Pink Sheets: merkitys ja esimerkkejä 

Kirjoittanut LYNX - Editorial team

Tässä artikkelissa

Pink Sheets: Merkitys ja esimerkkejä
Pink sheets -osakkeet ovat arvopapereita, joilla käydään kauppaa OTC-markkinoilla (eng. over-the-counter, OTC) eikä suuressa pörssissä, kuten New Yorkin pörssissä tai NASDAQissa. OTC tarkoittaa, että liiketoimet tapahtuvat suoraan kauppiaiden välillä.

Tässä artikkelissa selvitämme, mitä pink sheets -osakkeet ovat, miten ne tunnistetaan ja mitä etuja ja haittapuolia niillä on. Erotamme ne myös senttiosakkeista ja selvitämme, onko pink sheets -osakkeisiin kiinnostavaa sijoittaa. Jos etsit välittäjää, jonka kautta voit käydä kauppaa pink sheets -osakkeilla, klikkaa tästä

Pink sheets merkitys

Määritelmä
MITÄ PINK SHEETS -OSAKKEET OVAT? 

Pink sheets on termi, jota käytetään kuvaamaan hintatietopalvelua, joka tarjoaa kurssi- ja taloudellisia tietoja arvopapereista, joilla käydään kauppaa pörssin ulkopuolella tai OTC-markkinoilla (eng. over-the-counter). 

Termi “pink sheet” tulee vaaleanpunaisista papereista, joilla pörssikurssit ennen julkaistiin. Onneksi kaupankäynnistä on sittemmin tullut sähköistä. Tämä helpottaa kaupankäyntiä pink sheets -osakkeilla huomattavasti.

Miten pink sheets -osakkeet toimivat? 

Välittäjän kautta tapahtuva pink sheets -osakkeiden osto- ja myyntiprosessi on samanlainen kuin suurissa pörsseissä noteerattujen osakkeiden osto- ja myyntiprosessi. 

Mitkä ovat pink sheets -osakkeiden ominaisuudet? 

Monet pink sheets -listalla kaupankäynnin kohteena olevat osakkeet ovat senttiosakkeita (eng. penny stocks), joiden markkina-arvo ja osakkeiden hinta on hyvin alhainen – yleensä alle 5 dollaria. Nämä osakkeet ovat usein epävakaita ja riskialttiita. Lisäksi pink sheets -listoilla on raportointistandardien puuttumisen vuoksi maine, jonka mukaan ne ovat riskialttiimpia kuin ne osakkeet, joilla käydään kauppaa suurissa pörsseissä. 

Esimerkkejä pink sheets -osakkeista 

Esimerkkejä pink sheets -listalla kaupankäynnin kohteena olevista yrityksistä ovat: 

  • Hertz Global Holdings Inc (HTZGQ.PK) 
  • Nokia Corporation (NOKBF.PK) 

Mitkä ovat pink sheets -osakkeiden edut ja haittapuolet? 

Pink sheets -osakkeiden etuja ovat muun muassa laajemman osakevalikoiman saatavuus ja se, että yritykset, jotka eivät voi tai halua listautua suureen pörssiin, voivat tarjota osakkeensa sijoittajien saataville. 

Pink sheets -osakkeiden haittoja ovat muun muassa se, että niiden taustalla olevien yritysten toiminnasta ja kirjanpidosta ei välttämättä ole tietoa, alhaiset kaupankäyntivolyymit, korkeat kaupankäyntipalkkiot, volatiliteetti ja yhtiöiden korkeat riskiprofiilit, mikä voi aiheuttaa suuria tappioita. 

PINK SHEETS 
SIJOITTAMINEN PINK SHEETS -OSAKKEISIIN LYNXIN KAUTTA 

Käy kauppaa pink sheets-, sentti- ja OTCBB-osakkeilla kilpailukykyiseen hintaan. Pääsy yli 7000 pink sheets -osakkeeseen Yhdysvalloissa ja monissa muissa maissa.

Miksi yritykset käyttävät pink sheets -osakkeita? 

OTC-markkinoilla käydään kauppaa yli 10 000 osakkeella. Yritys voi listautua pink sheets -listalle eri syistä. Joitakin näistä syistä voidaan pitää perinteisestä sijoitusnäkökulmasta katsottuna oikeutettuina, kun taas toiset voivat herättää epäilyksiä. 

Nestle (OTC:NSRGY) ja Nissan Motor Company (OTC:NSANY) ovat kaksi esimerkkiä legitiimeistä suuryrityksistä, joilla käydään kauppaa pink sheets -listoilla. 

