Kiinnostavimmat osakkeet vuodelle 2021 ympäri maailman

Kirjoittanut Veeti Niskanen

Tässä artikkelissa

Apple
ISIN: US0378331005
|
Ticker: AAPL --- %

---
USD
---% (1D)
1 vk ---
1 kk ---
1 v ---
To the Apple Stock
Uusi vuosi on pyörähtänyt käyntiin, ja sijoittajat etsivät vuoden 2021 parhaimpia osakkeita. Yksittäisten osakkeiden valinta on yleensä melko vaikeaa, joten tämänkaltaisten listojen tarkoituksena onkin inspiroida sijoittajia. Vuosi 2020 on kuitenkin jälleen kerran osoittanut, että asiat voivat muuttua hyvin nopeasti ja sijoittajien on harkittava tarkkaan kaikkia sijoituspäätöksiä.

Kukaan ei tiedä varmaksi mitkä osakkeet ovat parhaita nousijoita vuonna 2021. Tässä artikkelissa käsitellään kuitenkin lyhyesti 16 mielenkiintoista osaketta, joiden kehitystä sijoittajien kannattaa ehdottomasti seurata.

Artikkelissa käydään läpi:

kiinnostavimmat osakkeet 2021

Johdanto

Artikkelissa on lyhyt analyysi 16 osakkeesta, joiden tulevaisuudennäkymiä voi pitää lupaavina. Artikkeliin on valittu pääasiassa vankkoja yrityksiä, jotka menestyvät pitkällä aikavälillä, jotta voit hyötyä niistä tulevina vuosina. Artikkelissa on mukana myös joitain riskipitoisempia osakkeita. Sijoittajan tulee aina itse määrittää, mikä osake sopii hänen portfolioonsa, sijoitushorisonttiinsa, riskinottokykyynsä ja mikäli sijoitustuotteella kaupankäynti on otollista tietyllä hetkellä. Lista on satunnainen eikä se muodosta hyvin hajautettua sijoitussalkkua. Tämä luettelo ei ole henkilökohtaista sijoitusneuvontaa, vaan se on tarkoitettu vain inspiraatioksi ja koulutustarkoitukseen.

Teknologiayritysten suosio kasvoi merkittävästi pandemian aikana. Etätyöskentelyyn siirtyminen onnistui innovatiivisten teknologioiden ansiosta, ja alan merkittävät mittakaavaedut lisäävät yritysten houkuttelevuutta entisestään. Teknologiasektorilla onkin mahdollista, että myynti ja/tai voitot kasvavat eksponentiaalisesti.

Avainsanana hajautus

Sijoitussalkun hajauttaminen on erittäin tärkeää, varsinkin epävakaina aikoina. Hajauttamalla omistuksiaan sijoittajat voivat pienentää riskejä ja yleensä saada aikaan vakaampaa tuottoa. Hajauttaa voi eri toimialoihin, maihin ja omaisuusluokkiin. Sijoittaessa riskin mittarina käytetään usein keskihajontaa. Suurempi keskihajonta johtaa isompiin vaihteluihin osakkeen hinnassa, mikä tarkoittaa isompaa riskiä.

Esimerkki osakekurssin keskihajonnasta.
Esimerkki osakekurssin keskihajonnasta.

Sharpe-luku

Sharpe-luku on yleinen portfolion riskin mittari, joka suhteuttaa tuoton riskitasoon. Luvun laskemiseksi portfolion tuotosta vähennetään riskittömänä pidetty tuotto (yleensä 3kk valtionlainan tuotto) ja tulos jaetaan portfolion keskihajonnalla. Sharpe-luvun perusteella sijoittaja voi siten helposti määrittää, haluaako hän lisätä tietyn sijoituksen salkkuunsa. Jos portfolion Sharpe-luku laskee uuden sijoituksen vuoksi, sijoituksen vaikutus portfolioon on negatiivinen. Tällöin sijoituksen lisääminen aiheuttaa suuremman riskin ilman, että sitä kompensoidaan riittävästi odotetulla tuotolla.

Luonnollisesti tämä menetelmä ei ole täysin vedenpitävä. Keskihajonta perustuu historiallisiin tuloksiin, jotka eivät välttämättä kerro tulevaisuudesta mitään. Siksi sijoittajien on arvioitava sijoituksia myös muilla tavoilla. Alle on listattu 20 kiinnostavinta osaketta vuodelle 2021 ja jokaiselle osakkeelle on lyhyt katsaus.

Mielenkiintoisia osakkeita vuodelle 2021

Mitkä ovat 16 kiinnostavinta osaketta vuonna 2021?

 Osake  Kaupankäyntitunnus
 Alphabet  GOOGL
 Alibaba  BABA
 Amazon.com  AMZN
 Carnival  CCL
 Sony  6758
 Just Eat Takeaway  TKWY
 First Solar  FSLR
 Tyson Foods  TSN
 Dynatrace  DT
 Euronext/Nasdaq  EUXTF
 Microsoft  MSFT
 Skyworks Solutions  SWKS
 Silvercorp Metals  SVM
 Airbnb  ABNB
 Spotify  SPOT
 Coca-Cola  KO

1. Alphabet

Alphabet on ollut suosittu sijoitus vuosien ajan. Yrityksen arvostus on noussut voimakkaasti kuluneen vuoden aikana, mutta yritystä on todennäköisesti hyvä pitää salkussa vielä tulevaisuudessakin. Alphabetilla on teknologian jättiläisenä määräävä asema Internetissä ja verkkomainontamarkkinoilla.  Google, Android, Youtube, Google Cloud ja Google Ads tekee yritykselle valtavasti voittoa. Nämä mainontamarkkinat kasvavat edelleen, mutta Alphabet yrittää valloittaa myös uusia alueita.

