Jokavuotinen arviointi vuoden tuottavimmista osakkeista on kovassa vauhdissa ja arvostustasojen noustua jyrkästi 2020 ja 2021 aikana, useat sijoittajat miettivät tällä hetkellä, mitkä ovat 2022 vuoden kiinnostavimpia osakkeita.

Osakkeiden valinta on kuitenkin haastavaa ja markkinoilla on useita epävarmuutta aiheuttavia tekijöitä. On kuitenkin todennäköistä, että teknologinen kehitys ja myönteiset talousnäkymät tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia myös tulevina vuosina. Artikkelissa esitellään vakaita yrityksiä, joiden voi uskoa tuottavan hyvin pitkällä aikavälillä. Osakkeet ovatkin kiinnostavia vuodelle 2022 ja myös sen jälkeen.

Alta löytyvä luettelo sisältää sekoituksen arvo- ja kasvuosakkeita, mutta se ei ole ihanteellinen esimerkkisalkku. Sijoittajan on aina harkittava itse, sopiiko osake juuri hänen salkkuunsa ja riskinottohalukkuuteen. Vuoden 2022 parhaiden osakkeiden luettelo on täysin mielivaltainen, eikä se todellakaan muodosta hyvin hajautettua salkkua. Tämä luettelo ei myöskään ole yksilöllistä sijoitusneuvontaa, vaan se on tarkoitettu ainoastaan inspiraatioksi.

Sijoitussalkun hajauttaminen on erittäin tärkeää. Hajauttamisen avulla sijoittaja vähentää yksittäisiin osakkeisiin liittyvää riskiä ja varmistaa yleensä salkkunsa arvon vakaamman kehityksen. Sijoittajat voivat hajauttaa sijoituksia eri aloille, maihin ja omaisuusluokkiin.

Talouden näkymät vuonna 2022

Ennen yksittäisten osakkeiden arviointia, on hyvä tarkastella makrotaloudellisia näkymiä. IMF:n lokakuussa julkaistussa raportissa ekonomistit ennustivat maailmantalouden kasvuksi 4,9 prosenttia vuonna 2022. Tämä on 1 prosentti vähemmän kuin vuodelle 2021 odotettu 5,9 prosenttia. Vuonna 2023 talouden odotetaan kasvavan vielä 3,7 prosenttia. Näin ollen tämän hetkiset odotukset tuleville vuosille ylittävät “ihanteelliset” 2-3 prosentin kasvuluvut.

New Yorkissa sijaitseva Conference Board on hieman vähemmän positiivinen tämän vuosikymmenen jälkipuoliskon osalta. Järjestö ennustaa normaalia suurempaa kasvua vuoteen 2026 asti, jonka jälkeen kasvu laskee järjestön mukaan perinteiselle 2-3 prosentin tasolle vuosina 2027-2031.

Conference Boardin mukaan Yhdysvaltain talous kasvoi noin 5,5 prosenttia vuonna 2021. Järjestö odottaa myös 3,5 prosentin kasvua vuonna 2022 ja 2,9 prosentin kasvua vuonna 2023. Euroalueen odotetaan kasvavan 4,3 prosenttia vuonna 2022 ja 2,5 prosenttia vuonna 2023. Tämä edellyttää työmarkkinoiden kohentumista, suotuisia rahoitusolosuhteita (alhaista korkotasoa), sekä elvytys- ja sopeutumisrahaston täysimääräistä käyttöönottoa.

Rahapoliittiset näkymät vuonna 2022

Näin myönteisten näkymien vallitessa voisi melkein ajatella, ettei keskuspankkien tukea enää tarvita. Vai johtuuko tämä myönteinen näkymä myös rahallisesta tuesta? On selvää, että lähes kaikki omaisuusluokat ovat menestyneet viime vuosina hyvin matalien korkojen ansiosta.

