Kullakin alalla on oma jargoninsa. Rahoitusalalla puhutaan toisinaan blue chip -osakkeista. Mitä ensinnäkin ovat blue chip -osakkeet? Miltä näiden osakkeiden tilanne näyttää ja onko näiden osakkeiden tuotto edelleen riittävä? Artikkeli käy ensin läpi blue chip -osakkeiden perusteita ja esittelee sitten niistä parhaat.

Blue chip -osakkeiden merkitys

Termiä “blue chip stock” käytti ensimmäisen kerran vuonna 1923 Gingold niminen Dow Jonesin työntekijä. Hän käytti termiä yhteisnimityksenä osakkeille, joiden arvo oli yli 200 dollaria osakkeelta. Tuolloin 200 dollaria oli paljon rahaa yhdestä osakkeesta. Termi on peräisin pokerimaailmasta, jossa sinisillä pelimerkeillä on suurin arvo.

Vuosien varrella blue chip -osakkeen merkitys on hieman muuttunut. Blue chip -osakkeille ei ole olemassa tarkkaa määritelmää, mutta niillä on tyypillisiä ominaisuuksia. Nykyään blue chip -osakkeeksi katsotaan suuri yritys, jolla on erinomainen maine. Ne ovat usein vakiintuneita yrityksiä, joilla on terve tase ja ne tekevät vakaata tulosta. Yleensä blue chip -osakkeet ovat markkinajohtajia tai kuuluvat alansa kolmen suurimman yrityksen joukkoon. Näin ollen nämä osakkeet sisältyvät merkittävimpiin indekseihin, ja niiden valmistamat tuotteet ovat monille ihmisille tuttuja. Lisäksi ne ovat yleensä vakaita osingonmaksajia.

Sijoittaminen blue chip -osakkeisiin: hyvät ja huonot puolet

Edut

Niiden suurin etu on se, että blue chip -osakkeet ovat jo vakiintuneita toimijoita osakemarkkinoilla. Vuosien varrella nämä yritykset ovat luoneet itselleen vahvat tuotemerkit. Näin ollen yritysten kassavirrat ja liikevaihdot ovat yleensä vakiintuneita, mikä tekee osingoista vakaita. Vakaan luonteensa ansiosta ne onnistuvat usein pysymään pinnalla taantumien tai pörssiromahdusten aikana. Tämä tekee näistä osakkeista suosittuja sijoittajien keskuudessa.

Lisäksi blue chip -osakkeiden volatiliteetti on usein muita osakkeita alhaisempi. Niiden likviditeetti on suuri, koska niillä käyvät usein kauppaa sekä yksityiset että institutionaaliset sijoittajat. Tämä on tärkeää sijoittajille, jotka tarvitsevat rahaa äkillisesti. He voivat luottaa siihen, että kaupankäyntiin löytyy aina toinen osapuoli, kun sijoittaja haluaa tehdä toimeksiannon.

Konservatiiviset sijoittajat, jotka haluavat ottaa vain vähän riskejä, valitsevat salkkuihinsa säännöllisesti blue chip -osakkeita. Osingot eivät ainoastaan tarjoa tuloja, vaan suojaavat sijoittajia myös inflaatiolta. Benjamin Graham, jota pidetään arvosijoittamisen luojana, kirjoitti kirjassaan “The Intelligent Investor”, että konservatiivisten sijoittajien tulisi etsiä yrityksiä, jotka ovat maksaneet osinkoja johdonmukaisesti vähintään 20 vuoden ajan.

Haitat

Blue chip -osakkeet hyväksytään turvallisiksi sijoituskohteiksi, koska ne ovat selvinneet useista rahoitusmarkkinoiden myrskyistä. Tämä ei kuitenkaan ole aina perusteltua. Lehman Brothersin konkurssi vuonna 2008, General Motorsin konkurssi vuonna 2009 ja useiden eurooppalaisten pankkien konkurssit vuosina 2008-2012 osoittavat, että jopa parhaat yritykset voivat mennä konkurssiin huonoina aikoina.

