Parhaat uraaniosakkeet vuonna 2024

Parhaat osakkeet, joilla voit hyötyä uraanin hinnan voimakkaasta noususta vuonna 2024.
Kirjoittanut LYNX - Editorial team

Tässä artikkelissa

Cameco
ISIN: CA13321L1085
|
Ticker: CCJ --- %

---
USD
---% (1D)
1 vk ---
1 kk ---
1 v ---
To the Cameco Stock
Kun Ukrainan sota puhkesi, energiahyödykkeen uraanin hinta kohosi jälleen vuosien hiljaiselon jälkeen. Monet markkina-asiantuntijat näkevät uraanin hinnan jo uudessa supersyklissä. Nouseva hintakehitys ja tarjonnan pysähtyminen ovat luoneet pohjan uraanin osakkeiden vaikuttavalle paluulle viime vuosina. 

Tässä artikkelissa syvennymme uraaniin hyödykkeenä ja esittelemme parhaat uraaniosakkeet näkemyksemme mukaan. Näiden osakkeiden avulla sijoittajat voivat hyötyä uraanin hinnan uudesta noususta. Artikkelista löydät kymmenen parasta uraaniosaketta, joista tarkastelemme tarkemmin kolmea. 

Etsitkö välittäjää, jonka avulla voit käydä kauppaa lukemattomilla osakkeilla maailmanlaajuisesti – mukaan lukien parhailla uraaniosakkeilla? Klikkaa tästä ja tutustu LYNXiin. 

Uraaniosakkeet: Fukushiman jälkeen

Ydinvoimalla ei yleisesti ottaen ole kovinkaan hyvää mainetta, eikä uraanilla raaka-aineena ole juurikaan kannattajia. Tämä johtuu säteilevän mineraalin tuhoisasta potentiaalista, joka on tullut selväksi Tšernobylin ja Fukushiman kaltaisissa reaktorionnettomuuksissa. Japanin katastrofi vuonna 2011 johti muun muassa Saksan hallituksen päätökseen nopeuttaa ydinvoimasta luopumista ja lopulta sulkea kaikki Saksan ydinvoimalat. Ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen uraanin (U308) hinta laski noin 70 Yhdysvaltain dollarista per pauna alimmilleen vain 17 dollariin per pauna vuonna 2016, mikä sai sijoittajat luopumaan uraaniosakkeista. Tämä käynnisti vuosia kestäneen syöksykierteen.

Uraanin hinta jälleen nousussa vuodesta 2020 lähtien

Uraanin hinta on elpynyt vuodesta 2020 lähtien ja nauttii nyt vaikuttavasta noususta. Vuoden 2024 alussa hinta ylitti ensimmäistä kertaa 16 vuoteen 100 Yhdysvaltain dollaria paunalta. Koska uusiin kaivoksiin ei ole viime vuosina juurikaan investoitu ja samanaikaisesti maailmanlaajuisesti otetaan käyttöön useita uusia ydinvoimaloita, hintakehitys voi tällä kertaa olla kestävämpi kuin vuoden 2007 lyhyt hintapiikki. Kaivosten ylläpitäjät ovat jälleen vahvassa asemassa taloudellisesti. Mielestämme useat tekijät viittaavat siihen, että kehitys on kestävää ja että nouseva trendi jatkuu vuonna 2024.

Mitä uraaniosakkeita kannattaa ostaa?

Sijoittajien tulisi seurata tarkasti radioaktiivista metallia, erityisesti uraaniosakkeita. Ainoa huomioon otettava seikka on sopivien sijoituskohteiden erittäin rajoitettu saatavuus. Monet uraaniin erikoistuneet hyödykeyhtiöt ovat joko poistuneet pörssistä tai menettäneet huomattavasti substanssia, varoja ja arvoa. Vain kokeneiden sijoittajien tulisi harkita näitä osakkeita, erityisesti pieniä ja microcap-osakkeita, joiden markkina-arvo on alle 100 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. 

