Warren Buffet on sijoittajalegenda, jonka oppeihin sijoittajien kannattaa perehtyä.

Vuonna 1988 sijoituslegenda Warren Buffet kirjoitti osakaskirjeen sijoitusyhtiönsä Berkshire Hathawayn osakkeenomistajille: “Kun omistamme erinomaisen yrityksen osakkeita, jolla on erinomainen johto” – kuten hänen sijoitusyhtiönsä Berkshire Hathaway tekee menestyksekkäästi – “suosimamme omistusaika on ikuinen”. Berkshire Hathaway on saavuttanut pitkäaikaisilla sijoituksilla yli 2,7 miljoonan prosentin tuoton.

Buffetin Berkshire Hathaway on saavuttanut vuodesta 1965 lähtien vaikuttavan, yli 20 prosentin vuotuisen tuoton. Yhteensä tämä tarkoittaa nykyään uskomatonta 2 750 000 prosentin hinnannousua. Samana aikana S&P 500-indeksi on noussut “vain” 20 000 prosenttia. Ei ihme, että kymmenet tuhannet fanit tekevät vuosittain pyhiinvaellusmatkan Nebraskassa pidettävään Berkshiren vuosikokoukseen. Jos sijoittaja haluaa seurata “Omahan oraakkelin” jalanjälkiä, hänen pitäisi luultavasti omaksua pitkän aikavälin lähestymistapa osakemarkkinoihin sen sijaan, että hän seuraisi lyhyen aikavälin aaltoliikkeitä. “Ikuisesti” tarkoittaa pisintä mahdollista sijoitushorisonttia, joka sijoittajalla voi olla. Mitkä osakkeet kannattaa siis pitää ikuisesti? Juuri tähän kysymykseen artikkeli perehtyy, ja artikkelissa esitellään kiinnostavia kandidaatteja ikuisuusosakkeiksi.

Artikkelissa käydään läpi:

osakkeet joiden pitoaika on ikuinen

Trendit tulevat ja menevät, mutta mitkä osakkeet kestävät aikaa?

Pörssi menee ylös ja alas. Näyttäviä kurssinousuja seuraavat dramaattiset pörssiromahdukset, kuten koronaviruksen aiheuttama romahdus tai IT-kuplan puhkeaminen. Vuosien varrella nähty lukemattomia trendejä, kuten 3D-tulostimet, marihuana, litium, kryptovaluutat tai polttokennoteknologia. Jokainen hype tuottaa uusia voittajia, jotka ensin nousevat jyrkästi ja sitten joskus mahdollisesti romahtavat vielä nopeammin ja katoavat unholaan. Sijoittajien on yhä haastavampaa seuloa lukemattomien yritysten tietoja ja rakentaa pitkäaikaista varallisuutta vankkojen osakkeiden avulla.

Edellytys: Vahva markkina-asema, laaja hajautus ja korkea kannattavuus

Mitkä yritykset luovat arvoa pitkällä aikavälillä ja ovat vakaita ja ostamisen arvoisia osakkeita? Kasvupotentiaalia omaavat perusosakkeet, jotka kestävät kriisit ja hyötyvät samalla erityisesti talouden noususuhdanteista. Useat sijoittajat etsivätkin yrityksiä, joilla on vankka liiketoimintamalli ja vakaan kysynnän omaavia tuotteita tai palveluita. Tällaisilla laatuosakkeilla pitäisi olla vahva markkina-asema, niiden liiketoiminnan pitäisi olla laajasti hajautettuja ja niillä pitäisi olla suuri tuottovoima. Parhaassa tapauksessa ne ovat myös erittäin luotettavia osingonmaksajia.

Kymmenen osaketta ikuisiksi ajoiksi

Alla on lista 10 laadukkaasta osakkeesta, joita voi pitää kandidaatteina ikuisesti pidettäviksi osakkeiksi. Kaikkien yritysten perustiedot esitellään jäljempänä. Nämä osakkeet ovat esimerkkejä sijoituksista rajattomalla sijoitushorisontilla.

