Parhaat pienet osakkeet Yhdysvalloista
Yrityksen koolla on tilastojen puolesta merkitystä tuotolle: Yhdysvaltalaiset pienosakkeet ovat lähes aina voittaneet suuremmat osakkeet viimeisten 15 vuoden aikana, joten niiden etsiminen ja analysointi voi olla hyvinkin kannattavaa. Markkina-analyytikot keskittyvät yleensä isompiin ja tunnetumpiin yrityksiin, joten pienten yritysten joukosta voi löytyä lupaavia osakkeita.
Pienet yhdysvaltalaiset osakkeet ovat viimeisten kahden vuoden aikana jääneet selvästi jälkeen suurempien yritysten osakkeista, ja pieniin osakkeisiin sijoittaneet ovat toisinaan kärsineet erittäin suuria tappioita. Kuten aina rahoitusmarkkinoilla, potentiaalinen tuotto on suhteessa riskiin. Artikkelissa listataan kymmenen kiinnostavaa amerikkalaista Small Cap -osaketta (cap = lyhenne sanoista market capitalization, markkina-arvo), joista kolme esitellään tarkemmin.

Pienten amerikkalaisten yritysten osakkeet ovat houkuttelevia

Yhdysvaltain Small Cap -yritykset ovat erityisen houkuttelevia sijoittajille: Tämän segmentin markkinavolyymi on lähes sama kuin koko Euroopan osakemarkkinoilla, ja se on myös hyvin likvidi markkina. Liikevaihdolla mitattuna amerikkalaisten pienyritysten käyttökatteet ovat keskimäärin jopa kaksi kertaa suuremmat kuin suuryritysten. Suuryritysten kohdalla osa voi tarjota kurssivoittoja vain osakkeiden takaisinostojen kautta, mitkä tapahtuvat joskus jopa luotolla. Pienemmillä yrityksillä on sen sijaan usein huomattavasti nopeampaa orgaanista kasvua. Periaatteessa kriisitilanteissa pienet yritykset voivat myös olla nopeampia tekemään tarvittavia muutoksia, mutta niiden taloudelliset puskurit ovat todennäköisesti pienemmät.

Mitä yhdysvaltalaisia Small Cap -yrityksiä kannattaa ostaa?

Hyvät hermot ja korkean riskinsietokyvyn omaaville sijoittajille pienten yritysten osakkeet voivat tarjota houkuttelevia mahdollisuuksia. Näiden osakkeiden kurssit vaihtelevat todennäköisesti huomattavasti enemmän kuin suuryritysten osakkeiden kurssit, mikä voi tarkoittaa huomattavia voittoja tai tappioita. Alta lyötyy lista kymmenestä kiinnostavasta Small Cap -osakkeesta Yhdysvalloista 2023 vuodelle, joista kolme esitellään tarkemmin alla.

Lista Yhdysvaltojen kymmenestä parhaasta Small Cap -osakkeesta

Loading ...
Yrityksen nimi ISIN Koodi Valuutta Subsector Viimeisin hinta Markkina-arvo
Credo Technology Group Holding Ltd KYG254571055 CRDO USD Puolijohteet 14,79 2,27
Lumentum Holdings Inc. US55024U1097 LITE USD Televiestintälaitteet 48,33 3,22
Pacira BioSciences, Inc. US6951271005 PCRX USD Farmaseuttiset tuotteet 34,49 1,58
Impinj, Inc. US4532041096 PI USD Tuotantotekniikan laitteet 59,67 1,64
Power Integrations, Inc. US7392761034 POWI USD Puolijohteet 78,69 4,55
Array Technologies, Inc. US04271T1007 ARRY USD Uusiutuvat energialaitteet 25,13 3,89
InMode Ltd IL0011595993 INMD USD Lääkinnälliset laitteet 33,07 2,82
Box, Inc US10316T1043 BOX USD Ohjelmisto 24,97 3,56
Qualys, Inc US74758T3032 QLYS USD Tietokonepalvelut 152,34 5,61
Ciena Corp. US1717793095 CIEN USD Televiestintälaitteet 47,96 7,17