Joka vuosi yritys pumppaa miljardeja ns. muihin hankkeisiin. Esimerkkeinä toimivat Nest-termostaatti, Google Home ja Google Cloud -alusta. Lupaavia haaroja ovat Google AI ja Waymo, itseohjautuva autoprojekti. Nämä hankkeet ovat toistaiseksi tuottaneet vain tappioita, mutta jokin niistä voi hyvinkin osoittautua tulevaisuudessa kannattavaksi markkinaksi.

P/E-luvun ollessa noin 34 osakekurssi voi näyttää vahvalta, mutta vuosimyynti kasvaa edelleen kaksinumeroisilla luvuilla. Vuonna 2019 liikevaihto kasvoi 17,5 % ja myös vuonna 2020 liikevaihdon odotetaan kasvaneen noin 10 %. Lisäksi yhtiöllä on erittäin hyvä kassatilanne. Kun otetaan huomioon yritysarvo, velka ja varat, suhdeluvut vaikuttavat positiivisemmilta. Tämä oikaistu P/E-luku on tällä hetkellä noin 30.

Alphabet osakekurssi
Alphabetin osakekurssi. Lähde: LYNXin kaupankäyntijärjestelmä. Tallennettu: 22.1.2021

2. Alibaba

Alibaba Groupia on kutsuttu vuosien ajan Kiinan Amazon.com:iksi. Molemmat verkkokaupat ovat hyötyneet valtavasti koronapandemiasta. Kuluttajat siirtyivät valtavissa määrissä tilaamaan tuotteita netistä, ja trendin uskotaan jatkuvan myös tulevina vuosina. Siksi Alibaba on myös mukana listalla. Osakekurssi nousi valtavasti 2020 aikana, mutta viimeisen kahden kuukauden aikana osakekurssin kasvu on pysähtynyt. Tytäryhtiö Ant Groupin listautumisannin lykkääminen aiheutti sijoittajien tyytymättömyyttä. Lasku kiihtyi joulukuussa sen jälkeen, kun ilmeni, että Kiina tutkii yritystä monopolististen käytäntöjen vuoksi. Alibaban perustaja Jack Ma on myös ollut kateissa useamman kuukauden Kiinan hallitusta kritisoineiden lausuntojen seurauksena. Todennäköisesti Kiina haluaa pitää yhden maansa suurimmista yrityksistä kilpailukykyisenä, mutta maahan liittyy huomattavia poliittisia riskejä. Sijoittajan tulee itse arvioida vastaako potentiaalinen tuotto sijoituksen riskejä.

Alibaballa on myös erittäin vahvat kortit käsissään. Aasiassa yritys hallitsee markkinoista yli puolta. JD.com ja Pinduoduo tulevat perässä. Yhtiö kasvaa myös pilvipalvelujen ja digitaalisen median parissa. Esimerkiksi Alibaba omistaa useita video- ja musiikkipalveluja, jotka kasvavat kaksinumeroisilla luvuilla. Lisäksi yritys on viime vuosina investoinut yli 15 miljardia dollaria tekoälyn tutkimuskeskuksiin. Painopiste on fintechissä ja erittäin nopeissa kvanttitietokoneissa, joita kehitetään suurten tietomäärien hallintaan. Esimerkiksi pikaruokaketjun KFC:n kiinalaisessa sivuliikkeessä voidaan jo maksaa kasvojentunnistuksella, Alibaban kehittämällä tekniikalla.

Yrityksen P/E on tällä hetkellä noin 33, mutta liikevaihdon odotetaan edelleen kasvavan kaksinumeroisilla luvuilla tulevina vuosina. Lisäksi Aasian ulkopuolella on vielä saavutettavissa paljon kasvua. Nykyinen arvostus on perusteltu Aasian kasvun ja vahvan aseman vuoksi. Nykyinen korjausliike voi osoittautua sijoittajille hyväksi mahdollisuudeksi ostaa osaketta. Toisaalta Yhdysvalloissa Trumpin hallinto on pohtinut Alibabaan sijoittamisen estämisen, joten riskit ovat myös korkeita tällä hetkellä.

Alibaban osakekurssi
Alibaban osakekurssi. Lähde: LYNXin kaupankäyntijärjestelmä. Tallennettu: 22.1.2021

3. Amazon.com

Amazon.com on verkkokaupan kuningas. Osake on noussut huomattavasti viime vuosina, mutta kasvun loppua ei näytä olevan näkyvillä. Forbes nimitti Amazonin yhdeksi maailman innovatiivisimmista yrityksistä. Sen lisäksi, että myytyjen tuotteiden määrä kasvaa voimakkaasti, yrityksen pilvipalveluihin keskittyvä osasto näyttää myös kaksinumeroista kasvua. Amazon on  kasvanut yhdeksi suurimmista pilvipalvelujen tarjoajista maailmassa. Amazon on myös laajentanut tuotevalikoimaansa videopalvelulla. 4,5 miljardin dollarin budjetilla on tarkoitus luoda ainutlaatuista sisältöä Amazon Prime Video –palveluun katsojien houkuttelemiseksi tulevina vuosina.