Vaikka Yhdysvallat oli hyvää vauhtia palauttamassa korkotasoa normaalimmalle tasolle vuosina 2016-2020, Fed Funds -korko oli jälleen nollassa vuonna 2020. Myöskään Euroopan keskuspankin asettama korko ei ole liikkunut nollalinjasta sitten vuoden 2016. Historiallisen alhaiset korot ovat merkinneet sitä, että sijoittajien on täytynyt etsiä muita tapoja saada tuottoa. Osakkeiden lisäksi myös joukkovelkakirjat, kiinteistöt, kryptovaluutat ja taide ovat nousseet voimakkaasti viime vuosina.

Tämän lisäksi vuonna 2020 otettiin käyttöön valtavia tukiohjelmia vaikeuksissa olevien talouksien auttamiseksi. Sekä Fed että EKP päättivät ostaa joukkovelkakirjoja kymmenillä miljardeilla kuukaudessa. Joidenkin analyytikoiden mielestä keskuspankit ovat luoneet valtavan kuplan. Nyt pelätään, että näiden tukiohjelmien keventäminen voisi aiheuttaa osakemarkkinoiden jyrkän laskun.

Korkoennusteet vuodelle 2022

Sijoittajat seuraavat tällä hetkellä erittäin tarkasti, mitä Fed ja EKP aikovat tehdä koroille. EKP:n edustaja Christine Lagarde on jo ilmoittanut, ettei hän odota korkojen nousua vuonna 2022. Hän viittasi koronaviruksen uuteen aaltoon ja kuvaili korkeaa inflaatiota väliaikaiseksi. Hän pelkäsi, että korkojen nousu voisi heikentää kasvua, ja piti erittäin epätodennäköisenä, että koronnoston edellytykset täyttyisivät ensi vuonna.

Fed ajattelee kuitenkin aivan toisin. Koska inflaatio oli 6,8 prosenttia viime vuonna, Fed haluaa lopettaa joukkolainojen osto-ohjelman kokonaan maaliskuun puoliväliin mennessä. Samaan aikaan korkojen koronnostosta vihjaillaan, jotta korkea inflaatio pysyisi kurissa. Markkinat odottavat ainakin yhtä koronnostoa toukokuuhun 2022 mennessä. Vuoden 2022 loppuun mennessä analyytikot uskovat, että Fed on nostanut korkoja noin kolme kertaa. Tämä saattaa nostaa Yhdysvaltain ohjauskoron kohti 1 prosenttia vuonna 2022.

Koronnostoilla on kielteinen vaikutus joukkovelkakirjoihin ja mahdollisesti myös osakkeisiin. Erityisesti kasvuosakkeet kärsivät kovemmin. Korkojen nousu vähentää yritysten tulevien voittojen arvoa, ja juuri kasvuosakkeilla (jotka ovat usein voitottomia) tulevat voitot ovat usein tärkeimpiä. Lisäksi näillä yrityksillä on usein suhteellisen paljon velkaa, joka myös kallistuu. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteivätkö osakemarkkinat voisi menestyä hyvin hieman korkeammalla korolla. Indeksin suurimmat osakkeet ovat usein vakaita yrityksiä, jotka pystyvät tekemään hyviä voittoja. On kuitenkin entistä tärkeämpää valita oikeat osakkeet perusteellisen tutkimuksen avulla.

Parhaat osakkeet vuodelle 2022

Mitkä ovat parhaat osakkeet vuodelle 2022?

  • Polo Ralph Lauren (RL)
  • Alphabet (GOOGL)
  • Alibaba (BABA)
  • ASR Nederland (ASRNL)
  • CM.com (CMCOM)

Polo Ralph Lauren (RL)

Vähittäiskaupan fyysiset myymälät ovat kamppailleet vuosia, mutta vahvat brändit näyttävät pärjäävän hyvin. Hyviä esimerkkejä menestyneistä luksusbrändeistä ovat esimerkiksi LVMH ja Kering. Nämä yhtiöt omistavat useita suosittuja luksusbrändejä, ja niiden osakkeet ovat nousseet hyvin. Luksusbrändit ovat suhteellisen inflaationkestäviä, sillä ne voivat nostaa hintoja melko helposti ilman, että asiakkaat katoavat.

