Parhaat hopeaosakeet 2022
Jalometallien kysyntä oli vahvaa vuosina 2019 ja 2020, mutta vuodesta 2021 lähtien hopean markkinahinta on mennyt pääasiassa alaspäin korkeasta inflaatiosta huolimatta. Luonnollisesti myöskään hopeaosakkeet eivät ole nousseet toivottavalla tavalla viime vuosina.
Tässä artikkelissa tarkastellaan hopean näkymiä ja esitellään alan kiinnostavia osakkeita. Näiden osakkeiden avulla sijoittajat voivat yrittää hyötyä hopean mahdollisesta hinnannoususta ja samalla yrittää suojautua inflaatiolta.
Lisäksi artikkelissa tarkastellaan hopean markkinahintaan vaikuttavia tekijöitä ja tehdään hintaennuste hopealle.

Hopeakaivososakkeet tarjoavat vipuvaikutuksen

Hopeantuottajien osakkeet reagoivat hyvin voimakkaasti hopean hintaan. Tähän on melko yksinkertainen syy: jos esimerkiksi kaivoksen tuotantokustannukset ovat 20 dollaria unssilta ja jalometallin hinta nousee 22 dollarista 24 dollariin, yrityksen voitto kaksinkertaistuu. Monet hopeakaivososakkeet käyttäytyvätkin lähes kuin hopeaan perustuvat viputuotteet. Vuoden 2020 puolivälistä lähtien useimmat hopeaosakkeet ovat olleet laskutrendissä. Vuoden 2022 lopussa hopean hinta kuitenkin nousi jälleen jonkin verran, joten hopeaosakkeet nousivat myös. Mikäli hopean hinnan kehitys pysyy sijoittajille suotuisana, nykyinen tilanne voi osoittautua hyväksi ostomahdollisuudeksi. Toisaalta ala on myös spekulatiivinen.

Mitä hopeaosakkeita kannattaa ostaa?

Hopeaosakkeiden kohdalla sijoittajien kannattaa varmistaa, että kyseinen yritys oikeasti jo tuottaa hopeaa tai on ainakin hyvin lähellä tuotannon aloittamista. Monet pienet ja toiveikkaat hopeayritykset keräävät rahaa sijoittajilta, mutta vain harvat niistä ikinä pääsevät aloittamaan tuotantoa.

Markkinoilta löytyy useita pörssilistattuja kaivosyhtiöitä, jotka louhivat hopeaa useiden muiden raaka-aineiden ohella. Tämä johtuu siitä, että hopea on usein myös muiden metallien, kuten kullan tai kuparin, tuotannon sivutuote. Alla olevaan taulukkoon on kuitenkin kerätty vain yrityksiä, jotka saavat hopeasta suuren osan tuloistaan. Näistä yrityksistä kolme kiinnostavinta esitellään tarkemmin alla.

Lista kymmenestä parhaasta hopeaosakkeesta

Loading ...
Yrityksen nimi ISIN Koodi Valuutta Viimeisin hinta Markkina-arvo
SilverCrest Metals Inc. CA8283631015 SILV USD 4,41 0,64
MAG Silver Corp. CA55903Q1046 MAG USD 10,11 1,04
Orla Mining Ltd. CA68634K1066 ORLA USD 3,81 1,21
Silvercorp Metals Inc CA82835P1036 SVM USD 2,34 0,41
Hecla Mining Company US4227041062 HL USD 3,86 2,39
SSR Mining Inc CA7847301032 SSRM USD 13,11 2,75
Wheaton Precious Metals Corp. CA9628791027 WPM USD 40,23 18,82
Fortuna Silver Mines Inc. CA3499151080 FSM USD 2,67 0,82
Pan American Silver Corp. CA6979001089 PAAS USD 14,15 5,22
First Majestic Silver Corp. CA32076V1031 AG USD 4,92 1,39

Parhaat hopeaosakkeet

Näillä osakkeilla sijoittaja voi hyötyä hopean mahdollisesta uudesta nousutrendistä.