Pitkän aikavälin osakelista: Salkku ikuisiksi ajoiksi

Osake ISIN Kaupankäyntitunnus Sektori Valuutta
Abbott Laboratories US0028241000 ABT Lääkkeeet ja lääketieteellinen teknologia USD
Allianz DE0008404005 ALV Vakuutus EUR
Alphabet (Google) US02079K3059 GOOG Internet USD
Coca-Cola US1912161007 KO Juomat USD
Colgate-Palmolive US1941621039 CL Kulutustavarat USD
HDFC Bank US40415F1012 HDB Rahoituspalvelut USD
International Flavors & Fragrances US4595061015 IFF Tuoksut ja aromit USD
Nestlé CH0038863350 NESN Ruoka CHF
Medtronic IE00BTN1Y115 MDT Lääketieteellinen teknologia GBP
Thermo Fisher Scientific US8835561023 TMO Laboratoriotekniikka USD

 

Abbott Laboratories: lääketeollisuuden osinkoaristokraatti

Abbott Laboratories (ABT) kehittää ja markkinoi lääkkeitä pääasiassa sydän- ja verisuonitauteihin ja hermostoon liittyen. Lääkkeiden lisäksi yritys valmistaa myös laitteita ja välineitä lääketieteen tarpeisiin, joita käytetään päivittäin terveydenhuoltoalalla. Näihin kuuluvat verensokerimittarit, äidinmaidonkorvikkeet sekä diabeteksen diagnostiikka- ja hoitolaitteet. Kaiken kaikkiaan Abbottilla on hyvin tasapainoinen tuotevalikoima terveydenhuoltoalalla, eikä se ole voimakkaasti riippuvainen yksittäisestä liiketoiminnan kategoriasta.

Vuotuinen osingon korotus vuodesta 1979

Myynnin kasvu on ollut keskimäärin 6 prosenttia kolmen viime vuoden aikana, kun taas voitot ovat kasvaneet paljon nopeammin, noin 13 prosenttia. Yhtiö on nostanut osinkoaan 41 vuotta peräkkäin – viimeksi 1,80 dollariin osakkeelta. Kuten Yhdysvalloissa on tapana, osingot maksetaan neljännesvuosittain. Myös tulevana vuonna odotetaan kasvua. Abbott Laboratories kuuluu näin ollen niin sanottujen “osinkoaristokraattien” joukkoon. Tämä eksklusiivinen kerho sisältää yhtiöitä, jotka ovat nostaneet osinkojaan vähintään 25 vuotta peräkkäin. Pitkäaikaisen sijoittajan on vaikeaa löytää parempaa.

Abbott Laboratoriesin osake viiden vuoden ajalta
Abbott Laboratoriesin osake viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 26.7.2021

Allianz: Vakuutuksia on olemassa vielä kaukaisessa tulevaisuudessa

Allianzilla (ALV) on myös pitkäaikainen, kestävä liiketoimintamalli ja johtava markkina-asema. Vakuutuksia tarvitaan niin kauan kuin ihmiset ja yritykset haluavat suojautua riskeiltä, epävarmuustekijöiltä ja taloudellisilta tappioilta – ja näin on todennäköisesti ikuisesti. Vaikka vakuutusyhtiöiden tulokset vaihtelevat, liiketoimintamallia sinänsä ei voi horjuttaa niin nopeasti.

Osinko on noussut seitsemän kertaa viimeisten kahdeksan vuoden aikana: Tällä hetkellä 5 prosentin tuotto

Euroopan suurin vakuutusyhtiö on yksi Saksan DAX-indeksin luotettavimmista osingonmaksajista; osinkoa on nostettu tasaisesti seitsemänä viimeisestä kahdeksasta vuodesta. Viime vuonna pandemia teki tyhjäksi suunnitellun korotuksen. Vakuutusryhmä aikoo kuitenkin säilyttää nykyisen 50 prosentin maksusuhteen nettotuloksesta myös tulevaisuudessa. Kahden 9,60 euron osingonjaon jälkeen markkina-asiantuntijat odottavat tällä hetkellä keskimäärin 10,27 euron osinkoa osaketta kohti ensi vuonna. Nykyisellä 209 euron osakekurssilla tämä vastaa runsaan 4,6 prosentin osinkotuottoa. Osake ei siis kiinnosta ainoastaan “ikuisuussijoittajia”, vaan myös osingonmetsästäjiä.

