Parhaat hotelliosakkeet vuonna 2022

Kirjoittanut Veeti Niskanen

Tässä artikkelissa

Marriott International
ISIN: US5719032022
|
Ticker: MAR --- %

---
USD
---% (1D)
1 vk ---
1 kk ---
1 v ---
To the Marriott International Stock

Hotelliosakkeet: ostomahdollisuuksia osakemarkkinoiden korjauksen ansiosta?

Majoitustoiminta on valtava markkinasegmentti. Pelkästään Saksassa oli vuonna 2019, eli ennen koronapandemiaa, lähes 500 miljoonaa yöpymistä hotelleissa, loma-asunnoissa ja muissa majoitusliikkeissä.

Monet kansainväliset hotellivieraat suosivat tunnettuja hotelliketjuja, kuten Hiltonia, Marriottia tai Kempinskiä, koska he tuntevat niiden palvelut ja standardit. Useimmat suurimmista hotelliketjuista ovat listautuneet pörssiin, joten sijoittajat voivat ostaa niitä. Tässä artikkelissa tarkastellaan parhaita hotelliosakkeita vuonna 2022.

Hotelli- ja lomakeskusosakkeet: nopea toipuminen pandemiasta

Hotelliala, kuten koko matkailuala, kärsi koronasta merkittävästi. Kuten kaikki varmasti muistavat, ihmisten liikkumista jouduttiin rajoittamaan merkittävästi ympäri maailman useiden kuukausien ajan. Monet hotellit sulkivat siksi ovensa väliaikaisesti kriisivuosina 2020 ja 2021. Näin ollen myös hotellialan osakkeet kuuluivat vuoden 2020 alussa suurimpiin häviäjiin.

Hotelliosakkeet elpyivät kuitenkin nopeasti, sillä tulevien hotelliyöpymisten varaukset osoittivat vahvaa nousutrendiä. Hotelliyöpymisten määrän pitäisi kesällä 2022 olla huomattavasti suurempi kuin kahtena edellisenä vuonna. Useat hotelliosakkeet nousivat jopa uusiin ennätyskorkeisiin hintoihin vuoden 2022 alussa myönteisten varaustrendien ansiosta.

Korkea inflaatio rajoittaa matkabudjetteja

Keväästä 2022 alkaen Ukrainan sota kaikkine hinta- ja talousvaikutuksineen toi kuitenkin jälleen synkkiä pilviä horisonttiin, heikentäen hotelliosakkeiden näkymiä huomattavasti. Alalla pelätään, että korkea inflaatio laukaisee taantuman, jonka seurauksena ihmiset käyttävät vähemmän rahaa yhä kalliimpiin matkoihin ja majoituksiin. Toisaalta huolena on, että kansainvälinen matkustaminen todennäköisesti vähenee yleisesti aseellisten konfliktien vuoksi. Hotelliketjujen osakkeiden kohdalla tämänhetkinen taantuma voi kuitenkin tarjota sijoittajille pidemmällä aikavälillä houkuttelevan ostomahdollisuuden.

Mitä hotelliosakkeita kannattaa ostaa?

Klassisten hotelliketjujen, kuten Hiltonin, Marriottin, Hyattin tai Accorin, osakkeiden lisäksi alalla on myös pörssiyhtiöitä, jotka ovat erikoistuneet lomakohteisiin tai muuhun loma-asumiseen. Alla esitellään viisi hotelliosaketta, jotka kaikki ovat kansainvälisesti johtavia tuotemerkkejä:

Lista viidestä parhaasta hotelliosakkeesta

Loading ...
Yrityksen nimi ISIN Koodi Valuutta Viimeisin hinta Markkina-arvo
Choice Hotels International Inc. US1699051066 CHH USD 127,44 6,14
Hilton Grand Vacations Inc. US43283X1054 HGV USD 43,52 4,51
Wyndham Hotels & Resorts US98311A1051 WH USD 73,87 5,95
Hilton Worldwide Holdings Inc. US43300A2033 HLT USD 219,11 54,79
Marriott International US5719032022 MAR USD 243,90 69,66

Hotellialan parhaat osakkeet

Alla esiteltävien yritysten talousluvut on kerätty 30 kesäkuuta 2022.