MAG Silver: Kehittyvä hopeantuottaja, jolla on houkuttelevat kasvunäkymät

MAG Silver (ISIN: CA55903Q1046 – Kaupankäyntitunnus: MAG – Valuutta: CAD) on nouseva kanadalainen hopeantuottaja, jolla on useita lupaavia hopeahankkeita Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Yhtiön nykyinen lippulaivahanke on Juanicipion kaivos Meksikossa, jota viedään eteenpäin yhdessä alan johtavan hopeantuottajan Fresnillon kanssa. Hanke, josta MAG Silver omistaa 44 prosenttia, sijaitsee niin sanotulla Fresnillon hopeavyöhykkeellä Meksikossa, joka on maailman suurin hopeakaivosalue. Sinne rakennetaan parhaillaan maanalaista kaivosta ja suurta käsittelylaitosta. Hopean tuotanto alkoi testitarkoituksessa vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä, ja sitä on sen jälkeen lisätty asteittain. Viimeksi vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä kokonaistuotanto oli noin 2,4 miljoonaa unssia hopeaa ja 5 000 unssia kultaa. Yhtiön muut lupaavat hopeahankkeet sijaitsevat Utahissa (Deer Trail -hanke) ja Kanadassa (Larder-hanke). Noin 5,2 prosenttia osakkeista on menestyneen kanadalaisen jalometallisijoittajan ja miljardöörin Eric Sprottin sijoitusyhtiön hallussa.

Mahdollisuuksia sisältävä spekulatiivinen yritys

Yritys kirjasi ensimmäistä kertaa myyntiä vuonna 2022. Analyytikot odottavat liikevaihdon olleen noin 77 miljoonaa ja yrityksen kirjaavan 0,34 dollarin osakekohtaisen tuloksen. Kuluvalle 2023 vuodelle analyytikoiden konsensusarviot ovat tällä hetkellä noin 113 miljoonan liikevaihto (+ 47 %) ja noin 0,82 dollarin osakekohtainen tulos (+ 141 %). Markkina-asiantuntijat odottavat yrityksen kasvavan myös tulevina vuosina.

Mag Silverin osake
Mag Silverin osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 10.1.2023.

MAG Silverin osake saavutti kaikkien aikojen korkeimman arvonsa vuoden 2021 alussa 24,43 dollarissa, vaikka yritys ei tuolloin edes myynyt vielä mitään. Tämän jälkeen osake oli laskutrendissä 2022 kesään/syksyyn asti, jonka jälkeen osakekurssi on noussut. Tällä hetkellä osakekurssi on noin 16,7 dollarissa, jolloin yrityksen markkina-arvo on 1,65 miljardia dollaria. Osakkeen hintataso näyttää houkuttelevalta, sillä yritys on saanut aloitettua hopean tuotannon. Yhteishanke Fresnillon kanssa tuo yritykselle jatkossakin tarvittavaa käteistä, jotta myös muita lupaavia hopeahankkeita voidaan viedä eteenpäin. Ei ole epäilystäkään siitä, että MAG Silver on hyvin spekulatiivinen mutta myös erittäin kiinnostava sijoitus.

Wheaton Precious Metals: jännittävä hopean streaming-yhtiö

Kanadalainen Wheaton Precious Metals (ISIN: CA9628791027 – Kaupankäyntitunnus: WPM – Valuutta: USD) on omien tietojensa mukaan maailman suurin hopeaa tuottava yritys. Vastineeksi varhaisista investoinneista uusiin hopea- ja kultahankkeisiin yhtiö saa tietyn osan tuotantomäärästä erityisen edulliseen hintaan pitkällä aikavälillä. Goldcorp-konsernista vuonna 2004 irtautuneen yhtiön tuloista hieman alle kaksi kolmasosaa tulee hopeasta ja hieman yli kolmasosa kultahankkeiden tuloista. Wheatonilla on tällä hetkellä streaming-sopimukset 24:stä tuottavasta kaivoksesta ja 8:sta kehitysvaiheessa olevasta hankkeesta. Yksi hanke on tällä hetkellä käyttämättömänä, mutta sitä ylläpidetään. Wheaton Precious Metalsilla on salkussaan edullisia ja pitkäikäisiä hankkeita, joihin kuuluu kultavirta Valen Salobon kaivoksesta ja hopeavirrat Glencoren Antaminan kaivoksesta ja Newmont Goldcorpin Peñasquiton kaivoksesta.

Streaming-liiketoimintamallin tärkeimmät edut

Streaming-yhtiö osallistuu yleensä taloudellisesti useisiin kaivoshankkeisiin varhaisessa vaiheessa ja minimoi siten kokonaisriskin. “Tavalliset” kaivosyhtiöt sen sijaan investoivat usein useita satoja miljoonia Yhdysvaltain dollareita yksittäisiin kaivoksiin kehittämisestä tuotantoon ja kantavat prosessin aikana valtavia taloudellisia riskejä. On yleistä, että projekteista tulee suuria suunnittelemattomia kustannuksia, ja monet hankkeet epäonnistuvat jo pelkästään tästä syystä puolivälissä tuotantoa. Wheaton Precious Metalsin kohdalla tämä ei ole tärkeää, ja todelliset tuotantokustannukset eivät juurikaan kiinnosta, koska yritys osallistuu myyntiin eikä voittoihin. Liiketoimintamallin etuna on myös se, että koska yritys ei omista kaivoksiaan, sen omat henkilöstökustannukset ovat erittäin alhaiset. Työntekijöiden määrä rajoittuu pieneen, hyvin koordinoituun tiimiin, jossa on vain noin 40 kaivosasiantuntijaa, hallintovirkamiestä ja johtajaa.

