Näillä tietoturvaosakkeilla sijoittaja voi hyötyä kyberturvallisuuteen panostamisen megatrendistä. 

Mitä monimutkaisemmaksi ja laajemmaksi maailmanlaajuinen tietoliikenne muuttuu, sitä suuremmat vaatimukset tietoturvajärjestelmille pitää asettaa. Digitalisaation myötä hakkerien tekemät hyökkäykset ja muut tietotekniikkajärjestelmiin kohdistuvat hyökkäykset yleistyvät edelleen. 

Yritysten, organisaatioiden ja viranomaisten on investoitava yhä parempiin tietoturvajärjestelmiin suojautuakseen verkkohyökkäysten, kiristysohjelmahyökkäysten, tietojen katoamisen tai väärinkäytön aiheuttamilta vahingoilta. Saksalaisen digitaalialan järjestön Bitkomin mukaan lähes joka kymmenes yritys näkee verkkohyökkäysten uhkaavan liiketoimintaansa. 

Pelkästään Saksassa tietoverkkorikollisuuden aiheuttamien vuotuisten vahinkojen arvioidaan vuonna 2021 olevan jo 223 miljardia euroa – luku on kaksinkertaistunut vain kahdessa vuodessa. Ei ole siten ihme, että älykkäitä tietoturvajärjestelmiä tarjoavat yritykset kasvavat voimakkaasti. Tässä artikkelissa tarkastellaan, mitkä yritykset voivat hyötyä kyberturvallisuuteen keskittymisestä. 

Vaara uhkaa kaikilla digitaalisilla aloilla 

Esineiden internetin aikakaudella maailman lisääntyvä verkottuneisuus tarkoittaa, että myös tietoverkkorikollisuus leviää kuin syöpäsolu kaikille digitaalisille alueille. Tietoverkkohyökkäysten ja phishing-sähköpostiviestien määrä on lisääntynyt jo vuosia, joten myös tietokonevirukset ja troijalaiset leviävät yhä nopeammin. 

Kyberhyökkäykset eivät ole ainoastaan yksityishenkilöiden ongelma, sillä hakkerit keskittyvät yhä useammin yrityksiin. He kaappaavat yrityksen tietoja ja salaisuuksia tai lamauttavat kokonaisia IT-järjestelmiä kiristääkseen lunnaita. Jopa hallitukset työllistävät nykyään hakkeriryhmiä, jotka voivat tunkeutua muiden maiden tietokonejärjestelmiin joko hyökätäkseen ja lamaannuttaakseen ne esimerkiksi kybersodankäynnin osana. Tämän lisäksi tavoitteena voi olla yritysvakoilu tai yksinkertaisesti kaaoksen luominen. YK:n raportin mukaan esimerkiksi hakkerointihyökkäykset ja kryptovaluuttojen varastaminen ovat tärkeä tulonlähde Pohjois-Korealle. Raportin mukaan eristyksissä oleva maa on kaapannut viime vuosina noin 400 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria muun muassa varastamalla digitaalisia valuuttoja kryptoalustoilla. 

Verkkorikollisuus: ihmiskunnan historian suurin varallisuuden siirto 

Maailmanlaajuisesti johtava tietoturvatutkimusyritys Cybersecurity Ventures arvioi, että tietoverkkorikollisuuden aiheuttamat suorat ja epäsuorat vahingot vuonna 2021 ovat uskomattomat 6 biljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Asiantuntijoiden mukaan tietoverkkorikollisuus aiheuttaa näin ollen ihmiskunnan historian suurimman varallisuuden siirron, ja se ylittää nyt määrällisesti jopa laittomilla huumeilla käytävän kaupan. Vain Yhdysvaltojen ja Kiinan BKT:t ovat suurempia kuin tietoverkkorikollisuuden aiheuttamat vahingot ja kustannukset yhteensä. Näitä haittoja ovat esimerkiksi tietojen vahingoittuminen ja tuhoutuminen, rahasummien varastaminen, tuottavuuden menetykset, arkaluonteisten tietojen varastaminen, kavallukset ja petokset. Lisäksi myös liiketoiminnan keskeytykset, tapahtumien tutkinta ja hakkeroitujen tietojen palauttaminen aiheuttavat suuria kustannuksia. 