Hilton Worldwide (HLT): Osake on kasvu-uralla

Hilton Worldwide perustettiin vuonna 1919 – yli 100 vuotta sitten – Conrad Hiltonin toimesta, ja siitä on sittemmin kehittynyt johtava maailmanlaajuinen hotellibrändi. Virginiasta kotoisin oleva yhtiö listautui toista kertaa pörssiin vuonna 2013, ja sen markkina-arvo on tällä hetkellä lähes 33 miljardia dollaria. Hilton-konserniin kuuluu tällä hetkellä yli 6700 hotellia ja lomakeskusta 122 maassa, joissa on yhteensä yli miljoona huonetta. Lähes 700 hotellia on yhtiön itsensä hallinnoimia, ja suurin osa hotelleista ja lomakeskuksista toimii franchising-mallilla. Hiltonin lisäksi konsernilla on 17 muuta tuotemerkkiä, kuten Hilton Hotels & Resorts, Conrad Hotels & Resorts ja Waldorf Astoria.

Erinomaista kriisinhallintaa: voittojen odotetaan kasvavan vuonna 2022

Hilton Worldwiden osake
Hilton Worldwiden osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 8.7.2022.

Huomattavasta koostaan huolimatta hotellikonserni jatkaa kasvuaan. Omien tietojensa mukaan yrityksellä on suunnitteilla hotellirakennuksia yli 400 000 huoneen edestä, joista noin puolet on jo rakenteilla. Vaikka korona vaikutti hotellialaan voimakkaasti edelleen vuonna 2021, liikevaihdon +34 prosentin kasvu 5,8 miljardiin dollariin johti jo 2,08 dollarin positiiviseen osakekohtaiseen tulokseen. Tämä on varsin merkittävää ja kertoo yrityksen erinomaisesta kyvystä hallita kustannuksiaan kriisitilanteissa. Analyytikoiden mukaan liikevaihdon pitäisi kasvaa kuluvana vuonna 2022 +43 prosenttia 8,3 miljardiin dollariin, ja osakekohtaisen tuloksen pitäisi lähes kaksinkertaistua 4,09 dollariin, mikä olisi jopa enemmän kuin ennen koronaa. Huhtikuun lopussa Hiltonin osake saavutti uuden ennätyskorkean hinnan, noin 168 dollaria. Tämän jälkeen osakekurssi kääntyi kuitenkin laskuun pörssien yleisesti laskiessa. Hiltonin osake on lupaava sijoituskohde hyvien kasvunäkymiensä vuoksi, ja nykyisellä 117 dollarin tasolla se on ostokohde jopa hieman konservatiivisemmille sijoittajille.

Hilton Grand Vacations (HGV): Aikaosuuksia lomaklubien loma-asunnoille

Hilton Grand Vacations oli Hilton Groupin kokonaan omistama tytäryhtiö kuusi vuotta sitten, kunnes se irrotettiin ja listattiin pörssiin vuonna 2016. Liiketoimintamalli perustuu loma-asuntokeskusten aikaosuuksiin. Ne ovat klubin jäsenten yhteisomistuksessa, ja kukin jäsen saa käyttää niitä tietyn ajan vuodessa. Hilton Grand Vacations ansaitsee rahaa tähän tarvittavista palveluista, kuten kiinteistöjen myynnistä ja rahoituksesta, ja veloittaa jäseniltä lomakeskuksen toiminnasta ja hallinnoinnista. Diamonds Resortsin oston myötä vuonna 2021 yhtiöllä on nyt 715 000 klubin jäsentä, jotka majoittuvat 90 eksklusiivisessa lomakohteessa eri puolilla maailmaa.

Kriisin kestävä liiketoimintamalli ja kohtuullisen hintainen osake

Hilton Grand Vacationsin osake
Hilton Grand Vacationsin osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 8.7.2022.