Allianzin osake viiden vuoden ajalta
Allianzin osake viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 26.7.2021

Alphabet: Paljon enemmän kuin vain hakukone

Alphabet (GOOG) on monikansallinen teknologiakonserni, joka tarjoaa Internet-palveluja, joihin kuuluvat esimerkiksi Google ja YouTube. Pilvilaskennan, tekoälyn, verkkomainonnan, ohjelmistojen ja laitteistojen ja jopa autonomisen ajamisen ansiosta Alphabet on myös yksi maailman neljästä vaikutusvaltaisimmasta teknologiayrityksestä Amazonin, Applen ja Facebookin ohella. Kaliforniassa pääkonttoria pitävä yhtiö onkin jatkuvasti laajentamassa uusille liiketoiminta-alueille. Yksi näistä on fintech-ala, jolla tarkoitetaan digitaalisia rahoituspalveluja.

Seuraava vallankaappaus: älypuhelinten käyttötilit

Google Payn ja Google Walletin jälkeen huomiota herätti Google Plex -nimisen tuotteen julkistaminen. Yrityksen tarkoituksena on tarjota mahdollisuus käyttötilin avaamiseen ennen tämän vuoden loppua. Kumppanuuksia on jo solmittu 11 pankin kanssa, joihin kuuluvat muun muassa Citigroup, Bank of Montreal ja Stanford Federal Credit Union. Tärkein kohderyhmä ovat nuoret ihmiset, jotka haluavat hoitaa pankkiasioitaan yksinomaan älypuhelimella tai internetin välityksellä. Google on todellinen rahasampo, jolla on lukuisia tulovirtoja. Yrityksellä on tällä hetkellä yli 136 miljardia Yhdysvaltain dollaria käteisvaroja eikä sill ole juuri lainkaan velkaa, joten se voi helposti puolustaa kilpailuasemaansa lähitulevaisuudessa. Tarvittaessa horisonttiin ilmestyvä kilpailija ostetaan. Sijoittajille Alphabetin pitäisi jatkossakin olla kiinnostava yritys.

Alphabetin osake viiden vuoden ajalta
Alphabetin osake viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 26.7.2021

Coca-Cola: Juomamarkkinoiden valtias

Kaikki tuntevat Coca-Colan (KO). Mutta jos yritystä ajatellessa mieleen tulee vain Coca-Cola, Fanta ja Sprite, sijoittaja ei tiedä kokonaisuutta, sillä juomayhtiöllä on paljon laajempi tuotevalikoima kuin useimmat luulevat. Hiilihapollisten virvoitusjuomien ja energiajuomien osuus myynnistä on yli kaksi kolmasosaa, mutta tuotevalikoimaan sisältyy myös vettä ja urheilujuomia, kuten Vio-, Apollinaris-, Valser Wasser- ja Powerade-merkit. Tuotevalikoimaan kuuluu myös mehuja, pirtelöitä, smoothieita, maitotuotteita ja puhtaasti kasvipohjaisia juomia sekä kahvi- ja teejuomia. Muita tunnettuja Coca-Cola-perheen tuotemerkkejä ovat Schweppes, Chaqwa, Lift Apple Spritzer, Fuze Tea ja Minute Maid. Coca-Cola lähti hiljattain jopa alkoholijuomamarkkinoille Hard Selzer -juomalla, josta tuli lyhyessä ajassa hyvin suosittu Yhdysvalloissa. Coca-Colalla on yhteensä noin 500 eri juomabrändiä yli 200 maassa.

Houkutteleva 3,6 prosentin osinkotuotto

Abbott Laboratoriesin tavoin myös Coca-Cola on yksi osinkoaristokraateista. Osakkeenomistajille maksettavaa osinkoa on nostettu vuosi vuodelta 58 vuoden ajan. On erittäin todennäköistä, että tämä myös jatkuu seuraavat 58 vuotta. Tällä hetkellä yhtiö maksaa osakkeenomistajilleen 1,68 dollaria, joka jakautuu neljään neljännesvuosittaiseen osinkoon, joista kukin on 0,42 dollaria. Osakkeen hinta on tällä hetkellä noin 56 Yhdysvaltain dollaria, mikä vastaa noin 2,9 prosentin osinkotuottoa. Tämä ei ole aivan parhaasta päästä. Toisaalta niin kauan kuin ihmisiä on olemassa, juotavia tarvitaan, ja siksi myös Coca-Colan voi sisällyttää salkkuun ikuisiksi ajoiksi.

