Miten sijoittaja voi hyötyä maatalousosakkeiden noususuhdanteesta.

Maatalousosakkeet ovat olleet suurimpia voittajia vuoden 2020 puolivälistä lähtien. Olipa kyse siementen tai lannoitteiden tuottajista, maatalouskoneiden valmistajista tai elintarviketuottajista, maatalouteen liittyvien osakkeiden arvo nousee kautta linjan. Tässä artikkelissa tarkastellaan tämän kehityksen syitä ja kerrotaan, miksi maatalousosakkeet voivat edelleen olla järkevä sijoitus tulevaisuutta varten viimeaikaisesta hinnannoususta huolimatta.

Korona ja Ukrainan sota nostavat elintarvikkeiden hintoja

Vain muutama viikko pandemian alkamisen jälkeen maataloushyödykkeiden hinnat alkoivat nousta. Ei ihme, sillä monissa maissa eri puolilla maailmaa liikkuvuutta rajoitettiin, mikä saivat monet kausityöntekijät jättämään pellot ja palaamaan kotiin. Toimitusketjujen häiriöiden vuoksi jopa Vietnam, yksi suurimmista riisinviejistä, joutui ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin tuomaan halvempaa intialaista riisiä täydentääkseen omia varastojaan. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa syy siihen, miksi sadot laskevat monissa maissa. Kun hotelli- ja ravintola-alan sekä matkailualan kysyntä yhtäkkiä katosi tai ulkomaiset ostajat jäivät pois, monet viljelijät joutuivat taloudellisiin vaikeuksiin erityisesti köyhemmissä maissa. Kädestä suuhun elävillä maanviljelijöillä voi lisäksi olla vaikeuksia ostaa seuraavan kauden siemeniä tai maksaa työntekijöille palkkaa, jos viljasta tai riisistä maksettu hinta on liian alhainen. Tämän seurauksena tarjonta vähenee ja hinnat nousevat. Hinnat eivät myöskään kääntyneet laskuun rajoitusten poistuttua, sillä Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti shokkiaaltoja maataloushyödykkeiden markkinoilla. Venäjä ja Ukraina, joista puhutaan Euroopan leipäkorina, tuottavat noin 30 prosenttia maailman vehnästä. Lisäksi Venäjä oli myös yksi suurimmista lannoitteiden viejistä ennen sotaa ja pakotteita.

Ilmastonmuutos, maaperän köyhtyminen ja saastuminen

Korona ja Ukrainan sota eivät kuitenkaan ole ainoita ongelmia, sillä myös ilmastomuutos ja ympäristön pilaantuminen heikentävät kasvuolosuhteita maailmanlaajuisesti. Kuivuus, metsä- ja pensaikkopalot sekä vesipula yleistyvät joillakin alueilla, kun taas toisia alueita koettelevat tulvat, ympäristön pilaantuminen tai maaperän eroosio. Viljelykelpoisen maan määrä maailmassa vähenee siis vuosi vuodelta. Myös ilmastonmuutoksen vaikutukset, kuten äärimmäiset kuivuusjaksot, johtavat yhä useammin huomattavasti heikompiin satoihin tärkeillä viljelyalueilla. Jopa lauhkeissa maissa, kuten Saksassa, maanviljelijät kärsivät kuivuneista pelloista ja valtavista sadonmenetyksistä hellekesinä, kuten vuonna 2018 ja joissakin tapauksissa myös vuonna 2019.