Periaatteessa Hilton Grand Vacationsin liiketoimintamalli on suhteellisen kriisinkestävä, koska kaikki toiminta- ja hallintokulut maksavat kiinteistöjen omistajat eli klubin jäsenet. Markkina-asiantuntijat odottavat liikevaihdon kasvavan yritysoston ansiosta +57 prosenttia 2,3 miljardista dollarista 3,7 miljardiin dollariin vuonna 2022. Osakekohtaisen tuloksen odotetaan nousevan 1,78 dollarista 3,30 dollariin. Tulevana vuonna 2023 analyytikot odottavat liikevaihdon kasvavan +8 % ja osakekohtaisen tuloksen olevan 4,47 USD. Osakkeen tämänhetkisellä hieman alle 38 dollarin hinnalla sen 2022 P/E-luku on 11,5, joten se on kohtuullisen hintainen. 4,5 miljardin Yhdysvaltain dollarin markkina-arvollaan osake on pieni, ainakin Yhdysvalloissa. Osakkeesta kiinnostuneiden sijoittajien on siis varauduttava osakekurssin hieman suurempiin vaihteluihin yrityksen koosta johtuen.

Marriott International (MAR): maailman suurin hotelliketju

Marriott International on tällä hetkellä maailman suurin hotelliketju ja sen asemaa on vaikea haastaa. Marylandissa sijaitsevan konsernin perusti vuonna 1927 tuolloin 27-vuotias J. Willard Marriott ja yritys oli alun perin olutbaari. Nykyään sen valikoimaan kuuluu yli 8500 hotellia 139 maassa. Marriottin lisäksi 30 tuotemerkin joukossa on muita tunnettuja nimiä hotellialalla, kuten Sheraton, Le Méridien, Ritz-Carlton, Bulgari ja Westin. Tällä hetkellä hotelliyhtiöllä on noin 1,5 miljoonaa huonetta, jonka lisäksi 500 000 huonetta on rakenteilla tai suunnitteluvaiheessa.

Marriottin osake nousi keväällä ennätyskorkeaan hintaan

Marriott Internationalin osake
Marriott Internationalin osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 8.7.2022.

Koronan ensimmäisenä vuonna yrityksen myynti puolittui noin 10,6 miljardiin dollariin, mutta tulos oli vain suhteellisen maltillisesti miinuksella, -0,82 dollaria osakkeelta. Kuluvana vuonna 2022 analyytikot odottavat yhtiön kasvattavan liikevaihtoaan +42 %, edellisvuoden 13,9 miljardista dollarista 19,7 miljardiin dollariin. Myös tuloksen odotetaan kasvavan voimakkaasti, ja sen odotetaan nousevan 87 prosenttia edellisvuoden 3,19 dollarista 5,97 dollariin osakkeelta. Tulevana vuonna 2023 liikevaihdon odotetaan kasvavan vielä +13 % 22,3 miljardiin dollariin, ja analyytikoiden konsensus tulokselle on 7,41 dollaria osakkeelta (+24 %). Marriottin osakkeet, kuten Hilton Worldwide -osakkeetkin, nousivat keväällä kaikkien aikojen korkeimmalle tasolle (195,90 dollariin) ennen koko toimialaa koskenutta laskua. Tämänhetkisellä 140 dollarin hintatasolla osake sopii myös pidemmän aikavälin osakesijoittajille.

Choice Hotels International (CHH): Kriisin kestävä ja kannattava

Vuonna 1939 perustetun Choice Hotel Internationalin pääkonttori sijaitsee Marriottin tavoin Marylandin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Yrityksen yli 7 100 hotellia 40 maassa ja yli 600 000 huonetta toimii täysin franchising-mallilla. Yrityksen tuoteportfolio kattaa kaikki merkittävät markkinasegmentit motelleista luksushotelleihin. Tuotemerkkeihin kuuluvat Ascend, Cambria, Comfort, Sleep Inn, Clarion, Quality Inn ja Rodeway Inn. Euroopassa Choice Hotels Europea edustaa yli 1 100 Comfort-, Quality- ja Clarion-brändin hotellia.

Liiketoiminta kannattavaa jopa koronakriisin aikana

Choice Hotels Internationalin osake
Choice Hotels Internationalin osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 8.7.2022.