Yrityksen tulot vuodelle 2020 olivat noin 380 miljardia dollaria, mikä tarkoittaa noin 35 %:n kasvua. Tämä kasvu näyttää jatkuvan myös tulevina vuosina. Osakkeen markkina-arvo on noin 1600 miljardia

dollaria ja P/E 92, joten osake näyttää järkyttävän kalliilta. Jos analyysissa otetaan huomioon arvio vuoden 2021 voitolle, arvostus laskee noin 59:aan, joten myös Amazonin kohdalla kasvulla voi oikeuttaa arvostusta. Amazon on vasta alkanut valloittaa Eurooppaa, joten yrityksellä on vielä paljon kasvumahdollisuuksia. Amazonin on huhuttu laajentavan tulevina Pohjoismaihin ja siten myös Suomeen. Siksi Amazon.com-osake kuuluu varmasti vuoden 2021 mielenkiintoisimpien osakkeiden listaan.

Amazon.comin osakekurssi
Amazon.comin osakekurssi. Lähde: LYNXin kaupankäyntijärjestelmä. Tallennettu: 22.1.2021

4. Carnival

Varustamoyhtiö Carnivalia ryöpytettiin vuonna 2020. Lomat ylellisillä risteilyaluksilla jäädytettiin kokonaan mutta kustannukset jatkuivat. Yrityksen piti lainata paljon pääomaa pysyäkseen pinnalla. Esimerkiksi yhtiö keräsi 6,6 miljardia dollaria joukkovelkakirjalainojen, vaihtovelkakirjalainojen ja osakkeiden liikkeeseenlaskusta. Kuitenkin nyt, kun rokotteita otetaan käyttöön hitaasti mutta varmasti, tulevaisuus näyttää jo hieman kirkkaammalta. Risteilyt saattavat nopeasti täyttyä uudelleen, mutta esimerkiksi rokotustodistuksella.

Carnival on tyypillinen kiistanalainen sijoitus, jolla on suhteellisen suuri riski. Jos pandemia kestää kauemmin tai jos Carnival ei jostain syystä pysty tuottamaan riittävää voittoa vuonna 2021, osakekurssi voi käätyä uudelleen laskuun. Toistaiseksi yritys voi palvella koko 2021 vuoden tuottamatta voittoa. Jos kaikki pitkällä tähtäimellä sujuu hyvin, Carnival on hieno sijoitus. Carnival kasvoi hyvin ennen koronakriisiä ja yhtiö maksoi myös vajaan 4 % osingon.

Pandemian iskettyä osakkeen markkina-arvo laski merkittävästi alle yrityksen kirjanpitoarvon. Carnivalin P/B -luku on tällä hetkellä noin 0,56, joten sijoittajat eivät pidä yritystä tällä hetkellä edes sen omistuksiensa arvoisena. Pandemian helpottaessa tilanne voi kuitenkin muuttua. Miljardien tappiot voidaan saada takaisin tulevina vuosina, mutta tie on pitkä. Sijoittajien, jotka uskovat alan elpymiseen, on pidettävä mielessä, että tie elpymiseen on pitkä ja sillä on vielä monia esteitä. Suuriin riskeihin liittyy luonnollisesti myös suuria tuotto-odotuksia. Osakekurssin palautuminen koronakriisiä edeltävälle tasolle tarkoittaisi hinnan kaksinkertaistumista, ja siksi Carnival voidaan varmasti lisätä kiinnostavien osakkeiden listalle vuodelle 2021.

Carnivalin osakekurssi
Carnivalin osakekurssi. Lähde: LYNXin kaupankäyntijärjestelmä. Tallennettu: 22.1.2021

5. Sony

Japanilaisella Sonylla on huomattavan alhainen P/E-luku. Viime kuukausina osakekurssi nousi voimakkaasti, osittain suositun Playstation 5:n ansiosta. Uusi pelikonsoli on loppuunmyyty kaikkialla ja lanseeraaminen näyttää olevan menestys. Tämä konsoli voi tuoda yritykselle huomattavia voittoja tulevina vuosina. Sonyyn sijoittaminen tarkoittaa myös kohtuullista hajauttamista eri toimialoille. Pelikonsoleiden lisäksi he toimittavat laitteistoja myös älypuhelimille ja televisioille. Sonyyn sijoittava sijoittaa myös musiikkiin, elokuviin ja vakuutusalalle (Sony Life).

Sony on täysin sitoutunut pelipilvipalveluun, ja nämä tuotteet ovat uskomattoman skaalautuvia. Yrityksellä on myös paljon kokemusta tästä. Vanhemmalla verkkopelipalvelulla on yli 42 miljoonaa maksavaa asiakasta. On huomattavaa, että Sonyn osakkeet eivät ole ollenkaan kalliita. Hinta on noussut tasaisesti viime vuosina, mutta P/E-luku on edelleen varsin houkutteleva 14. Suurin osa teknologiajäteistä Yhdysvalloissa ovat paljon kalliimpia, ja niiden liiketoiminta on usein vähemmän hajanaista kuin Sonyn. Playstation 5 voi myös lisätä valtavasti Sonyn myyntiä. Playstation 4 on myynyt yli 100 miljoonaa kappaletta viimeisten kahdeksan vuoden aikana. Tästä syystä Sonyn osakkeet voivat olla lupaavia vuonna 2021.