Parhaat Small Cap -osakkeet

Sijoittajat voivat harkita esimerkiksi seuraaviin Small Cap -osakkeisiin sijoittamista:

Qualys: tietoturvaa digitalisoituvaan maailmaan

Qualys (ISIN: US74758T3032 – Kaupankäyntitunnus: QLYS – Valuutta: USD) on edelläkävijä ja johtava pilvipalveluihin pohjautuvien tietoturva- ja compliance-ratkaisujen toimittaja yrityksille ja organisaatioille. Vuonna 1999 perustettu yritys oli ensimmäinen palveluntarjoaja, joka tarjosi kyberturvallisuuden liittyvien haavoittuvuuksien hallintaan ratkaisuja pilvipalveluun perustuvien sovellusten kautta, niin sanotulla Software-as-a-Service (SaaS) -mallilla.

Digitaalialan järjestö Bitkom arvioi tietoturvahyökkäysten aiheuttamien taloudellisten vahinkojen määräksi 203 miljardia euroa vuonna 2021. Vuonna 2019 luku oli 103 miljardia euroa. Noin 1 000 yritykselle tehdyssä tutkimuksessa 84 prosenttia yrityksistä kärsi kyberhyökkäyksestä vuonna 2021. Siten ei olekaan ihme, että tietoturvamarkkinat ovat kasvaneet tasaisesti jo vuosia. Eri tutkimusten mukaan tietoturvamarkkina kasvaa tällä hetkellä 9-11 prosentin vuosivauhtia. Qualysin kyberturvallisuusalusta perustuu nykyaikaiseen, pilvi- ja mikropalvelupohjaiseen arkkitehtuuriin, joka takaa laajennettavan, suorituskykyisen ja ennen kaikkea turvallisemman IT-ympäristön. Erilaiset sovellukset auttavat yksinkertaistamaan tietoturvan ylläpitoa ja vähentämään sen aiheuttamia kustannuksia. Yritys hyödyntää myös tekoälyä palveluidensa parantamiseen ja automatisointiin.

Liikevaihdon ja tuloksen kasvu on ollut tasaista ja kaksinumeroista

Viimeisten kolmen vuoden aikana Qualysin liikevaihto on kasvanut keskimäärin +14 prosenttia ja voitto hieman keskimääräistä nopeammin, +17 prosenttia vuodessa. 2022 vuodelta analyytikot ennustavat osakekohtaisen tuloksen nousseen 3,62 dollariin (+12 %) ja liikevaihdon olleen 489 miljoonaa (+19 %) dollaria. Vuonna 2023 osakekohtaisen tuloksen odotetaan tällä hetkellä nousevan 4,02 dollariin (+11 %) 565 miljoonan dollarin myynnillä (+16 %).

Qualysin osake
Qualysin osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 8.2.2023.

Qualysin osake on ollut pitkäaikaisessa noususuunnassa vuonna 2012 toteutetusta listautumisannista lähtien (liikkeeseenlaskuhinta 12 dollaria). Syksyllä 2022 osake teki uuden ennätyshinnan 162,36 dollarissa, mutta osake on kuitenkin laskenut merkittävästi viime kuukausina. Yhtiön markkina-arvo on tällä hetkellä noin 4,8 miljardia dollaria 123 dollarin nykyhinnalla. Tällä pienen markkina-arvon osakkeella sijoittajat voivat sijoittaa kyberturvallisuusalaan. Qualys hyötyy verkkorikollisuuden valitettavan suuresta kasvusta.