Coca-Colan osake viiden vuoden ajalta
Coca-Colan osake viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 26.7.2021

Colgate-Palmolive: kulutustavarajätti, jolla on vahva tuotemerkkivalikoima

Colgate-Palmolive (CL) on monikansallinen kulutustavarayhtiö, joka valmistaa ja myy tuotteitaan ympäri maailmaa. Sen tuotteisiin kuuluvat hammastahnat, hammasharjat, saippuat, suihkugeelit, shampoot, deodorantit, käsi-, ihon- ja suunhoitotuotteet, puhdistus- ja pesutuotteet, sekä tuotteet lemmikkieläimille. Tämä New Yorkista toimiva yritys hyötyy siitä, että sen jokapäiväisiä tuotteita ostetaan aina – myös taantumien aikana. Tämä kävi erityisen selväksi pandemian aikana, jolloin desinfiointiaineita ja vessapaperia ostettiin hurjia määriä. Colgate-Palmolive tarjoaa tietenkin myös molempia.

Orgaaninen kasvu 3-4 prosenttia vuodessa

Konsernin tunnetuimpia tuotemerkkejä Euroopassa ovat esimerkiksi Colgate, Elmex, Ajax, Meridol, Palmolive ja Fab. Viime aikoina yritys on toteuttanut kustannussäästöohjelman ja ottanut käyttöön lukuisia innovatiivisia tuotteita. Myös yrityksen verkkokauppa on laajentunut huomattavasti, joten johto odottaa 3–4 prosentin vuotuista orgaanista kasvua. Osinkoa on nostettu vuosittain vuodesta 2000 lähtien eli 21 vuoden ajan, ja se on nyt 1,80 dollaria vuodessa – osakkeen tämänhetkisellä 83 dollarin hinnalla tämä vastaa 2,1 prosentin osinkotuottoa. Laajan tuotevalikoimansa ja vahvojen tuotemerkkiensä ansiosta Colgate-Palmolive on myös yritys, jonka voi uskoa jatkossakin palvelevan tulevia sukupolvia päivittäisillä kulutustavaroilla.

Colgate-Palmoliven osake viiden vuoden ajalta
Colgate-Palmoliven osake viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 26.7.2021

HDFC Bank: Intian suurin pankki

HDFC Bank (HDB) on Intian suurin ja markkinoiden johtava pankki. Vuonna 1994 tapahtuneen perustamisensa jälkeen rahoituslaitos on avannut yli 5 000 konttoria ja rakentanut merkittävän verkkoliiketoiminnan. Intia ohittaa pian Kiinan maailman väkirikkaimpana maana, ja siitä odotetaan tulevan yksi 2030-luvun suurimmista talouksista. Yrityksen osakkeilla käydään kauppaa Yhdysvalloissa talletustodistusten (ADR) välityksellä. HDFC Bankin P/E-luku on pankkien osalta suhteellisen korkea, 28, mutta pankki on myös hyvässä kasvussa. Sen liikevaihto ja tulos kasvavatkin voimakkaasti (15–20 prosenttia) toimialaan verrattuna.

Intian noususta hyötyminen

HDFC Bank on jo saavuttanut suuria mittakaavaetuja Intian markkinoilla, mikä antaa sille kilpailuetua. Takaiskuja aiheutti kuitenkin pandemia, joka vaikutti negatiivisesti moniin pankin lainanottajiin. Yrityksen kasvupotentiaali Intian kehittyvillä markkinoilla on kuitenkin edelleen valtava, ja yhtiön tulevaisuuden näkymät ovat hyvät. Myös joidenkin pankkien, kuten J.P. Morganin ja Jeffriesin, analyytikot näkevät asian näin, ja he ovat antaneet yrityksestä ostosuosituksia. Ne, jotka haluavat osallistua Intian nousuun tulevina vuosikymmeninä, voivat spekulatiivisesti lisätä HDFC Bankin osakkeen salkkuunsa hyvin pitkällä sijoitushorisontilla.

