FinTech yrityksiin sijoittaminen
FinTech (Financial Technology, finanssiteknologia) on ala, jonka merkitys on kasvanut useiden vuosien ajan. Rahoitusalaa uudistavina yrityksinä niillä on huomattavaa potentiaalia, mutta alalle sijoittamiseen sisältyy myös riskejä. Tästä johtuen alaan kannattaa tutustua ennen sijoittamista. Tässä artikkelissa esitellään mielenkiintoisimpia FinTech-osakkeita.

Mitä FinTech tarkoittaa? FinTechin määritelmä

Pankkiosakkeet ovat kategoriana vanhimpia pörssistä löytyviä osakkeita, mutta erityisesti Euroopassa niiden kiinnostavuus on ollut heikkoa. Euroopan keskuspankin matala ohjauskorko on vienyt pankeilta katteet ja sijoittajien muistissa on edelleen Euroopan pankkisektorin ongelmat 2010-luvulla. Tilanne on kuitenkin eri uudempien teknologiayritysten kohdalla, jotka pyrkivät tekemään pankkitoiminnasta nopeampaa, innovatiivisempaa ja yksinkertaisesti nykyaikaisempaa.

Termi finanssiteknologia tai FinTech kattaa kaikki rahoitusalan eri osa-alueiden innovaatiot, jotka perustuvat uuteen teknologiaan. Yleinen esimerkki on erilaiset maksupalvelut, mutta FinTech-tuotteita on kehitetty myös sijoittamiseen, konsultointiin, luotonantoon sekä tietojen hallintaan, tallennukseen ja siirtämiseen liittyen.

FinTech-teknologiaa pidetään oikeutetusti vanhoja käytäntöjä ravistelevana ja uusia teknologioita otetaan käyttöön jatkuvasti. Pitkään alalla toimineiden pankkien ja vakuutusyhtiöiden on hyödynnettävä näitä uusia teknologioita asemiensa säilyttämiseksi.

Kasvumarkkina: FinTech uudistaa rahoitusalaa

1980-luvulla pankkiautomaatit olivat rahoitusalan vallankumous. 2000-luvun alussa verkkopankin käyttö yleistyi, ja sen myötä tilisiirtoja pääsi tekemään tietokoneelta ja hoitamaan pörssitapahtumia nopeasti ja kätevästi kotoa käsin.

Perinteisten palveluiden korvaaminen uusilla teknologisilla ratkaisuilla on vähentänyt pankkien ja esimerkiksi vakuutusyhtiöiden manuaalisen työn tarvetta, minkä seurauksena ne ovat voineet sulkea konttoreittaan tarpeettomina. Trendi kuitenkin myös jatkuu. Lähimaksaminen puhelimeen yhdistetyllä pankkikortilla on alan tarjoamia uusimpia ominaisuuksia.

Tietokoneiden antamat vakuutus- ja rahoitusneuvontapalvelut, kansainvälistyvä yksityissijoittaminen ja kryptovaluutat ovat esimerkkejä palveluista, jotka ovat muuttaneet pankkisektoria viime vuosina. Erityisesti Euroopassa monilla pankeilla on ollut paineita uudistaa liiketoimintaansa kannattavuusongelmien vuoksi.

FinTech on siten ala, jonka kehittymistä jokainen pankki seuraa tarkasti. Uudet teknologiat tulevat käyttöön eri vauhtia esimerkiksi pankista ja maantieteellisestä alueesta riippuen. Yleisesti Pohjoismaat ovat olleet suhteellisen nopeita ottamaan käyttöön uusimpia pankkiteknologian tuotteita. Kaikki FinTech-alan yritykset eivät kuitenkaan menesty.

FinTechin mahdollisuudet ja riskit: Vain osa yrityksistä menestyy

FinTech-alalla, kuten muutenkin usein teknologiasektorilla, on aina paljon hypeä uusiin teknologioihin liittyen. Uusia teknologioita ja palveluita kehitetään jatkuvasti, mutta vain osa niistä päätyy laajaan käyttöön. Kaikki uudet teknologiat eivät välttämättä tarjoa riittäviä etuja tuottavuuden parantamiseen, jolloin harvempi pankki ottaa niitä käyttöön.