Kasvava väestö ja muuttuvat ruokailutottumukset

Ilmastonmuutoksen lisäksi on muitakin kehityssuuntia, jotka puhuvat maatalousalan pidempiaikaisen noususuhdanteen puolesta. Esimerkiksi maailman väestömäärä jatkaa tasaista kasvuaan tulevina vuosina. YK:n mukaan maapallon väkiluvun arvioidaan kasvavan noin 9,6 miljardiin ihmiseen vuonna 2050, mikä olisi noin 2 miljardia enemmän kuin nyt. Samaan aikaan Kiinan, Intian ja Brasilian kaltaisissa nousevissa ja väkirikkaissa maissa kasvaa suuri ja varakas keskiluokka, joka suuntautuu yhä enemmän länsimaisen elämäntavan mukaisiin ruokailutottumuksiin. Tämä tarkoittaa, että vihanneksia ja viljaa syödään vähemmän ja proteiinipitoisia ruokia, kuten lihaa ja kalaa, enemmän. Kuitenkin esimerkiksi yhden naudanlihakilon tuottamiseen tarvitaan keskimäärin noin kymmenen kiloa viljaa. Lisäksi biopolttoaineiden tuotanto lisääntyy, mikä lisää myös huomattavasti viljelykasvien kysyntää.

Olemmeko elintarvikkeiden hintainflaation alussa?

Monet tekijät johtavat tällä hetkellä maataloustuotteiden tarjonnan vähenemiseen maailmanlaajuisesti. Samaan aikaan biljoonien dollarien talousohjelmat lisäävät edelleen jo ennestään paisunutta kierrossa olevan rahan määrää, mikä ei ainakaan vähennä hintojen nousun vauhtia. Näin ollen hinnat nousevat markkinoiden lakien mukaisesti. Esimerkiksi vehnäbushelin (27,2 kg) hinta nousi hiljattain +170 prosenttia alle 5,00 dollarista yli 13,50 dollariin vuodessa, minkä jälkeen hinnat laskivat jälleen jonkin verran. Maissin hinnan kasvu oli yhtä voimakasta: bushel (25,4 kg) maksoi maaliskuussa yli 7,65 dollaria, kun vielä vuoden 2020 puolivälissä hinta oli alle 3,50 dollaria. Jatkuvasti nousevien hintojen kohtalokkaana puolena on se, että markkinaosapuolilla on kannustin ostaa osakkeita. Eihän kukaan halua maksaa 2 kuukauden kuluttua enemmän kuin tänään. Tämä johtaa usein niin sanottuun inflaatiokierteeseen. Elintarvikkeiden hintojen inflaation jatkuminen on siis valitettavasti varsin realistinen skenaario.

Maanviljelijä: yksi maailman vähiten houkuttelevista ammateista

Vaikka kyse on yhdestä elämän tärkeimmästä asiasta, ruoasta, maanviljelijän työtä ei arvosteta kovin korkealle lähes missään maailman maassa. Peltomaan viljelyä tai karjankasvatusta pidetään yleisesti kovana työnä, jota tekevät stereotypian mukaan vähemmän koulutetut ihmiset. Suuresta fyysisestä rasituksesta huolimatta satonäkymät ovat alhaiset ja vaihtelevat. Myynnin osalta viljelijä on myös riippuvainen suurista ostajista, jotka usein painavat hinnat minimiin. Siksi ei ole yllättävää, että erityisesti nuoret eivät enää halua tehdä vanhempiensa raskasta työtä ja etsivät onneaan mieluummin nopeasti kasvavista kaupungeista. Tutkimusten mukaan maanviljelijöiden keski-ikä on maailmanlaajuisesti jo yli 60 vuotta, ja Yhdysvalloissa maanviljelijät kuuluvat ammattiryhmiin, joissa itsemurhien määrä on korkein. Jos maanviljelijän ammatti ei pian palaudu houkuttelevaksi, maailman kasvavan väestön elintarvikehuolto uhkaa ennemmin tai myöhemmin romahtaa. Ratkaiseva kannustin uudistumiseen ja innovointiin voisi olla hinta. Jos maataloustuotteiden hinnat nousevat merkittävästi, se voi olla ratkaiseva taloudellinen peruste uudelle viljelijäsukupolvelle. Sijoittajalegenda ja hyödykeasiantuntija Jim Rogers on jo vuosia neuvonut nuoria ryhtymään maanviljelijöiksi, eikä syyttä. Suuremman muutoksen syntymiseen vaadittaisiin kuitenkin vielä merkittävää hintojen nousua.