Älykäs, vähäriskinen liiketoimintamalli

Kolmen viime vuoden aikana yrityksen tulot ovat kasvaneet keskimäärin +13 prosenttia ja voitot +39 prosenttia. Vuonna 2021 liikevaihto kasvoi +10 % 1,2 miljardiin dollariin ja osakekohtainen tulos kasvoi +17 % 1,31 dollariin 1,12 dollarista. Vuonna 2022 analyytikot odottavat tuloksen laskeneen -12 % 1,15 dollariin osaketta kohden hopean ja kullan hintojen heikkenemisen vuoksi. Samaan aikaan liikevaihdon odotetaan laskevan -10 prosenttia vajaaseen 1,1 miljardiin Yhdysvaltain dollariin. Analyytikoiden odotukset kuluvalle 2023 tilikaudelle ovat tällä hetkellä 1,15 miljardia Yhdysvaltain dollaria liikevaihto (+6 %) ja 1,22 Yhdysvaltain dollaria osakekohtaista tulosta (+6 %). Kuten jokaisen alan yrityksen kohdalla, hopean ja kullan hintojen voimakkaat muutokset vaikuttavat merkittävästi yhtiöiden tuloihin, joten analyytikoiden arviot muuttuvat myös jatkuvasti.

Wheaton Precious Metalsin osake
Wheaton Precious Metalsin osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 10.1.2023.

Wheaton Precious Metalsin osake oli vuoden 2022 ensimmäisen puolikkaan laskussa hopean markkinahinnan tapaan. Vuoden alun noin 50 dollarin hinnasta osakkeen arvo laski alimmillaan noin 30 dollariin alkusyksystä. Tämän jälkeen osakekurssi on kuitenkin noussut vahvasti, ja se on tällä hetkellä noin 42 dollaria.

Skaalautuvan liiketoimintamallin ansiosta streaming-yhtiö voi investoida uusiin lupaaviin hopea- ja kultahankkeisiin alkuvaiheessa ja hyötyä sitten niiden menestyksestä myöhemmin. Jos silloin tällöin jokin monista sijoituksista menee pieleen, tämä otetaan huomioon, ja tappiot pysyvät rajallisina hajautuksen vuoksi.

Lopputulos on, että laskelma menee aina läpi ja yritys kasvaa tasaisesti. Yrityksen voitot kasvavat kertoimella, kun hopean ja kullan hinnat ovat nousussa. Jalometallien hintojen lasku tarjoaa yhtiölle kuitenkin myös etuja: Aikana, jolloin kaivosten ylläpitäjät ovat rahapulassa, yhtiö voi hankkia omistuksia erityisen halvalla. Jos hinnat elpyvät, Wheaton Precious Metals hyötyy siitä erityisen voimakkaasti. Tästä johtuen hopeasijoittajille yritys on erittäin mielenkiintoinen.

Pan American Silver: Yksi suurimmista hopean tuottajista

Pan American Silver (ISIN: CA6979001089 – Kaupankäyntitunnus: PAAS – Valuutta: CAD) on kanadalainen kaivosyhtiö, jolla on kaivostoimintaa Latinalaisessa Amerikassa. Vuonna 1994 perustetulla yhtiöllä on hopeakaivoksia Meksikossa, Perussa, Boliviassa, Argentiinassa ja Kanadassa. Tahoe Resourcesin oston jälkeen Pan American Silver on maailman suurin hopeantuottaja noin 20 miljoonan unssin vuosituotannolla. Sivutuotteina yhtiö louhii kultaa, sinkkiä, lyijyä ja kuparia. Pan American Silver saa noin kolme neljäsosaa myynnistään Meksikosta ja Perusta. La Colorada Meksikossa on yhtiön suurin kaivos. Hopean lisäksi siellä louhitaan myös sinkkiä, lyijyä ja kultaa. Pan American Silverin markkina-arvo on noin 3,6 miljardia dollaria osakekurssin ollessa noin 17,5 dollaria.