Sijoitukset kaivosyhtiöihin, joilla on jo tuotantoa tai ainakin toimivia kaivoksia, ovat yleensä vähäriskisimpiä. Alla on luettelo 10 uraaniosakkeesta vuodelle 2024. Tämän jälkeen tarkastelemme tarkemmin kolmea erityisen vahvaa uraaniosaketta, jotka tarjoavat mahdollisuuden hyötyä säteilevän mineraalin renessanssista.

UraaniosakeISINKaupankäyntitunnusValuutta
IsoEnergyCA46500E1079ISOCAD
CamecoCA13321L1085CCJCAD
Denison MinesCA2483561072DNNCAD
Energy FuelsCA2926717083UUUUCAD
NAC KazatompromUS63253R2013KAPUSD
NexGen EnergyCA65340P1062NXECAD
Paladin EnergyAU000000PDN8PDNAUD
Sprott Physical Uranium TrustCA85210A1049U.UNCAD
Uranium EnergyUS9168961038UECUSD
Ur-EnergyCA91688R1082URGUSD

Parhaat uraaniosakkeet

Näiden uraaniosakkeiden avulla voit hyötyä uraanin uudesta noususta hyödykkeenä:

Cameco: merkittävä toimija uraanialalla

Jos harkitset sijoittamista uraaniosakkeisiin, et voi ohittaa Camecoa (ISIN: CA13321L1085 – Kaupankäyntitunnus: CCJ – Valuutta: USD), joka on suurin pörssilistattu uraanintuottaja. Camecolla (Canadian Mining & Energy Corporation) on kaivoksia Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Kazakstanissa, jotka kattavat arviolta 15–18 prosenttia maailman kaivoskapasiteetista, ja niissä on yhteensä 469 miljoonaa paunaa todistettuja ja todennäköisiä uraaniesiintymiä. Näin ollen yhtiö on maailman kolmanneksi suurin Kazakstanin Kazatompromin ja ranskalaisen Orano-konsernin jälkeen. Lisäksi uraanin louhinnan ohella Cameco tarjoaa palveluja ydinvoima- ja ydinteollisuuden yrityksille.

Liikevaihdon ja voittojen kehitys jyrkässä nousussa

Ei ole yllättävää, että Cameco kamppaili pitkään supistuvan myynnin kanssa uraanin alhaisten hintojen vuoksi. Yhtiö, jonka markkina-arvo on noin 21 miljardia dollaria, on kuitenkin aina tuottanut positiivisen kassavirran myös uraanin hinnan ollessa alhaisimmillaan, mikä on mahdollistanut pienen osingonmaksun. Nyt tilanne on kuitenkin kääntymässä parempaan suuntaan. Liikevaihto on kasvanut keskimäärin 7 prosenttia viimeisen kolmen vuoden aikana. Vuonna 2022 liikevaihto nousi peräti 27 prosenttia 1,87 miljardiin Kanadan dollariin korkeampien hintojen ansiosta. Edellisvuoden tappion jälkeen vuonna 2022 saavutettiin 0,33 Kanadan dollarin osakekohtainen voitto. Analyytikot ennustavat liikevaihdon kasvavan 36 % 2,54 miljardiin Kanadan dollariin vuonna 2023 ja osakekohtaisen tuloksen nousevan 0,84 Kanadan dollariin (+155 %). Vuonna 2024 liikevaihdon odotetaan edelleen kasvavan 10 % 2,8 miljardiin Kanadan dollariin. Osakekohtaisen tuloksen ennustetaan kaksinkertaistuvan 1,72 Kanadan dollariin. 

Yhtiöllä on noin 2,7 miljardia Kanadan dollaria käteisvaroja ja lyhytaikaisia sijoituksia, mikä ylläpitää sen vahvaa ja vakaata rahoitusasemaa.

Camecon osakekurssi
Camecon osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: LYNX+. Tallennettu: 19.2.2024.