Sony osakekurssi
Sonyn osakekurssi. Lähde: LYNXin kaupankäyntijärjestelmä. Tallennettu: 22.1.2021

6. Just Eat Takeaway

Takeaway.com on tehnyt useita yritysostoja viime vuosina ja se toimii nyt 23 maassa. Suurin oli sulautuminen brittiläisen Just Eat -yrityksen kanssa, mikä johti myös yrityksen nimenmuutokseen. Vuonna 2020 yritys osti amerikkalaisen Grubhubin 6,4 miljardilla eurolla. Osakekurssi pystyi palautumaan nopeasti tänä vuonna, koska ateriatoimittaja  hyödynsi täysimääräisesti pandemiaa ja siihen liittyviä rajoituksia. Just Eat Takeaway on oikeastaan teknologiayritys, jonka nettisivun ja sovelluksen kautta kuluttajat voivat tilata ruokaa. Kuten muutkin teknologiayritykset, painopiste on ollut enemmän kasvussa ja vähemmän kannattavuudessa. Yhtiö ei itse asiassa vielä tuota voittoa. Yritysostojen avulla yritys onnistui kasvamaan nopeasti, jotta liikevaihto pystyy kasvamaan kaksinumeroisina vuosittain, ja siksi Just Eat Takeaway on varmasti yksi mielenkiintoisimmista osakkeista vuonna 2021.

Yrityksen marginaalit voivat alkaa kasvamaan jo valloitetuilla alueilla, kun tarjousten ja alennusten määrää voidaan laskea. Kasvun on tultava terveellisestä yhdistelmästä uusia ravintoloita ja asiakkaiden lisääntyneitä tilauksia. Hinta on osoittanut mukavaa nousutrendiä vuosien ajan ja kehitys näyttää edelleen vakaalta. Viimeaikaista korjausta voidaan pitää ostohetkenä. Vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä tilausten määrä oli 46 % suurempi kuin vuonna 2019. Tähän menestykseen vaikutti muun muassa yhteistyö tunnettujen ravintoloiden, kuten McDonald’sin, kanssa.

Takeawayn arvostustaso on paljon houkuttelevampi kuin saksalaisen kilpailijan Delivery Heron. Price/Sales -luku on 12,3, paljon pienempi kuin Delivery Hero, 19,9. Price/Book -luku, joka Takeawaylla on 1,51, on myös paljon parempi kuin Delivery Heron 11,18. Molempien yritysten rahoituksesta huomattava osa on velkaa, mutta voimakkaan kasvun vuoksi se ei toistaiseksi vaikuta aiheuttavan ongelmia.

Just Eat Takeaway osakekurssi
Just Eat Takeawayn osakekurssi. Lähde: LYNXin kaupankäyntijärjestelmä. Tallennettu: 22.1.2021

7. First Solar

Investoiminen kestävän energian osakkeisiin vuonna 2019 olisi jälkikäteen katsottuna ehdottomasti kannattanut, ja luultavasti nämä markkinat tarjoavat mielenkiintoisia pitkän aikavälin mahdollisuuksia edelleen. Siksi First Solar -osake on mukana vuoden 2021 mielenkiintoisimpien osakkeiden listalla. Osakekurssi on kuitenkin noussut jyrkästi ja arvostustaso on hieman korkea. First Solar on mukana listalla, mutta sijoittajan kannattaa varoa myös mahdollisia korjausliikkeitä. Korjausliike saattaisi kuitenkin tarjota ostomahdollisuuden pidemmälle aikavälille. Yhtiö on yksi suurimmista kansainvälisistä aurinkopaneelien tuottajista, ja sillä on tuotantolaitoksia Yhdysvalloissa, Malesiassa ja Saksassa.

First Solarin markkina-arvo on 10,6 miljardia dollaria, ja se näyttää ensi silmäyksellä kalliilta P/E-luvun ollessa 48. Aurinkopaneelimarkkinat ovat kuitenkin erittäin lupaavia ja kasvavat nopeasti. Vuonna 2018 yrityksen myynti oli 2,2 miljardia dollaria ja vuonna 2019 3 miljardia dollaria, joten kasvua oli 36 %. Vuonna 2020 myynti oli arvioiden mukaan 2,6-2,9 miljardia dollarin välillä. Tämä on vähemmän kuin vuonna 2019, mikä luonnollisesti johtuu koronaviruksesta. Liikevaihto kasvoi kolmannella vuosineljänneksellä 44 % ja edellisvuoteen verrattuna 70 %. Mikäli yritys pystyy ylläpitämään  tämän kasvuvauhdin, vuosi 2021 tulee olemaan mahtava. Analyytikot odottavat myynnin nousevan noin 3,1-3,4 miljardiin dollariin.