Koronan aikana hotelliketjun vuoden 2020 liikevaihto romahti -31 prosenttia edellisvuoden 1,115 miljardista Yhdysvaltain dollarista 774 miljoonaan dollariin, mikä oli paljon pienempi pudotus kuin muilla hotellikonserneilla. Tämä johtuu siitä, että yrityksen koko hotellitoiminta toimii franchising-periaatteella, joten osa liiketoimintariskeistä on ulkoistettu franchising-yrittäjille. Niinpä jopa ensimmäisen koronavuoden 2020 aikana yritys teki 1,36 Yhdysvaltain dollaria voittoa osaketta kohden – tämä oli hotellialalla ehdoton poikkeus. Jo vuonna 2021 liikevaihto nousi takaisin kriisiä edeltävälle tasolle ja oli 1,069 miljardia dollaria. Osakekohtainen tulos nousi jopa uudelle ennätystasolle 4,29 dollariin. Kuluvalle tilikaudelle 2022 markkina-asiantuntijat ennustavat liikevaihdon kasvavan +13 prosenttia 1,22 miljardiin dollariin ja osakekohtaisen tuloksen olevan 5,08 dollaria. Vuonna 2023 osakekohtaisen tuloksen odotetaan olevan noin 5,59 dollaria 1,28 miljardin dollarin myynnillä. Osake saavutti vuodenvaihteessa kaikkien aikojen huippunsa 157,46 dollarissa, ja yritys on arvostettu hieman kalliimmaksi kuin muut hotelliosakkeet. Franchising-liiketoimintamalli, johon liittyy vain vähän riskejä, oikeuttaa kuitenkin myös korkeamman arvostuksen tavallisiin hotelliketjuihin verrattuna. Myös Choice Hotels -ketjun kasvunäkymät ovat erittäin hyvät. Hieman spekulatiivisemmille sijoittajille nykyinen noin 116 dollarin hintataso voi näyttää houkuttelevalta ostomahdollisuudelta. Nykyisellä hintatasolla yrityksen markkina-arvo on noin 6,5 miljardia dollaria.

Wyndham Hotels & Resorts (WH): maailman suurin hotellien franchising-konserni

Wyndham Hotels & Resorts on viimeinen artikkelissa esiteltävä hotelliketju, ja myös se on yhdysvaltalainen yritys. New Jerseyssä sijaitseva yritys on yksi maailman suurimmista hotellien franchising-yrityksistä. Wyndhamilla on 95 maassa sijaitsevissa 9000 hotellissaan yhteensä yli 800 000 huonetta. Wyndhamin lisäksi yhtiöön kuuluu yhteensä 20 hotellibrändiä, joihin kuuluvat Baymont, Days Inn, Howard Johnson, La Quinta, Ramada, Super 8 ja Travelodge. Nykyinen yritys syntyi vuonna 2018 alkuperäisen Wyndham Worldwide -konsernin spin-offista, joka on nykyisin listattu pörssiin Travel + Leisure -nimellä. Travel + Leisuren liiketoimintamalli keskittyy Hilton Grand Vacationsin tavoin lomaklubien aikaosuuksiin.

Osakekurssin korjausliikkeet tarjoavat ostomahdollisuuksia

Wyndham Hotels & Resortsin osake
Wyndham Hotels & Resortsin osakekurssi noin neljän vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 8.7.2022.

Kriisivuonna 2020 yrityksen liikevaihto laski lähes -37 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, 1,30 miljardiin Yhdysvaltain dollariin, minkä lisäksi myös tulos oli negatiivinen, -1,42 dollaria osaketta kohden. Viime vuonna 2021 osakekohtainen tulos palasi 2,61 dollariin 1,56 miljardin dollarin liikevaihdolla. Kuluvalle vuodelle 2022 analyytikoiden konsensus on 1,47 miljardin dollarin liikevaihto (-6 %) ja 2,94 dollarin osakekohtainen tulos (+13 %). Tulevana vuonna 2023 osakekohtaisen tuloksen odotetaan nousevan 3,79 dollariin (+29 %) 1,59 miljardin dollarin liikevaihdolla (+8 %). Wyndhamin osake saavutti huhtikuussa uuden ennätyskorkean 93,68 Yhdysvaltain dollarin hinnan, mistä se on laskenut nykyiselle noin 68 Yhdysvaltain dollarin tasolle. Osake vaikuttaa siten olevan kohtuullisesti hinnoiteltu tällä hetkellä. Kiinnostuneiden sijoittajien todennäköisesti kannattaa kuitenkin odottaa, että kurssi palaa 60-63 dollarin alueelle ennen mahdollista ostamista.