On myös joitakin yrityksiä, jotka toimivat yksin, ja Polo Ralph Lauren on hyvä esimerkki. Polo Ralph Lauren Corporation on yhdysvaltalainen yritys, jolla on yli 400 omaa myymälää ympäri maailmaa. Vaatteita myydään myös ylellisissä muotitaloissa, kuten Stockmannilla.

Ralph Lauren käyttää katkonaista tilikautta, jossa tilikausi alkaa 1. toukokuuta. Tilikaudella 2021 (1. toukokuuta 2020 – 30. huhtikuuta 2021) myynti laski 28,5 % 4,4 miljardiin dollariin. Tämä oli tietenkin Ralph Laurenille katastrofaalinen vuosi koronapandemian vuoksi. Kuluvana tilikautena yhtiö on kuitenkin osoittanut suurta joustavuutta. Viimeisimmän neljännesvuosituloksensa yhteydessä 2. marraskuuta Ralph ilmoitti myynnin kasvaneen 26 prosenttia 1,5 miljardiin dollariin. Yhtiö onnistui myös parantamaan käyttökatteensa 16,7 prosenttiin, joka on korkein taso sitten vuoden 2013. Ralph Lauren näyttää siis selviävän kriisistä entistä vahvempana.

Ralph Lauren kasvoi viime vuonna voimakkaasti ja onnistui kasvattamaan markkinaosuuttaan. Se investoi myös enemmän kasvuun hyödyntääkseen myönteistä kehitystä. Se näkyi aktiivisesti esimerkiksi suurissa urheilutapahtumissa, kuten Yhdysvaltain avoimissa tennismestaruuskilpailuissa. Viime vuosineljänneksellä se käytti markkinointiin peräti 83 prosenttia enemmän rahaa kuin viime vuonna. Yritys on myös täysin sitoutunut verkkomyyntiin. Digitaalisesta ekosysteemistä saadut maailmanlaajuiset tulot kasvoivat noin 45 prosenttia toisella neljänneksellä, vaikka myös fyysisten myymälöiden kävijämäärät palautuivat.

Ralph Laurenin tulos

Ralph Laurenin osakekohtainen tulos laski 2021 tilikaudella 1,7 dollariin, joka oli merkittävästi 2020 tilikautta (6,56 dollaria) vähemmän. 2022 markkina-analyytikot odottavat osakekohtaisen tuloksen tällä nousevan hetkellä taas 7,4 dollariin. Yrityksen osinko on tällä hetkellä nollassa, mutta sen odotetaan olevan 2,57 dollaria vuonna 2022. Ralph Laurenin tase on vahva ja yritys pystyy panostamaan investointeihin tulevina vuosina. Ralph Lauren odottaa liikevaihtonsa kasvavan 34-36 prosenttia tilikaudella 2022. Yhtiö tavoittelee siis yli 5,9 miljardin dollarin myyntiä, mikä on hieman vähemmän kuin koronakriisiä edeltävänä vuonna saavutettu 6,16 miljardia dollaria.

Ralph Laurenin nykyinen markkina-arvo on 8,63 miljardia dollaria, ja sen Forward P/E -luku on tällä hetkellä vain 14,9. Yrityksen arvostustaso on merkittävästi alhaisempi kuin esimerkiksi LVMH:n, jonka Forward P/E -luku on 29,7 ja Keringin vastaava avainluku on 23,6.

Yhtiö ilmoitti myös, että se jatkaa osakkeiden takaisinosto-ohjelmaansa vuoden 2022 jälkipuoliskolla noin 580 miljoonalla dollarilla. Yhtiö maksaa myös tällä hetkellä 2,06 dollarin vuosittaista osinkoa. Nykyisellä 117 dollarin hinnalla tämä vastaa 1,79 prosentin osinkotuottoa.

Ralph Lauren osake
Ralph Laurenin osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 17.1.2022.