Osake hyvin spekulatiivisille sijoittajille

Yrityksen liikevaihto vuonna 2021 kasvoi +22 % edellisvuoden 1,34 miljardista dollarista 1,63 miljardiin dollariin, kun taas osakekohtainen tulos laski -10 % 0,86 dollarista 0,77 dollariin. 2022 vuodelta analyytikot odottavat 0,05 dollarin osakekohtaista tulosta (-93 %) 1,53 miljardin dollarin liikevaihdolla (-6 %). Kuluvana vuonna 2023 markkina-asiantuntijat odottavat kuitenkin tuloksen nousevan jälleen noin 0,41 dollariin 1,48 miljardin dollarin liikevaihdolla (-3 %).

Pan American Silverin osake
Pan American Silverin osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 10.1.2023.

Pan American Silverin osake on ollut nousutrendissä vuoden 2016 alhaisesta 5,40 Yhdysvaltain dollarin tasosta katsottuna, ja se saavutti kesällä 2020 monivuotisen 40 dollarin huippulukeman ennen rajua laskutrendiä. Tällä hetkellä osakkeen hinta on noin 17 dollaria. Jos hopean hinta nousee jälleen merkittävästi, osakekurssi voi hyvinkin nousta taas yli 20 dollariin. Pan American Silver on kiinnostava osake hyvin spekulatiivisille sijoittajille. Kuten kaikkien hopeaosakkeiden kohdalla, sijoittajan kannattaa varautua suurin hintavaihteluihin.

Parhaat hopeaosakkeet: Tuoton vertailu

Loading ...
Yrityksen nimi Viimeisin hinta 52 viikon alin 52 viikon ylin 1 v 3Y 5 v
SilverCrest Metals Inc. 4,41 4,16 7,56 -4,55 % -46,67 % 82,99 %
MAG Silver Corp. 10,11 10,10 17,02 -48,59 % -58,70 % -39,52 %
Orla Mining Ltd. 3,81 2,82 5,02 34,15 % -1,61 % 289,12 %
Silvercorp Metals Inc 2,34 1,99 4,20 14,15 % -67,36 % -2,90 %
Hecla Mining Company 3,86 3,41 7,00 11,88 % -21,54 % 42,44 %
SSR Mining Inc 13,11 12,78 17,74 -0,83 % -28,67 % 52,80 %
Wheaton Precious Metals Corp. 40,23 28,62 52,76 36,28 % -16,78 % 133,35 %
Fortuna Silver Mines Inc. 2,67 2,05 4,20 26,54 % -57,21 % -37,91 %
Pan American Silver Corp. 14,15 13,90 18,62
First Majestic Silver Corp. 4,92 4,85 9,81 -25,23 % -48,32 % -10,71 %

Mitkä tekijät vaikuttavat hopean hintaan?

Kun sijoittajilla syntyy tappiota inflaation vuoksi turvallisiin valtioiden joukkovelkakirjoihin sijoitettaessa, puhutaan negatiivisista reaalikoroista. Kulta, hopea ja muut jalometallit ovat silloin houkuttelevampia, koska niiden pitäisi (teoriassa) säilyttää ostovoimaa. Negatiivinen reaalikorko ei kuitenkaan aina tarkoita jalometallien hintojen nousua.

Negatiivinen reaalikorko ei kuitenkaan aina tarkoita jalometallien hintojen nousua. Se riippuu esimerkiksi myös siitä, mihin suuntaan reaalikorko liikkuu. Jos reaalikorko on negatiivinen, mutta nousee, se on melko epäedullista hopean kaltaisille jalometalleille. Samoin positiivinen mutta laskeva reaalikorko voi johtaa hopean hinnan nousuun.

Tarjonta ja kysyntä muodostavat luonnollisesti hopean hinnan markkinoilla. Tuotantomäärän lisäksi teollisuuden kysyntä on tärkeä tekijä. Toisin kuin kullan kohdalla, suurin osa hopean kysynnästä tulee teollisuudesta. Noin 35 prosenttia vuotuisesta hopean tuotannosta käytetään sähkö- ja elektroniikkasovelluksiin, kun taas noin 25 prosenttia käytetään kolikoiden valmistukseen.

Luonnollisesti myös sijoittajat vaikuttavat hopean hintaan. Erityisesti sijoittajien keskuudessa kysyntä kasvaa huomattavasti kriisiaikoina, mikä johtaa yleensä jalometallien hintojen nousuun. Näin kävi esimerkiksi selvästi finanssikriisin aikana sekä koronapandemian alkamisen jälkeen.

