Mitkä ovat maailman suosituimmat valuuttaparit?

Tässä artikkelissa listaamme maailman suosituimmat valuuttaparit. Valuuttakauppaa käydään maailman likvideimmillä ja elinvoimisimmilla markkinoilla. Arvion mukaan valuuttakaupassa liikkuu päivittäin 5 biljoonaa dollaria, joka ylittää merkittävästi osakemarkkinoiden arvon.

Lyhyt tiivistelmä valuuttakaupasta

Valuttakaupan juuret löytyvät muinaishistoriasta, jolloin kreikkalaiset ja egyptiläiset vaihtoivat keskenään kolikoita. Kultakannan käyttöön otto 1800-luvulla voidaan kuitenkin nähdä modernin valuuttakaupan alkuna.

Valuuttakauppaa käydään OTC-markkinoilla, mikä tarkoittaa sitä, että kaupan osapuolet sopivat keskenään kaupan yksityiskohdista. Tämä kaikki tapahtuu elektronisesti. Suurin osa valuuttakaupan volyymeistä koostuu pankkien valuuttaosastojen yritysasiakkaiden kanssa tai keskenään käymästä valuuttakaupasta. Valuuttakauppaa on mahdollista käydä vuorokauden ympäri.

Valuuttakauppaan, kuten kaikkeen muuhunkin sijoittamiseen liittyy omat riskinsä. Esimerkiksi eri valuuttapareilla on erilaiset volyymit, jolloin likviditeetti voi vaihdella merkittävästi. Ero osto- ja myyntihinnoissa yleisesti heikentää sijoittajien saamaa tuottoa. Sijoittajan tulee tuntea sijoitustuotteeseen liittyvät riskit ennen sijoittamista.

Forex-valuuttaparit

Suosituimmat valuuttaparit

1. EUR.USD

Suosituin valuuttapari on EUR/USD. Valuuttaparin volyymista kertoo se, että melkein neljännes kaikista valuuttakaupoista tapahtuu valuuttaparilla EUR/USD. Euro on nuorin valuutta ns suurimmista valuutoista. Euro on menettänyt vuosien mittaan arvoaan suhteessa dollariin. Alimmillaan pariteetti näiden kahden välillä on ollut noin 0.84 vuonna 2000.

2. USD.JPY

18% kaikista valuuttakaupoista tehdään parin USD/JPY kautta. Osakemarkkinoita ajatellen tätä valuuttaparia kannattaa pitää silmällä. Japanin Jeni on usein toiminut markkinatyrskyjen turvasatamana. Silloin kun osakemarkkinat ovat sukeltaneet, jeni on tyypillisesti noussut.

USD JPY valuuttapari

3. GBP.USD

Kolmanneksi suosituin valuuttapari on GBP/USD. Noin 9% kaikista valuuttakaupoista tehdään tämän valuuttaparin kautta, jota monet sijoittajat kutsuvat nimellä ”Cable”. Termi juontuu ajalta jolloin valuuttakauppa yhdysvaltojen ja brittien välillä tapahtui merenalaista putkea pitkin sähkeitse.

4. AUD.USD

Neljäntenä listalta löytyy valuuttapari AUD/USD. 6.8% kaikista valuuttakaupoista käydään tämän parin kautta. Tämän valuuttaparin tarina liittyy hyvin vahvasti raaka-aineiden hintakehitykseen, koska monet kaivosyhtiöt sijaitsevat Australiassa. Maa on kolmanneksi suurin kullantuottaja.

5. USD.CAD

Kuten jo varmaan huomasit, kaikki merkittävät valuuttaparit sisältävät Yhdysvaltojen dollarin toisena osapuolenaan. Seuraavakaan ei tee poikkeusta sillä viidenneksi suosituin valuuttapari on USD/CAD, jota kutsutaan myös nimellä Loonie. Tämä valuuttapari kokee voimakkaita sysäyksiä öljyn hinnan muutoksista, koska Kanada on Yhdysvaltain merkittävä öljyn toimittaja

6. USD.CHF

Swissy-nimeä käytetään valuuttaparista USD/CHF, jonka osuus on 3% valuuttakauppojen kokonaismäärästä. Swissyä on pidetty yleisesti ottaen turvallisena valuuttaparina Sveitsin vakauden tähden.