Useimpien yritysten osakkeilla käydään kauppaa pink sheets -listalla sen jälkeen, kun ne on poistettu merkittävän pörssin listalta. Tämä voi johtua eri syistä, kuten siitä, että yhtiön osakekurssi on laskenut alle 1 dollarin tai se ei ole maksanut tarvittavia maksuja. 

Koska OTC-markkinoihin ei liity taloudellisia standardeja tai raportointivaatimuksia, monet yritykset, joiden osakkeet ovat halpoja, haluavat listautua pink sheet -listalle. Tällaisia voivat olla esimerkiksi kuoriyhtiöt (eng. shell company), joilla ei ole selkeää toimintaa tai tavoitteita.

Pink sheets- ja senttiosakkeiden välinen ero 

Pink sheets- ja senttiosakkeiden välillä on jonkin verran päällekkäisyyttä. Monet senttiosakkeet (osakkeet, joilla käydään kauppaa enintään 5 dollarilla) ovat pink sheets -osakkeita, vaikka pink sheets -osakkeisiin kuuluu myös korkeamman hintaluokan osakkeita, jotka eivät täytä pörssin sääntelyvaatimuksia. Monet pink sheets -osakkeet ovat kuitenkin senttiosakkeita. 

Suurin ero on siinä, että “pinksheets” viittaa siihen, miten osakkeella käydään kauppaa (pörssin ulkopuolella). “Senttiosakkeet” viittaa tietyn yrityksen osakkeen hintaan (alle 5 tai 1 dollaria osakkeelta). 

Vaikka useimmat senttiosakkeet katsotaan spekulatiivisiksi, kaikki pink sheets -osakkeet eivät ole spekulatiivisia. Monet pörssin ulkopuolella kaupankäynnin kohteena olevat yritykset ovat taloudellisesti vahvoja. 

Pink sheets -osakkeilla ei ole erityisen tiukkoja sääntelyvaatimuksia, mikä selittää sen, miksi niiden joukosta voi löytyä senttiosakkeita. Raportointistandardien puuttuminen tekee kuitenkin pink sheets -osakkeisiin sijoittamisesta riskialtista.

Mitä eroa on pink sheets -osakkeiden ja OTC välillä? 

OTC-kaupankäynnin kohteena olevia osakkeita kutsutaan yleensä “pink sheets” -termillä. Tällä termillä on kuitenkin teknisesti tarkempi merkitys. Kaikilla pink sheets -osakkeilla käydään kauppaa pörssin ulkopuolella, mutta kaikkia pörssin ulkopuolella myytäviä osakkeita ei tarjoa liikkeeseenlaskija OTC Markets Group (OTCQ). 

Yritykset, jotka noudattavat tiettyjä sääntely- ja raportointistandardeja, listautuvat OTCBB-järjestelmään (Over the Counter Bulletin Board). Yritykset, jotka noudattavat tiukempia standardeja, voidaan listata OTCQ:n kautta. 

Ovatko pink sheets -osakkeet kiinnostava sijoituskohde? 

Onko olemassa legitiimejä pink sheets -osakkeita? Kyllä. Jotkin yritykset eivät vain ole tarpeeksi suuria tai niiden on epäkäytännöllistä listautua NASDAQiin tai NYSE:en. Mutta lukuun ottamatta suuria ulkomaisia yrityksiä, joista on saatavilla merkittävää tietoa muualta, on yleensä hyvä idea välttää pörssiyhtiöitä, jotka eivät täytä taloudellisia raportointivaatimuksia. 

Sijoita pink sheets -osakkeisiin LYNXin kautta? 

LYNXin kautta sinulla on pääsy yli 7000 pink sheets-, OTC- ja senttiosakkeeseen maailmanlaajuisesti. Voit käydä niillä kauppaa kilpailukykyiseen hintaan. Lisäksi voit käyttää erilaisia käteviä työkaluja, kuten screener -työkalua, löytääksesi pink sheets -osakkeet, jotka täyttävät ehtosi. 

Out of the money (OTM) optioissa

Kommentit pois päältä artikkelissa Out of the money (OTM) optioissa

Parhaat internetosakkeet 2024

Kommentit pois päältä artikkelissa Parhaat internetosakkeet 2024

Parhaat mikrosiru- ja puolijohdeosakkeet 2024 

Kommentit pois päältä artikkelissa Parhaat mikrosiru- ja puolijohdeosakkeet 2024 

Parhaat ravintola- ja pikaruokaosakkeet vuonna 2024 

Kommentit pois päältä artikkelissa Parhaat ravintola- ja pikaruokaosakkeet vuonna 2024