Yksi hopean näkymiin positiivisesti suhtautuvien sijoittajien tärkeimmistä argumenteista on jalometallin tuotantomäärän väheneminen vuodesta 2010 lähtien, sillä vuoden jälkeen tuotannon kokonaismäärä on ollut hieman silloisen huippuarvon alapuolella. Uusia hopeakaivoksia ei ole avattu alhaisen hinnan vuoksi, joten tuotantomäärän kasvamiseksi hopean markkinahinnan pitäisi nousta uudestaan.

Hopean hintaennuste 2023 vuodelle

Yhteenvetona voidaan todeta, että jalometallien ja hopeasijoittajien kokonaistilanne on parantunut tasaisesti viime vuosina. Ennen kaikkea sijoittajien kasvava kysyntä varmisti sen, että aiemmin vallinnut ylitarjonta on todennäköisesti suurelta osin vähentynyt. Reaalikorot vaihtelevat edelleen vahvasti negatiivisella alueella, ja hintojen nopea nousu on kuuma aihe. Myös hopean hintakaavio näyttää melko positiiviselta, vaikka hopean hinta on viime vuosina liikkunut pitkälti vain sivuttain tai laskien. Tällä hetkellä hopean markkinahinta liikkuu taas koronpandemian alkamista seuranneella 22-27 dollarin välillä, joten kaikkien aikojen noin 50 dollarin huippuhintoihin on edelleen reilusti matkaa.

Hopean markkinahinta
Hopean markkinahinnan kehitys viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 10.1.2023.

Johtopäätös: Hopeaosakkeiden hintojen lasku voi tarjota houkuttelevia ostotilaisuuksia

Artikkelissa esitellyillä kolmella hopeakaivososakkeella on yksi yhteinen piirre: 2020 kesän huippulukemien jälkeen osakkeet ovat nyt lähes kaksi vuotta liikkuneet sivuttain tai laskien. Toisaalta viime kuukausien aikana hopeaosakkeet ovat nousseet hopean markkinahinnan nousun mukana. Hopean hinta saattaa kuitenkin pian jatkaa pidemmän aikavälin nousutrendiä ja nousta aluksi kohti 25-26 dollarin tasoa. Rohkeat sijoittajat voisivat siis käyttää nykyistä suhteellisen alhaista hintatasoa hyväkseen hankkiakseen pitkäaikaisia hopeaosakepositioita. Korkeat raaka-aineiden hinnat ja inflaatio voivat nostaa myös hopean hintaa. Tällöin myös hopeaa louhivien yritysten voitot nousisivat kertoimella. Alan yritysten osakkeiden riski-tuotto-suhde on tällä hetkellä suhteellisen houkutteleva muiden alojen osakkeisiin verrattuna.

Hopea ETF:t tarjoavat monia mahdollisuuksia

Hopeaan sijoittamisesta kiinnostuneille on tarjolla myös lukuisia hopea ETF-rahastoja, hopea ETC:tä ja muita sijoitustuotteita. Näiden tuotteiden avulla sijoittaja voi helpommin sijoittaa suoraan hopean markkinahintaan tai useampiin alan yrityksiin, riippuen käytetystä sijoitustuotteesta.

Kustannustehokkaita vaihtoehtoja hopean fyysiselle ostamiselle ovat esimerkiksi seuraavat hopea ETC:t:

Hopea ETFISINKaupankäyntitunnusValuutta
Coba ETC 1x Silver Daily Long ETCDE000ETC0191X005EUR
db Physical Silver Euro Hedged ETCDE000A1EK0J7XAD2EUR
WisdomTree Physical Silver ETCDE000A0N62F2VZLCEUR

Haluatko sijoittaa hopeaan?

LYNXin kautta voit käydä kauppaa lukuisilla osakkeilla, suoraan yhtiöiden kotipörsseissä. Näin voit hyötyä suuresta kaupankäyntivolyymista ja pienemmistä osto- ja myyntihintojen välisistä erotuksista. LYNXin kautta voit päiväkauppiaana tai sijoittajana hyödyntää erinomaista sijoitustuotevalikoimaa, sillä voit käydä kauppaa osakkeilla, ETF-rahastoilla, futuureilla, optioilla ja monilla muilla sijoitustuotteilla edullisesti. Vertaile kaupankäyntihintojamme kilpailijoihin ja käy tulevaisuudessa kauppaa ammattimaisen kaupankäyntialustan kautta.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Päivän ylin
Päivän alin
---
---
---
---

Displaying the --- chart

Displaying today's chart