Elintarvikkeiden hintojen nousun varjopuoli

Maataloustuotteiden hintojen nousulla on kuitenkin myös kääntöpuolensa: jos sadot osoittautuvat odotettua huonommiksi, hintojen nousu vaikuttaa eniten väestön köyhimpään osaan erityisesti kehitys- ja kriisimaissa. Kun ihmiset käyttävät suuren osan tuloistaan elintarvikkeisiin, pienelläkin hinnannousulla on merkittävä vaikutus. Suora keinottelu peruselintarvikkeilla, kuten riisillä tai vehnällä, on siksi oikeutetusti kiistanalaista, etenkin jos se johtaa varastojen kasvuun tai äärimmäisiin hintapiikkeihin. Monille pankeille suorat sijoitukset maataloushyödykkeisiin ovat siksi nykyään tabu. Mutta tämä ei tietenkään ratkaise pulaa, koska kysyntä ja tarjonta määräävät perushintakehityksen. Jos tarjonta on todellakin liian vähäistä, hinta on puolestaan ainoa todellinen kannustin maanviljelijöille lisätä merkittävästi tuotantomääräänsä ja kompensoida tarjonnan puutteita. Poliittisilla päättäjillä on yleensä paljon enemmän vaikutusvaltaa tarjontaan ja hintoihin tukien, hintasäännösten tai vientirajoitusten kautta kuin keinottelijoilla.

Parhaat maatalousosakkeet vuonna 2022

Jos maataloustuotteiden hinnat nousevat, viljelijöillä on enemmän rahaa maatalouskoneisiin, siemeniin, lannoitteisiin, kasvien suojeluun tai kastelujärjestelmiin. Paremman liiketoiminnan seurauksena myös näiden alojen yritysten osakekurssit nousevat. Lisäksi maatalousosakkeita ostavat sijoittavat aineelliseen omaisuuteen, johon kuuluu usein pelto- tai laidunmaata, öljynpuristamoita, lastausasemia tai lannoitevarastoja. Erityisesti aikana, jolloin rahan tarjontaa lisätään löysällä keskuspankkipolitiikalla ja massiivisilla talouden elvytysohjelmilla, tämä on toinen argumentti maatalousalan investointien puolesta.

Maatalous-ETF

Sijoittajat voivat myös hyötyä maatalouden jatkuvasta noususuunnasta maatalousalan ETF-rahaston kautta. Esimerkiksi iShares Agribusiness UCITS ETF (IE00B6R52143 – symboli: IS0C – valuutta: USD) sijoittaa laajasti hajautettuihin maatalousalan yrityksiin. Painopiste on yhdysvaltalaisissa osakkeissa, ja vertailuindeksinä toimii S&P Commodity Producers Agribusiness Index.

Parhaat maatalousosakkeet

Alta löytyy luettelo kymmenestä kiinnostavasta maatalousosakkeesta, joista neljä esitellään tarkemmin. Listalta on tietoisesti jätetty pois torjunta-aineiden valmistajien, kuten Bayerin (Monsanto) tai Cortevan  osakkeet.

Luettelo maatalousosakkeista

Maatalousosake Kategoria ISIN Kaupankäyntitunnus Valuutta
AGCO Maatalouskoneet US0010841023 AGCO USD
ArcherDaniel Midlands Maataloustuotteet US0394831020 ADM USD
Bunge Maatalouskoneet BMG169621056 BG USD
CNH Industrial Maatalouskoneet NL0010545661 CNHI EUR
Deere & Co. Maatalouskoneet US2441991054 EN USD
K+S Lannoitteet DE000KSAG888 SDF EUR
KWS Saat Siemenet EN0007074007 KWS EUR
Lindsay Kastelujärjestelmät US5355551061 LNN USD
Mosaic Lannoitteet US61945C1036 MOS USD
Nutria Lannoitteet CA67077M1086 NTR CAD

Sijoittaja voi hyötyä maatalouden noususuuntauksesta seuraavilla maatalousosakkeilla. Yritysten talousluvut on kerätty 13.4.2022.

