Aurinkoenergia sijoittaminen
Kestävän energian tarve on yhä selvempi. Lisäksi innovaatioiden ansiosta aurinkokennot paranevat ja halpenevat.

Mitä tarkalleen tapahtuu mielenkiintoisilla aurinkomarkkinoilla? Miten sijoittajat voivat hyötyä kehityksestä? Jos etsit välittäjää käydäksesi kauppaa optioilla, klikkaa tästä.

Parhaat aurinkoenergiaosakkeet

Kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla aurinkoenergiaosakkeiden kurssit laskivat rajusti, mutta viime kuukausina sijoittajien kiinnostus puhtaaseen energiaan näyttää kasvavan uudestaan. Aurinkoenergia tulee hyötymään kehityksestä, sillä hinnat ovat jo jyrkässä nousussa. Artikkelin lopussa esitellään kiinnostavimpia aurinkoenergiaosakkeita, mutta sitä ennen käydään läpi syitä, miksi aurinkoenergia on kiinnostava energian tuotannon muoto.

Aurinkoenergian kehitys

Tutkijat havaitsivat jo 1700-luvulla, että energiaa voidaan tuottaa auringon avulla. Kesti kuitenkin satoja vuosia, ennen kuin ensimmäiset aurinkopaneelit saatiin kuluttajien katoille. Korkeiden kustannusten vuoksi kesti vielä paljon kauemmin ennen kuin aurinkopaneelit todella tulivat näkyviksi yhteiskunnassa. Vuosituhannen vaihteen jälkeen aurinkopaneelien suosio räjähti, mikä näkyi selvästi myös osakemarkkinoilla. Esimerkiksi First Solarin kurssi nousi yli 1100 prosenttia vuosina 2006-2008, minkä jälkeen osakekurssi myös sitten oli laskussa vuosien ajan. Ala on kilpailtu, ja erityisesti korkeita kustannuksia on pyritty saamaan alaspäin.

Korkea kilpailu

Aurinkoenergiateollisuudelle on viimeisten 15 vuoden aikana ollut ominaista lähinnä kustannuskilpailu. Aurinkoenergiayrityksiä syntyi kuin sieniä sateella vuosisadan alussa, ja ensimmäiset aurinkopuistot syntyivät. Kaukoidästä markkinoille tullut kova kilpailu aiheutti monille länsimaisille yrityksille vaikeuksia. Joulukuussa 2013 Eurooppa alkoi ensimmäistä kertaa verottamaan kiinalaisia aurinkopaneeleita. Tällä EU halusi estää aurinkopaneelien polkumyynnin Euroopan markkinoilla. Sen jälkeen länsimaisilla aurinkoenergiaosakkeilla meni hieman paremmin, mutta mitään todellista kasvua ei syntynyt.

Kilpailijoihin nähden korkeat tuotantokustannukset ja tukien nopea alasajo johtivat moniin konkursseihin. Yritykset, jotka onnistuivat selviytymään näistä vaikeista ajoista ja innovoimaan riittävästi, voivat nyt hyötyä nykyisestä kestävän kehityksen suuntauksesta. Aurinkopaneelit ovat nyt jopa paikoitellen halvempia kuin parkettilattiat, ja siitä näyttää tulevan kilpailukykyinen energialähde yhä useammassa maassa.

Uusiutuvat energianlähteet

Tuulienergia, biomassa, vesivoima ja maalämpö ovat parhaita esimerkkejä uusiutuvasta energiasta. Uusiutuvat energialähteet, kuten aurinko, tuuli ja maalämpö, ​​eivät aiheuta ilmansaasteita ja niillä on myös vähän tai ei lainkaan hiilidioksidipäästöjä. Toinen etu on, että tämä energia ei koskaan lopu. Sen lisäksi, että fossiilisten polttoaineiden käyttö vaikuttaa ilmastonmuutokseen, ne myös saastuttavat raaka-aineet loppuvat jonain päivänä. Lisäksi ne aiheuttavat ilmansaasteita ja epäterveellisiä hiukkasia ilmassa. Useat tutkimukset osoittivat, että ilma oli monta kertaa puhtaampaa koronakriisin aikana ympäri maailman.