Ciena: Tietoliikenne- ja kaapeliverkkojen infrastruktuurin yritys

Ciena (ISIN: US1717793095 – Kaupankäyntitunnus: CIEN – Valuutta: USD), jonka pääkonttori sijaitsee Marylandissa, Yhdysvalloissa, on johtava optisten verkkojen ja tarvikkeiden valmistaja. Ciena Corporation perustettiin vuonna 1992, ja yritys keskittyy optiseen tiedonsiirtotekniikkaan, esimerkiksi tuolloin uusiin laajakaista- ja valokaapeleihin. Yritystä pidetäänkin teknologisena edelläkävijänä, joka pohjusti tietä kustannustehokkaalle Internetille. Yhtiön kukoistuskaudella 2000-luvun alun tienoilla osakkeen hinta nousi yli 1 000 Yhdysvaltain dollarin korkeuksiin ja se romahti sitten 5 Yhdysvaltain dollarin paikkeille.

Viime vuosina yrityksen tuotevalikoimaa on jälleen laajennettu merkittävästi, ja nykyään se koostuu esimerkiksi niin sanotun pakettikytkennän, tiedonsiirron, verkonvalvonnan ja verkkopalveluiden ratkaisuista ja ohjelmistoista. Cienalla on nyt yli 2 000 teknologiapatenttia. Tele- ja kaapelipalvelujen tarjoajat tarvitsevat Ethernet-piirejä ja -järjestelmiä automatisoitua verkkoinfrastruktuuria varten. Niiden tavoitteena on lisätä sen tehokkuutta ja nopeutta. Yrityksen asiakkaisiin kuuluvat muun muassa Samsung, AT&T ja Vodafone.

Yritykseltä odotetaan vahvaa tuloskasvua

Viimeisten kolmen vuoden aikana yrityksen liikevaihto ei ole kasvanut ja osakekohtainen tulos on tullut alaspäin. 2022 vuonna osakekohtainen tulos laski 1,9 dollariin (-35 %) edellisen vuoden 2,91 dollarista, kun liikevaihto pysyi 3,63 miljardiin dollarissa (+0,3 %). Kuluvana 2023 vuonna osakekohtaisen tuloksen odotetaan tällä hetkellä kasvavan 2,61 dollariin (+37 %) ja liikevaihdon 4,26 miljardiin dollariin (+17 %). Analyytikot pitävät yrityksen näkymiä positiivisina, mistä johtuen osakekohtaisen tuloksen ja liikevaihdon odotetaan kasvavan vahvoilla luvuilla tulevina vuosina.

Cienan osake
Cienan osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 8.2.2023.

Cienan osake oli nousussa usean vuoden ajan 2022 tammikuuhun asti. Tämänhetkinen noin 50 dollarin hinta on kuitenkin selvästi alle vuoden 20 vuoden korkeimman, vuoden 2021 lopussa saavutetun noin 78 dollarin hinnan. Suurten tutkimus- ja kehitysinvestointien, uusien, innovatiivisten tuotteiden ja kasvavan kysynnän ansiosta Ciena on kääntynyt jälleen kasvu-uralle vuosien taantuman jälkeen. Yrityksen osake on tällä hetkellä kohtuullisesti arvostettu, joten se voisi sopia pitkän aikavälin sijoittajille. Pidemmällä aikavälillä Ciena voi hyvinkin nousta uudestaan Mid Cap -kokoluokkaan.

InMode: Nopeasti kasvava lääketieteen teknologiayritys Israelista

InMode (ISIN: IL0011595993 – Kaupankäyntitunnus: INMD – Valuutta: USD) on israelilainen lääketieteellisen teknologian yritys, joka on kuitenkin listautunut Yhdysvaltojen Nasdaq pörssissä. Yritystä pidetään teknologiajohtajana minimaalisesti invasiivisten kirurgisten toimenpiteiden ja kosmeettisen kirurgian alalla. Toisin sanoen tämä tarkoittaa pienempiä leikkaushaavoja. Yrityksen ratkaisut ovat teknisesti yleisesti käytössä olevia nykyisiä menettelyjä parempia, joten sen tuotteille on kasvava kysyntä. InModen laitteita käytetään muun muassa plastiikkakirurgiassa, gynekologiassa, dermatologiassa, ENT:ssä ja silmäkirurgiassa. Sovellusalueisiin kuuluvat muun muassa ihonhoito, akne, karvanpoisto, sekä pigmentti- ja verisuoniongelmat. InMode käyttää innovatiivisia tekniikoita, jotka perustuvat muun muassa radiotaajuuksiin tai laseriin. Yhtiön tuottoisin segmentti on kauneuskirurgia, jonka nykyinen volyymi on noin 12 miljardia Yhdysvaltain dollaria ja jonka odotetaan kasvavan lähes kaksinumeroisella vuosivauhdilla seuraavien viiden vuoden aikana. Kauneuskirurgian voittomarginaalit ovat myös korkeat.