Yhtiöllä on vahva tase, sillä sen käteisvarat ovat 2,1 miljardia dollaria ja pitkäaikaiset velat 454 miljoonaa dollaria. Yrityksen velka on siten helposti hallittavissa. Nettokassaposition avulla First Solar voi jatkaa parempien aurinkopaneelien tutkimista ja rahoittaa kasvuaan helposti. Tulevina vuosina yhtiö hyötyy joka tapauksessa vaihtoehtoisten energialähteiden kasvavasta kysynnästä. Vahvan tuotenimen ja teknisen tietämyksen vuoksi ei ole mahdotonta ajatella, että suuret yritykset tai hallitukset ostavat tuotteita tältä yritykseltä tulevaisuudessa.

Lue lisää aurinkoenergiaan sijoittamisesta täältä: Sijoittaminen aurinkoenergiaan – uusiutuvan energian tarve.

First Solar osakekurssi
First Solarin osakekurssi. Lähde: LYNXin kaupankäyntijärjestelmä. Tallennettu: 22.1.2021

8. Tyson Foods

Tyson Foods on elintarvikevalmistaja, jonka osakekurssi saattaa palautua koronaviruksesta vuonna 2021. Osakekurssi laski viime vuoden alussa yli 40 %  ja pystyi toipumaan vasta koronan iskuista. Elintarvikeyhtiö kärsi heikosta kysynnästä sen kanatuotteille ja kamppaili myös ylijäämien kanssa. Tysonille jäi ruokaa, joka tavallisesti päätyy ravintoloihin. Lisäksi yhtiötä vastaan on käynnistetty useita oikeusjuttuja siitä, että se ei ole tehnyt riittävästi toimenpiteitä covid-19:n leviämistä vastaan tehtaissaan.

Tyson Foods on monikansallinen yritys ja maailman toiseksi suurin kanan-, naudan- ja sianlihan jalostaja ja markkinoija JBS SA:n jälkeen. Yhtiö on suurin naudanlihan viejä Yhdysvalloista maailmalle. Yhdessä tytäryhtiöidensä kanssa sillä on merkittäviä elintarvikemerkkejä, kuten Jimmy Dean, Hillshire Farm, Ball Park ja Wright Brand. Tyson Foodsin markkina-arvo on 23,7 miljardia dollaria ja sen myynti viimeisten 12 kuukauden aikana oli 43,18 miljardia dollaria. Yhtiön liikevaihto kasvaa vakaasti muutaman prosentin vuodessa ja yrityksen osinkotuottoprosentti nykyisellä osakekurssilla on 2,80 %.

Alhaisen P/E-luvun (11,0) takia osakkeet näyttävät erittäin houkuttelevilta ja ansaitsevat sen vuoksi sijan mielenkiintoisten osakkeiden listalla vuodelle 2021. Alhainen hinta johtuu tietysti osittain häiriöistä ja oikeusjutuista, joita yhtiö on kohdannut kuluneen vuoden aikana. Yritys on kuitenkin edelleen hengissä, ja se pystyy mahdollisesti palaamaan kasvu-uralle tulevina vuosina.

Tyson Foods osakekurssi
Tyson Foodsin osakekurssi. Lähde: LYNXin kaupankäyntijärjestelmä. Tallennettu: 22.1.2021

9. Dynatrace

Tämä teknologiaosake sopii aggressiiviselle sijoittajalle/spekuloijalle, ja se on yksiä vuoden mielenkiintoisimmista osakkeista. Dynatrace on amerikkalainen yritys, joka toimittaa ohjelmistoja älykkäille alustoille, jotka tuottavat tietoa tekoälyyn perustuen. Yhtiö tarjoaa all-in-one -alustan muun muassa pilvipalveluille, liiketoiminta-analytiikalle ja verkkoturvallisuuden toimijoille. Yhtiö tuli pörssiin vasta vuoden 2019 puolivälissä, keräten 570 miljoonaa dollaria. Viimeisin neljännesvuosittainen luku osoitti, että yritys kasvaa erittäin nopeasti. Viimeisellä vuosineljänneksellä myynti oli 168,5 miljoonaa dollaria. Vuotta aikaisemmin se oli vain 129,3 miljoonaa dollaria, joten kasvua kertyi 30 %.

Tuolloin myös liikevaihto-odotuksia koko viime vuodelle oikaistiin. Luvut julkistetaan vasta tammikuun lopussa, mutta tavoite on noin 668–675 miljoonan dollarin tulot vuodelle 2021. Liikevaihdon kasvun tavoite on noin 20 % ja voittotavoite noin 160 miljoonaa dollaria.

Dynatracen markkina-arvo on 13,18 miljardia dollaria, joten P/E:n on äärimmäisen korkea 111,0. Jos yritys kuitenkin onnistuu kasvamaan kaksinumeroisilla luvuilla tulevina vuosina, arvostus saattaa nopeasti laskea. Juuri tämä on sijoittajien odotus tälle yritykselle. Positiivinen näkökohta on se, että yritys onnistuu jo tuottamaan voittoa. Vapaa kassavirta on myös positiivinen.

Koska yritys toimii tilauspalveluna, Dynatracen asiakkaat tuottavat säännöllistä tuloa. Tämän seurauksena tuleva liikevaihto on jossain määrin ennustettavissa.