KWS Saat (KWS): Saksalainen siemenosake, jossa on potentiaalia

KWS Saat SE, jonka pääkonttori sijaitsee Niedersachsenissa Saksassa, on Bayer-, Corteva- ja Syngenta-yhtiöiden jälkeen maailman neljänneksi suurin siementen tuottaja maatalouskasvien siemenviljelyssä, ja sen myynti on noin 1,3 miljardia euroa. Tärkeimmät liiketoiminta-alueet ovat viljan ja vihannesten siementen jalostus ja jakelu maataloussektorille. Näihin kuuluvat sokerijuurikkaan, viljan, soijapavun, maissin, perunan ja rapsin siemenet. Lisäksi KWS Saatin tuotevalikoimaan kuuluu monia muita viljelykasveja, kuten auringonkukkia ja vihanneskasveja. Kun voitto kasvoi merkittävästi (+16 %) 2,89 eurosta 3,35 euroon osaketta kohti, osinkoa vuodelta 2020/21 nostettiin 0,70 eurosta 0,80 euroon.

KWS Saatin osake
KWS Saatin osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 27.4.2022.

Nykyisellä noin 2,2 miljardin euron markkina-arvollaan (osakekurssin ollessa 68 euroa) KWS Saatin osake katsotaan Saksassa keskisuureksi pörssiyhtiöksi. Osakekurssikaaviosta näkee, että toukokuussa 2021 osake kävi kaikkien aikojen korkeimmassa hinnassa, 80,90 dollarissa, ennen maltillista korjausliikettä. Teknisen analyysin perusteella voisi sanoa, että osakkeella on vastustaso 77 eurossa, joka voidaan ylittää, mikäli yhtiön liiketoiminnan kehitys jatkuu myönteisenä vuosina 2021/22. Jos tämän jälkeen kurssi nousee edelleen merkittävästi, KWS Saatin osake voisi mahdollisesti jopa liittyä MDAX-indeksiin jossain vaiheessa.

Markkinoilta löytyy myös monia pienempiä, jännittäviä maatalousosakkeita, mutta niiden markkina-arvo on hyvin pieni ja ne ovat siksi erittäin spekulatiivisia. Sijoittajan kannattaa siten erityisesti volatiilina aikana suunnata huomionsa suurempiin ja vakiintuneisiin miljardiluokan yrityksiin. Niistä kolme on esitelty alla.

Nutrien (NTR): Lannoitevalmistaja hyötyy elintarvikkeiden hintojen noususta

Elintarvikkeiden hintojen tavoin myös lannoitteiden, kuten fosfaatin, ammoniakin ja kaliumkarbonaatin, hinnat ovat nousseet tasaisesti 2020-luvun puolivälistä lähtien. Ukrainan sota johti myös huomattavaan pulaan lannoitemarkkinoilla helmikuun lopusta lähtien, kun Venäjä lopetti äkillisesti niiden viennin länteen. Tämän seurauksena lannoitteiden hinnat ovat viime aikoina todella räjähtäneet. Viimeisimmän hyödykebuumin jälkeen alalla on tapahtunut konsolidoitumista yritysostojen ja fuusioiden myötä, joten jäljelle jääneet toimittajat hyötyvät tilanteesta entistä enemmän. Yksi maataloushyödykkeiden ja lannoitteiden kasvavasta kysynnästä hyötyvä yritys on kanadalainen lannoitevalmistaja Nutrien. Ennen fuusioitaan kilpailijan Agriumin kanssa vuonna 2018 yhtiö toimi nimellä PotashCorp. Nutrien on fuusion ansiosta pystynyt laajentamaan merkittävästi markkinajohtajan asemaansa Pohjois-Amerikassa ja Australiassa, ja sillä on tiivis loppuasiakkaiden jakeluverkosto ydinmarkkinoillaan.

