille parhaat kanavat mainosten ostamiseen ja käyttämiseen. Yhtiö on erityisen vahva suoratoisto- ja online-tv-mainonnassa. Älykkään alustansa avulla yrityksen kasvuvauhti on ollut valtavaa. Liikevaihto on kasvanut keskimäärin +35 prosenttia kolmen viime vuoden aikana ja voitot jopa +57 prosenttia vuodessa. Tekoälyn osuus yrityksessä on jyrkässä nousussa, ja se pystyi kasvamaan yli kolmikymmenkertaiseksi kolmen vuoden aikana vuoden 2021 loppuun asti ennen markkinoiden laskun alkua. Tämän jälkeen osake puolittui, ja tällä hetkellä osakekurssi on noin 73 dollaria. Tässä hintaluokassa osake on spekulatiivinen pitkän aikavälin ostos.

The Trade Desk osake
The Trade Deskin osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde :TWS. Tallennettu: 9.2.2022.

7. Splunk (SPLK): Big Data -asiantuntija

Splunkin ohjelmistotuotteet auttavat asiakkaita analysoimaan niin sanottua Big Dataa ja tekemään siitä käyttökelpoista, eli siten arvokasta. Tämä on koneoppimisen ja tekoälyn perusedellytys. Yrityksen tuotteilla tutkitaan esimerkiksi verkkoasiakkaiden klikkauskäyttäytymistä, maksutapahtumatietoja, verkkotoimintoja ja puhelutietoja (esim. puhelinkeskuksista).

Tietoja analysoimalla kehitysmahdollisuuksia voidaan tunnistaa ja hyödyntää. Splunk markkinoi tuotteitaan pilvipohjaisten tilausten kautta, mikä lisää asiakasuskollisuutta ja synnyttää tuottoisia toistuvia tuloja. Suuret saksalaiset yritykset, kuten Porsche, Bosch ja Deutsche Bahn, käyttävät jo Splunk-ohjelmistoa. Splunkin osakekurssi seitsenkertaistui 30 dollarista yli 226 dollariin vuosina 2016-2020, ennen kuin se kääntyi jyrkkään laskuun. Osakkeen kurssi on tällä hetkellä noin 117 dollaria. Koska maailmanlaajuisen datan määrä kasvaa edelleen valtavasti tulevina vuosina, sekä Splunkin liiketoiminta että Splunkin osakekurssi kääntyvät taas todennäköisesti nousuun ennemmin tai myöhemmin.

Splunk osake
Splunkin osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 9.2.2022.

8. Ilumina (ILMN): maailman markkinajohtaja geenisekvensoinnissa

Ilumina on kiistaton markkinajohtaja geenitutkimuksessa käytettävien automatisoitujen sekvensointilaitteiden alalla. Laitteiden avulla voidaan analysoida DNA-sekvenssejä esimerkiksi ihmisen perimästä tai koronaviruksen kaltaisista viruksista. Tällä on myös tärkeä rooli yksilöllistetyn lääketieteen kehittämisessä. Geneettisten, molekulaaristen ja solujen erityispiirteiden (niin sanottujen “biomarkkereiden”) analysoinnin jälkeen kullekin potilaalle kehitetään yksilöllinen hoito, jossa käytetään erilaisia lääkkeitä. Näin esimerkiksi syöpäsoluja tai HIV-viruksia voidaan torjua tehokkaasti. Illuminan asiakkaita ovat biotekniikka- ja lääkeyritykset, yliopistot, laboratoriot ja tutkimuskeskukset. Iluminan osake saavutti toistaiseksi korkeimman hintansa helmikuussa 2021, 555,77 dollaria, minkä jälkeen osake on ollut laskussa. Osakkeelle voi löytyä houkuttelevia pitkän aikavälin ostomahdollisuuksia 315 ja 330 dollarin välisellä alueella.

Illumina osake
Illuminan osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 9.2.2022.

