Kahviin sijoittaminen ei varmaankaan tule monelle ensimmäisenä mieleen sijoittamista aloittaessa. Kahviala kuitenkin tarjoaa monia sijoitusmahdollisuuksia.

Artikkelissa käsitellään kaikkea, mitä sijoittajan tulee tietää kahvialalle sijoitettaessa, muun muassa historiaa ja kahvimarkkinoiden nykytilannetta. Kiinnostavimpien kahviosakkeiden lisäksi artikkelissa esitellään kahviin sijoittaminen futuureilla, ja kuinka kahviin voi sijoittaa ETF-rahastoilla. Kiinnostavimmista osakkeista kaksi käydään tarkemmin läpi.

Kahvin historia

Kahvi on epäilemättä suosittu juoma kaikkialla maailmassa, ja monet ihmiset eivät voi kuvitella jokapäiväistä elämäänsä ilman sitä. Osoituksen tästä on se, että kahvi on öljyn jälkeen maailman toiseksi vaihdetuin hyödyke.

Kahvijuomat valmistetaan yleensä vedestä ja kuivatuista tai paahdetuista kahvipavuista.  Kahvinkasvatus edellyttää suotuisan ja lämpimän ilmaston, jonka vuoksi kahvia kasvatetaan pääasiassa trooppisissa maissa.  Jo 1400-luvulla juoma levisi trooppisesta Afrikasta Pohjois-Afrikkaan, Lähi-itään ja Eurooppaan.

1800-luvulta lähtien kahvipavut ovat olleet yksi monien maiden, kuten Brasilian, Vietnamin, Kolumbian, Indonesian ja Etiopian, tärkeimmistä vientituotteista. Ennen 1800-lukua kahvi oli kalliin hintansa vuoksi pitkälti statussymboli, jota varakkaat ihmiset nauttivat kahviloissa osana sosiaalisia tapahtumia.

Kun yhä useammat maat alkoivat viljellä kahvipapuja, hinta laski ja saatavuus parani. Nykyään yli 125 miljoonaa ihmistä ansaitsee elantonsa valmistamalla tai myymällä kahvituotteita. Arviolta 25 miljoonaa pienviljelijää tuottavat yhdessä noin 80 prosenttia maailman kahvista.

Kahvimarkkinat kasvavat edelleen

Kahvin hinta on vaihdellut viime vuosikymmeninä 0,425 ja 3,35 Yhdysvaltain dollarin välillä. Tämän hintaluokan alin taso saavutettiin vuonna 2001 dot.com-kriisin aikana. Kahvin hinnan suuri lasku on lähes aina johtunut ylituotannosta. Samaan aikaan ihmiset juovat vähemmän kahvia kriisiaikoina. 3,35 dollarin hinta saavutettiin vuonna 1977, kun halla tuhosi Brasilian kahvipapusadon.

Maailmanlaajuisten kahvimarkkinoiden arvo oli 102 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuonna 2019. ResearchAndMarkets.comin mukaan kahvituotteiden kokonaismyynti nousee arviolta yli 155 miljardiin dollariin vuonna 2026. Tämä tarkoittaa, että kahvimarkkinat kasvavat edelleen keskimäärin 6,2 prosenttia vuodessa vuoteen 2026 asti. Kahvi on houkutteleva kasvumarkkina tulevina vuosina monista syistä.

Eurooppalaiset juovat yhä enemmän kahvia, ja myös kalliimpaa premium kahvia kulutetaan yhä enemmän. Nykysukupolvi ostaa kahvia yhä useammin nykyaikaisista kahvilaketjuista, kuten amerikkalaisesta Starbucksista, intialaisesta Café Coffee Daysta tai kiinalaisesta Luckin Coffeesta. Lisäksi kahvituotteiden valikoima laajenee jatkuvasti, ja siksi yhä useammat ihmiset käyttävät kahvituotteita. Tästä syystä kahviosakkeet voivat olla mielenkiintoinen sijoitusmahdollisuus.

Kehittyvissä talouksissa työkulttuurin muutoksen, erityisesti yrityssektorilla, ja elintason paranemisen odotetaan lisäävän kahvin kysyntää maailmanmarkkinoilla. Tähän vaikuttaa myös luomukahvin kasvava kysyntä, joka johtuu ihmisten kasvaneesta tietoisuudesta kahvin terveysvaikutuksiin liittyen.