Vuonna 2025 asiantuntijat odottavat vahinkojen olevan jo 10,5 biljoonaa Yhdysvaltain dollaria ja kustannusten kasvavan vuodessa +15 prosenttia. Huomioon on kuitenkin otettava muutkin kuin suorat taloudelliset vahingot. Lukuisien yritysten imago tai luotettavuus on jo heikentynyt verkkohyökkäysten ja tietovarkauksien seurauksena, mikä pakottaa yritykset ottamaan kyberturvallisuuden tosissaan. 

Ransomware: kiristysohjelmat yleistyvät 

Viime vuosina erityisesti niin sanotut kiristyshaittaohjelmat, ovat aiheuttaneet merkittäviä ongelmia yrityksille. Kyseessä on haitallinen salausohjelmisto, joka estää käyttäjää pääsemästä käsiksi tärkeisiin tietoihin, kunnes hyökkääjälle maksetaan korkeat lunnaat. Lunnaat vaaditaan yleensä bitcoineina tai muina kryptovaluuttoina, jolloin vastaanottavan tilin omistajaa voi olla mahdotonta selvittää. 

Lunnasohjelmia levitetään yrityksille tai viranomaisille yleensä lailliseksi asiakirjaksi tai ohjelmaksi naamioituneina. Kun haittaohjelma on päässyt yrityksen verkkoon, tietokannat estetään ja järjestelmät lamautetaan hetkessä. Monille yrityksille vahinko on paljon pienempi, jos vaaditut lunnaat maksetaan välittömästi. Tämä johtuu siitä, että tieto- ja tuotantojärjestelmien vikaantuminen tai toimintaprosessien pysähtyminen tai häiriöt aiheuttavat usein paljon suurempia kustannuksia. 

Esimerkiksi helmikuussa 2022 sveitsiläiseen Swissport-yhtiöön kohdistunut hyökkäys häiritsi hetkeksi lentoliikennettä Zürichin lentoasemalla. Vain edellisenä vuonna venäläinen hakkeriryhmä “REvil” oli lamauttanut tuhansia yrityksiä, kuten taiwanilaisen Asus-laiteyhtiön sekä ruotsalaisen supermarketketjun Coopin, joka joutui sulkemaan tilapäisesti lähes koko konttoriverkostonsa tietotekniikkahäiriöiden vuoksi. Vuonna 2021 otsikoihin nousivat myös onnistuneet kiristysohjelmahyökkäykset yhdysvaltalaista Colonial Pipeline -putkiyhtiötä ja maailman suurinta brasilialaista liha-alan yritystä JBS:ää vastaan. 

Kiristysohjelmien aiheuttamien vahinkojen odotetaan nousevan 265 miljardiin dollariin vuonna 2031 

Hakkerit kiristävät vuosittain miljoonia yrityksiä kiristysohjelmilla ja niiden käyttö myös yleistyy merkittävästi. Cybersecurity Venturesin mukaan lunnasohjelmien aiheuttamat vahingot olivat vain 325 miljoonaa dollaria vuonna 2015. Vuonna 2017 se oli jo 5 miljardia dollaria ja viime vuonna, vuonna 2021, jo 20 miljardia dollaria. Viime vuonna maailmassa tehtiin hyökkäys keskimäärin joka 11. sekunti. 

Vaikka kansainväliset lainvalvontaviranomaiset ovat viime aikoina saaneet aikaan joitakin näyttäviä takavarikkoja, kuten REvil-hakkeriryhmän onnistuneen hajottamisen, hyökkäysten takana olevat päähenkilöt jäävät kiinni vain harvoissa tapauksissa. Ja jos hydralta katkaistaan yksi pää, tilalle kasvaa kaksi uutta. Teknologisesti huipputaitoiset rikolliset pystyvät yhä paremmin peittämään jälkensä, mikä tekee siitä poliisille lähes toivottoman kissa ja hiiri -leikin. Cybersecurity Ventures ennustaa, että kiristysohjelmahyökkäykset kasvavat 30 prosenttia vuodessa tulevan vuosikymmenen aikana ja aiheuttavat jopa 265 miljardin Yhdysvaltain dollarin vahingot vuoteen 2031 mennessä. 