Alphabet (GOOGL)

Alphabet on ollut suosittu osake vuosien ajan. Yrityksen osakekurssi on noussut jyrkästi, mutta potentiaalia on todennäköisesti edelleen olemassa. Alphabet hyötyy verkkomainonnan kasvamisesta, ja yrityksen voitot ovat kasvaneet jälleen voimakkaasti viime vuosina. Tämän lisäksi Google on pystynyt nostamaan mainosten hintoja.

Kokonaismyynnin odotetaan kasvaneen vuonna 2021 noin 39,5 prosenttia 254 miljardiin dollariin. Vuonna 2022 analyytikot odottavat myynnin kasvavan edelleen 298 miljardiin dollariin ja yli 344 miljardiin dollariin vuonna 2023. Korkeammat marginaalit ovat myös johtaneet huomattavasti suurempiin voittoihin. Nettovoiton odotetaan ylittävän 75 miljardia dollaria vuonna 2022. Nykyisellä hinnalla Alphabetin osakkeita voi siis ostaa noin 26-kertaisella hinnalla ensi vuoden odotettuihin voittoihin nähden. Tämä arvostus laskee nopeasti, jos kasvu jatkuu.  Lisäksi yhtiöllä on erittäin mukavat 142 miljardin dollarin käteisvarat. Jos markkina-arvosta vähennetään käteisvarat, odotettu P/E laskee vain 24:ään. Tämä on erittäin houkuttelevaa yritykselle, joka pystyy kasvamaan tällaista vauhtia.

Alphabet ei maksa osinkoja, vaan ostaa omia osakkeitaan suurella osalla vapaata kassavirtaansa. Tämän seurauksena vapaasti vaihdettavien osakkeiden määrä on vähentynyt merkittävästi viime vuosina. Lisäksi yhtiö sijoittaa vuosittain miljardeja euroja lupaaviin hankkeisiin. Näihin kuuluvat Nest-termostaatti, Google Home ja Google Cloud -alusta. Lupaavia haaroja ovat tietenkin Googlen tekoäly ja Waymo, itseohjautuvien autojen projekti. Nämä hankkeet ovat toistaiseksi aiheuttaneet vain kustannuksia, mutta ne voivat osoittautua tulevaisuudessa hyvin kannattaviksi, mikä tekee Alphabetista yhden parhaista osakkeista vuonna 2022 ja sen jälkeen.

Alphabet osake
Alphabetin osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 17.1.2022.

ASR Nederland (ASRNL)

ASR Nederland on yksi Alankomaiden suurimmista vakuutusyhtiöistä. Yhtiöllä on vahva asema tietyillä markkina-alueilla, kuten vahinkovakuutustoiminnassa. Yhtiö tarjoaa kuitenkin myös työkyvyttömyysvakuutuksia ja henkivakuutuksia. Alhaisen korkotason ja kovan kilpailun vuoksi vakuutusyhtiöt arvostetaan hyvin alhaisiin suhdelukuihin. Henkivakuutusyhtiön tulot tulevat suurelta osin sijoituksista, jotka ovat enimmäkseen korkoja, ja kuluttajilta saaduista tuloista. Jatkuvasti alhaisen korkotason aikana korkotuottojen määrä on vähentynyt. Tämä ei ainoastaan vähennä vakuutuksenantajan nettotuloja, mutta riskinä on aina se, että yritys ei pysty täyttämään sopimuksissa taattuja velvoitteita vakuutuksenottajia kohtaan.

Korkojen odotetaan kuitenkin nousevan hieman ajan myötä, mikä voi parantaa pankkien ja vakuutusyhtiöiden kannattavuutta. Historiallisesti vakuutusalan kannattavuus kasvaa korkojen noustessa. Edellä mainitun lisäksi tämä johtuu myös siitä, että vakuutusyhtiöillä on usein hallussaan pitkäaikaisia joukkovelkakirjalainoja. Kun korot nousevat, joukkovelkakirjalainan tai muun korkosijoituksen arvo yleensä laskee. Tämän seurauksena niiden on pakko ostaa uusia joukkovelkakirjalainoja, jotka tarjoavat korkeampaa korkoa.