Teknologiajohtaja ja yritysostoehdokas

Kolmen viime vuoden aikana tämän israelilaisen yrityksen liikevaihto on kasvanut keskimäärin 51 prosenttia. Samaan aikaan voitot kasvoivat +57 prosenttia vuodessa. Koko 2021 vuoden liikevaihto oli 358 miljoonaa dollaria ja osakekohtainen tulos 2,05 dollaria. Analyytikot odottavat InModen kasvun hidastuvan merkittävästi vuodesta 2022 eteenpäin, mutta pysyvän kuitenkin suhteellisen korkealla tasolla. Viime vuonna liikevaihdon odotetaan kasvaneen +26 prosenttia 450 miljoonaan dollariin ja tuloksen +12 prosenttia 2,31 dollariin osakkeelta. Myös kuluvalta 2023 tilikaudelta analyytikot odottavat aiempia vuosia maltillisempaa kasvua. Liikevaihdon odotetaan tällä hetkellä yltävän 523 miljoonaan dollariin (+16 %), ja osakekohtaisen tuloksen 2,64 dollariin (+15 %) vuonna 2023.

InMode osake
InModen osakekurssi noin neljän vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 8.2.2023.

Kasvun hidastumisesta huolimatta InMode on selkeä teknologiajohtaja minimaalisesti invasiivisten kirurgisten toimenpiteiden ja kauneuskirurgian teknologioiden aloilla. Yhtiö on 3,0 miljardin Yhdysvaltain dollarin markkina-arvollaan vielä melko pieni, ja se on myös mahdollisesti kiinnostava ostokohde suurille lääketieteellisen teknologian konserneille. InMode osake, jonka arvo kävi noin 100 dollarissa 2021 vuoden alussa ja laski sitten noin 20 dollariin, tarjoaa tällä hetkellä spekulatiivisen sijoitusmahdollisuuden nykyisellä noin 36 dollarin hintatasolla.

Yhdysvaltojen parhaiden Small Cap -osakkeiden tuoton vertailu

Loading ...
Yrityksen nimi Viimeisin hinta 52 viikon alin 52 viikon ylin YTD 6 kk 1 v 5 v
Credo Technology Group Holding Ltd 14,79 7,20 19,46 11,12 % 76,91 % 24,39 %
Lumentum Holdings Inc. 48,33 42,00 75,56 -7,36 % -7,02 % -33,58 % -23,47 %
Pacira BioSciences, Inc. 34,49 32,67 58,10 -10,67 % -14,37 % -37,33 % -33,67 %
Impinj, Inc. 59,67 55,01 144,90 -45,35 % -56,21 % -33,45 % 139,54 %
Power Integrations, Inc. 78,69 59,16 99,60 9,72 % -7,04 % 15,96 % 131,95 %
Array Technologies, Inc. 25,13 13,86 26,64 30,01 % 34,24 % 38,30 %
InMode Ltd 33,07 26,10 48,25 -7,37 % 4,65 % 5,99 %
Box, Inc 24,97 24,00 34,98 -19,79 % -4,37 % -2,58 % 4,39 %
Qualys, Inc 152,34 101,10 157,88 35,74 % 23,42 % 1,11 % 74,40 %
Ciena Corp. 47,96 38,33 54,25 -5,92 % -4,27 % 18,19 % 54,76 %

Parhaat yhdysvaltalaiset Small Cap ETF:t

Sijoittajat, jotka haluavat sijoittaa yhdysvaltalaisiin pieniin yrityksiin, voivat tehdä niin myös erilaisten ETF-rahastojen kautta. Näitä ovat esimerkiksi iShares MSCI USA Small Cap UCITS ETF, Amundi Russell 2000 UCITS ETF tai Invesco Russell 2000 UCITS ETF.