Sijoittajat näyttävät arvioivan, että uusiutuvat energialähteet ovat tulevaisuus. Sähköautojen valmistajien, kuten Teslan ja NIO:n, osakekurssit ovat nousseet äärimmäisen nopeasti, kun taas perinteisten autonvalmistajien ja öljy-yhtiöiden osakkeet ovat jo vuosien ajan kehittyneet heikosti.

Aurinkoenergia – paras vaihtoehto

Katolle asennettavia aurinkopaneeleita voi käyttää energian tuottamiseen tai esimerkiksi veden lämmittämiseen. Mutta aurinkoenergiaa hyödynnetään myös paljon laajemmassa mittakaavassa: suuria aurinkovoimaloita on rakennettu Espanjaan, Saksaan, Yhdysvaltoihin, erityisesti eri autiomaihin. David Attenborough’n dokumentissa Elämä planeetallamme (A Life On Our Planet) aurinkoenergia mainitaan myös yhtenä tärkeimmistä ratkaisuista ilmasto-ongelmaan. Maapallon kasvit saavat kolme biljoonaa kilowattituntia aurinkoenergiaa päivässä. Se on melkein kaksikertainen määrä suhteessa siihen, mitä ihmiset tarvitsevat.

Auringonvalon, tuulen, veden ja maalämpöenergian avulla voidaan helposti tarjota koko maailmalle uusiutuvaa energiaa tulevaisuudessa. Marokossa 40 % kokonaisenergiasta saadaan jo kestävistä voimalaitoksista. Tätä tarkoitusta varten he ovat rakentaneet yhden maailman suurimmista aurinkopuistoista Saharan laidalle. Puisto on suoraan yhteydessä Etelä-Eurooppaan. Suunnitelmat puiston laajentamiseksi saattavat jopa mahdollistaa Marokon aurinkoenergian viemisen ulkomaille vuoteen 2050 mennessä. Attenborough ennustaa siksi, että uusiutuva energia on tärkein energialähde 20 vuoden kuluessa.

Sijoittajien kannattaa olla varovaisia pitkäaikaisiin öljyinvestointeihin liittyen. Attenborough kutsuu jopa omituiseksi sitä, että pankit ja eläkerahastot sijoittavat edelleen fossiilisiin polttoaineisiin. Fossiilisten polttoaineiden käyttö nimittäin osaltaan lisää epävakautta tulevaisuudessa vähentäen investointien arvoa. Uusiutuvan energian merkittävä etu on se, että energiasta tulee edullisempaa kaikille. Myös kaupungeista tulee puhtaampia ja hiljaisempia.

Fossiilisiin polttoaineisiin sijoittaminen on vähentynyt, kun yhä useammat sijoittajat keskittyvät sosiaalisesti vastuulliseen sijoittamiseen. Vastuullisuuden huomioiminen on helpottunut, kun kymmenille tuhansille osakkeille lasketaan nykyisin ESG-pisteet. Lue lisää ESG-sijoittamisesta täältä:  Vastuullinen sijoittaminen – ESG-luokitukset LYNXin kaupankäyntijärjestelmässä.

Aurinkoenergian tehokkuus

Aurinkoenergiaa pidetään kilpailukykyisimpänä uusiutuvan energian muotona, ja monessa Suomea aurinkoisemmassa maassa myös halvimpana energiamuotona. Latinalaisessa ja Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Lähi-idässä aurinkoenergiaa pystytään jo hyödyntämään 0,01 USD/KWh hinnalla. Globaalisti keskimääräinen kustannus aurinkoenergian tuottamiselle on tällä hetkellä 0,039 USD/KWh ja trendi osoittaa hinnan laskevan. On kuitenkin hyvä huomata, että tämä on jo 20 % vähemmän kuin tehokkaimmilla kivihiilivoimaloilla, joiden energian tuottamisen kustannus on noin 0,05 USD/KWh.

Myös jopa Saksassa uudet aurinkoenergiapuistot pystyvät operoimaan ilman valtion tukia, jolloin esimerkiksi maanviljelijät voivat vuokrata peltonsa aurinkopuistoille 2-3 kertaa suuremmalla vuokralla tavalliseen vuokraan verrattuna. Aurinkopuistojen tilankulutus ei ole toistaiseksi ollut tärkeä kysymys, sillä uusia puistoja rakennetaan rauta- ja moottoriteiden varsille.  

