Osingot muodostavat suuren osan voitoista osakemarkkinoilla. Tämän näkee selkeästi alla olevasta kuvasta, jossa vertaillaan Saksan osakemarkkinaindeksin DAX:in tuottoa osingoilla ja ilman; vihreä kuvaaja esittää normaalia DAX-indeksiä (jossa osingot uudelleen investoidaan), ja musta kuvaaja esittää osakeindeksin 30 yrityksen osakkeiden hintakehitystä ilman niitä.

Osingot ovat merkittäviä sijoittajan näkökulmasta, joten on erinomaista mikäli yritys pystyy kasvattamaan niitä jatkuvasti. Tälläisiä yrityksiä löytyy pääasiassa Yhdysvalloista, ja niistä käytetään nimeä osinkoaristokraatti.

Artikkelissa käydään läpi:

DAX-osakeindeksin muutos osingoilla ja ilman
DAX-osakeindeksin muutos osingoilla ja ilman. Lähde: LYNXin kaupankäyntijärjestelmä.

Osinkoja aina kasvattaneet yritykset

Jokainen sijoittaja haluaa löytää yrityksen, joka jatkuvasti nostaa maksamiaan osinkoja, pärjää markkinaindeksiä paremmin ja omaa kuitenkin suhteellisen vähäisen riskin. Tälläisellä yrityksellä täytyy olla erittäin toimiva liikemalli, joka tuottaa voittoa markkinatilanteesta huolimatta.

Voi olla vaikeaa kuvitella, että kuvaillun tapaisia yrityksiä olisi edes olemassa. Yhdysvalloista noin 7000 yrityksen joukosta vain 50 vaikuttaa sopivan kuvaukseen, ja niistä voidaan puhua niin sanottuina osinkoaristokraatteina.

Mikä on osinkoaristokraatti?

Osinkoaristokraattina pidetään yleensä yritystä, joka on onnistunut kasvattamaan maksamaansa osinkoa vähintään 25 vuoden ajan. Tästä voidaan vetää tärkeitä johtopäätöksiä.

Osinkoaristokraatit ovat onnistuneet kasvamaan vuosikymmenien ajan, selviten useista talouskriiseistä. Tämä viittaa vahvasti siihen, että yrityksen liiketoimintamalli toimii pitkällä aikavälillä. Tämän pitäisi olla jokaisen sijoittajan näkökulmasta positiivinen asia.

Kyseiset yritykset ovat yleensä erinomaisessa markkina-asemassa, ja pystyvät näin dominoimaan omalla sektorillaan. Warren Buffett kuvaileekin yritysten kilpailuetua ns. vallihautana, joka suojelee osinkoaristokraattia kilpailevilta yrityksiltä.

Käytetään esimerkkinä Coca-Colaa. Lukuisat kilpailijat ympäri maailman ovat epäonnistuneet yrityksissään tuoda markkinoille virvoitusjuoman, joka syrjäyttäisi alkuperäisen Coca-Colan. Alkuperäisestä tuotteesta on mudostunut eräänlainen standardi ympäri maailman, johon muiden yritysten valmistamia tuotteita verrataan. Coca-Colan jakeluverkosto on erinomainen, ja tuotteen hinta ei ole merkittävästi suurempi kuin halvimmilla kilpailijoilla. Warren Buffettia edelleen mukaillen, mikäli Coca-Cola voi veloittaa sentin enemmän kuin kilpailijansa, noin 1,9 miljardin annoksen päivittäisellä myynnillä pieni ero hinnassa tarkoittaa valtavaa eroa liikevoitossa.

Turvallisia sijoituksia korkealla tuotolla

Osinkoaristokraatit ovat yleisesti onnistuneet tuottamaan markkinaindeksiä parempaa tuottoa, minkä lisäksi niiden tappiot ovat keskimäärin olleet myös markkinaindeksiä pienemmät huonoina aikoina.

Kyseiset yritykset sopivat hyvin sekä aloitteleville että kokeneille sijoittajille. Mikäli sijoittaja haluaa ottaa vähän riskejä, samalla hyötyen osingoista ja osakekurssin kasvusta, voi osinkoaristokraateista rakentaa hyvän perustan portfoliolle.

Mitä amerikkalaisia yrityksiä nyt kannattaa harkita?

Osinkoaristokraatit houkuttelevat lähes kaikkia sijoittajia, joten niiden arvostustasot ovat yleensä korkeita. Yritysten osakekurssit kääntyvät yleensä laskuun ainoastaan silloin, jos sijoittajien usko tai mielenkiinto koko sektoriin katoaa.

Alle on listattu osinkoaristokraatteja erilaisilla kriteereillä. Ensimmäisenä esitellään parhaimmat yritykset osinkotuottoprosentin mukaan, sitten mukaan otetaan P/E- ja kasvuluvut. Viimeisessä taulukossa näkyy kaikki parhaat osingonmaksajat.

Mistä löytyy korkeimmat osingot?

Ensimmäiseksi moni haluaa tietää millä yrityksillä on suurin osinkotuottoprosentti. Osinkotuottoprosentti suhteuttaa osingon osakekurssiin, joten osakekurssin noustessa prosenttiarvo yleensä laskee. Vaikka korkotaso on nykyään nollan tuntumassa ympäri maailman, ja velkakirjojen houkuttelevuus on laskenut, löytyy markkinoilta edelleen yrityksiä joiden osinkotuottoprosentti on pysynyt korkealla.