Tietoturva etusijalla digitalisaatiossa 

Yritysmaailman kannalta ennusteet kyberhyökkäysten määrän kasvusta on todellinen painajainen ja vahva syy investoida parhaaseen mahdolliseen suojaukseen. Yrityksissä, mutta myös yksittäisissä tehtaissa koko liiketoiminta on usein riippuvainen siitä, että ihmisten, koneiden ja yritysten välillä vaihdetaan jatkuvasti suuria määriä arkaluonteisia tietoja. Siksi yritysten on yhä tärkeämpää sulkea mahdollisimman monet tietoturva-aukot sekä suojata ja sulkea lukuisat rajapinnat ja käyttöpisteet, jotka voivat toimia mahdollisina portteina haittaohjelmille ja tietokoneviruksille. Lisäksi tietoturva-asiantuntijoiden antama työntekijöiden koulutus on myös osa kokonaisuutta. 

Tietoturvamarkkinat ovat miljardiluokkaa ja kasvavat kaksinumeroisilla luvuilla 

Kyberturvallisuusyritykset tarjoavat älykkäitä ratkaisuja verkko- ja tietoturvaan. Useimmat ratkaisut toimivat nykyään pilvipohjaisesti, ja niitä tukee myös tekoäly tai koneoppiminen. Kehittyneet algoritmit eivät ainoastaan havaitse ja pysäytä hyökkäyksiä ja muita tietoturvaloukkauksia, vaan myös oppivat tunnistetuista hyökkäysmalleista. Tämä johtaa tehokkuuden jatkuvaan parantumiseen. 

Fortune Business Insights -konsulttiyrityksen mukaan tietoturvan maailmanlaajuiset markkinat ovat noin 166 miljardin Yhdysvaltain dollarin arvoiset vuonna 2021. Vuotuisen kasvun odotetaan olevan +12 prosenttia ja nousevan noin 366 miljardiin Yhdysvaltain dollariin vuoteen 2028 mennessä. Markkinoiden suuri volyymi yhdistettynä kaksinumeroisiin kasvulukuihin tarjoaa valtavat kasvumahdollisuudet innovatiivisten ja tehokkaiden turvallisuusratkaisujen tarjoajille. 

Tietoturvatrendiin panostaminen kyberturvallisuuden ETF-rahastojen avulla 

Sijoittajilla, jotka haluavat sijoittaa kyberturvallisuussektorille mutta eivät välttämättä halua luottaa yksittäisiin osakkeisiin, on myös useita kyberturvallisuuteen keskittyviä ETF-rahastoja, joista valita. Tällaisia ovat esimerkiksi:  

  • iShares Digital Security ETF (ISIN: IE00BG0J4C88 – Kaupankäyntitunnus: L0CK – Valuutta: USD), jonka arvo on 1,6 miljardin Yhdysvaltain dollarin arvoinen 
  • Legal & General Cyber Security ETF (ISIN: IE00BYPLS672 – Kaupankäyntitunnus: USPY – Valuutta: EUR), jonka rahastovolyymi on peräti 2,7 miljardia euroa.  
  • First Trust Nasdaq Cybersecurity ETF-rahaston (ISIN: IE00BF16M727 – Kaupankäyntitunnus: SBRS – Valuutta: USD) markkina-arvo on 310 miljoonaa dollaria.  
  • Rize Cybersecurity and Data Privacy ETF (ISIN: IE00BJXRZJ40 – Kaupankäyntitunnus: RCRS – Valuutta: USD) on huomattavasti pienempi, 125 miljoonaa dollaria. 

Parhaat kyberturvallisuusosakkeet 2022 

Koska tietoturva on valtava markkina-alue, on myös paljon listattuja tietoturvaosakkeita. Alla olevassa taulukossa on luettelo 10 johtavasta tietoturvaosakkeesta vuodelle 2022 ja taulukossa näytetään niiden tuotto eri ajanjaksoina. Kolme kiinnostavaa yritystä esitellään tarkemmin alla. 