HDFC Bankin osake viiden vuoden ajalta
HDFC Bankin osake viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 26.7.2021

International Flavors & Fragrances

International Flavors & Fragrances (IFF) on yritys, jonka harva tuntee, vaikka luultavasti on ollut usein tekemisissä sen tuotteiden kanssa. IFF tuottaa saksalaisen Symrisen tavoin makuja ja tuoksuja 13 eri tuoteryhmän tarpeisiin, kuten kosmetiikkaan, hajuvesiin, juomiin ja makeutusaineisiin. Yrityksen myynti ja voitot kasvavat tasaisesti. Kasvunäkymät ovat hyvät kaikilla liiketoiminta-alueilla, sillä parannetut kemialliset koostumukset ja hajusteet lupaavat suurempaa myyntiä teollisuusasiakkaille.

Myynnin kasvu 19 prosenttia viimeisten kolmen vuoden aikana

Yrityksen myynti kasvoi keskimäärin 19 prosenttia kolmen viime vuoden aikana, mutta voitto laski huomattavasti, -13 prosenttia. Kuluvasta vuodesta 2021 alkaen analyytikot odottavat voittojen kasvavan jälleen lähes kaksinumeroisesti. International Flavors & Fragrances on nostanut osinkoaan jatkuvasti vuodesta 2001 lähtien; nykyinen vuotuinen osinko on 3,08 Yhdysvaltain dollaria. Osakkeen hinnan ollessa 148 Yhdysvaltain dollaria osinkotuotto on noin 2,1 prosenttia. IFF:n toiminta on hyvin monipuolista, ja sen asiakkaina on monenlaisia toimialoja. Useimpien tuotteiden makuja ja tuoksuja ei voi yksinkertaisesti korvata kilpailevilla tuotteilla, koska tarkat reseptit ovat luonnollisesti salaisia. Maailman markkinajohtaja monilla segmenteillä säilyttää todennäköisesti vahvan markkina-asemansa lähitulevaisuudessa – ellei jopa ikuisesti.

International Flavors & Fragrancesin osake viiden vuoden ajalta
International Flavors & Fragrancesin osake viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 26.7.2021

Nestlé: Ihmiset syövät ja juovat aina

Ihmisten tarvitsee aina syödä ja juoda. Jopa talouden taantumissa ihmiset juovat aamulla kahvia ja syövät lounasta. Sveitsiläinen kulutustavarayhtiö Nestlé (NESN) valmistaa lastenruokia, valmis- ja pakasteruokia, vettä ja lemmikkieläinten ruokaa. Nestlén lisäksi tunnettuja tuotemerkkejä ovat After Eight, Bärenmarke, Caro, Choco Crossies, Herta, Maggi, Lion, Nescafé, Nespresso, Nesquik, Thomy ja Wagner. Lähes kaikki ovat siten todennäköisesti Nestlén tuotteiden säännöllisiä kuluttajia.

Uusia tuotteita uusia suuntauksia varten

Nestlé kulkee aina ajan mukana, sen motto on “jatkuvuus ja muutos”. Esimerkiksi Starbucksin kanssa tehdyn miljardin dollarin sopimuksen ansiosta Starbucks saa tulevaisuudessa myydä suosittua kahviaan supermarketeissa. Lihattomat tuotteet, kuten sveitsiläiset kasvispurilaiset ja vegaaniset juustovaihtoehdot, ovat myös valloittamassa kauppojen hyllyjä. Sveitsiläiset ovat menestyneet niin hyvin, että osinkoa on nostettu joka vuosi 25 vuoden ajan. Tällä hetkellä yritys maksaa 2,75 Sveitsin frangin osinkoa, mikä vastaa 2,4 prosentin osinkotuottoa nykyisellä 114 Sveitsin frangin osakekurssilla. Nestlén osakkeet voivat siten sopia ikuisuusosakkeita etsiville sijoittajille.

Nestlén osake viiden vuoden ajalta
Nestlén osake viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 26.7.2021

Medtronic: lääketieteellistä teknologiaa

Medtronicin lääkinnälliset laitteet (MDT) ovat olennainen osa nykyaikaista lääketiedettä, ja yritys valmistaa erilaisia tuotteita sydämentahdistimista insuliinipumppuihin, stentteihin, luusiirrännäisiin ja kuvantamisjärjestelmiin. Esimerkiksi yli puolet kaikista maailmassa asennetuista sydämentahdistimista on tämän irlantilaisen yrityksen valmistamia. Medtronicin teknologioita käytetään nykyään lähes 40 sairauden hoitoon.