Russell 2000 on Small Cap -osakkeita sisältävä osakeindeksi Yhdysvalloista. Russell 2000 sisältää 2000 pienintä yritystä Russell -3000 indeksistä, joka vuorostaan kattaa noin 97 % Yhdysvaltojen koko osakemarkkinoista.

Small Cap ETFISINKaupankäyntitunnusValuutta
iShares MSCI USA Small CapIE00B3VWM098SXRGEUR
Amundi Russell 2000 UCITS ETFLU1681038672RS2KEUR
Invesco Russell 2000 UCITS ETFIE00B60SX402SC0KEUR

Mitä ovat Small Cap -yritykset?

Maailmanlaajuisesti eri säännellyistä pörsseistä löytyy yhteensä noin 15 000 noteerattua julkista yritystä. Niistä noin 6 000 on pien- tai mikro-osakkeita. Suurempia pörssiyhtiöitä kutsutaan puolestaan Mid Cap tai Large Cap -yrityksiksi niiden markkina-arvon perusteella. Isoista, vakiintuneista yrityksistä käytetään usein myös termiä Blue Chips. Small Cap -yritysten määritelmä on kuitenkin suhteellinen, ja rajat ovat häilyviä: Yhdysvalloissa alle 10 miljardin markkina-arvon omaavia yrityksiä on mukana pienyrityksiin keskittyvässä Russell 2000 -indeksissä. Saksassa vastaavan kokoinen yritys voisi nousta päämarkkinaindeksi DAXiin. Helsingin pörssistä löytyy 8 yritystä, joilla on tätä suurempi markkina-arvo. Yhdysvalloissa markkina-arvoltaan keskikokoiset (Mid Cap) yritykset ovat 30-50 miljardin dollarin kokoluokassa, johon Suomesta pääsee ainoastaan Nordea.

Johtopäätös: Yhdysvaltalaisiin pienyritykset voivat tarjota korkeita tuottoja korkealla riskillä

Small Cap -yritykset ovat syystä kiinnostavia useille sijoittajille. Pienten yritysten joukosta voi löytyä tulevaisuuden suuryrityksiä, jolloin ennen muita sijoittaneet voivat tehdä valtavia voittoja. Vain hyvin harvoista yrityksistä kuitenkaan tulee globaalisti jotain markkinasegmenttiä hallitsevia yrityksiä, mutta joka tapauksessa näillä pienillä yrityksillä on lähes poikkeuksetta suuryrityksiä enemmän kasvupotentiaalia. Pienten yritysten osakkeisiin liittyy myös suurempia riskejä, joten jokaisen sijoittajan on itse arvioitava, mikä on hänen riskinottohalukkuutensa.

Haluatko käydä kauppaa parhailla yhdysvaltalaisilla Small Cap -osakkeilla pörssissä?

LYNXin kautta voit käydä kauppaa lukuisilla osakkeilla, suoraan yhtiöiden kotipörsseissä. Näin voit hyötyä suuresta kaupankäyntivolyymista ja pienemmistä osto- ja myyntihintojen välisistä erotuksista. LYNXin kautta voit päiväkauppiaana tai sijoittajana hyödyntää erinomaista sijoitustuotevalikoimaa, sillä voit käydä kauppaa osakkeilla, ETF-rahastoilla, futuureilla, optioilla ja monilla muilla sijoitustuotteilla edullisesti. Vertaile kaupankäyntihintojamme kilpailijoihin ja käy tulevaisuudessa kauppaa ammattimaisen kaupankäyntialustan kautta.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Päivän ylin
Päivän alin
---
---
---
---

Displaying the --- chart

Displaying today's chart