ASR:n tulos

ASR Nederlandin markkina-arvo on 5,31 miljardia euroa, ja sen liikevaihto vuonna 2020 oli 5,27 miljardia euroa. Vuonna 2021 analyytikot odottavat liikevaihdon kasvavan yli 9 % 5,77 miljardiin euroon. Nettovoiton odotetaan olevan 836 miljoonaa euroa ja osakekohtaisen tuloksen 5,98 euroa. Vuoden 2021 kuuden ensimmäisen kuukauden aikana yhtiö onnistui kasvattamaan liiketulostaan 20,2 % 536 miljoonaan euroon. Vahva tulos oli laaja-alainen ja yritys hyötyi vahinkovakuutusosaston vähäisistä korvausvaatimuksista. ESG-pistemäärän ollessa 10,0 yhtiö on maailman kestävin vakuutusyhtiö. Näin ASR voi hyödyntää vastuullisuuttaan markkinoinnissa ja mahdollisesti houkutella lisää asiakkaita.

Yhtiö on ilmoittanut haluavansa kasvaa sekä orgaanisesti että yritysostojen kautta. Toisella vuosineljänneksellä ASR osti Brand New Day IORP:n. Tällä kaupalla ASR vahvisti asemaansa Alankomaiden eläkemarkkinoilla ja toteutti tavoitteensa kasvaa pääomaa säästävien eläkeratkaisujen tarjoajana. Tämän toimenpiteen myötä vakuutuksenantajan markkinaosuus kasvoi noin 15 prosenttiin Alankomaiden maksuperusteisten järjestelmien markkinoilla. Yhtiö toivoo voivansa vahvistaa Alankomaiden vakuutusmarkkinoita edelleen yritysostojen avulla. Tämän pitäisi viime kädessä hyödyttää marginaaleja ja siten parantaa kannattavuutta.

Pankkien ja vakuutusyhtiöiden suuri etu on usein hyvä ja vakaa osinko. ASR Nederlandin osingonjakosuhde on 45-55 prosenttia, ja se aikoo nostaa osinkoa hieman. Vuonna 2021 maksettiin toukokuussa 1,28 euroa vuoden 2020 viimeistä osinkoa ja elokuussa 0,82 euron osinkoa. Tämänhetkisellä 38,31 euron hinnalla tämä tarkoittaa 5,4 prosentin osinkotuottoa. Kun otetaan huomioon vakaat tulokset ja osinkohistoria, tämän osakkeen osinko vaikuttaa hyvin kestävältä.

ASR Nederland osake
ASR Nederlandin osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 17.1.2022.

Alibaba (BABA)

Alibaban osake ei todennäköisesti sovi kaikille sijoittajille, mutta se on mielenkiintoinen. Kiinan hallinto otti yrityksen silmätikukseen, ja Alibaban arvo laski merkittävästi. Arvostustasoa voi pitää vähintäänkin kiinnostava tällä hetkellä. Toisaalta tietenkin on olemassa riski siitä, että Kiinan hallinto rajoittaa yrityksen toimintaa entisestään. Myös mahdollinen pörssistä poistuminen aiheuttaa edelleen paljon levottomuutta sijoittajien keskuudessa. Tällä hetkellä pahin näyttää kuitenkin olevan Alibaban takana.

Osakekurssin valtavan laskun ansiosta yrityksen P/E -luku on tällä hetkellä vain 17,5. Yrityksen voittojen odotetaan laskevan hieman tilikaudella 2022 (joka päättyy 31. maaliskuuta 2022), mutta siitä huolimatta forward P/E -luku on vain 12,4. Tämä saa Alibaban näyttämään erittäin halvalta, erityisesti verrattuna vastaaviin yrityksiin. Pinduoduo ei tuota voittoa, JD.comin P/E -luku on 30 ja Amazon.comin jopa 67. Markkina-analyytikot odottavat, että Alibaban osakekohtaiset voitot kääntyvät kuitenkin kasvuun tulevina vuosina. Alibaban odotetaan tekevän taas enemmän voittoa tilivuonna 2023 kuin vuonna 2021.