Camecon osakkeen nousutrendi on jatkunut, ja se saavutti hiljattain uuden 16 vuoden huippulukeman, 51,33 dollarissa. Myös vuoden 2007 kaikkien aikojen korkein hinta, noin 56 USD, on nyt saavutettavissa. Tällä hetkellä osakkeen hinta liikkuu noin 42 Yhdysvaltain dollarin tasolla. Sijoittajat, jotka haluavat lyödä vetoa uraanin hintarallin jatkumisesta vuonna 2024 ja sen jälkeen, voisivat harkita Camecon osakkeiden lisäämistä salkkuunsa spekulatiivisin perustein, kurssin liikkuessa 40 ja 43 Yhdysvaltain dollarin välillä. Sijoittaminen uraaniosakkeisiin sisältää epäilemättä suurempia riskejä kuin muut sijoituskohteet. Cameco hyötyy kuitenkin siitä, että yhtiö voi tuottaa alan keskiarvoa alhaisemmilla kustannuksilla. Uraanin hinnan lasku ei näin ollen iskisi yhtiöön aivan yhtä voimakkaasti kuin sen kilpailijoihin. Kuten kaikkien muidenkin uraaniosakkeiden kohdalla, kannattaa odottaa Camecon hinnan pysyvän epävakaana ja sijoittaa siihen tarvittaessa vain pieni osuus salkustasi.

Uranium Energy: Kuuma veto uraanin hintaan

Yhdysvaltalainen Uranium Energy (ISIN: US9168961038 – Kaupankäyntitunnus: UEC – Valuutta: USD) on yksi harvoista uraanintuottajista, jotka ovat onnistuneet säilyttämään toimintakykynsä. Alhaisen hintatason vuoksi uraanin tuotanto on väliaikaisesti pysähdyksissä, mutta tämä ei estä koeporauksia ja tietojen analysointia. Yhtiön uraanihankkeet sijaitsevat muun muassa Yhdysvaltain Texasissa, Wyomingissa, New Mexicossa, Arizonassa ja Coloradossa. Yhtiöllä on myös uraaninjalostuslaitos Hobsonissa, Texasissa. Yhtiöllä on tällä hetkellä vahvistettuja resursseja yhteensä 226 miljoonaa paunaa, ja vuotuisen tuotantopotentiaalin arvioidaan olevan jopa 8,5 miljoonaa paunaa. 

Yritystä johtaa kokenut ja erittäin varovainen johtoryhmä, jonka johdossa on perustaja ja toimitusjohtaja Adnani. Hän on taitavasti asemoitunut yhtiönsä kriisin aikana ja hankkinut pienillä kustannuksilla lisää korkealuokkaisia uraanihankkeita, kuten esimerkiksi Powder River Basin -alueelta Wyomingissa Yhdysvalloissa. Kilpailijan, Uranium Onen, hankinta teki siitä Amerikan suurimman uraanikaivosyhtiön vuoden 2021 lopussa. Tämän jälkeen yritys osti kanadalaiset yritykset UEX:n ja Roughriderin. Parhaillaan valmistellaan tuotantolaitosten täysimittaista käynnistämistä lähitulevaisuutta varten, ja ensimmäiset laitokset on tarkoitus ottaa uudelleen käyttöön tänä vuonna.

Yhdysvaltain hallitus pyrkii lisäämään uraanin tuotantoa Yhdysvalloissa: Uranium Energy hyötyy siitä

Ennen uraanin hintojen nousua yhtiö hankki 6,1 miljoonaa paunaa uraania yhteensä 244 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla, odottaen hintojen nousevan 40 dollarin paunahintaan. Merkittävä osa ostetusta uraanista on jo myyty eteenpäin noin 50 miljoonan Yhdysvaltain dollarin voitolla, ja osa siitä on sijoitettu Yhdysvaltain energiaministeriön uuteen strategiseen uraanireserviin. Yhdysvaltain hallitus pyrkii edistämään kansallisen uraanintuotannon uudelleenrakentamista tulevina vuosina. Kotimaista uraania on tarkoitus ostaa vuosittain satojen miljoonien dollarien arvosta, jotta Yhdysvaltain armeijan nykyinen riippuvuus ulkomaisista toimituksista voitaisiin vähentää. Uranium Energy on luultavasti suurin hyödynsaaja tästä kehityksestä, sillä mikään muu uraaniyhtiö ei ole paremmin sijoittunut Yhdysvalloissa. Taloudellisesti yhtiöllä menee erinomaisesti. Useiden pääomankorotusten ansiosta Uranium Energy on velaton, ja sillä on tällä hetkellä noin 214 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria käteistä ja likvidejä varoja. 

