Maailman Top 20 osinkoyhtiöt

Kirjoittanut Sam Laakso

Tässä artikkelissa

Suomi tarjoaa osinkojen suhteen kansainvälisesti kiinnostavat osinkoyhtiöt. Suomalaiset firmat, kuten Amer Sport, Fiskars, Huhtamäki, Kone ja Sampo ovat kaikki nostaneet osinkoaan yli kymmenen vuotta putkeen. Vaikka kymmenen vuotta vaikuttaa pitkältä ajalta monen mielestä, maailmalla ollaan nostettu osinkoja paljon vpaljon pitempään.  Maailmalta voi löytää lukuisia yhtiöitä, jotka ovat nostaneet osinkoaan jopa yli 40 vuotta. Tässä artikkelissa käsitellään maailman kovimmat osinkoyhtiöt.
Vakaat osinkoyhtiöt ovat monesti osoittautuneet defensiivisiksi osakkeiksi, mikä tarkoittaa etteivät ne tuota yhtä hyvin kuin kasvuyhtiöt voimakkaassa nousumarkkinassa, mutta laskumarkkinoissa osinkoyhtiöt tuottavat yleensä muuta markkinaa paremmin. Toisin sanottuna osinkoyhtiöt ovat usein muuta markkinaa vakaampia. Osinkoaristokraatit ovat osinkoyhtiöiden aatelisia. Maailmalla yleisesti käytetty ohjenuora on, että yhtiö luokitellaan osinkoaristokraatiksi, mikäli yhtiö on nostanut osinkoaan vähintään 5 vuotta (kanadalaiset yhtiöt), 10 vuotta (eurooppalaiset yhtiöt) tai 25 vuotta (yhdysvaltalaiset yhtiöt). Paremmuus on suhteellinen käsite ja olen pyrkinyt keräämään artikkeliin mahdollisimman laajan alueellisen sekä sektorillisen hajonnan. Arvioidessasi yrityksiä huomioi ettei osinkohistoria kerro välttämättä tulevista osingoista. Lisäksi sijoittajan tulee huomioda valuuttariski sijoitusta arvioitaessa. Jos etsit välittäjää käydäksesi kauppaa osakkeilla, klikkaa tästä.

Pohjoisamerikkalaiset osinkoyhtiöt

Suurilla yhdysvaltalaisilla yhtiöillä on pitkät perinteet osingonkasvattajina ja valtaosa maailman osinkoaristokraateista tulee Yhdysvalloista. Jotta Yhdysvaltojen osinkoaristokraatit eivät varastaisi kaikkia Pohjois-Amerikan sijoja, olen listannut top 5 osinkoaristokraattia Yhdysvalloista sekä Kanadasta. Mikä tekee pohjoisamerikkalaisista yhtiöistä mielenkiintoisia osingonmaksajia on se, että yhtiöt jakavat tyypillisesti osinkoa neljä kertaa tai useammin vuodessa eikä ole harvinaista löytää yhtiöitä, jotka maksavat osinkoa jopa kuukausittain.

Yhdysvallat

Yhdysvaltojen Top 5 osinkoyhtiötä ovat kaikki kansainvälisesti tunnettuja suuryrityksiä. Kuten artikkelista voidaan myöhemmin huomata, pohjoisamerikkalaisten yhtiöiden osinkohistoriat ovat erittäin pitkät ja pääasiassa vertaistaan vailla muualla maailmassa.

Yhtiö (ticker)ToimialaKasvattanut osinkoa (vuotta)Maksaa osinkoa (kertaa vuodessa)Osinko (vuodessa)Osinkotuotto (Maaliskuu 2019)
Procter & Gamble (PG)Kulutustavarat6242,87 USD2,9%
Coca-Cola (KO)Elintarviketeollisuus5541,56 USD3,4%
Johnson & Johnson (JNJ)Terveydenhuolto4643,60 USD2,6%
Walmart (WMT)Vähittäiskauppa4442,08 USD2,1%
Exxon Mobil (XOM)Energia3643,28 USD4,1%

Kanada

Kuten Yhdysvalloissa, myös kanadalaisilla yhtiöillä on pitkät osinkohistoriat ja todellisia vuosikymmeniä vanhoja osinkoaristokraatteja löytyy myös Yhdysvaltojen rajan pohjoispuolelta. Kanadalaisista yhtiöistä tälle Top 5 osinkolistalle selviytyi kolme yleishyödyllisiä palveluja tuottavaa yhtiötä.