7. EUR.JPY

EUR/JPY on ensimmäinen valuuttapari, jossa yhdysvaltojen dollari ei ole mukana toisena osapuolena. Tämä valuuttapari vastaa noin 3% koko valuuttakaupasta ja on erittäin herkkä globaaleille trendeille ja muutoksille. Epävakauden taustalta löytyy esimerkiksi eurokriisi.

8. EUR.GBP

Kahdeksatta paikkaa pitää valuuttapari EUR/GBP 2% volyymillaan. Kesäkuun kansanäänestyksessä Britit äänestivät EU-eron puolesta, mikä yllätti markkinat. Punnan kurssi romahti alimmilleen 30 vuoteen. Vaikka ensimmäinen brexit-shokki on jäänyt jo taakse, uudet käänteet tulevissa Brexit-neuvotteluissa voivat johtaa uusiin negatiivisiin reaktioihin.

9. EUR.CHF

Yhdeksänneltä sijalta löytyy valuuttapari EUR/CHF. Viime vuonna Sveitsin keskuspankki ilmoitti laskevansa ohjauskorkoaan ja luopuvansa euron vaihtokurssille asettamastaan 1,20 Sveitsin frangin lattiasta. Tämän seurauksena Sveitsin frangin arvo nousi 17 % euroon nähden, vaikka Sveitsin keskuspankki välittömästi alensi jo aiemmin negatiivista viitekorkoaan 0.5 % -0.75 % markkinoiden reaktioiden lievittämiseksi.

10. NZD.USD

Viimeiseltä sijalta löytyy valuuttapari NZD/USD, jonka kokonaisuus on 1% koko valuuttakaupasta. Valuuttaparista käytetään usein nimitystä ”The Kiwi” koska Uuden-Seelannin 1 dollarin kolikossa komeilee Kiwi-lintu.

Lynxin asiakkaat

Tutkimus Lynxin asiakkaiden sijoittamiskäyttäytymisestä paljastaa myös mitkä valuuttaparit ovat sijoittajien suosiossa. Top 5-listan tulokset ovat yhdenmukaisia ylemmän listan kanssa. EUR/USD on ehdottomasti suosituin valuuttapari Lynx-asiakkaiden joukossa. Huikeat 80% valuuttakaupausta tehdään valuuttapari EUR/USD kautta. Toisena tulee valuuttapari USD/JPY 2% osuudellaan. Näitä kahta seuraavat GBP/USD, USD/CAD ja EUR/CAD.

Valuuttakauppa Lynxin kautta

Lynxin asiakkaana pystyt käymään valuuttakauppaa 20 eri pankin hintoja vastaan, mikä tarkoittaa myös mahdollisimman pientä  spreadiä. Mikäli tahdot käydä kauppaa valuuttaparilla EUR/USD, spread on ainoastaan 0,1 pip. Tämä on poikkeus moniin muihin välittäjiin verrattuna, joilla spread 20 pip tai korkeampi on erittäin yleinen. Nämä ovat piilokuluja, koska yksinkertaisesti tällöin teet valuuttakauppaa kurssin ollessa huono.

Lisätietoja Lynxn kautta tapahtuvasta valuuttakaupasta löydät täältä.

Jenna Rutanen

Jenna Rutanen

Yhteyspäällikkönä

Jenna Rutanen toimii yhteyspäällikkönä Lynxin suomalaisille asiakkaille. Jenna kirjoittaa artikkeleita sijoittamiseen ja sijoitustuotteisiin liittyen Lynxin suomenkielisille sivuille.

LYNX: Luotettava, monipuolinen ja kansainvälinen
  • Pääsy yli 100 pörssiin 27 maassa
  • Ilmaiset kaupankäyntijärjestelmät
  • Erittäin alhaiset hinnat
  • Henkilökohtainen asiakaspalvelu
  • Ilmaiset puhelintoimeksiannot
vergelijk-brokers
Markkinoiden paras välittäjä 2016 & 2017
VergelijkBrokers.nl
Beleggers Belangen
Hollannin paras nettivälittäjä
2009 - 2013 & 2018
Paras nettivälittäjä Saksassa
Handelsblatt:n mukaan
Contact icon Soita
+358 (0)9-4245 1439
Contact icon Lähetä sähköpostia
info@lynxbroker.fi
Contact icon Keskustele
chatissa