9. Twilio (TWLO): Digitaalinen asiakasviestintä

Twilio yhdistää tekoälyn ja pilvipalvelut. Yhtiö tarjoaa pilvipohjaisia niin sanottuja API:ita (Application Programming Interfaces), joiden avulla kehittäjät voivat integroida ääni-, video- ja viestitoimintoja sovelluksiinsa. Twilio Flex -alusta tarjoaa lukuisia viestintämuotoja, joilla yritykset voivat ottaa yhteyttä loppuasiakkaisiin esimerkiksi tekstiviestillä, Twitterillä, VOIP:llä tai videokeskustelulla. Samalla kaikki asiakasviestintä niputetaan selkeästi yhteen, jotta dokumentoituja tietoja voidaan arvioida optimaalisesti. Yrityksen yli 150 000 asiakkaaseen kuuluvat muun muassa Uber, Salesforce, Coca Cola ja AirBnB. Viimeisten kolmen vuoden aikana liikevaihto kasvoi vaikuttavasti 63 prosenttia vuodessa. Koronapandemia antoi myös yritykselle huomattavan kasvusysäyksen. Osake on nyt kuitenkin kaukana vuoden 2021 alussa saavutetusta kaikkien aikojen korkeimmasta 457 Yhdysvaltain dollarin tasosta osakekurssin ollessa tällä hetkellä noin 195 dollaria. Spekulatiiviset sijoittajat voisivat olla kiinnostuneita osakkeesta noin 170-180 dollarin hinta-alueella.

Twilio osake
Twilion osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 9.2.2022.

10. IBM (IBM): Tekoälyn merkitys kasvaa jatkuvasti

IBM on ollut johtava yritys tekoälyn alalla 1950-luvulta lähtien. Vuonna 1996 IBM:n supertietokone Deep Blue kuohautti maailmaa, kun tietokone onnistui ensimmäistä kertaa voittamaan tuolloin hallitsevan shakin maailmanmestarin Garri Kasparovin.

IBM on viime vuosina ostanut lukuisia tekoälyalan yrityksiä. Tämän lisäksi yritys on kehittänyt itseoppivan tietokoneohjelman Watsonin, jota voidaan käyttää koneoppimiseen, tietojen analysointiin ja esimerkiksi kielenkäsittelyyn. Watsonin kaltaiset kognitiiviset ratkaisut, joita käytetään esimerkiksi terveydenhuolto- ja lääketeollisuudessa, muodostavat jo neljänneksen IBM:n liikevaihdosta, ja suunta on ylöspäin. Myös pilviohjelmistoliiketoiminta on piristynyt viime aikoina merkittävästi. IBM:n osake on pidemmällä aikavälillä ollut laskussa, sillä yrityksen muut liiketoiminta-alueet eivät ole pärjänneet yhtä hyvin. Tekoälyn ansiosta tilanne voi kuitenkin muuttua ennemmin tai myöhemmin, ja osake on viime aikoina osoittanut vahvuutta. Sijoittajat, jotka uskovat IBM:n osakkeen uuteen kasvuun, voivat löytää houkuttelevia ostomahdollisuuksia 120-130 dollarin alueella.

IBM osake
IBMn osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 9.2.2022.

Johtopäätös: Tekoäly on yksi tulevaisuuden isoimmista kasvualoista

Tekoäly löytää tiensä yhä useammalle elämänalueelle. Se, että tietokoneet tekevät yhä parempia päätöksiä, tukee prosesseja ja tarjoaa helpotusta ja tehokkuutta yhä useammilla liiketoiminnan ja elämän aloilla. Koska tekoälytrendi on vielä suhteellisen lapsenkengissä, monet esitellyistä yrityksistä tulevat todennäköisesti kasvamaan huimasti seuraavien viiden tai kymmenen vuoden aikana. Vuonna 2021 markkinoilla tapahtui kuitenkin vakava ylikuumeneminen. Tilanteen rauhoittuminen, joka vaikutti kaikkiin alan osakkeisiin, kannattaa nähdä positiivisena kehityksenä. Erityisesti osakkeet, jotka pysyvät melko vakaina, lienevät voittajien joukossa myös tulevaisuudessa. Tekoälyyn sijoittamisesta kiinnostuneille tämän hetkinen markkinoiden lasku voi osoittautua hyväksi ostomahdollisuudeksi pitkällä aikavälillä. Sijoittajien kannattaa kuitenkin olla myös varovaisia, sillä markkinatilanne on tällä hetkellä epävarma inflaation ja tuotantoketjujen jatkuvien ongelmien vuoksi.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Päivän ylin
Päivän alin
---
---
---
---

Displaying the --- chart

Displaying today's chart