Yhtiö (ticker)ToimialaKasvattanut osinkoa (vuotta)Maksaa osinkoa (kertaa vuodessa)Osinko (vuodessa)Osinkotuotto (Maaliskuu 2019)
Canadian Utilities (CU)Yleishyödylliset palvelut4641,60 CAD4,45 %
Fortis (FTS)Yleishyödylliset palvelut4441,75 CAD4,91 %
Toromont Industries (TIH)Teollisuus2841,16 CAD1,68 %
Canadian Western Bank (CWB)Finanssiala2641,02 CAD3,40 %
Atco (ACO)Yleishyödylliset palvelut2441,53 CAD3,40 %

Eurooppalaiset osinkoyhtiöt

Pohjois-Amerikkaa ja etenkin Yhdysvaltoja pidetään usein osinkoaristokraattien pyhäkkönä, mutta pitkiä osingonmaksuhistorioita löytyy myös vanhalta mantereelta eli Euroopasta. Kuten amerikkalaiset kilpailijansa, suuret eurooppalaiset osinkoyhtiöt ovat pääasiassa tunnettuja yhtiöitä, joiden tuotteita käytämme päivittäin arjessa.

Yhtiö (ticker)MaaToimialaKasvattanut osinkoa (vuotta)Maksaa osinkoa (kertaa vuodessa)Osinko (vuodessa)Osinkotuotto (Maaliskuu 2019)
Fresenius Medical Care (FME)SaksaTerveydenhuolto2511,06 EUR1,57 %
L'Oreal (OR)RanskaKosmetiikka3523,55 EUR1,56 %
Sanofi (SAN)RanskaTerveydenhuolto2413,03 EUR3,95 %
Unilever (UNA)AlankomaatMonialayhtiö1941,55 EUR3,21 %
Prudential (PRU)BritanniaHenkivakuutukset14248,17 GBP3,00 %

Aasialaiset ja australialaiset osinkoyhtiöt

Aasia mielletään yleisellä tasolla kehittyväksi markkinaksi, mutta myös Aasiasta ja Australiasta on löydettävissä laadukkaita osinkoyhtiöitä, joiden osinkotuotto on ollut kasvavaa usean vuoden ajan. Varsinkin Australia tarjoaa monelle suomalaiselle sijoittajalle mielenkiintoisia vaihtoehtoja, sillä Australiaan on listattu useita, jopa suomalaisten yhtiöiden kanssa kilpailevia kaivosyhtiöitä. Australiaan sijoittavista LYNXin asiakkaista valtaosa käy kauppaa alueen kaivosyhtiöillä.

Yhtiö (ticker)MaaToimialaKasvattanut osinkoa (vuotta)Maksaa osinkoa (kertaa vuodessa)Osinko (vuodessa)Osinkotuotto (Maaliskuu 2019)
Commonwealth Bank of Australia (CBA)AustraliaPankki19*24,31 UAD5,77 %
China State Construction (3311)HongkongTeollisuus1320,35 HKD4,14 %
AGL Energy (AGL)AustraliaYleishyödylliset palvelut1123,02 AUD13,75 %
Nissan Motor (7201)JapaniAutoteollisuus9255,00 JPY5,99 %
PCCW (8)HongkongTelekommunikaatio720,30 HKD6,36 %

*Vuonna 2009 CBA maksoi pienemmän osingon edellisvuoteen verrattuna, mutta muuten osinkoputki on jatkunut katkeamattomana.

Yleisesti

Artikkelissa mainittujen yhtiöiden lisäksi, maailmalla on satoja muita osinkoaristokraatteja ja kuten sanottu, paremmuus on subjektiivinen käsite. Osinkoyhtiöt valittaessa on hyvä miettiä, mitä omaan salkkuunsa hakee. Onko yhtiön toimiala kasvava vai laskeeko kysyntä tulevaisuudessa? Arvostanko tasaisesti nousevaa matalaa osinkotuottoa, vai haluanko sijoitukselleni välittömästi paremman osinkotuoton? Millä maantieteellisellä alueella osinkoyhtiöt toimivat ja miten tämä alue kehittyy tulevaisuudessa? Loppupeleissä jokaisen sijoittajan on tehtävä itse oma valinta siitä millainen yhtiö oman salkun arvomaailmaan sopii. LYNX tarjoaa pääsyn yli 25 eri maan osakemarkkinalle, joten valinnanvaraa osinkosijoittajalle on lähes loputtomasti. Voit halutessasi tutustua LYNXin kattavaan markkinatarjontaan.

Mikäli sinulla on kysyttävää osinkoyhtiöihin tai sijoittamiseen liittyvistä asioita, voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Onko mielessäsi sijoittamiseen liittyvä aihe, josta haluaisit meidän kirjoittavan artikkelin? Otamme mielellämme vastaan ehdotuksia sähköpostitse osoitteeseen info@lynxbroker.fi!