Yhtiöllä, jonka markkina-arvo on 3,1 miljardia Yhdysvaltain dollaria ja joka on kooltaan verrattuna Camecoon pieni, on erinomaiset mahdollisuudet hyötyä uraanin hinnan noususta. Konsernilla on uraanin tuotantolaitoksia, jotka voivat käynnistää toimintansa lähiaikoina hyötyäkseen uraanin korkeista hinnoista.

Uranium Energyn osakekurssi
Uranium Energyn osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: LYNX+. Tallennettu: 19.2.2024.

Uranium Energyn osake on jo toipunut merkittävästi koronaromahduksen aiheuttamasta 0,35 dollarin pohjalukemasta uraanin hinnan noustessa. Osake on saavuttanut korkeimman arvonsa 8,34 dollarissa, mikä vastaa vaikuttavaa 2283 prosentin arvonnousua. Tällä hetkellä osaketta kaupataan noin 7,39 Yhdysvaltain dollarissa, lähellä sen ennätystasoa. Osake on erittäin epävakaa, mikä voi tarjota spekulatiivisille sijoittajille kiinnostavan mahdollisuuden pitkäaikaisille sijoituksille, etenkin jos kurssi näyttää laskevan voimakkaasti. 

Sprott Physical Uranium Trust: Sijoittaminen fyysiseen uraaniin

Uranium Participation -niminen yhtiö siirtyi heinäkuussa 2021 osakkeenomistajien hyväksynnän jälkeen sijoitusyhtiö Sprott Asset Managementin omistukseen, minkä seurauksena sen nimi muuttui Sprott Physical Uranium Trustiksi (ISIN: CA85210A1049 – Kaupankäyntitunnus: U.UN – Valuutta: CAD). Uranium Participationin osakkeet muunnettiin suhteessa 1:1 uuden yhtiön osakkeiksi, ja myös ISIN ja kaupankäyntitunnus muuttuivat. Sprott Physical Uranium Trust omistaa tällä hetkellä noin 63,6 miljoonaa paunaa uraania, jonka arvo on noin 6,75 miljardia Yhdysvaltain dollaria. 

Yhtiö keskittyy yksinomaan fyysiseen uraaniin. Uraanirahaston osakkeet kiinnostavat erityisesti sijoittajia, jotka uskovat uraanin hinnan jatkavan nousuaan. Sprott Physical Uranium Trust tarjoaa sijoittajille merkittävän vipuvoiman uraanin hinnan noustessa, samalla kun heidän ei tarvitse ottaa riskejä kaivostoiminnan onnistumisesta tai epäonnistumisesta. Sijoitusrahastoa hallinnoi kokenut johto- ja neuvonantajatiimi. 

Tavoite: nettovarallisuuden tasainen kasvu 

Yhtiö kerää sijoittajien varoja ja jatkaa uraanin ostamista, varastoiden sitä Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Tavoitteena on jatkuvasti kasvattaa osakekohtaista nettovarallisuusarvoa (NAV) tai uraanin määrää osaketta kohti ja tarjota sijoittajille suora mahdollisuus sijoittaa uraaniin. Tällä hetkellä NAV, joka päivitetään päivittäin yhtiön verkkosivustolla, on noin 25,22 Yhdysvaltain dollaria osaketta kohti, kun osakkeen hinta pörssissä on noin 31,22 Yhdysvaltain dollaria. Nykyinen noin 8 prosentin alennus nettovarallisuusarvoon tarjoaa sijoittajille houkuttelevan mahdollisuuden hyötyä myös rahaston sisäisestä arvosta. Säilytys- ja hallinnointikulut ovat vuosittain noin 0,72 % nettovarallisuusarvosta. 

Sprott Physical Uranium Trustin osakekurssi
Sprott Physical Uranium Trustin osakekurssi kahden vuoden ajalta. Lähde: LYNX+. Tallennettu: 19.2.2024.

