kiinnostavimmat 5g osakkeet
Teknologia kehittyy alati kiihtyvää vauhtia. Ympäri maailman 5G-verkot tekevät tuloaan, korvaten vähitellen nykyisen 4G-verkon. Uuden sukupolven teknologia tuo mukanaan merkittävästi nopeamman tiedonsiirtonopeuden ja pienemmän viiveen. 5G:n odotetaan mullistavan yhteiskuntia. Aiheen puolesta puhujat sanovatkin 5G-teknologian tuovan tullessaan seuraavan teollisen vallankumouksen.

Artikkelissa käydään läpi:

kiinnostavimmat 5g osakkeet

5G-teknologian edut 4G:hen verrattuna

5G-teknologian tarjoamat mahdollisuudet (G kuvaa sukupolvea, generation) eroavat selkeästi nykyisestä teknologiasta, ja 5G-nopeuksiin pystyvien laitteiden uskotaan yleistyvän nopeasti tulevina vuosina. 5G-yhteyden sanotaan olevan noin aluksi noin 10 kertaa 4G:ta nopeampi, mutta käyttäjien kokeman viiveen (latenssi) odotetaan olevan merkittävästi alhaisempi. Tämä mahdollistaa esimerkiksi erilaisten koneiden etäohjaamisen merkittävän yleistymisen.

Uuden sukupolven teknologia on tuonut mukanaan aina ennalta arvaamattomia sovelluksia. Esimerkiksi, harva osasi ennustaa elokuvien suoratoiston merkittävää yleistymistä tai musiikin ostamisen täydellistä muuttumista, joten 5G-teknologian sovellukset ovat vain parhaita arvioita. Alle on tiivistettynä eri sukupolvien tuomat uudistukset.

  • 1G: puhelut.
  • 2G: viestit.
  • 3G: pääsy internetiin.
  • 4G: merkittävästi nopeampi yhteys, elokuvien ja muun median suoratoistaminen.
  • 5G: IoT, lisätty ja virtuaalinen todellisuus (AR & VR).

5G hyvät ja huonot puolet

Alustavasti 5G:n arvioidaan nostavan tiedonsiirron nopeutta noin 10 kertaisesti, ja joidenkin arvioiden mukaan nopeuden arvioidaan kasvavan jopa 100 kertaiseksi nykyisiin 4G-nopeuksiin verrattuna. Myös latenssi pienenee, joka tarkoittaa pienempää viivettä eri laitteiden välisessä kommunikoinnissa. Myös verkon kapasiteetti kasvaa, helpottaen entistä useampien laitteiden kytkemistä internetiin. Kehitys tulee näkymään esimerkiksi itse ajavien autojen yleistymisenä, entistä useampien kodinkoneiden kytkemisenä internetiin, mikä laajentaa niin sanottua esineiden internetiä (internet of things, IoT). Lisäksi erilaiset puettavat älylaitteet tulevat lisäämään lisätyn todellisuuden (artificial reality, AR) ja virtuaalisen todellisuuden (virtual reality, VR) hyödyntämistä työpaikoilla, koulussa ja viihteen parissa.

5G-teknologia ei kuitenkaan ole täysin ongelmatonta. Lyhyemmän aallonpituuden vuoksi säteily läpäisee esimerkiksi seiniä nykyistä teknologiaa huonommin, minkä vuoksi tukiasemia tarvitaan merkittävästi enemmän. Tämän lisäksi teknologiaan liittyy huolia tietoturvasta. Teknologia on aiheuttanut vastustusta ympäri maailman, ja spekulaatioita teknologian terveysvaikutuksista löytyy todella paljon. On kuitenkin hyvä huomata, että esimerkiksi Aalto yliopiston fysiikan professori ja MIT ovat esittäneet erilaisissa julkaisuissa, ettei salaliittoteorioilla ole pohjaa todellisuudessa. Esineiden internetiin liittyvät tietoturvauhat sen sijaan ovat todellisia, ja heikkouksia hyödyntävät kyberiskut voivat aiheuttaa laajojakin ongelmia.

Kiinnostavimmat 5G-osakkeet

Erilaiset yritykset voivat hyötyä 5G-teknologiaan siirtymisestä. Perinteisten komponentti- ja älypuhelinvalmistajien lisäksi entistä nopeammista nettiyhteyksistä voivat hyötyä suoratoistopalvelujen tarjoajat, kuten Netflix. Alla on esiteltynä kaksi eri puolijohteisiin keskittyvää yritystä, mutta myös monet yritykset valmistavat 5G-teknologiaan liittyviä tuotteita.