Osinkoa on nostettu yhtäjaksoisesti 42 vuoden ajan

Myös Medtronic kuuluu osinkoaristokraatteihin. Osakkeenomistajien saamaa voitto-osuutta on korotettu vuosittain jo 42 vuoden ajan. Tällaista vaikuttavaa johdonmukaisuutta sijoittajat toivovat pitkäaikaisilta osakkeilta. Pelkästään viimeisten yhdentoista vuoden aikana voittoa on nostettu runsaat 190 prosenttia. Tällä hetkellä vuosittain osinkoa maksetaan neljä kertaa, joista kukin on 0,63 Yhdysvaltain dollaria, mikä vastaa 1,8 prosentin tuottoa osakkeen nykyisellä 128 Yhdysvaltain dollarin hinnalla. Medtronic sopiikin siten myös ikuiseksi osakkeeksi.

Medtronicin osake viiden vuoden ajalta
Medtronicin osake viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 26.7.2021

Thermo Fisher Scientific: laaja laboratorioteknologiakonserni

Thermo Fisher Scientific (TMO) valmistaa monenlaisia laitteita ja tuotteita, joita käytetään laboratorioissa ja diagnostiikassa. Tuotevalikoiman laaja hajautus tekee liiketoimintamallista vakaan ja kriisivarman pitkällä aikavälillä. Vuonna 2020 laboratoriotuotteiden ja -palvelujen osuus myynnistä oli yli 35 prosenttia, biotieteiden osuus 35 prosenttia, analyysilaitteiden osuus 15 prosenttia ja erikoisdiagnostiikan osuus 15 prosenttia.

Koronatesti pandemian torjumiseksi

Yritys on hyvin monipuolinen, ja sen tuotteet auttavat hillitsemään koronapandemiaa. Thermo Fisher on muun muassa kehittänyt koronatestin, jota myydään ja jota käyttävät miljoonat ihmiset. Vaikka yhtiö on erittäin kannattava ja sen voittomarginaalit ovat korkeat, se maksaa silti vain hyvin pientä osinkoa, 1,04 dollaria, mikä 532 dollarin osakekurssilla vastaa vain noin 0,2 prosentin tuotto. Koska osake on viime aikoina noussut jyrkästi, sijoittajan voi olla hyvä odottaa korjausliikettä ennen kuin osakkeen ottaa mukaan salkkuun. Kun sijoitushorisontti on ikuinen, tämän ei kuitenkaan pitäisi olla esteenä.

Thermo Fisher Scientificin osake viiden vuoden ajalta
Thermo Fisher Scientificin osake viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 26.7.2021

Kooste: Vahvoja osakkeita, joita omistaessa voi nukkua rauhassa

Monia sijoittajia ei välttämättä kiinnosta kiihkeä kaupankäynti maksimaalisen tuoton tavoittelemiseksi, vaan pikemminkin sellaisen osakesalkun rakentaminen, mikä tuottaa vakaata tuottoa ja parhaassa tapauksessa myös tasaisesti kasvavia osinkoja. Tässä esitellyt osakkeet ovat kaikki osakkeita, jotka voi ostaa ja unohtaa sijoitussalkkuun. Osakkeiden ostaminen “ikuisella” sijoitushorisontilla on suosittu idea.

Sijoittajan ei kuitenkaan pitäisi olla liian kiintyneitä valittuihin osakkeisiin. On mahdollista, että artikkelissa mainituissa yrityksissä jotain menee pieleen. Myös pitkän historian omaavat perinteiset yritykset voivat kärsiä markkinoiden epäsuotuisasta kehityksestä tai uusien kilpailijoiden tulosta markkinoille. Vastaavissa tapauksissa sijoittajan ei kannata jäädä uppoavaan laivaan, vaan jättää se ja luopua tällaisista osakkeista. Toisaalta artikkelin yritykset ovat syystä toimialojensa kärkinimiä, joten sijoittajat voivat hyvinkin pystyä pitämään niitä salkuissaan niin pitkään kuin he haluavat.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Päivän ylin
Päivän alin
---
---
---
---

Displaying the --- chart

Displaying today's chart