Monet FinTech-yrityksistä on listattu pörssiin, mutta se ei vielä ole tae yrityksen tulevasta menestyksestä. Mikäli esimerkiksi useat yritykset kilpailevat automatisoidun neuvonnan tai maksujärjestelmien tarjonnasta, listautumisesta voi olla apua pääoman hankkimisessa. Loppujen lopuksi yritys on markkinoiden armoilla. IT-kupla oli hyvä opetus siitä, että kaikki hyvältä kuulostavat teknologiayritykset eivät edes pörssilistattuina välttämättä menesty. Tästä johtuen sijoittajien kannattaa pitää spekulatiivisiin teknologioihin sijoitettava pääoma kohtuullisena riskien hallitsemiseksi.

Parhaat FinTech-osakkeet 2023

Alla on esitelty viisi tällä hetkellä kiinnostavaa FinTech-osaketta. Ne eivät kuitenkaan kata koko FinTech-markkinaa, eikä niihin liity ostosuositusta. Osakkeiden listaamisjärjestys on myös satunnainen. Osakkeiden kurssikaaviot ovat viiden vuoden ajalta, paitsi Upstart Holdingsin kohdalla (joulukuusta 2018 alkaen) ja ADYENin kohdalla (kesäkuusta 2018) niiden suhteellisen tuoreiden listautumisten vuoksi. Kaavioiden kynttilät ovat viikoittaisia ja hinnat esitetään yritysten kotipörssien mukaan.

PayPal: Alan selkäranka

Yhdysvaltalaista maksupalveluntarjoaja PayPalia (ISIN: US70450Y1038 – Kaupankäyntitunnus: PYPL – Valuutta: USD) voisi nimittää alan selkärangaksi. Vuonna 1998 perustettu yritys on jo vuosia kasvattanut voittojaan. Iso kysymysmerkki kuitenkin on, että kuinka paljon muut palveluntarjoajat, kuten Apple Pay tai Alipay, hidastavat tätä kehitystä. Edes PayPalin kaltainen, pitkään markkinoilla toiminut yritys ei ole siten varma valinta, mikä kertoo markkinoiden dynamiikasta. Analyytikot arvioivatkin PayPalin osakekohtaisen tuloksen laskeneen 4,08 euroon vuonna 2022 aikaisemmasta 4,6 eurosta vuonna 2021.

PayPalin osake
PayPalin osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 21.12.2022.

PayPalin osakekurssi oli noussut vahvasti kesään 2021 asti, jonka jälkeen kurssi on ollut vahvassa laskussa. Tällä hetkellä kurssi on laskenut alle 70 euroon, jonka alle osake ei ole ollut sitten sen ylittämisen syksyllä 2017. PayPal joutui laskemaan syksyllä 2021 kasvuennustettaan, mikä aiheutti osakkeen massiivisen myynnin. Tällä hetkellä osake on kuitenkin kiinnostava tietyillä mittareilla mitattuna. Vaikka osakekohtainen tulos on odotetusti laskemassa, vuoden 2022 odotetuilla tuloilla yrityksen P/E-luku on noin 17. Vuosien ajan yrityksen P/E-luku oli 50 tai enemmän, joten sijoittajien odotukset yritykselle ovat tällä hetkellä kohtuullisemmat. PayPal ei maksa osinkoja. PayPalin osake voi siten olla ainakin perehtymisen arvoinen keskipitkän ja pitkän aikavälin sijoittajille.

Upstart Holdings: Tehokasta tiedonhallintaa

Yhdysvaltalainen Upstart Holdings (ISIN: US91680M1071 – Kaupankäyntitunnus: UPST – Valuutta: USD) tarjoaa tekoälyyn perustuvan tietoalustan, joka tarjoaa pankeille ja vakuutusyhtiöille kattavan ja nopean tietojen tarkistamisen asiakkaiden luottokelpoisuuden määrittämiseksi. Tätä tarkoitusta varten laskelmiin on otettu mukaan enemmän ja myös aiemmin harvinaisempia tietoja. Lainanantajien kannalta tämä johtaa luottotappioriskin pienenemiseen, ja lainanottajat saavat hyväksynnän nopeammin kuin tähän asti käytössä olleiden järjestelmien, kuten Fair Isaac -järjestelmän, kautta.

Upstart Holdingsin osake
Upstart Holdingsin osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 21.12.2022.