Lisäksi Wall Streetin analyytikot seuraavat tiiviisti näitä osakkeita. Tämän seurauksena näihin osakkeisiin sisältyy usein preemio. Ne ovat houkuttelevia, koska niiden kassavirta ja liikevaihto ovat vakaita. Aina voi kuitenkin käydä niin, että yritys joutuu vaikeuksiin. Kun nämä Wall Streetin “suosikkiosakkeet” eivät täytä analyytikoiden odotuksia, sijoittajat voivat reagoida häikäilemättömästi. Huonot uutiset ovat yleensä odottamattomia näissä yrityksissä, ja siksi niillä voi olla merkittävä vaikutus blue chip -osakkeen hintaan.

Nuorille sijoittajille, joilla on pitkä sijoitushorisontti, blue chip -osakkeet voivat olla tylsiä ja vähemmän kiinnostavia. Koska blue chip -osakkeet ovat suuria yrityksiä, niiden tuleva kasvu on rajallista. Coca-Colan kaltainen yritys, joka myy tuotteitaan kaikkialla maailmassa, pystyy paljon epätodennäköisemmin kaksinkertaistamaan myyntinsä kuin suhteellisen uusi yritys, joka tuo markkinoille uuden tuotteen.

Warren Buffet ei ehkä ole aivan samaa mieltä tästä viimeisestä väitteestä. Omahan oraakkeli on luonut suuren osan varallisuudestaan sijoittamalla tämän tyylisiin osakkeisiin. Coca-Cola on yksi Warren Buffetin suurimmista sijoituksista. Hän osti osakkeen 40 vuotta sitten, ja nyt osakkeen arvo on 16-kertainen. Pitkällä aikavälillä blue chip -osakkeiden ei tarvitse olla muita osakkeita huonompia.

Parhaat blue chip -osakkeet

Sijoittajan voi olla fiksua seurata trendiä ja ostaa osakkeita, jotka ovat hyvässä suosiossa. Jos sijoittaja etsii omaan salkkuunsa blue chip -osakkeita, hänen kannattaa ainakin harkita alla lueteltuja osakkeita. Kaikki luetellut osakkeet ovat saavuttaneet vuoden alusta lähtien korkeamman tuoton kuin indeksi, johon ne kuuluvat. Artikkelissa erotellaan myös eurooppalaiset ja amerikkalaiset blue chip -osakkeet.

Parhaat blue chip -osakkeet 2021 – Euro Stoxx 50

Alla on lueteltu joitakin vuoden 2021 parhaiten menestyneitä Euro Stoxx 50 -indeksin osakkeita. Euro Stoxx 50 on indeksi, joka koostuu 50 suurimmasta eurooppalaisesta yrityksestä. Artikkelissa käsitellyt tuotot ovat tämän vuoden ajalta, eli 4. tammikuuta 2021 alkaen tämän artikkelin kirjoittamishetkeen asti.

Eurooppa: ASML

Hollantilainen ASML on tällä hetkellä yksi parhaiten menestyneistä eurooppalaisista blue chip -osakkeista. Sen tuotto vuoden ajalta on 43 prosenttia. Yritys valmistaa koneita puolijohteiden tuotantoon, ja sitä pidetään alan markkinajohtajana. Tällä hetkellä ASML hyötyy puolijohteiden maailmanlaajuisesta pulasta. ASML on Euro Stoxx 50 -listalla ja sen osakkeilla käydään kauppaa Amsterdamin pörssissä.

Hollantilaisen mikrosirukoneiden valmistajan myynti ja bruttokate olivat odotettua korkeammat vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä. Yhtiö odottaa myynnin kasvavan 30 prosenttia tänä vuonna. Osakkeen arvostus on korkea, mutta se johtuu siitä, että ASML:llä on käytännössä monopoliasema sellaisten koneiden rakentamisessa, joilla voidaan valmistaa kaikkein pienimpiä, 3 ja 5 nanometrin siruja.