Hotelliosakkeiden tuoton vertailu

Loading ...
Yrityksen nimi Viimeisin hinta 1 vk 6 kk YTD 1 v
Choice Hotels International Inc. 127,44 1,50 % 8,92 % 12,48 % 3,12 %
Hilton Grand Vacations Inc. 43,52 3,18 % 4,39 % 8,31 % -8,34 %
Wyndham Hotels & Resorts 73,87 -0,11 % -8,12 % -8,13 % -1,44 %
Hilton Worldwide Holdings Inc. 219,11 -0,73 % 16,93 % 20,33 % 47,13 %
Marriott International 243,90 0,46 % 4,39 % 8,15 % 28,23 %

Joustava hinnoittelu: Suuri kysyntä tarkoittaa suuria voittoja

Hotelliosakkeet ovat menestyneet hämmästyttävän hyvin koronapandemian aikana. Toisin kuin muut matkailualan osakkeet (lentoyhtiöt, risteilyalukset jne.) majoitusosakkeet nousivat todella huimasti kevään 2020 romahduksen jälkeen vuoden 2022 alkuun asti. Pääsyy tähän oli se, että hotelliöiden varaustrendi osoitti kasvua jopa liikkumisrajoitusten aikana. Ei ihme, sillä mitä pidempään ihmiset ovat matkustamatta, sitä suurempi on tarve vierailla kaukaisemmissa kohteissa sekä loma- että työmatkatarkoituksessa. Tästä hyötyy erityisesti hotelliala, sillä huoneiden hinnat mukautuvat joustavasti kysyntään ja yleiseen hintatasoon. Tämä hinnoittelun joustavuus, josta muut toimialat voivat vain uneksia, tarjoaa hotelliketjuille kasvavia voittomarginaaleja.

Useimpien hotelliosakkeiden hinnat ovat houkuttelevia

Ukrainan sota, korkeat inflaatioluvut ja pelko taantumasta varjostavat tällä hetkellä hotellialaa. Tämä johtuu siitä, että pidempiaikainen talouden laskusuhdanne vaikuttaisi luonnollisesti myös alan näkymiin. Lisäksi täysin poissuljettua ei ole uusien koronavirusmuunnosten syntyminen, joiden johdosta liikkumista voitaisiin joutua taas rajoittamaan. Sijoittajien on hyvä pitää nämä riskit mielessä ja sisällyttää ne myös omaan analyysinsä. Kaiken kaikkiaan hotelliosakkeet ovat kuitenkin jälleen houkuttelevan hintaisia viime kuukausien laskun vuoksi. Riskejä sietäville ja pidemmän sijoitushorisontin omaaville tämänhetkinen markkinatilanne voi olla houkutteleva ostomahdollisuus. Heti kun taloudellinen ilmapiiri kirkastuu jälleen ja osakemarkkinat kääntyvät nousuun, ensiluokkaisten hotelliosakkeiden pitäisi menestyä erinomaisesti.

Haluatko sijoittaa pörssin parhaisiin hotelliosakkeisiin?

Osakevälittäjänä mahdollistamme sinulle pörssikaupan parhailla hotelliosakkeilla, suoraan yhtiöiden kotipörsseissä. Näin voit hyötyä suuresta kaupankäyntivolyymista ja pienemmistä osto- ja myyntihintojen välisistä erotuksista.

LYNXin kautta voit päiväkauppiaana tai sijoittajana hyödyntää erinomaista sijoitustuotevalikoimaa, sillä voit käydä kauppaa osakkeilla, ETF-rahastoilla, futuureilla, optioilla ja monilla muilla sijoitustuotteilla edullisesti. Vertaile kaupankäyntihintojamme kilpailijoihin ja käy tulevaisuudessa kauppaa ammattimaisen kaupankäyntialustamme kautta.