Yritys listautui joulukuussa 2020, mitä seurasi valtava kasvukausi 2021 syksyyn asti. Osakekurssi nousi parhaimmillaan noin 400 dollariin, kun sen tämänhetkinen arvo on noin 14,6 dollaria. Upstart Holdings teki jo ensimmäisenä vuonna voittoa ja osinkokohtainen tulos oli 2,37 dollaria vuonna 2021. Vuodelta 2022 analyytikoiden konsensusarvio on kuitenkin tällä hetkellä -0,03 dollaria. Tällä hetkellä yritys ei tarjoa lukujen perusteella nopeita voittoja, mutta sijoittajien kannattaa kuitenkin tarkkailla sen kehitystä. Yksittäisten positiivisten signaalienkin jälkeen osake olisi kuitenkin hyvin spekulatiivinen.

Fiserv: Monipuolinen palveluntarjoaja

Yhdysvaltalainen yritys Fiserv (ISIN: US3377381088 – Kaupankäyntitunnus: FISV – Valuutta: USD), joka on lyhenne sanoista Financial Services, tukee monipuolisesti kaikkia rahoitusalan yrityksiä. Yrityksen palveluihin kuuluu esimerkiksi perinteinen kirjanpito sekä tilien seuranta, mutta myös asiakkaiden tarpeisiin kohdennettua ohjelmistokehitystä.

Fiservin osake
Fiservin osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 21.12.2022.

Fiservin liikevaihto on kasvanut jatkuvasti viime vuosina, minkä lisäksi myös yrityksen voitot ovat kasvaneet tasaisesti operatiivisella tasolla. Vuodet 2019 ja 2020 näyttivät nettona heikommilta vuosilta, mutta tämä perustui yhtiön jatkuvaan laajentumiseen yritysostojen kautta; Fiserv hankki esimerkiksi maksupalveluntarjoaja Cloverin vuonna 2019.

Yrityksen osakekohtainen tulos lähti nousuun vuonna 2021 ja vuodelta 2022 analyytikot odottavat 6,49 dollarin tulosta, mikä vastaisi lähes 17 prosentin nousua (2019 vuonna 5,57 dollaria). Osakkeen arvostustaso P/E-luvun perusteella on noin 15,6 vuoden 2022 arvioiduilla tuloilla laskettuna. Fiserv voi olla siten syvemmän perehtymisen arvoinen yritys FinTech-alasta kiinnostuneille sijoittajille.

ADYEN: Kokonaisvaltainen maksupalveluntarjoaja

Adyen (ISIN: NL0012969182 – Kaupankäyntitunnus: ADYEN – Valuutta: EUR) on alankomaalainen Euro Stoxx 50 -listalla oleva yhtiö, ja se on yksi suurimmista maailmanlaajuisesti toimivista maksupalveluntarjoajista. Yritys käsittelee esimerkiksi Uberin ja Facebookin maksuja.

Yrityksen myynti on kasvanut vaikuttavalla johdonmukaisuudella, mikä on näkynyt myös osakekohtaisen tuloksen kasvuna. Vuonna 2021 Adyenin osakekohtainen tulos kasvoi 80 % 15,32 dollariin, ja analyytikoiden konsensusarvion mukaan vuodelta 2022 pitäisi tulla myös 30 % kasvua 19,97 dollariin. Yrityksen vakaan kasvun odotetaan jatkuvan myös tulevina vuosina.

Adyenin osake
Adyenin osakekurssi noin neljän vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 21.12.2022.

Odotukset vahvasta kasvusta näkyvät toisaalta myös yrityksen osakekurssissa. Vuoden 2022 tuloilla laskettuna yrityksen P/E-luku on tällä hetkellä jopa noin 66. Tästä johtuen osakekurssi voi reagoida vahvasti mahdollisiin negatiivisiin uutisiin. Sijoittajien on siten itse arvioitava riskinottohalukkuuttaan ja suhteutettava se osakkeen tarjoamaan potentiaaliin.