Aurinkoenergia ETF:t

Invesco Solar ETF on suosituin aurinkoenergiaan liittyvä ETF, jota olisi mielenkiintoista käsitellä tarkemmin. ETF seuraa indeksiä, joka koostuu yrityksistä, jotka toimivat vain aurinkoenergia-alalla. Eurooppalaisten säännösten vuoksi eurooppalaiset eivät vieläkään voi käydä kauppaa Yhdysvaltoihin listatuilla ETF-rahastoilla. Tälle aurinkoenergia ETF-rahastolle ei ole suoraa eurooppalaista vaihtoehtoa.

Toinen mielenkiintoinen ETF on iShares Global Clean Energy UCITS ETF (INRG). Tämä amerikkalainen ETF on listattu myös Irlannissa (euroissa) ja se on siten eurooppalaisten sijoittajien saatavilla. Rahasto pyrkii seuraamaan indeksiä, joka koostuu 30 suurimmasta globaalista uusiutuvan energian yrityksestä. ETF sisältää aurinkoenergiaosakkeita, mutta siinä on mukana myös esimerkiksi vety-yrityksiä. Esimerkiksi Plug Power -yrityksellä on merkittävä painoarvo rahastossa. Rahaston ESG-luokitus on A MSCI:n AAA-CCC -kriteeristön mukaan, mikä vastaa keskinkertaista luokitusta. Rahaston kulusuhde on 0,65 %.

Aurinkoenergia ETF
iShares Global Clean Energy UCITS ETFn kehitys viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 13.12.2021.

Kiinnostavimmat aurinkoenergiaosakkeet

Alla on lyhyt analyysi kolmesta eri aurinkoenergiaosakkeesta. Nämä ovat alan suurimpia ja nopeimmin kasvavia yrityksiä. Alalla on luonnollisesti paljon enemmän aktiivisia yrityksiä kuin alla mainitut, ja pienemmät yritykset, joilla on myös suurempi riski, voivat tarjota paremman tuoton.

First Solar, SunPower ja Canadian Solar esitellään tarkemmin alla. Kiinalaisten Daqo New Energyn ja Jinkosolarin osakkeisiin voi sijoittaa ADR:n muodossa Yhdysvalloissa. ADR:ia on selitetty OTC-markkinoita käsittelevässä artikkelissa, ja tässä tapauksessa kummankin yrityksen ADR:illä käydään kauppaa NYSE:ssä.

Aurinkoenergiaosakkeet

Aurinko-osakeISINKaupankäyntitunnusValuutta
Canadian SolarCA1366351098CSIQCAD
Daqo New Energy (ADR)US23703Q2030DQUSD
Enphase EnergyUS29355A1079ENPHUSD
First solarUS3364331070FSLRUSD
Jinkosolar (ADR)US47759T1007JKSUSD
Nextera EnergyUS65339F1012NEEUSD
SMA SolarDE000A0DJ6J9S92EUR
SolarEdge TechnologiesUS83417M1045SEDGUSD
SunPowerUS8676524064SPWRUSD
SunrunUS86771W1053RUNUSD

First Solar (FSLR)

First Solar on kenties yksi tunnetuimmista aurinkopaneelivalmistajista. Yhtiön markkina-arvo on 10,42 miljardia dollaria, mikä tekee siitä maailman suurimman aurinkoenergiayrityksen. First Solar tuottaa kadmiumtelluridi (CdTe) aurinkosähkömoduuleja ohutkalvotekniikkaan perustuen. Nämä moduulit tuottavat pienemmän hyötysuhteen kuin perinteiset piiaurinkokennot, mutta niitä tuotetaan moninkertaisesti pienemmillä kustannuksilla. Lisäksi First Solarilla on kierrätysohjelma, mikä tarkoittaa, että vanhat aurinkopaneelit voidaan vaihtaa kestävästi. Lisäksi yritys rakentaa moduuleja ja kokonaisia järjestelmiä esimerkiksi energiayhtiöille ja he tarjoavat niille myös huoltopalveluja.