Tietoturvaosakkeiden luettelo: 

Loading ...
Yrityksen nimi ISIN Koodi Valuutta 1 pv 1 vk 6 kk
Zscaler Inc US98980G1022 ZS USD 2,69 % 4,52 % 26,97 %
Cloudflare Inc US18915M1071 NET USD 0,54 % -10,65 % 30,36 %
Crowdstrike Holdings Inc US22788C1053 CRWD USD 1,39 % -0,01 % 31,47 %
Cyberark Software Ltd IL0011334468 CYBR USD 0,07 % 0,72 % 10,68 %
Fortinet Inc US34959E1091 FTNT USD 2,89 % 1,28 % 32,36 %
Palo Alto Networks Inc US6974351057 PANW USD 3,04 % 2,57 % 40,23 %
Check Point Software Technologies Ltd. IL0010824113 CHKP USD -0,06 % -0,12 % -5,82 %

Palo Alto Networks (PANW): Tietoturvaa monimutkaisille verkoille 

Yhdysvaltalainen ohjelmistoyritys Palo Alto Networks on kehittänyt innovatiivisen alustan, jonka avulla yritykset ja viranomaiset voivat suojella tietojensa, järjestelmiensä ja verkkojensa turvallisuutta erittäin tehokkaasti. Kalifornialaisen yhtiön arvo pörssissä on noin 51 miljardia dollaria, ja sen osakkeen nykyinen hinta on noin 526 dollaria. 

Valtava kysyntä kiristysohjelmilta suojaaville ratkaisuille 

Verkon sisällä suoritetaan yksityiskohtaista ja kohdennettua reaaliaikaista tietoliikenteen seurantaa kaikkien sovellusten ja käyttäjien osalta. Verkon kuormituksesta ja nopeudesta riippumatta kaikkea datan käyttöä voidaan seurata ja analysoida poikkeamien varalta. Näin hakkerihyökkäykset, teollisuusvakoilu, luvaton pääsy ja tietojen väärinkäyttö voidaan useimmissa tapauksissa havaita välittömästi ja torjua tai parhaassa tapauksessa jopa estää heti alusta alkaen. 

Palo Alto Networks tarjoaa myös suojaa kiristysohjelmistohyökkäyksiä vastaan yrityksen ohjelmiston avulla. Juuri tällä alalla Palo Alto on viime aikoina havainnut valtavaa kysyntää tietoturvaratkaisuille. Asiakkaiden määrä, joiden vuotuinen myynti on yli miljoona dollaria, kasvoi 542:sta 921:een kolmen viime vuoden aikana.  

Liikevaihdon ja voiton kasvun odotetaan olevan kaksinumeroista 

Kolmen viime vuoden aikana Palo Alto Networksin keskimääräinen liikevaihdon kasvu on ollut +22 prosenttia. Voitot kasvoivat +8 prosenttia. Kuluvana tilikautena 2021/22 voittojen odotetaan kasvavan +18 prosenttia 6,14 dollarista 7,23 dollariin. Liikevaihdon odotetaan kasvavan +27 prosenttia 4,3 miljardista dollarista 5,4 miljardiin dollariin. Tulevana vuonna 2022/23 analyytikot odottavat liikevaihdon kasvavan +21 % 6,6 miljardiin dollariin ja tuloksen kasvavan +24 % 8,94 dollariin osakkeelta. 

Palo Alto Networksin osakekurssi on vakuuttavassa kasvussa 
Palo Alto Networks osake
Palo Alto Networksin osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 11.3.2022.

Palo Alto Networksin osake on ollut vaikuttavassa nousussa siitä lähtien, kun se listautui vuonna 2012 40 dollarin hintaan. Sen jälkeen osake on noussut tasaisesti ja se saavutti vuoden 2021 lopussa uuden kaikkien aikojen huippulukeman, 572 dollaria. Tämänhetkinen taantuma, joka johtuu pääasiassa teknologiaosakkeiden yleisestä heikkoudesta, voi tarjota kiinnostuneille sijoittajille ostomahdollisuuksia pidemmällä aikavälillä. Tietoturva on tulevina vuosina yhä tärkeämmässä asemassa erityisesti teollisuuden ja robotiikan aloilla. Siksi osake voi olla kiinnostava monille sijoittajille.  