Maailman suurin kaliumin tuottaja

Nutrienilla on kuusi erittäin kustannustehokasta kaliumkaivosta Kanadan Saskatchewanin osavaltiossa, ja sitä pidetään maailman suurimpana kaliumin tuottajana. Yritys tuottaa myös fosfaattia ja ammoniakkia (typpeä). Yhtiö myy vuosittain yhteensä noin 25 miljoonaa tonnia lannoitteita. Lisäksi se toimittaa siemeniä, kasvinsuojeluaineita ja muita maataloustarvikkeita, joita markkinoidaan myös suoraan loppuasiakkaille. Kolmen viime vuoden aikana yrityksen myynti on kasvanut keskimäärin +9 prosenttia ja voitot kasvoivat +15 prosenttia. Vuonna 2021 yhtiö raportoi osakekohtaisen voiton nousseen +669 %:ia 6,23 dollariin osakkeelta, kun edellisvuoden tulos oli koronasta johtuen heikko 0,81 dollaria. Samaan aikaan liikevaihto kasvoi 33 prosenttia 20,9 miljardista dollarista 27,7 miljardiin dollariin. Vuoden 2022 osalta analyytikot ovat vielä optimistisempia. Arvioiden mukaan liikevaihto kasvaa 34,4 miljardiin dollariin ja asiantuntijat odottavat 13,45 dollarin osakekohtaista tulosta. Tulevana vuonna 2023 lannoitteiden hintojen odotetaan kuitenkin hieman laskevan, joten odotuksena on 32 miljardia dollarin liikevaihto (-11 %) ja 10,15 dollaria osakekohtainen tulos (-25 %). Lannoitteiden hinnat nostavat yrityksen voittoja vipuvaikutuksen tapaan, joten viime aikojen tapaan odotukset voivat myös muuttua positiivisemmiksi yrityksen näkökulmasta.

Nutrien: Ensiluokkainen kasvuosake ja osinko-osake
Nutrienin osake
Nutrienin osakekurssi noin neljän vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 27.4.2022.

Koska yritys on vertikaalisesti täysin integroitu lannoitteiden louhinnasta niiden jakeluun loppuasiakkaille, yrityksen kassavirta on suuri ja osinko kohtuullinen 1,92 dollaria osakkeelta. Osakkeen tämänhetkisellä 102 dollarin hinnalla tämä tarkoittaa lähes 2 prosentin tuottoa. Tämän ensiluokkaisen osakkeen kurssi todennäköisesti jatkaa kasvua tulevina vuosina.

AGCO (AGCO): Kasvava maatalouskoneiden valmistaja

AGCO, maailman kolmanneksi suurin maatalouskoneita valmistava yritys, valmistaa pääasiassa traktoreita ja leikkuupuimureita, mutta myös erilaisia muita maatalouskoneita. Yrityksen tuotteita myydään yli 2700 jälleenmyyjän kautta yli 140 maassa maailmanlaajuisesti. Maatalouskoneiden valmistajaan, jonka vuotuinen liikevaihto on nykyään noin 10,7 miljardia Yhdysvaltain dollaria, kuuluvat Massey Ferguson ja Saksan markkinajohtaja Fendt. Premium-tuotemerkkiä pidetään maatalouden Mercedeksenä, ja siitä on viime vuosina tullut yhtiön rahasampo. Fendtin ja suomalaisten Valtra-traktoreiden ansiosta AGCOlla on suurempi markkinaosuus kuin esimerkiksi amerikkalaisella kilpailijallaan Deerellä, erityisesti Länsi-Euroopan markkinoilla. Myös GSI- ja Challenger-merkit kuuluvat AGCO-konserniin.

Keskimääräistä suurempi voittojen kasvu

Vaikka AGCO-konsernin myynti on kasvanut keskimäärin vain noin +5 prosenttia vuodessa kolmen viime vuoden aikana, voitot ovat kasvaneet keskimäärin +34 prosenttia vuodessa. Vuodelta 2022 odotetaan 11,58 Yhdysvaltain dollarin osakekohtaista tulosta (+12 %). Tulosodotukset vuodelle 2023 ovat 12,65 dollaria osakkeelta (+9 %). Liikevaihdon, joka oli 11,1 miljardia dollaria vuonna 2021, odotetaan nousevan 12,3 miljardiin dollariin kuluvana vuonna, mikä vastaa lähes +10 prosentin kasvua; vuonna 2023 liikevaihdon kasvun odotetaan olevan edelleen +5 prosenttia, mikä johtaisi 12,9 miljardin dollarin liikevaihtoon. Tase näyttää erittäin hyvältä, sillä konsernin velkaantumisaste on suhteellisen alhainen.