Vaikeista vuosista ja kovasta kilpailusta huolimatta First Solarin tase on vahva. Vuoden 2021 kolmannen neljänneksen lopussa yhtiöllä oli käteistä yli 1,7 miljardia dollaria. Velkaa on vain 482 miljoonaa dollaria, joten lisäinvestointeihin on runsaasti varaa. Aurinkoenergiajätti ilmoitti viimeisimmässä neljännesvuosikatsauksessaan, että se on aloittanut uusimman sukupolven tehtaiden rakentamisen Ohioon ja Intiaan.

Houkutteleva arvostus ja selvää kasvupotentiaalia

Toistaiseksi First Solar on pystynyt esittämään odotettua paremmat luvut kuluvana vuotena. Yhtiö tavoittelee tänä vuonna 2,9-3,1 miljardin dollarin liikevaihtoa, mikä tarkoittaisi 4,00-4,60 dollarin osakekohtaista tulosta. Myynnin odotetaan kasvavan 11 % vuoteen 2020 verrattuna, ja odotettu myynti on 2,7 miljardia dollaria. Analyytikot uskovat, että First Solar voi kasvattaa myyntiään myös tulevina vuosina. Analyytikot odottavat vuoden 2023 liikevaihdon olevan 3,5-3,7 miljardia dollaria. Samalla marginaalien paranemisen pitäisi johtaa suurempiin voittoihin. Kun osakkeen hinta on 113 dollaria ja osakekohtainen tulos 4,30 dollaria, P/E vuonna 2021 on 26. Tämä tekee arvostuksesta houkuttelevan pitkällä aikavälillä korkeampien tuottojen kannalta.

Tukeva tase, täysi tilauskanta ja innovatiiviset teknologiat tekevät First Solarin osakkeesta yhden alan suosikeista. Pitkä sijoitushorisontti ja riskinottokyky ovat kuitenkin olennainen osa First Solariin sijoittamista – kuten kaikkien muidenkin aurinkoenergiaosakkeiden kohdalla.

Tekninen analyysi First Solar: erittäin mielenkiintoinen kaavio

First Solarin osakekurssissa on nähty myös mielenkiintoisia liikkeitä vuosien aikana. Vuosien 2014 ja 2020 välisenä aikana hinta laski 70-80 dollarin alapuolelle. Vuonna 2020 osakekurssi onnistui kuitenkin nousumaan tämän tason yläpuolelle, mikä osoitti mielenkiintoista parannusta yrityksen näkymissä.

Vuoden 2021 alkupuoliskolla osakekurssi kääntyi jyrkkään laskuun, mutta lasku kuitenkin pysähtyi tähän 70-80 dollarin väliin. Pitkän aikavälin näkymässä tähän muodostui tukitaso, josta osakekurssi jatkoi taas nousua. Viimeisen puolen vuoden aikana osakekurssi on noussut selvästi, vaikka marraskuun huippulukemista on tultu hieman alaspäin.

First Solar osakekurssi
First Solarin osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 13.12.2021.

SunPower (SPWR)

Sunpower Corporation on ollut pörssissä vuodesta 2005, ja sen osakekurssi on kehittynyt karkeasti samalla tavalla kuin First Solarin. Tämä yhdysvaltalainen yritys, jonka markkina-arvo on 4,02 miljardia dollaria, on erikoistunut aurinkoenergian tuotantoon ja energian varastointiin. Yritys asentaa asiakkailleen paneeleita ja energian varastointijärjestelmiä, ja asiakkaisiin kuuluu yksityishenkilöiden lisäksi yrityksiä ja hallituksia. Tuotteiden myynnin lisäksi se harjoittaa myös leasing-toimintaa ja tuotteiden lainaamista.

Vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä SunPower sai 14 200 uutta asiakasta, mikä vastaa 29 prosentin vuotuista kasvua. Aurinkopaneelien myyjällä on yhteensä 390 000 asiakasta. Vuonna 2021 yhtiö tavoittelee noin 1,3-1,4 miljardin dollarin myyntiä. SunPower päättää tämän vuoden todennäköisesti tappiolla, mutta tämän pitäisi muuttua tulevina vuosina.