Kahvifutuurit

Kahvi kuuluu perushyödykkeiden luokkaan, ja sen tarjonta riippuu suuresti sadon laadusta. Tämän vuoksi kahvin markkinahinta vaihtelee suuresti. Viljelijät voivat suojautua odottamattomilta hintavaihteluilta suurelta osin futuurien avulla.

Sijoittaja löytää Coffee C -futuurit kaupankäyntijärjestelmistä kaupankäyntitunnuksella KC. Tämä on maailmanlaajuinen nimitys arabica-kahvifutuurille. Arabicapavun osuus maailman kokonaistuotannosta on noin 75 prosenttia ja sitä viljellään pääasiassa Brasiliassa (40 prosenttia maailman kokonaistarjonnasta) ja Kolumbiassa. Loput 25 prosenttia kahvipavuista on robustaa, jota viljellään pääasiassa Vietnamissa (15 prosenttia maailman tarjonnasta) ja Indonesiassa. Robusta on suosittua Euroopassa, kun taas arabica on suosittua Yhdysvalloissa.

Kahvifutuurien (KC) hintakuvaaja vuoden ajalta.
Kahvifutuurien (KC) hintakuvaaja vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 22.6.2021

Futuurit heijastavat tuoreiden vihreiden kahvipapujen fyysisen toimituksen hintaa. Kahvipavut tulevat jostakin kahdestakymmenestä toimittajamaasta, joilla on hyväksyttyjä varastoja suurissa satamissa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Hyödykkeen fyysinen toimitus ei ole mahdollista LYNXin kautta, sillä järjestelmä sulkee futuuripositiot automaattisesti sulkemisajan ja eräpäivän välillä (ellei sijoittaja tee sitä itse).

Kahvifutuurit lasketaan liikkeeseen NYBOT-hyödykepörssissä, joka on ICE:n tytäryhtiö. New York Board of Trade (NYBOT), joka perustettiin vuonna 1870, on fyysisten hyödykkeiden futuuripörssi. Intercontinental Exchange (ICE) on vuonna 2000 perustettu pörssioperaattori.

Heinäkuun kahvisopimuksen (KC) hinta on tätä artikkelia kirjoitettaessa 1,55 dollaria paunalta. Sopimusten kerroin on 37 500, mikä tarkoittaa, että yhden sopimuksen arvo on tällä hetkellä noin 58 125 dollaria. Näin jokainen 0,01 dollarin hinnanmuutos vastaa 375 dollarin muutosta sopimuksen arvossa.

Kahvifutuurien (KC) kuvaus.
Kahvifutuurien (KC) kuvaus. Lähde: TWS. Tallennettu: 22.6.2021

Miksi kahvin hinta on ollut viime vuosina alhainen?

Alta nähdään, että kahvifutuurit ovat alttiita melko suurille hintavaihteluille lyhyellä aikavälillä. Pitkällä aikavälillä kahvipapujen hinta on kuitenkin suhteellisen vakaa, ja pitkän aikavälin keskiarvo on noin 1,50 dollaria.

Kahvin hinta on viime vuosina ollut historialliseen tasoon nähden suhteellisen alhainen. Hinnat olivat alle 1 Yhdysvaltain dollarin paunalta vuonna 2019. Viimeksi näin alhaalla oltiin vuonna 2005.

Vuonna 2018 Brasilian ja Vietnamin erinomaiset sadot synnyttivät valtavan ylijäämän, minkä vuoksi kahvin hinta laski merkittävästi. Brasilian poliittiset levottomuudet, jotka lisäksi johtivat maan valuutan heikkenemiseen, vaikuttivat myös kielteisesti kahvin hintaan. Kaavion on tuottanut Macrotrends.

Kahvin markkinahinnan muutokset pitkällä aikavälillä.
Kahvin markkinahinnan muutokset pitkällä aikavälillä. Lähde: Macrotrends. Tallennettu: 22.6.2021.

Viime vuosien hinnanlasku on johtunut myös siitä, että hallitukset ja yritykset ovat keinotekoisesti luoneet kahvinviljelijöille paremmat olosuhteet. Esimerkiksi Kolumbian hallitus on tarjonnut maanviljelijöille tukia, jotka takaavat oikeudenmukaisemmat hinnat ja palkat.

Starbucks on myöntänyt 20 miljoonaa dollaria pienviljelijöiden tukemiseen, kunnes kahvin hinta palautuu kannattavalle tasolle. Paremmat olosuhteet johtavat automaattisesti tarjonnan lisääntymiseen, joka painaa hyödykkeen hintaa.