Dynatrace osakekurssi
Dynatracen osakekurssi. Lähde: LYNXin kaupankäyntijärjestelmä. Tallennettu: 22.1.2021

10. Euronext/Nasdaq

Todennäköisesti jokainen sijoittaja huomasi, että markkinoiden volatiliteetti oli korkealla viime vuoden aikana. VIX kävi yli 80 pisteessä, mutta myös pahimman romahduksen jälkeen volatiliteetti pysyi korkeammalla tasolla kuin edeltävinä vuosina. Suurempi volatiliteetti tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että kaupankäyntiä on enemmän. Lisäksi yhä useammat ihmiset ovat aloittaneet sijoittamisen uudelleen. Lisääntyneestä kaupankäynnistä hyötyvät muun muassa pörssit. Sijoittajat voivat myös hyötyä suoraan lisääntyneestä kaupankäynnistä, sillä Euronext ja Yhdysvalloissa Nasdaq ovat itse myös pörssilistattuja yhtiöitä. Yritysten osakekurssit ovat nousseet hyvin, mutta arvostustasot ovat pysyneet kohtuullisina. Nasdaqin P/E-luku on tällä hetkellä noin 25,6 ja Euronextin noin 28,4. Lyhyesti sanottuna yritykset ovat mukava lisäys vuoden 2021 mielenkiintoisimpien osakkeiden luetteloon.

Molemmat yritykset ovat pystyneet laajentamaan asemaansa vahvasti viime vuosina ottamalla haltuun muita osakemarkkinoiden toimijoita. Yrityskaupat alalla tarjoavat valtavia mittakaavaetuja ja ovat hyödyttäneet kannattavuutta. Lokakuussa 2020 Euronext osti italialaisen Borsa Italianan pörssin LSE:ltä 4,3 miljardilla eurolla.

Euronextin liikevaihto kasvoi yli 10 % vuonna 2019 vuoteen 2018 verrattuna. Liikevaihdon odotetaan kasvaneen voimakkaasti myös vuonna 2020. Odotettu P/E vuodelle 2021 on vain 18,9, mikä tekee osakkeesta paljon halvemman kuin Nasdaq. Euronextin osinkotuottoprosentti on tällä hetkellä 1,71 %. Nasdaqin odotettu P/E on 22,8 ja osinkotuottoprosentti vastaavasti 1,37 %. Näiden osakkeiden avulla sijoittaja voi hyötyä sijoittamisen yleistymisestä. Osakkeet voivat tarjota myös jonkin verran suojaa pörssiromahduksilta, sillä pörssit yleensä tekevät parempaa tulosta volatiliteetin lisääntyessä.

Euronext osakekurssi
Euronextin osakekurssi. Lähde: LYNXin kaupankäyntijärjestelmä. Tallennettu: 22.1.2021

11. Microsoft

Microsoft on yksiä maailman suurimmista teknologiayrityksistä, minkä vuoksi tämä osake on myös varmasti yksiä vuoden 2021 mielenkiintoisimmista osakkeista. Tekniikan jättiläinen oli kadonnut hetkeksi valokeilasta, mutta Microsoft on kehittynyt valtavasti viime vuosina. Muun muassa pilvipalveluosasto Azure on kasvanut yhdeksi maailman suurimmista toimijoista. Azure-palvelun kautta yritykset voivat myös käyttää SQL-tietokantoja, ja siten niillä on pääsy kaikkiin keinoihin sovelluksen kehittämiseksi. Tämän osaston odotetaan kasvavan edelleen tulevina vuosina, varsinkin etätyöskentelyn seurauksena.

Office-ohjelmilla ja tilauksilla on myös ollut suuri kysyntä viime vuosina. Esimerkiksi Microsoft Teams, jota yritykset käyttävät laajalti, on myös kasvanut huomattavasti. Microsoft keskittyy vahvasti myös innovaatioihin ja kehittää erilaisia tekoälytyökaluja.

Kasvuluvut ovat edelleen erittäin vaikuttavia. Vuonna 2019 yrityksen myynti oli 125 miljardia dollaria, ja 2020 tilikaudella se teki 143 miljardia dollaria. 10-15 % vuotuiset kasvuprosentit ovat siis edelleen merkityksellisiä yrityksen valtavasta koosta huolimatta. Yrityksen markkina-arvo on 1690 miljardia dollaria ja voitto 47,5 miljardia dollaria, joten osake on tällä hetkellä 34 vuoden voiton arvoinen. Odotettu P/E on 32 ja osinkotuotto on 0,7 % nykyisellä markkinahinnalla.

Microsoftin viimeinen neljännesvuosittainen osinko oli 0,56 dollaria. Tämä saattaa tuntua pieneltä osingolta prosentteina, mutta teknologiayritykset maksavat yleisesti vähän osinkoja. Microsoft on kuitenkin vuosittain korottanut osinkoa viimeisten 17 vuoden ajan.

Microsoft osakekurssi
Microsoftin osakekurssi. Lähde: LYNXin kaupankäyntijärjestelmä. Tallennettu: 22.1.2021

12. Skyworks Solutions

Skyworksiin sijoittava odottaa viidennen sukupolven matkapuhelinverkkojen kasvavan edelleen. 5G:n käyttöönotto on vihdoin alkanut ja ensimmäiset 5G-yhteyteen kykenevät iPhonet ovat nyt myynnissä. Skyworks Solutions toimittaa muun muassa älypuhelinten siruja, ja Apple on yhtiön suurin asiakas. Yhtiö on kehittänyt laitteita verkon tehokkuuden parantamiseksi, mikä johtaa verkkokapasiteetin ja kattavuuden kasvuun. Skyworks hyötyy myös älypuhelinten antennien lisääntyneestä kysynnästä. Älypuhelimissa olevien antennien määrän odotetaan kaksinkertaistuvan tukemaan suurempia 5G-tiedonsiirtonopeuksia.

