Call-optio: Tuottoa kurssin nousulla

Optiokauppaan kuuluu monia eri strategioita ja yksi niistä on call-optiostrategia. Mikä sitten on call-optio ja milloin sitä tulisi käyttää? Tässä artikkelissani tulen käsittelemään ostettua call-optiota. Optioihin liittyy suurempia riskejä kuin osakkeisiin, joten ne vaativat sijoittajalta enemmän tietotaitoa.

Mikä on call-optio?

Call-optio antaa sinulle oikeuden ostaa osaketta (tai jotain muuta tuotetta) tiettyyn hintaan ja tiettynä ajankohtana. Call-optiolla on hinta niin kuin normaalilla osakkeella ja pystyt ostamaan sen välittäjäsi kautta. Yksi optiokontrakti vastaa aina 100 osaketta.

Optiokontrakti koostuu muutamasta peruselementistä:

  • Mikä on tuotteen nimi
  • Toteutushinta
  • Erääntymispäivä

Esimerkki: Call Apple 120 $ joulukuu 2017

Tämä optio antaa sinulle oikeuden ostaa 100 osaketta Applea 120 dollarilla joulukuussa 2017.

Call-optio on ”in the money” kun kohde-etuuden hinta on korkeampi kuin option toteutushinta. Mikäli kohde-etuuden hinta on matalampi kuin option toteutushinta, niin call-optio on ”out of the money”. Käsite siis ilmaisee sitä, onko sijoittaja voitolla vai tappiolla.

Option arvo

Option arvo muodostuu aika-ja perusarvosta. Perusarvo on se osa option arvosta, joka muodostuu kohde-etuuden kurssin ja toteutushinnan erotuksesta. Mikäli sinulla on call-optio toteutushintaan 9 euroa ja osakkeen hinta on 10 euroa, on sinulla tällöin oikeus ostaa osakkeet 9 euron hintaan markkinahinnan sijasta. Tämä antaa call-optioillesi perusarvon 1 euroa (10-9).

Erääntymispäivänä option hinta perustuu täysin sen perusarvoon. Mikäli optio on ”out of the money” erääntymispäivänä, niin sen arvo ei tule olemaan nolla. Tähän vaikuttaa taas option aika-arvo. Aika-arvo=option hinta-perusarvo.

Option perusarvo ei voi olla negatiivinen.

Miksi ostaisit call-option?

Esimerkki:

ABC:n osakkeen arvo on 50 $. Call-optio, jonka toteutushinta on 60 $ erääntyy kuukauden sisällä ja on tällä hetkellä 1 $. Kuvitellaan, että olet ABC:n suuri fani ja luotat, että osakkeen hinta tulee nousemaan seuraavalla kuulla, kun yhtiö julkaisee viimeisimmät tuloksensa. Päätät ostaa call-option hintaan 100 $ (muista, että yksi optio on aina 100 osaketta, joten tässä tapauksessa maksat siis 100 $)

call-optio-abc

Mikäli olet oikeassa ja ABC:n osakkeen hinta nousee 60 $ asti tulosjulkaisun jälkeen, tulet saamaan voittoa 900 $. Miksi 900 $? Koska sinulla on oikeaus ostaa 100 osaketta (1 optio) ABC:tä 50 $, kun ABC:n sen hetkinen markkinahinta on 60 $. Toisin sanoen pystyt ostamaan osakkeet 10 $ halvemmalla, joka antaa call-optiolle arvon 10 $. Koska maksoit optiosta 1 $, niin sait voittoa 10 $-1 $=9 $. Koska optio vastaa aina 100 osaketta kerromme osakkeiden määrän 9 $:lla, jolloin kokonaistuotto on 900 $.

Alunperin sijoitit vain 100 $, joten sijoitetun pääoman tuotto on 900 $ . Jos olisit ostanut 100 osaketta itsellesi 50 $ ja myynyt ne 60 $, olisit sijoittanut 5000 $ ja tehnyt tuottoa vain 20 %. Tämä esimerkki osoittaa, että call-option kautta sinun on mahdollista tehdä voittoa kurssin noustessa ja suhteellisen pienellä summalla.