AGCOn osakkeella on pitkän aikavälin hintapotentiaalia
AGCOn osake
AGCOn osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 27.4.2022.

Kun maataloushyödykkeiden hinnat nousevat, myös AGCOn liiketoiminta kukoistaa, sillä viljelijöiden tulojen kasvu kannustaa heitä investoimaan uusiin koneisiin ja laitteisiin. AGCOn osakkeet menestyivät erittäin hyvin vuonna 2020 ja vuoden 2021 alussa, nousten kaikkien aikojen huippuhintaan 158,62 dollariin. Sen jälkeen osakekurssi kääntyi hetkeksi laskuun, mutta nyt nousutrendi todennäköisesti jatkuu. Sijoittajat voivat esimerkiksi odottaa osakekurssin laskevan 120–130 Yhdysvaltain dollarin hintaluokkaan ennen ostamista. Osake sopii erityisesti sijoittajille, joilla on pidemmän aikavälin sijoitushorisontti.

Lindsay (LNN): Maatalouden tehokkaat kastelujärjestelmät

Yhdysvaltalainen yritys Lindsay kehittää ja valmistaa maatalouden kastelu- ja vesihuoltojärjestelmiä. Yrityksen erittäin tehokkaat kastelutekniikat vähentävät vedenkulutusta ja maanviljelijöiden kastelukustannuksia. Esimerkiksi kosteusantureilla varustetuissa lineaarisissa ja pyöreissä kastelujärjestelmissä käytetään ohjelmisto-ohjattua kastelunhallintaa, jolla varmistetaan, että oikea määrä vettä jaetaan tasaisesti kasveille ja maaperään oikeaan aikaan. Lindsayn järjestelmiä, joita voidaan ohjata myös esimerkiksi älypuhelimella tai tabletilla, myydään noin 100 maassa.

70 prosenttia maailman vedenkulutuksesta tarvitaan maatalouden käyttöön

Lindsayn älykkään ja ekologisen kastelutekniikan avulla vesihävikki voidaan minimoida. Säästömahdollisuudet tällä alalla ovat valtavat, sillä maataloudessa käytettävän veden tehokkuus on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti alle 40 prosenttia, mikä tarkoittaa, että noin 60 prosenttia vedestä voitaisiin käyttää joko lisäpinta-alan kasteluun tai muihin tarkoituksiin. Kun otetaan huomioon, että maatalous aiheuttaa noin 70 prosenttia maailman vedenkulutuksesta, on selvää, että tällä alalla tarvitaan valtavasti investointeja. Veden niukkuuden lisääntyessä, pohjaveden tason laskiessa ja kuivuuskausien pitkittyessä arvokkaita resursseja säästävä käyttö on tärkeää paitsi yksittäisen viljelijän satotuloksen myös yhteiskunnan kannalta. Tämä koskee erityisesti maailman kuivimpia alueita, joilla jopa 90 prosenttia makeasta vedestä tarvitaan viljelykasvien kasteluun. 

Vakaa kasvu

Muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen luvut ovat viime vuosina olleet jälleen kunnioitettavia. Kaiken kaikkiaan liikevaihto on kasvanut keskimäärin +6 prosenttia kolmen viime vuoden aikana, ja voitot ovat nousseet +31 prosenttia vuodessa. Vuosien 2020/21 liikevaihto kasvoi +20 % edellisvuoden 475 miljoonasta dollarista 568 miljoonaan dollariin ja tulos kasvoi +9 % 3,56 dollarista 3,88 dollariin osaketta kohden. Kuluvana vuonna analyytikot odottavat osakekohtaisen tuloksen olevan 4,68 dollaria 702 miljoonan dollarin liikevaihdolla (+24 %). Tulevalle vuodelle 2022/23 konsensus on 716 miljoonan dollarin liikevaihto (+2 %) ja 5,59 dollarin osakekohtainen tulos (+19 %).