Fortinet (FTNT): kyberturvallisuuden asiantuntija 

Yhdysvaltalainen Fortinet kehittää ja myy myös ohjelmistoratkaisuja, sovelluksia ja palveluja tietotekniikan ja verkkoturvallisuuden alalla. Yrityksen valikoimaan kuuluvat esimerkiksi palomuurit, virustorjunta- ja roskapostin torjuntaohjelmat, mutta myös käyttöoikeudet, turvalliset yhteyspisteet sekä (moni)pilvipalveluiden, sähköpostien ja älypuhelinsovellusten turvallisuus. Fortinetin arvo pörssissä on tällä hetkellä noin 45 miljardia Yhdysvaltain dollaria osakkeen nykyisellä 280 dollarin hinnalla. 

Tehokas tietoturvaratkaisu yhdestä lähteestä 

Integroituna alustana Fortinet Security Fabric tarjoaa asiakkaille automatisoidun tietoturvan, joka käyttää tekoälyä mahdollisten uhkien havaitsemiseen reaaliajassa kaikilla tietotekniikan tasoilla ja tarjoaa selkeitä hallintamahdollisuuksia. Fortinet kattaa kaikki yritysten kannalta olennaiset tietoturva-aiheet ja tarjoaa siten tehokkaan kokonaisratkaisun yhdestä lähteestä. Asiakkaiden kannalta on ymmärrettävästi käytännöllisintä, että yksi järjestelmä kattaa kaikki osa-alueet ja että useita eri palveluntarjoajien kyberturvallisuusohjelmia ei tarvitse yhdistää toisiinsa. 

Fortinet on saanut erityisen hyvän maineen laajojen verkkojen, niin sanottujen ohjelmisto-ohjattavien laajakaistaverkkojen, lyhyesti SD-WANien, suojaamisessa ja rakentamisessa. Näin tietovirtoja voidaan siirtää turvallisesti jopa pitkien etäisyyksien yli, mikä on erittäin tärkeää erityisesti pilviaikana. 

Tunnettu asiakasluettelo 

Fortinet on yli 500 000 asiakkaallaan yksi maailman suurimmista verkkoturvayhtiöistä. Kaliforniassa sijaitsevan yrityksen asiakkaita ovat muun muassa suuryritykset, palveluyritykset, yliopistot, järjestöt ja valtion virastot. Yrityksen lukuisiin asiakkaisiin kuuluu myös tunnettuja nimiä, kuten Siemens, BMW, Panasonic ja yhdysvaltalainen teknologiapörssi Nasdaq. 

Liikevaihdon ja voiton kasvu on ollut jatkuvasti kaksinumeroista 

Kolmen viime vuoden aikana Fortinetin liikevaihto on kasvanut keskimäärin +22 prosenttia ja voitto jopa +31 prosenttia. Yhtiö on edelleen selvästi kasvu-uralla: analyytikot odottavat koko vuodelle 2022 liikevaihdon kasvavan 29 % 3,3 miljardista dollarista 4,3 miljardiin dollariin ja tuloksen kasvavan +24 % edellisvuodesta 4,95 dollariin osaketta kohti. Tulevana vuotena 2023 markkina-analyytikot odottavat 5,2 miljardin dollarin liikevaihtoa (+20 %) ja 5,96 dollarin osakekohtaista tulosta (+20 %). 

Fortinetin menestystarina jatkuu 

Fortinetin osake
Fortinetin osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 11.3.2022.

Fortinet on osake, joka voi kiinnostaa erityisesti pitkän aikavälin sijoittajia, jotka haluavat sijoittaa kyberturvallisuuden alalle. Kalifornialaisen yrityksen menestystarina ei ole vielä läheskään ohi. Markkinoita johtava verkkoturva-asiantuntija hyötyy tulevina vuosina edelleen kasvavasta digitalisaatiosta ja datan määrän kasvusta, sillä älykkäiden tietoturvaratkaisujen kysyntä kasvaa samaan aikaan valtavasti. Fortinetin osake on laskenut kuukauden viime vuoden lopun huippulukemista, mikä voi näyttäytyä hyvänä ostomahdollisuutena.   