Ennen kahviosakkeisiin perehtymistä, alla esitellään myös muutamia mielenkiintoisia kahviin perustuvia ETF-rahastoja.

Sijoittaminen kahviin ETF-rahastoilla

Kahviin voi sijoittaa myös ETF-rahastojen avulla. Bloomberg on luonut Coffee Subindex -indeksin, jonka kehitystä seuraavia ETF-rahastoja sijoittajat voivat ostaa. Eurooppalaisille yksityissijoittajille vaihtoehtona on esimerkiksi WisdomTree Coffee ETC (COFF), joka seuraa Bloombergin yllä mainittua indeksiä. Se on pörssinoteerattu raaka-aine (Exchange-traded commodity), jonka vakuutena on swap-sopimuksia. ETC:stä voi lukea lisää liikkeeseen laskijan sivuilta.

WisdomTree Coffee ETC:n hintakuvaaja vuoden ajalta.
WisdomTree Coffee ETC:n hintakuvaaja vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 22.6.2021.

Kiinnostavimmat kahviosakkeet vuonna 2021

Sen lisäksi, että kahviin voi sijoittaa futuurien tai ETF-rahastojen avulla, sijoittajat voivat luonnollisesti myös sijoittaa suoraan kahvialan yritysten osakkeisiin. Maailmassa on kymmeniä pörssiyhtiöitä, jotka tuottavat tai myyvät kahvia.

Alla on luettelo kymmenestä mielenkiintoisesta kahviosakkeesta. Sijoittamalla yksittäiseen yhtiöön ei kuitenkaan saa laajaa hajautusta sektorille. Suuremmat riskit tarjoavat mahdollisuuksia suurempiin tuottoihin, jos onnistuu valitsemaan oikean yrityksen.

Seuraavaksi artikkelissa keskustellaan tarkemmin listan kahdesta kiinnostavimmasta osakkeesta. Kahviteollisuus on suhteellisen vakaa ala. Kahvimarkkinoiden syklisyys on pientä, sillä kahvin kysyntä on suurta myös taloudellisesti huonoina aikoina. Monien kahvialan yritysten tulot ovat siis jossain määrin ennustettavissa. Lisäksi kahviyhtiöt maksavat usein suuria osinkoja.

 Osake  Kaupankäyntitunnus  Valuutta
 Starbucks Corporation  SBUX  USD
 JMSmucker Co.  SJM  USD
 Nestlé  NESN  CHF
 Restaurant Brands   International Inc.  QSR  USD
 Luckin Coffee  LKNCY  USD
 Farmer Bros. Co.  FARM  USD
 Whitewave Foods Company  WWAV  USD
 Tata Coffee  TATACOFFEE  INR
 Dunkin, Brands Group  DNKN  USD
 JDE Peet’s  JDE  EUR

JDE Peet’s (JDEP)

JDE Peet’s syntyi hollantilaisen kahvintuottajan Jacobs Douwes Egberts Groupin (JDE) ja yhdysvaltalaisen Peet’s-kahvintuottajan fuusion tuloksena. Yritys väittää olevansa liikevaihdoltaan maailman suurin kahvin ja teen jakelija. Vuonna 2019 JDE Peet’s myi noin 130 miljardia kupillista teetä ja kahvia yli 100 maassa.

Yhtiöllä on valikoimassaan yli 50 johtavaa maailmanlaajuista, alueellista ja paikallista kahvi- ja teebrändiä, kuten Douwe Egberts, Peet’s Coffee & Tea, Senseo, Pickwick, Jacobs & L’OR Espresso monien muiden brändien lisäksi.

Tämän ansiosta JDE Peet’s tarjoaa kattavan valikoiman korkealaatuisia ja innovatiivisia kahvi- ja teetuotteita, jotka vastaavat kuluttajien kaikkiin mahdollisiin tarpeisiin ja mieltymyksiin eri markkinoilla. Noin 75 prosenttia kaikista yrityksen myymistä tuotteista kulutetaan kotona, mikä vähentää koronapandemian aikaisten sulkutoimenpiteiden vaikutusta yrityksen voittoihin.

Kahvialan yrityksellä on paljon kokemusta alalta. Tulot ovat kasvaneet tasaisesti pitkällä aikavälillä, ja osittain vahvan innovaatiokyvyn ansiosta yhtiön osuus kahvimarkkinoista kasvaa. Vaikka muiden kuin kotitaloustuotteiden myynti laski 29 prosenttia vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla, JDE on nähnyt vahvaa kasvua verkkokaupassaan. Katso tämän kahvin osakkeen hintakaavio alta.