Osinkoaristokraateista puhuttaessa on hyvä muistaa, että kyseiset yritykset ovat vuosikymmenien ajan pystyneet nostamaan maksamiaan osinkoja. Yritykset yleensä myös pyrkivät pitämään linjastaan kiinni, joten sijoittaja voi odottaa osinkojen kasvavan myös tulevaisuudessa. Toisaalta on hyvä tiedostaa, että yritykset harvoin pystyvät maksamaan suuria osinkoja ja kasvattamaan liiketoimintaansa samaan aikaan. Tällöin sijoittajan joutuu itse valitsemaan kasvu- ja arvoyhtiöiden väliltä.

YritysKaupankäyntitunnusOsinkotuottoprosentti
ExxonXOM8,07%
AT&TT6,96%
People's United PBCT6,02%
Franklin ResourcesBEN5,99%
ChevronCVX5,77%

Alhaisimmat P/E-luvut

Alla olevasta taulukosta voi nähdä, että halvimpien osakkeiden odotetaan kasvavan vain vähän. Franklin Resources -yrityksen kohdalla odotetaan jopa liikevoiton laskua. Kuluvan vuoden aikana näin tulee käymään myös hyvin monen muun yrityksen kohdalla. Ennusteisiin liittyy tällä hetkellä tavallista enemmän epävarmuutta ja onkin hyvinkin mahdollista, että sijoittajat kokevat kuluvan vuoden aikana yllätyksen tai pari.

Matalan P/E-luvun omaavien yritysten kohdalla todennäköisyys suurelle kurssiromahdukselle on pieni johtuen alhaisesta arvostustasosta, mutta osakkeista saa silti hyvää osinkotuottoa.

YritysKaupankäyntitunnusP/EForward P/EOsinkotuottoprosentti
WalgreensWBA7,37,04,39%
AflacAFL8,28,23,06%
AT&TT8,68,96,96%
Franklin ResourcesBEN8,710,05,99%
Cardinal healthCAH8,98,54,06%

Nopeimmin kasvavat yritykset

Alla olevaan taulukkoon on kerätty nopean kasvun osalta lupaavimmat ehdokkaat, ja taulukon viimeinen sarake näyttää keskimääräisen tuoton kasvun vuosikymmenen ajalta. Tarkemmin sanottuna, tuotto on laskettu vuodesta 2012 vuoteen 2022 käyttäen tarjolla olevia ennusteita. Pitkän aikavälin tarkastelu kannattaa rehellisen kokonaiskuvan muodostamiseksi.

Näiden yritysten kasvu on ollut valtavaa ja selvästi yli markkinaindeksin. Tästä johtuen, myös niiden arvostustasot ovat korkeampia. Osakekurssin noustessa prosentuaalinen osinkotuotto on luonnollisesti pienempää. Mikäli sijoitushorisonttina on useampi vuosi, nopeasti kasvavat yritykset ovat houkuttelevia yrityksiä. Erityisesti jos sellaisen saa hankittua portfolioon houkuttelevalla hinnalla.

YritysKaupankäyntitunnusP/EForward P/EOsinkotuottoprosenttiLiikevoiton kasvu
LowesLOW18,318,02,11%14-16%
Sherwin WilliamsSHW24,924,01,02%13-16%
CintasCTAS27,926,21,20%13-16%
S&P GlobalSPGI30,028,50,94%12-16%
AO SmithAOS18,718,72,30%11-14%

Osinkoaristokraatteihin liittyvä suositus

Jokaisen sijoittajan kannattaa harkita osinkoaristokraatteihin perehtymistä, sillä niiden tuotto on ollut perinteisesti hyvää.

Osinkoaristokraatit osoittautuvat harvoin huonoiksi sijoituksiksi, sillä yritykset ovat osoittaneet selviävänsä kriiseistä yli. Vuosikymmenien ajan nämä yritykset ovatkin onnistuneet kasvattamaan jakamiaan osinkoja.

Kooste: Yhdysvaltojen parhaat osingonmaksajat

YritysKaupankäyntitunnusYritysKaupankäyntitunnus
3M CompanyMMMGenuine Parts CompanyGPC
Aflac IncAFLWW GraingerGWW
AbbVie IncABBVHormel Foods Corp.HRL
Abbott LaboratoriesDEPTIllinois Tool WorksITW
Air Products and Chemicals IncAPDJohnson & JohnsonJNJ
Archer Daniels MidlandADMKimberly ClarkKMB
AT&TTLeggett & PlattLEG
Automatic data processingADPLowes CompaniesLOW
Becton DickinsonBDXMcCormickMKC
Brown formanBF.BMcDonaldsMCD
Cardinal Health Inc.CAHMedtronicMDT
Chevron Corp.CVXNucorNUE
Cincinnati FinancialCINFPPG IndustriesPPG
Cintas Corp.CTASPepsiCoPEP
The Clorox CompanyCLXPentairPNR
Coca-Cola CoKOProcter & GamblePG
Colgate-PalmoliveCLS&P GlobalSPGI
Consolidated EdisonEDSherwin-WilliamsSHW
Dover Corp.DOVStanley Black & DeckerSWK
Ecolab IncECLSyscoSYYY
Emerson ElectricEMRT. Rowe PriceTROW
Exxon Mobil Corp.XOMTarget CorporationTGT
Federal Realty Investment TrustFTRVF CorporationVFC
Franklin ResourcesBENWal-MartWMT
General DynamicsDGWalgreen Boots AllianceWBA

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Päivän ylin
Päivän alin
---
---
---
---

Displaying the --- chart

Displaying today's chart