CrowdStrike (CRWD): oppiva kyberturvallisuusalusta 

Kaliforniassa toimiva kyberturvallisuuden tarjoaja CrowdStrike käyttää koneoppimista, joka on eräänlaista tekoälyä, havaitakseen haittaohjelmia kannettavissa tietokoneissa, matkapuhelimissa ja muissa yritysverkkoja käyttävissä laitteissa. Yrityksen ohjelmistot suojaavat myös kiristysohjelmia vastaan. CrowdStrikessa termi “crowd” tarkoittaa sitä, että yrityksen tietoturva-alusta paranee jatkuvasti kasvavan asiakasmäärän myötä tekoälyä hyödyntävien oppivien ohjelmistojen avulla. Jos esimerkiksi uhka tunnistetaan ja pysäytetään yhdellä asiakkaalla, algoritmi tunnistaa ja eliminoi sen jatkossa myös muilla asiakkailla. Näin asiakkaat auttavat epäsuorasti toisiaan, ja tietoturvaloukkaukset tulevat harvinaisemmiksi jokaisen poistetun uhan myötä. 

Liikevaihdon ja voiton korkea kasvuvauhti 

Liikevaihdon osalta CrowdStrike on kasvanut keskimäärin +84 prosenttia kolmen viime vuoden aikana, ja nyt yritys on myös voitollinen. Vuonna 2021 saavutettiin pieni voitto, 0,27 Yhdysvaltain dollaria osakkeelta. Kuluvana vuonna 2022 analyytikoiden mukaan liikevaihdon kasvaessa +64 prosenttia 1,4 miljardiin dollariin ansaitaan 0,58 dollaria osaketta kohti ja siten noin +115 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Tulevan vuoden 2023 osalta analyytikoiden konsensus on 2 miljardin dollarin liikevaihto (+40 %) ja 0,91 dollarin osakekohtainen tulos (+57 %). 

Spekulatiivinen osake rohkeille sijoittajille 
CrowdStriken osake
CrowdStriken osakekurssi noin kolmen vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 11.3.2022.

Yhtiö listautui pörssiin kesäkuussa 2019 34 dollarin osakekurssilla, ja sen jälkeen arvo on noussut valtavasti. Crowdstriken osakkeet nousivat heti ensimmäisenä päivänä 71 prosenttia ja ne olivat korkeimmillaan 298 dollaria. Tällä hetkellä osakkeen hinta on huomattavasti alhaisempi, 148 dollaria, mikä vastaa lähes 42 miljardin dollarin markkina-arvoa. Liikevaihdolla ja voitolla mitattuna osake on kuitenkin edelleen erittäin kunnianhimoisesti arvostettu ja esitellyistä kolmesta osakkeesta kaikkein spekulatiivisin. Toisaalta yrityksellä on myös vahvoja ainutlaatuisia myyntivaltteja, jotka johtuvat sen joukkorakennetta koskevasta lähestymistavasta. Osakkeen kurssin lähes puolittumisen jälkeen osake voisi tarjota ainakin rohkeille sijoittajille taas riittävää kasvupotentiaalia pidemmällä aikavälillä. Suuria hintavaihteluita on kuitenkin edelleen odotettavissa. 

Johtopäätös: Kyberturvallisuus on kasvava megatrendi 

Verkottumisen ja digitalisaation lisääntymisestä aiheutuvat uhat ja vaarat kasvavat lähitulevaisuudessa ja asettavat yrityksille yhä suurempia haasteita. Älykkäiden turvallisuusratkaisujen tarve kasvaa siis jatkuvasti. Markkinoiden johtavat verkkoturva-asiantuntijat, jotka ovat ratkaisujensa kanssa ajan hermolla, hyötyvät tästä kehityksestä. Artikkelissa esiteltyjen kolmen osakkeen avulla sijoittaja voi hakea voittoja kyberturvallisuusalan kasvusta. Teknologiaosakkeiden tämänhetkinen lasku voi tarjota pitkän aikavälin ostomahdollisuuksia. Sijoittajilla tulisi kuitenkin olla sietokykyä kurssivaihteluita kohtaan ja pidemmän aikavälin sijoitushorisontti. 

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Päivän ylin
Päivän alin
---
---
---
---

Displaying the --- chart

Displaying today's chart