Alibaban pilvipalveluissa on myös merkittävää kasvupotentiaalia. Tämä osasto onnistui kasvattamaan liikevaihtoaan 33 % viime vuosineljänneksellä 3,10 miljardiin dollariin edellisvuodesta. Pilvipalveluista saatavien tulojen osuus on nyt noin 10 prosenttia kokonaistuloista. Tämä toimiala menestyy hyvin, mikä johtuu pääasiassa internet-, rahoituspalvelu- ja vähittäiskaupan alojen asiakkailta saatavien tulojen voimakkaasta kasvusta. Lokakuun lopussa kiinalainen teknologiajätti ilmoitti kehittäneensä oman 5 nanometrin palvelinsirunsa. Tämä erittäin tehokas siru auttaa Alibabaa optimoimaan paremmin datakeskuksia ja työtehtäviä. Näin yritys pysyy innovatiivisena ja merkityksellisenä toimijana pilvilaskennan alalla.

Alibaba osake
Alibaban osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 17.1.2022.

CM.com (CMCOM)

CM.com perustettiin vuonna 1999 Bredassa, Alankomaissa, ja se on kasvanut merkittäväksi toimijaksi kaupankäynnin pilviohjelmistojen alalla. Yrityksen palveluiden avulla CM.comin asiakkaat voivat tarjota erinomaisen asiakaskokemuksen. Yritys tarjoaa muun muassa teknologiaa tekstiviestien lähettämiseen ja mobiilimaksupalvelujen käsittelyyn. Toinen esimerkki on liput/QR-koodit esimerkiksi festivaaleille ja museoihin. Yrityksen asiakkaita ovat muun muassa Mediamarkt, BMW ja Just Eat Takeaway.

Hollantilaisen lippuyhtiön CM.comin osakekurssi on laskenut noin 45 prosenttia viime kesän huippulukemista, vaikka sen fundamentit vaikuttavat erittäin vahvoilta. Yhtiö on tehnyt viime vuosina monia fiksuja yritysostoja, joiden pitäisi lopulta hyödyttää sen marginaaleja. CM.com pyrkii käsittelemään valtavia määriä sähköisiä lippuja, ja yritysostokset auttavat tämän saavuttamisessa.

CM.comin tulos

Vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla yritys onnistui lähes kaksinkertaistamaan liikevaihtonsa vuoteen 2020 verrattuna. Kun luvut julkistettiin, ilmoitettiin myös, että koko vuoden 2021 liikevaihto olisi 220-240 miljoonaa euroa. CM.com ilmoitti hiljattain julkaistussa päivityksessä, että tämän yläraja saavutetaan. Yrityksen kasvuvauhti on vaikuttava, ja odotusten mukaan se jatkuu tulevina vuosina. Markkinat odottavat noin 310 miljoonan euron myyntiä vuonna 2022 ja lähes 400 miljoonaa euroa vuonna 2023. Analyytikot arvioivat, että CM.com voisi myös muuttua kannattavaksi siihen mennessä.

Koska yhtiö ei tee voittoa, P/E -lukua ei hyödytä tarkastella, sen sijaan yrityksen arvioinnissa voi käyttää esimerkiksi hinta/liikevaihto-suhdetta. Yhtiön markkina-arvo on 741 miljoonaa euroa, joten sen arvo on tällä hetkellä noin 3,13 kertainen siihen, mitä analyytikot arvoivat myynnin olleen vuonna 2021. Jos tätä verrataan yhdysvaltalaisiin alan vertaisyrityksiin, kuten LivePersoniin, jonka liikevaihto on noin 6,8-kertainen, CM.com vaikuttaa tässä suhteessa aliarvostetulta. Myös tämän yrityksen odotetaan kasvattavan myyntiään 20-30 prosenttia.

CM.com osake
CM.comin osakekurssi noin neljän vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 17.1.2022

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Päivän ylin
Päivän alin
---
---
---
---

Displaying the --- chart

Displaying today's chart