Ericsson on hyötynyt viime aikoina merkittävästi Yhdysvaltain päätettyä rajoittaa Huawein mahdollisuuksia 5G-verkkojen rakentamiseen. Yrityksen osakekurssi on kuitenkin korkealla suhteessa nettotulokseen. Ericssonin P/E-luku on noin 136, mutta on hyvä huomata, että P/B-luku (Price to Book) luku on kohtuullisesti noin 3,6. Mikäli Ericsson onnistuu parantamaan kannattavuuttaan, alkaa yritys vaikuttamaan merkittävästi houkuttelevammalta. Myös Nokia on päässyt hyötymään Huawein rajoituksista. Alla olevista kuvista löytyy eri instituutioiden analyytikoiden antamia suosituksia, joiden paikkaansa pitävyyttä täytyy jokaisen sijoittajan arvioida itsenäisesti. Esitetyt suositukset ovat tarkoitettu havainnollistamaan yrityksiä seuraavien asiantuntijoiden näkemyksiä.

Skyworks Solutions

Skyworks Solutions

Yritys kehittää, suunnittelee ja valmistaa puolijohdekomponentteja. Kyseinen amerikkalainen yritys toimii erittäin kilpaillulla sektorilla, mutta on kuitenkin onnistunut nousemaan markkinan kärkipäähän. Yritys keskittyy pääasiassa premium luokan 4G-älypuhelimiin ja tuleviin 5G-puhelimiin.

Skyworks työskentelee läheiseisti Applen kanssa, mikä toisaalta on myös riski yrityksen osakkeenomistajien näkökulmasta. Skyworksin myynnistä noin 50 % tulee komponenttien myynnistä Applelle, joten yrityksellä ei ole varaa antaa Applen vaihtaa toiseen toimittajaan.

Skyworks tekee yhteistyötä myös kiinalaisen Huawein kanssa, jota on pidetty yhtenä 5G-teknologian kärkinimistä.  Yhteistyötä on kuitenkin merkittävästi vaikeuttanut talousjännitteet Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä. Tällä hetkellä Skyworksin valmistamia siruja ei saa viedä Yhdysvalloista Kiinaan, mutta Yhdysvaltojen kauppapolitiikassa voidaan nähdä nopeitakin u-käännöksiä.

Skyworks Solutions maksaa osinkoja vuosittain ja yrityksen linjana on palauttaa tuloksesta 34 % takaisin osakkeenomistajille. Yrityksen osinkotuottoprosentti on tällä hetkellä 1,63 %.

Yrityksen toimitusjohtaja on kommentoinut koronaviruksen vähentäneen 5G-teknologian kysyntää, mutta kysyntä ei ole kuitenkaan kokonaan kadonnut. Hän sanoi myös uskovansa kysynnän palaavan 2020 jälkimmäisellä puoliskolla. Skyworks Solutions on listautunut Nasdaqiin, ja osakkeen kaupankäyntitunnus on SWKS. Yrityksellä on noin 9000 työntekijää.

Yrityksen arvostustaso on tällä hetkellä suhteellisen korkea, ja yrityksen P/E-luku onkin noin 28. Osakekurssia kannattaa kuitenkin seurata. Yritystä seuraavien analyytikoiden konsensus on suhteellisen positiivinen, kuten alta näkyy.

Skyworks Solutions suositukset

Skyworks Solutions suositukset. Lähde: LYNXin kaupankäyntijärjestelmä. Tallennettu 22.6.2020.

Teradyne

Teradyne

kehittää ja myy erilaisia testaustuotteita puolijohdesektorin tarpeisiin. 2020 ensimmäisellä kvartaalilla yrityksen myynnistä 69 % liittyikin erilaisiin testausjärjestelmiin. Loppuosa muodostui automaatiojärjestelmistä ja langattomien verkkojen testausjärjestelmistä.

Amerikkalainen yritys julkisti vuonna 2019 tuotteen nimeltä UltraWaveMX44, joka on testausjärjestelmä 5G-verkoille. 5G-verkkojen rakentaminen vaatii paljon testaamista, joten yritys tulee todennäköisesti hyötymään merkittävästi eri maiden 5G-infrastruktuurin kehittämisestä.

Teradyne maksaa osinkoja vuosittain, ja tällä hetkellä yritys on maksanut 12,5 % tuloksesta takaisin osinkoina. Yrityksen osinkotuottoprosentti on kuitenkin tällä hetkellä alhainen, vain 0,555 prosenttia.

Teradynen arvostustaso on lähellä Skyworksia, ja yrityksen P/E-luku on noin 29. Yritystä seuraavat analyytikot, ovat kuitenkin olleet hieman skeptisempiä. Konsensus on vaihdellut “pidä” ja “osta” suosituksen välillä viime aikoina. Maaliskuun pohjan jälkeen yrityksen osakekurssille on kertynyt kasvua noin 90 %, joten markkinat pitävät yrityksen kasvunäkymiä erittäin positiivisina.

Teradyne suositukset

Teradyne suositukset. Lähde: LYNXin kaupankäyntijärjestelmä. Tallennettu 22.6.2020.

Editorial credit: Fit Ztudio / Shutterstock.com

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Päivän ylin
Päivän alin
---
---
---
---

Displaying the --- chart

Displaying today's chart