Lindsay maksaa tällä hetkellä neljännesvuosittaista osinkoa 0,33 Yhdysvaltain dollaria, mikä osakkeen nykyisellä 154 Yhdysvaltain dollarin hintatasolla merkitsee maltillista, alle 1 prosentin osinkotuottoa.

Spekulatiivinen osake rohkeille sijoittajille
Lindsayn osake
Lindsayn osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 5.5.2022.

Lindsayn osake saavutti kesällä 2021 uuden 179,27 dollarin ennätyshinnan ennen voimakkaampaa korjausliikettä. Osake on kuitenkin pysynyt nousujohteisena vuodesta 2009 lähtien. Tammikuun lopulla osake kävi alimmillaan noin 118 dollarissa, mutta osakkeen hinta on ollut viime viikkoina jälleen nousussa. Tällä hetkellä Lindsayn osakkeella käydään kauppaa noin 154 dollarilla. Yhtiö on 1,7 miljardin Yhdysvaltain dollarin markkina-arvollaan edelleen pikemminkin pienikokoinen. On arvioitu, että maanviljelijöiden on ruokittava 8,5 miljardia ihmistä ympäri maailmaa vuoteen 2030 mennessä. Lindsayn kaltaisilla yrityksillä, jotka mahdollistavat veden tehokkaamman käytön, on siksi erinomaiset pitkän aikavälin näkymät. Viime aikoina Lindsayn liiketoiminta onkin piristynyt huomattavasti. Koska maatalouden raaka-aineiden ja elintarvikkeiden hinnat ovat viime aikoina nousseet voimakkaasti inflaation ja Ukrainan sodan vuoksi, maanviljelijöillä on pian taas enemmän investointipääomaa käytettävissä. Rohkeat sijoittajat voivat käyttää mahdollisia korjausliikkeitä ostomahdollisuutena, mikäli pitkän aikavälin näkymät arvioidaan riittävän hyviksi omaan riskinsietokykyyn nähden.

Johtopäätös: Maatalousalalla on edessään uusi innovaatio- ja investointisykli

Kun maataloushyödykkeiden hinnat ovat viime aikoina nousseet jyrkästi, myös maatalousalan osakkeisiin on kohdistunut vastaavia myönteisiä vaikutuksia. Osakkeet, joita aiemmin pidettiin tylsinä ja vaisuina, ovat viime aikoina nousseet vaikuttavasti ja jättäneet samalla varjoonsa monet muut alat. Asiantuntijat pitävät maatalousalaa jo nyt uutena megatrendinä, kun otetaan huomioon maailmanlaajuinen väestönkasvu, viljelykelpoisen maan väheneminen ja lisääntyvät geopoliittiset jännitteet. Osakepositiot maatalousalalla voivat myös periaatteessa myös vähentää ruoan hinnannousun vaikutusta arkielämässä, jos sijoittaja löytää itselleen sopivan osakkeen, joka reagoi vahvasti esimerkiksi vehnän markkinahintaan.

 Vuosikymmeniä kestäneen taantuman ja hintakilpailun jälkeen maataloudessa saattaa nyt olla alkamassa uusi innovaatioiden ja investointien sykli. Tällainen sykli olisi varmasti tarpeellinen, koska loppujen lopuksi kyse on yhdestä elämisen perusedellytyksestä. Neljä esiteltyä yritystä tukevat tuotteillaan maanviljelijöitä ympäri maailmaa. Maatalouteen sijoittavilla kannattaa kuitenkin olla pitkä sijoitushorisontti. 

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Päivän ylin
Päivän alin
---
---
---
---

Displaying the --- chart

Displaying today's chart