Yhtiön markkina-arvo on 27,1 miljardia dollaria ja osinkotuottoprosentti 1,20 %. Liikevaihto ja voitto kasvavat tasaisesti ja kassavirta on hyvin järjestetty. Odotettu P/E on 20,4, mikä tarkoittaa, että yhtiötä arvostetaan edelleen houkuttelevasti. Tällä teknologiaosuudella vastaat 5G-laitteiden kasvavaan kysyntään, ja siksi tämä osuus on yksi vuoden 2021 mielenkiintoisimmista osakkeista.

Skyworks Solutions osakekurssi
Skyworks Solutionsin osakekurssi. Lähde: LYNXin kaupankäyntijärjestelmä. Tallennettu: 22.1.2021

13. Silvercorp Metals

Mikäli sijoittajalla on positiiviset odotukset kullan ja hopean kehitykselle, häntä voi kiinnostaa tämä hopeaan keskittyvä yritys. Silvercorp Metals on kiinalainen yritys, jonka pääkonttori on Kanadassa. Silvercorp keskittyy hopean hankintaan ja etsintään, mutta yritys louhii myös lyijyä ja sinkkiä Kiinan kaivoksista. Aikaisemmin Silvercorp Metals tunnettiin nimellä SKN Resources, mutta vuonna 2005 he muuttivat nimensä Silvercorp Metalsiksi.

Yrityksellä on monia toimintoja Henanin ja Guangdongin maakunnissa. Yrityksellä on kaivoksia, joita voidaan käyttää vielä vähintään 15 vuotta. Silvercorpilla on selkeä strategia jalometallien etsinnässä, jolla yritys pyrkii tekemään kaivoksista kannattavia mahdollisimman nopeasti. Voitot ohjataan sitten uusien kaivosten etsimiseen. Viime vuonna myynti oli 158,8 miljoonaa dollaria ja positiivinen vapaa kassavirta 77,2 miljoonaa dollaria.

Silvercorp Metalsilla on vahva tase, jossa käteistä on 142,5 miljoonaa dollaria. Käteisvarat kasvoivat 27,2 miljoonaa dollaria eli 24 % edellisvuodesta 115,3 miljoonaan dollariin 31.3.2019 alkaen. Yhtiö maksaa osinkoa 0,0125 dollaria osakkeelta, mikä vastaa 0,4 % osinkotuottoa nykyisellä osakekurssilla.

Hopean hinta on palautunut hienosti vuonna 2020, mikä tekee näkymistä lupaavia. Kuluvana tilikautena (2021) Silvercorp odottaa jalostavansa noin 930 000-970 000 tonnia malmia, mikä tuottaa 6,2-6,5 miljoonaa unssia hopeaa, 66,1-68,5 miljoonaa puntaa lyijyä ja 24,5 miljoonaa, parhaimmillaan 26,7 miljoonaa, kiloa sinkkiä. Liikevaihto ja voitto riippuvat jälleen vahvasti hopean hinnasta ensi vuonna. Nykyisellä tasolla vuotuinen myynti voi nousta 200 miljoonaan dollariin ja osake voi siten olla hyvinkin mielenkiintoinen vuonna 2021.

Nykyisellä 1,04 miljardin dollarin arvolla osakkeen P/E on 29. Tämä on hieman korkea, mutta luku voi tietysti laskea nopeasti hopean hinnan mahdollisesti noustessa. Tulevalle vuodelle odotettu P/E on vain 20. Tällä osakkeella sijoittaja voi välillisesti hyötyä hopean hinnan noususta. Tämäntyyppiset osakkeet ovat melko epävakaita ja niihin liittyy yleensä suuret riskit. Jos hopean hinta nousee 10 %, osakkeen hinta voi nousta 20 %. Tämä toimii tietysti myös päinvastoin.

Silvercorp Metals osakekurssi
Silvercorp Metalsin osakekurssi. Lähde: LYNXin kaupankäyntijärjestelmä. Tallennettu: 22.1.2021

14. Airbnb

Osake listattiin pörssiin reilu kuukausi sitten, mutta osakkeeseen liittyy kovia odotuksia. Asuntojen vuokraukseen keskittyvä alusta listautui pörssiin keskellä pandemiaa suhteellisen menestyksekkäästi. Vaikka yritys kamppaili koronakriisin alkaessa, Airbnb käyttö vuokraustoiminnassa palautui viime kuukausina. Viime kesänä varaukset lisääntyivät, ja esimerkiksi kesäkuussa varattiin enemmän öitä kuin vuonna 2019. Heinäkuun alussa Airbnb:n kautta tehtyjen varausten määrä oli jo maaliskuun pandemiaa edeltävällä tasolla.

Osake listautui pörssiin 68 dollarin hinnalla, mutta korkean kysynnän takia osakekurssi nousi selvästi yli 100 dollariin ensimmäisenä päivänä. Viikon kuluttua se oli korkeimmillaan 174 dollaria, jonka jälkeen osake korjasi vähän alaspäin. Osakkeella on nouseva trendi, mutta kurssi on vaihdellut listautumisen jälkeen noin 125 ja 180 dollarin välillä.