ASML:n osakekurssi vuoden ajalta.
ASML:n osakekurssi vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 11.6.2021

Eurooppa: ING

ING:n osake on tuottanut tänä vuonna jo 44 prosenttia, mikä tekee siitä Euro Stoxx 50 -listan parhaiten menestyneen yhtiön vuonna 2021. Myös tämän hollantilaisen pankin oli pakko leikata osinkojaan vuonna 2020 EKP:n ohjeiden vuoksi. Osake oli yksi Euro Stoxx 50 -listan kovimmin kärsineistä osakkeista koronaromahduksen aikana, mutta on sittemmin elpynyt komeasti loistavien osinkonäkymien ansiosta.

ING:n tulos vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä oli 50 prosenttia suurempi kuin vuosi sitten. Tulos ylitti analyytikoiden odotukset. Viime vuosi oli haasteellisempi, sillä yrityksen tehdä ylimääräisiä varauksia lähes 700 miljoonaa eurolla, mutta tänä vuonna sen oli varattava vain 223 miljoonaa euroa mahdollisia luottotappioita varten.

ING:n osakekurssi vuoden ajalta.
ING:n osakekurssi vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 11.6.2021

Eurooppa: Volkswagen

Volkswagen saa artikkelissa hopeamitalin eurooppalaisten blue chip -osakkeiden kohdalla. Tähän mennessä osake on saavuttanut 50 prosentin tuoton vuonna 2021. Volkswagen AG on Euroopan suurin, ja koko maailman tasolla toiseksi suurin autonvalmistaja. Saksalainen autonvalmistaja valmistaa erilaisiin markkinasegmentteihin keskittyviä ajoneuvoja lukuisilla tuotemerkeillä, joihin kuuluvat esimerkiksi Volkswagen, Audi, Porsche, Bentley, Bugatti ja Lamborghini.

Toimitusjohtaja Herbert Diess kertoi, että yhtiö aikoo valmistaa yli miljoona täyssähköautoa tänä vuonna. Se on 10 prosenttia yrityksen vuotuisesta kokonaisvolyymista. Näin Volkswagenista näyttää tulevan Teslan suurin kilpailija sähköautojen alalla. Herbert Driessin mielestä Volkswagen on 200 miljardin euron arvoinen, kun nykyään osakkeen markkina-arvo on 134 miljardia euroa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Teslan arvo on tällä hetkellä 587 miljardia dollaria.

Volkswagen osakekurssi vuoden ajalta.
Volkswagen osakekurssi vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 11.6.2021

Eurooppa: Daimler

Daimler on listan seuraava eurooppalainen blue chip -osake, ja se on saavuttanut 35 prosentin tuoton vuoden 2021 alusta lähtien. Tämä on huomattavasti enemmän kuin Euro Stoxx 50 -indeksin keskimääräinen 11 prosentin tuotto tänä vuonna. Daimler on suuri henkilö-, paketti- ja kuorma-autojen valmistaja. Heidän tunnetuin merkkinsä on Mercedes Benz.

Myös Daimlerin neljännesvuositulos oli vahva. Tämän vuosineljänneksen kasvu tuli pääasiassa Kiinasta, jossa myynti kasvoi peräti 60 prosenttia viime vuodesta. Tämän vuoksi saksalainen autonvalmistaja on tarkistanut vuoden 2021 tulosennustettaan ylöspäin. Daimler panostaa myös sähköautoihin lähitulevaisuudessa. He varoittavat kuitenkin, että maailmanlaajuinen puolijohteiden pula (josta ASML hyötyy) voi haitata tuotantoa toisella vuosineljänneksellä.

Daimlerin osakekurssi vuoden ajalta.
Daimlerin osakekurssi vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 11.6.2021

Eurooppa: LVMH

LVMH:n osakkeet ovat aloittaneet vuoden 2021 hyvin. Osakkeen tuotto vuoden alusta on 28 prosenttia. Moët Hennessy Louis Vuitton on maailman suurin ylellisyystuotteiden monialayritys. Heillä on laaja valikoima vahvoja tuotemerkkejä. Koska ylellisyystavarat ovat vähemmän hintajoustavia, LVHM voi säännöllisesti nostaa hintojaan vaikuttamatta kielteisesti tuotteidensa myyntiin. Ranskalainen yhtiö kuuluu myös CAC 40 -indeksiin Euro Stoxx 50 -indeksin ohella.