Sinun ei tarvitse myöskään odottaa erääntymispäivään asti, mikäli tahdot sulkea positiosi. Samalla tavoin kuin osakkeiden kanssa, pystyt myymään call-optiosi milloin tahansa.

Optiokaupan tekeminen Lynx kaupankäyntijärjestelmässä

Alhaalla oleva kaavio näyttää öljy-yhtiö Exxon Mobilen osakkeen hinnan. Kuvitellaan, että odotat härkämarkkinoita ja öljynhinnan elpymistä. Uskot, että Exxon Mobilen osakkeen hinta on jo käynyt pohjamudissa ja  se tulee jälleen nousemaan öljyn hinnan mukana. Pohdit, että nyt olisi hyvä hetki ostaa call-optio Exxon Mobilea.

exxon-mobile

Alhaalla oleva kuva näyttää sinulle joitakin Exxon Mobilen optioita joulukuulle. Vasemmalla voit nähdä call-optiot ja oikealla put-optiot (myyntioikeus). Call-option toteutushinta on 82,50 $ ja sen hinta on määritelty 2,0 – 2,10 $, joten sen midpoint on 2,09 $.

Mikäli ostaisit tämän option, se tulisi maksamaan 209 $. Alhaalla oleva kaavio näyttää miltä osin tulisit tekemään voittoa. Mikäli option toteutushinta ylittäisi hinnan 84,59 $, niin tulisit tekemään voittoa. Mikäli taas optio erääntyisi 82,50 $ tai sitä alempana, niin option arvoksi muodostuisi 0. Muista, että et voi ikinä hävitä enempää kuin optioon sijoittamasi summan.

exxon-mobile-tuotto

Optioiden haittapuoli osakkeisiin verrattuna on se, että ne on sidottu aikaan. Mikäli Exxon Mobilen osakkeen arvo ei nouse ennen tammikuuta tulet menettämään sijoittamasi rahan. Jos sinulla olisi kuitenkin osakkeita, tulisit saamaan voittoa ennen pitkää.

Päätelmä

Call-optioiden kautta sinun on mahdollista tehdä tuottoa osakekurssin nousulla ilman, että sinulta vaaditaan suurta investointia. Et tule ikinä häviämään enempää kuin summan, jonka maksoit optiosta. Call-optioita käyttävät monenlaiset sijoittajat, kiinnostaako sinua niiden käyttö? Lynxin kautta sinun on mahdollista ostaa ja myydä optioita erittäin alhaisin kustannuksin.

Tässä artikkelissa esitetyt mielipiteet ja näkökulmat eivät ole sijoitusneuvontaa, vaan kirjoittajan omia mielipiteitä. Emme suosittele lukijaa tekemään sijoituspäätöksiä artikkelin pohjalta. Kirjoittaja ei myöskään omista artikkelissa mainittuja arvopapereita

Jenna Rutanen

Jenna Rutanen

Yhteyspäällikkönä

Jenna Rutanen toimii yhteyspäällikkönä Lynxin suomalaisille asiakkaille. Jenna kirjoittaa artikkeleita sijoittamiseen ja sijoitustuotteisiin liittyen Lynxin suomenkielisille sivuille.

Kyllä, haluan ilmaisen tietopaketin

LYNX on paras osakevälittäjä kansainvälisillä markkinoilla. Tutustu tietopakettiin ja ota yhteyttä!

Information package image
Tietopaketin sisältö
  • Hinnasto
  • Salkunsiirtolomake
  • Perussopimus, marginaalisopimus, optio-ja futuurisopimus
  • Ilmainen e-kirja, joka sisältää 12 vinkkiä sijoittamiseen
required field
Antamalla meille tietojasi hyväksyt sen, että LYNX tallentaa tiedot ja käyttää niitä markkinointitarkoituksiin. Voit peruuttaa tämän ottamalla meihin yhteyttä info@lynxbroker.fi.
Contact icon Soita
+358 (0)9-4245 1439
Contact icon Lähetä sähköpostia
info@lynxbroker.fi
Contact icon Keskustele
chatissa