Vuonna 2019 myynti kasvoi 32 % 4,8 miljardiin dollariin, mutta kustannusten nousu aiheutti 674 miljoonan dollarin tappion. Mikäli pandemia alkaa helpottamaan yhtiö voi jatkaa salamannopeaa kasvua, tehden Airbnb:stä on yksi vuoden 2021 mielenkiintoisimmista osakkeista. Airbnb on ilmoittanut tavoitteekseen saavuttaa 5,6 miljardin dollarin liikevaihto vuonna 2021. Tämä tarkoittaisi liikevaihdon kasvua yli 16 prosentilla, ja yhtiö pyrkii kaksinumeroiseen kasvuun myös tulevina vuosina. Tämä tavoite voidaan kuitenkin saavuttaa vain, jos ihmiset voivat matkustaa uudelleen vapaasti. Yhtiö on nyt arvoltaan yhtä suuri kuin booking.comin The Priceline Group, mutta Airbnb:n potentiaalinen kasvu on monta kertaa suurempi. Sijoittajien on kuitenkin pidettävä mielessä, että Airbnb on edelleen tappiollinen ja että osakkeeseen liittyy tällä hetkellä valtavat kasvuodotukset. Airbnb:n osake ei siten sovi varovaiselle sijoittajalle.

Airbnb osakekurssi
Airbnb:n osakekurssi. Lähde: LYNXin kaupankäyntijärjestelmä. Tallennettu: 22.1.2021

15. Spotify

Spotifyn osake on noussut merkittävästi viime vuoden aikana ja osakekurssilla on hyvät lähtökohdat myös vuodelle 2021. Tämä ruotsalainen suoratoistojätti kasvaa nopeasti ja sen arvo on nyt 64 miljardia dollaria. Vuonna 2019 tulot olivat 6,76 miljardia dollaria, kasvua 29 %. Liikevaihdon arvioidaan kasvaneen noin 28 % vuonna 2020. Upeat kasvuluvut ovat tärkein syy osakkeen houkuttelevuudelle, ja sille miksi osake on päässyt kiinnostavimpien osakkeiden listalle.

Spotify on ehdottomasti kasvuosake. Yritys tuottaa kuitenkin edelleen tappiota, mutta sillä on jo positiivinen vapaa kassavirta. On hyvinkin mahdollista, että yritys jatkaa kasvuaan ja pystyy lopulta kaupallistamaan edelleen määräävän asemansa musiikkimaailmassa. Esimerkiksi yhtiöllä on edelleen tilauksien nousu omaisuuseränä taseessa. Viime vuosina voimakas keskittyminen podcasteihin on myös lisännyt sovelluksen suosiota.

Yhtiöllä on vain 622 miljoonaa dollaria velkaa ja noin 1,8 miljardia dollaria käteistä. Price/Sales -luvun ollessa 7,92 osakkeen arvostustaso on houkuttelevampi kuin esimerkiksi Tencent Musicilla (TME), jonka P/S-luku on noin 11,9.

Spotify osakekurssi
Spotifyn osakekurssi. Lähde: LYNXin kaupankäyntijärjestelmä. Tallennettu: 22.1.2021

16. Coca-Cola

Viimeisenä esiteltävä Coca-Colan osake on defensiivinen, ja yritys maksaa runsaan sekä tasaisen osingon. Coca-Cola ei ole täysin toipunut koronan aiheuttamasta romahduksesta. Virvoitusjuomia tarjoillaan pääasiassa ravintola-alalla, joten myynti on laskenut koronakriisin vuoksi. Yhtiön nykyinen markkina-arvo on 210 miljardia dollaria ja osinkotuottoprosentti 3,4 %. Liikevaihdon vakaa ja ennakoiva luonne tekee tästä osakkeesta sopivan varovaisemmalle sijoittajalle. Vakaus ei kuitenkaan tarkoita, että yritys ei kasvaisi. Vuonna 2019 myynti oli 37 miljardia dollaria, lähes 20 % enemmän kuin vuonna 2018.

Liikevaihto oli vuonna 2020 tavallista pienempää, mutta koronakriisin jälkeen voidaan odottaa nopeaa elpymistä. Osake onkin mukana listalla sen tulevaisuudennäkymien vuoksi. Vuonna 2021 liikevaihdon odotetaan olevan noin vuoden 2019 tasolla. Vuonna 2022 myynnin pitäisi nousta yli 39 miljardiin dollariin. Nykyinen P/E-luku on 25,2 ja odotettu 22,4. Siksi Coca-Colan arvostus on houkuttelevampi kuin PepsiCo:n (nykyinen P/E 28,0).

Coca-Cola on numero 1 alkoholittomissa juomissa koko maailmassa. Yhtiöllä on yli 500 tuotemerkkiä, joista 20:n myynti on yli miljardi dollaria. Virvoitusjuomien lisäksi yritys myy myös teetä, vettä ja hedelmämehuja. Coca-Colan luottoluokitus on A+, mikä tekee siitä turvallisemman sijoituskohteen kuin mitä monien maiden joukkovelkakirjat ovat.

Coca-Cola osakekurssi
Coca-Colan osakekurssi. Lähde: LYNXin kaupankäyntijärjestelmä. Tallennettu: 22.1.2021
Editorial credit: Sergii Molchenko / Shutterstock.com