Worldline: Toinen maksupalveluntarjoaja

Worldline (ISIN: FR0011981968 – Kaupankäyntitunnus: WLN – Valuutta: EUR) on yllä esitellyn Adyenin tavoin suuri maksupalveluntarjoaja, tässä tapauksessa Ranskasta. Maksujärjestelmien tarjoajana Worldline on muiden alan yritysten tavoin hyötynyt saksalaisen Wirecardin romahduksesta. Worldlinen liikevoitto on kasvanut tasaisesti, ja osakekohtainen tulos on noussut myös kohtuullisesti vuosien aikana. Vuonna 2021 osakekohtainen tulos nousi noin 27 % yhteensä 2,23 euroon osakkeelta, mutta 2022 vuonna sen odotetaan laskevan hetkellisesti 2,12 euroon (-5 %). Toisaalta analyytikoiden konsensusarvio ensi vuodelta on taas 21 % kasvu 2,56 euroon.

Wordline laajentaa toimintaansa tasaisesti yritysostojen kautta, mikä heijastuu osakekohtaiseen tulokseen. Syksyllä 2020 yritys osti esimerkiksi ranskalaisen Igenico FinTech-yrityksen ja kesällä 2021 maksupalveluntarjoaja Axepta Italia ostettiin BNP Paribasilta. On hyvinkin mahdollista, että yhtiön toteuttaa lisää yritysostoja myös tulevina vuosina.

Worldlinen osake
Worldlinen osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 21.12.2022.

Yrityksen osakekurssi laski voimakkaasti 2021 ja 2022 kesien välisenä aikana tasolle, jolla se on viimeksi ollut 2017 vuoden lopulla. Osakkeen P/E-luku 2022 vuoden arvioiduilla tuloilla mitattuna on noin 17,6. Kuten sanottu vuoden oletetaan olleen suhteellisen heikko, joten arvostustasoa voi pitää kohtalaisena kasvuodotuksiin suhteutettuna.

Parhaat FinTech-osakkeet: Tuoton vertailu

Loading ...
Yrityksen nimi ISIN Koodi Valuutta Viimeisin hinta 52 viikon alin 52 viikon ylin 1 v 3Y 5 v
Upstart Holdings, Inc. US91680M1071 UPST USD 23,53 19,84 72,58 -5,39 % -84,12 %
Worldline S.A. FR0011981968 WLN EUR 11,87 9,12 38,63 -69,30 % -84,95 % -77,37 %
PayPal US70450Y1038 PYPL USD 61,21 50,25 76,54 1,64 % -76,46 % -45,22 %
Adyen NV NL0012969182 ADYEN EUR 1.173,80 603,90 1.698,80 -23,24 % -38,40 % 60,75 %
Fiserv US3377381088 FISV USD 147,66 109,12 159,99 29,79 % 28,18 % 69,78 %

Johtopäätös: FinTech-yritykset tehostavat rahoitusalaa uusilla teknologioilla

Rahoitusalan toimijoiden on pysyttävä teknologisen kehityksen tahdissa ylläpitääkseen asiakaskuntaansa ja tehostaakseen palveluitaan. FinTech, eli finanssiteknologia, sisältää alaa uudistavia yrityksiä, jotka tuovat parempia teknologisia ratkaisuja markkinoille. Kuten lähes kaikkiin teknologiapainotteisiin aloihin, myös FinTechiin liittyy kovia kasvuodotuksia ja siten spekulatiivisia arvostustasoja. Yksikään artikkelissa esitellyistä osakkeista ei tarjoa osinkoja, joten sijoittajille on toistaiseksi tarjolla vain potentiaalista kurssinousua. Alan arvostustasot vaihtelevat kuitenkin huomattavasti, joten sijoittajan on hyvä perehtyä tarkkaan mahdollisesti kiinnostavaan yritykseen sekä sen tulevaisuuden näkymiin.

Haluaisitko sijoittaa FinTech-osakkeisiin pörssissä?

LYNXin kautta voit käydä kauppaa lukuisilla osakkeilla, suoraan yhtiöiden kotipörsseissä. Näin voit hyötyä suuresta kaupankäyntivolyymista ja pienemmistä osto- ja myyntihintojen välisistä erotuksista.

LYNXin kautta voit päiväkauppiaana tai sijoittajana hyödyntää erinomaista sijoitustuotevalikoimaa, sillä voit käydä kauppaa osakkeilla, ETF-rahastoilla, futuureilla, optioilla ja monilla muilla sijoitustuotteilla edullisesti. Vertaile kaupankäyntihintojamme kilpailijoihin ja käy tulevaisuudessa kauppaa ammattimaisen kaupankäyntialustan kautta.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Päivän ylin
Päivän alin
---
---
---
---

Displaying the --- chart

Displaying today's chart