LVMH on selvinnyt koronakriisistä hyvin vahvasti. Vuoden 2021 ensimmäisellä vuosineljänneksellä yhtiön liikevaihto oli huikeat 13,96 miljardia euroa eli 32 prosenttia suurempi 2020 vuoden ensimmäiseen kvartaaliin verrattuna. Yrityksen tärkein liiketoimintayksikkö, Muoti/nahkavaatteet, kirjasi 52 prosentin orgaanisen kasvun vuoden 2020 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna ja 37 prosentin kasvun vuoden 2019 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna. Osakkeen osinkotuotto on tällä hetkellä 0,9 prosentti vuodessa.

LVMH:n osakekurssi vuoden ajalta.
LVMH:n osakekurssi vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 11.6.2021

Parhaat blue chip -osakkeet 2021 – Dow Jones

Dow Jones on oikea indeksi Yhdysvaltain blue chip -osakkeiden valintaan. Indeksi sisältää 30 suurta yhdysvaltalaista osaketta, ja valinnan koostumuksesta tekee indeksikomitea. Dow Jones on maailman vanhin osakeindeksi, mutta kaikki alkuperäiset Dow Jonesin osakkeet ovat kadonneet indeksistä. Sijoittajat eivät siten voi olettaa, että blue chip -yhtiötkään olisivat ikuisia. Dow Jones oli hiljattain ennätyskorkealla. Tämä tarkoittaa, että Yhdysvaltojen blue chip -osakkeet menestyvät hyvin vuonna 2021. Alla tarkastellaan joitakin vuoden 2021 parhaiten menestyneitä Dow Jonesin osakkeita.

Amerikka: Goldman Sachs

Tätä kirjoitettaessa Goldman Sachsin osake on paras yhdysvaltalainen blue chip -osake 45 prosentin vuosituotollaan. Goldman Sachs on yksi maailman suurimmista investointipankeista. Yritys on erikoistunut tarjoamaan rahoituspalveluja hallituksille ja monikansallisille yrityksille.

JP Morgan Chase kuuluu myös parhaiden yhdysvaltalaisten blue chip -osakkeiden joukkoon, sillä se on tuottanut 28 prosenttia vuoden alusta lähtien. Ei ole sattumaa, että näillä kahdella pankilla ja ING:llä menee tänä vuonna niin hyvin. Pankit hyötyvät talouden uudelleen avautumisesta. Goldman Sachsin osakekurssin kehitys vuoden ajalta esitetään alla.

Goldman Sachsin osakekurssi vuoden ajalta.
Goldman Sachsin osakekurssi vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 11.6.2021

Amerikka: Walgreens Boots Alliance

Walgreens Boots Alliancen osake on saavuttanut jo 34 prosentin tuoton vuonna 2021. Walgreens Boots Alliance on yhdysvaltalainen lääkealan holdingyhtiö, joka omistaa Walgreens- ja Boots-apteekkiketjut. Alliance-segmentti huolehtii lääkkeiden kuljetuksesta ja logistiikasta, mutta se aiotaan myydä AmerisourceBergenille 6 miljardilla dollarilla.

Walgreensin myynti kasvoi 4,8 prosenttia ensimmäisellä neljänneksellä. Tämä oli hieman vähemmän kuin analyytikot olivat odottaneet. Tulos oli kuitenkin 1,4 dollaria osakkeelta, mikä oli paljon enemmän kuin analyytikoiden ennustama 1,12 dollaria. Walgreens Boots Alliance maksaa osinkoa 1,83 dollaria osakkeelta eli osinkotuotto on 3,46 prosenttia.