Verkkomyynti kasvoi 63 prosenttia 2020 ensimmäisellä puoliskolla, jolla yritys pystyi pitkälti kompensoimaan ateriapalvelualan tilausten laskun. Tämän seurauksena suoramyynti kotitalouksiin kasvoi 9,1 prosenttia 2020 aikana. Tästä huolimatta vuoden 2020 ensimmäisen vuosipuoliskon myynti laski 2,9 prosenttia 3,23 miljardiin euroon vuoden 2019 ensimmäisen vuosipuoliskon 3,33 miljardista eurosta.

Tulos ennen korkoja ja veroja (EBIT) laski kuitenkin koronapandemian vaikutuksesta vuonna 2020. Vielä 2019 yrityksen EBIT oli vielä 1043 miljoonaa, mutta 2020 se laski 933 miljoonaan. Toisaalta yrityksen velkaa vähennettiin (käyttämällä listautumisannista saatuja tuloja), ja johto ilmoitti, että tällä alalla on edistytty merkittävästi. Tavoitteena on alentaa nettovelkasuhde alle 3,0:n vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla.

JDE Peet’sin tämänhetkinen markkina-arvo on noin 15,9 miljardia euroa. Vaikka kasvuvauhti on alhainen, JDE Peet’s on vakaa yhtiö, joka on maksanut tasaista osinkoa.

JDE Peet's -osakkeen hintakuvaaja vuoden ajalta
JDE Peet’s -osakkeen hintakuvaaja vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 22.6.2021.

Starbucks Corporation (SBUX)

Starbucks on vuonna 1971 Yhdysvalloissa perustettu kahvilaketju, joka toimii 82 eri markkina-alueella ympäri maailman. Yhtiö paahtaa ja myy kahvia, teetä ja muita virvokkeita yrityksen omien kahviloiden, lisensoitujen kauppojen ja muiden jakelukanavien kautta. ”Starbucks” brändin lisäksi yhtiö myy tuotteitaan ja palveluitaan myös muiden tuotemerkkien kautta.

Starbucksin osakekohtainen tulos romahti viime vuonna, 2,83 dollarista per osake vuonna 2019 1,17 dollariin vuonna 2020. Yrityksen kotimaassa Yhdysvalloissa Starbucksin myynti on kuitenkin kääntynyt vahvaan nousuun pandemiatilanteen helpotuttua ja yritys raportoi niiden palautuneen pandemiaa edeltäneelle tasolle.

Yhtiötä seuraavat analyytikot ovat positiivisesti noteeranneet, että Starbucks  on onnistunut laajentamaan liiketoimintaansa merkittävästi myös Kiinaan. Kiinalainen kulttuuri on keskittynyt perinteisesti enemmän teen juomiseen, mutta yhtiöllä on jo noin 1000 liikettä 15 eri kaupungissa Kiinassa.

Starbucksin osakkeen heikompia puolia alan muihin yrityksiin verrattuna on yrityksen korkea velkataso sekä osakkeen korkea arvostustaso suhteessa tulokseen (P/E-luvulla mitattuna). Kummankin avainluvun voi toisaalta odottaa parantuvan, mikäli nykyinen myynnin palautuminen jatkuu ja Starbucks saavuttaa analyytikoiden odottaman tuloksen. Perinteinen mennyttä tulosta katsova P/E-luku on tällä hetkellä 130, mutta arvioidulla tulevalla tuloksella se on noin 30 (forward P/E). Yrityksen velka suhteessa pääomaan on Refinitivin mukaan noin 213 %.

Yrityksen osinkotuottoprosentti on tällä hetkellä 1,54 %, mikä on alan keskiarvoa korkeampi sekä absoluuttisena että suhteellisena arvona. Starbucksin maksamat osingot ovat myös nousseet selkeällä trendillä vuosien aikana. Yhtiötä seuraavien analyytikoiden näkemys onkin, että Starbucksin osakkeella on hyvät näkymät. Heidän keskimääräinen tavoitehintansa osakkeelle on tällä hetkellä noin 125 dollaria.

Starbucksin osakkeen hintakuvaaja viiden vuoden ajalta
Starbucksin osakkeen hintakuvaaja viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 22.6.2021.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Päivän ylin
Päivän alin
---
---
---
---

Displaying the --- chart

Displaying today's chart