Sprott Physical Uranium Trustin osake vastaa uraanirahastoa, uraani-ETF-rahastoa tai uraani-ETC:ää. Vuotuiset käyttökustannukset 0,72 % nettovarallisuusarvosta ovat kohtuulliset. Maailman suurimman fyysisen uraanirahaston osake sopii erinomaisesti sijoittajille, jotka odottavat pitkällä aikavälillä merkittäviä uraanin hintojen nousuja, koska sen hintakehitys on lähes suoraan sidoksissa uraanin hintaan. Erittäin likvidi kaupankäyntiympäristö varmistaa, että sijoittajat voivat astua sisään ja ulos milloin tahansa. Tarjonnan ja kysynnän perusteella hinnat voivat väliaikaisesti poiketa merkittävästi nettovarallisuusarvosta, erityisesti myrskyisillä markkina-aikakausilla. 

Toisin kuin muilla uraanivarallisuusmuodoilla, Sprott Physical Uranium Trustin osakkeella ei ole riskiä siitä, että kaivoshanke epäonnistuu tai kaivoksen kehitys- tai toimintakustannukset karkaavat käsistä. Taloudellisesta näkökulmasta yrityksen riskit ovat kohtuulliset, koska tarvittaessa joko pääoman lisäys voi tapahtua tai uraania voidaan myydä omista varannoista. 

Huomautus: Tällä hetkellä U.UN-arvopaperilla käytävä kaupankäynti on mahdollista LYNXin kautta vain, jos asiakas on luokiteltu ammattimaiseksi sijoittajaksi. 

Johtopäätös: Uraanin hinta nousussa

Pitkään jatkuneen uraanin tarjonnan vähenemisen jälkeen odotettu voimakas hintojen nousu on viimein toteutunut. On mahdollista, että hinta pysyy korkealla pitkällä aikavälillä, sillä monet suuret varastot on tyhjennetty, lisäten riippuvuutta aktiivisista kaivoksista. Lisäksi Ukrainan konfliktin lisäksi EU-komission kiistanalainen päätös luokitella uraani “vihreäksi energialähteeksi” on positiivinen tekijä. Tämän lisäksi monet maat, erityisesti Kiina, ovat rakentamassa uusia ydinvoimaloita. Useiden uraanivarantojen voimakas arvonnousu viime vuosina heijastaa positiivista näkemystä uraanin hintakehityksestä. Pitkäaikaiset sijoitukset uraaniosakkeisiin voivat osoittautua kannattaviksi, mutta on hyvä odottaa mahdollisia korjausliikkeitä ennen uusien sijoituspäätösten tekemistä.

Haluatko sijoittaa uraaniosakkeisiin?

LYNXin kautta voit käydä kauppaa lukuisilla osakkeilla, suoraan yhtiöiden kotipörsseissä. Näin voit hyötyä suuresta kaupankäyntivolyymista ja pienemmistä osto- ja myyntihintojen välisistä erotuksista. LYNXin kautta voit päiväkauppiaana tai sijoittajana hyödyntää erinomaista sijoitustuotevalikoimaa, sillä voit käydä kauppaa osakkeilla, ETF-rahastoilla, futuureilla, optioilla ja monilla muilla sijoitustuotteilla edullisesti. Vertaile kaupankäyntihintojamme kilpailijoihin ja käy tulevaisuudessa kauppaa ammattimaisen kaupankäyntialustan kautta.

Lähteet: 
Cameco IR (06.02.2024); https://www.cameco.com/invest  
Yahoo Finance (06.02.2024); https://finance.yahoo.com/  
Uranium Energy IR (06.02.2024); https://www.uraniumenergy.com/invest/  
Sprott (06.02.2024); https://sprott.com/investment-strategies/physical-commodity-funds/uranium/  

Out of the money (OTM) optioissa

Kommentit pois päältä artikkelissa Out of the money (OTM) optioissa

Parhaat internetosakkeet 2024

Kommentit pois päältä artikkelissa Parhaat internetosakkeet 2024

Parhaat mikrosiru- ja puolijohdeosakkeet 2024 

Kommentit pois päältä artikkelissa Parhaat mikrosiru- ja puolijohdeosakkeet 2024 

Parhaat ravintola- ja pikaruokaosakkeet vuonna 2024 

Kommentit pois päältä artikkelissa Parhaat ravintola- ja pikaruokaosakkeet vuonna 2024