Taantuma ei yleensä vaikuta tähän osakkeeseen kovinkaan paljon, koska lääkkeiden kysyntä on suhteellisen vakaata. Tällä hetkellä Walgreensin apteekkimyymälöitä käytetään paikkoina, joissa Yhdysvaltain väestölle annetaan koronarokotteita. Tämän seurauksena asiakkaiden määrä on toisella vuosineljänneksellä todennäköisesti tavanomaista suurempi. Siksi ei olisi yllätys, jos toisen neljänneksen tulos olisi jälleen analyytikoiden ennusteita korkeampi.

Walgreens Boots Alliancen osakekurssi vuoden ajalta.
Walgreens Boots Alliancen osakekurssi vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 11.6.2021

Amerikka: Caterpillar

Caterpillarin osake on noussut 28 prosenttia vuoden aikana. Caterpillar on yhdysvaltalainen yritys, joka valmistaa kaivos- ja rakennustyökoneita, diesel- ja maakaasumoottoreita sekä teollisia kaasuturbiineita. Yritys on alan maailmanlaajuinen markkinajohtaja. Caterpillarin osakkeet noteerataan New Yorkin pörssissä.

Caterpillarin vuoden 2021 ensimmäisen neljänneksen tulos ylitti analyytikoiden odotukset merkittävästi. Osakekohtainen tulos oli 2,87 dollaria, kun analyytikot olivat odottaneet 1,95 dollaria. Tähän eroon on kaksi suurta syytä: Ensinnäkin jälleenmyyjät, jotka myyvät Caterpillarin laitteita asiakkaille, lisäsivät varastojaan vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä vuoden takaiseen verrattuna. Toinen syy on yksinkertaisesti se, että yrityksen tuotteiden myynti vähittäisasiakkaille kasvoi 17 prosenttia.

Caterpillarin osakekurssi vuoden ajalta.
Caterpillarin osakekurssi vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 11.6.2021

Amerikka: American Express

American Express on yksi parhaiten kasvaneista amerikkalaisista blue chip -osakkeista tällä hetkellä ja sen osake on noussut vuoden alusta 35 %. American Express on yhdysvaltalainen rahoituspalveluyritys, joka on yksi maailman tunnetuimmista tuotemerkeistä. Euroopassa yritys tunnetaan pääasiassa luottokorteistaan ja matkashekistään.

Vaikka American Expressin liikevaihto ensimmäisellä kvartaalilla oli hieman pettymys, 9,06 miljardia dollaria, amerikkalaisyritys teki mukavan 2,23 miljardin dollarin voiton. Vähennykset 1,1 miljardin dollarin varauksiin tukivat yrityksen suurta voittoa. Vuonna 2020 yhtiö oli tehnyt suuria varauksia pahimpien skenaarioiden varalta. Talouden avauduttua uudelleen ja näiden pahimpien skenaarioiden uhan väistyessä American Express päätti jälleen vähentää näitä varauksia. Tämä vaikutti myönteisesti yrityksen voittoihin.

American Expressin osakekurssi vuoden ajalta.
American Expressin osakekurssi vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 11.6.2021

Amerikka: Chevron

Chevronin osake ei välttämättä ole yksi vuoden 2021 parhaimmista blue chip -osakkeista, mutta yhdysvaltalainen öljy-yhtiö on saavuttanut tänä vuonna jo 27 prosentin tuoton ja se täyttää kaikki blue chip -osakkeen kriteerit. Chevronin osinko on tällä hetkellä erittäin houkutteleva. Osinkotuotto on tätä kirjoitettaessa 4,8 prosenttia.

Chevron tuottaa vain neljänneksen tynnyreistään Yhdysvalloissa. Öljy-yhtiö toimii myös Euroopassa. Yritys esimerkiksi pumppaa öljyä Alankomaiden Pohjanmerellä, ja Texacon haltuunoton myötä Texacon belgialaiset toiminnot integroitiin Chevroniin.

Chevronin osakekurssi vuoden ajalta.
Chevronin osakekurssi vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 11.6.2021

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Päivän ylin
Päivän alin
---
---
---
---

Displaying the --- chart

Displaying today's chart