Yhtiö tavoittelee merkittävää maantieteellistä laajenemista vuoteen 2022 mennessä ja se investoi muun muassa parempaan asiakaskokemukseen ja tuotekategorioiden laajentamiseen. Toimien pitäisi johtaa yli 1,6 miljardin dollarin liikevaihtoon ja 59 miljoonan dollarin nettovoittoon vuoteen 2022 mennessä. Vuonna 2023 liikevaihdon odotetaan nousevan 2 miljardiin dollariin ja nettovoiton 119 miljoonaan dollariin. Tämä tarkoittaa, että osakkeella käydään tällä hetkellä kauppaa 120-kertaisella hinnalla vuoden 2022 odotettuun voittoon nähden ja 52-kertaisella hinnalla vuoden 2023 odotettuun voittoon nähden.

SunPower osakekurssi
SunPowerin osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 13.12.2021

Canadian Solar (CSIQ)

Kanadalainen aurinkoenergiayhtiö Canadian Solar on hieman pienempi toimija, jonka markkina-arvo on 1,98 miljardia dollaria. Aurinkopaneelien lisäksi yritys tarjoaa vaihtosuuntaajia (inverter), energian varastointiratkaisuja ja muita palveluita.

Vahva markkina-asema aurinkopuistoissa ja muissa suurissa hankkeissa

Canadian Solar kehittää, rakentaa, käyttää ja myy myös kokonaisia aurinkopuistoja. Tällä hetkellä yrityksellä on pääasiassa omia puistoja, mutta monia muita suuria hankkeita on suunnitteilla. Näiden hankkeiden määrää, joissa valmiit laitokset ja puistot siirretään usein energiayhtiöille, laajennetaan huomattavasti.

Yhtiö odottaa suurta harppausta eteenpäin tänä vuonna. Se toivoo, että hyvien sijaintipaikkojen ja mittakaavaetujen ansiosta sen kannattavuus nousee valtavasti. Vuodesta 2016 lähtien yhtiön bruttomarginaali on jo noussut 15 prosentista 20 prosenttiin, kun taas kilpailijoiden marginaali on keskimäärin alhaisempi.

Keskittyminen kiteisen piin moduuleihin

Canadian Solar keskittyy kustannustehokkaaseen kiteisen piin teknologiaan. Canadian Solarin moduulit ovat kuitenkin edelleen hieman tehottomampia kuin kilpailijoiden First Solarin tai SunPowerin paneelit. Canadian Solar on myös yksi niistä alan yrityksistä, jotka ovat viime vuosina toistuvasti lisänneet kovaa kilpailua laskemalla hintoja.

Myynnin odotetaan kasvavan 70 % vuonna 2021

Canadian Solarin myynnin kasvu on pysähtynyt vuosina 2018-2020. Aurinkosähköä toimitettiin enemmän, mutta toisaalta hintojen laskun vuoksi myynti ja voitot pysyivät suhteellisen vakaina. Tilikaudella 2021 analyytikot odottavat Canadian Solarin osakekohtaisen tuloksen olevan yli 20 % pienempi eli 1,95 dollaria. He kuitenkin odottavat myynnin kasvavan voimakkaasti, +64 prosenttia, yhteensä yli 5,7 miljardiin dollariin. Alhaisempi voitto johtuu siis pääasiassa voimakkaan myynnin kasvun edellyttämistä suurista investoinneista. Vuosina 2022 ja 2023 myynti kasvaa edelleen, ja analyytikot odottavat 6,5 miljardin dollarin ja 7,1 miljardin dollarin myyntiä. Nettovoiton pitäisi ylittää 250 miljardia dollaria vuoteen 2022 mennessä, ja osakekohtainen tulos voisi kaksinkertaistua yli 4,00 dollariin. Tämän ansiosta osakkeella käydään tällä hetkellä kauppaa vain 10,1-kertaisella P/E-odotuksella.

Tämä saa Canadian Solarin osakkeen näyttämään houkuttelevalta, mutta siihen liittyy myös riskejä. Jos maailman markkinoille syntyy ylikapasiteettia, voittomarginaalit voivat pienentyä. Koska kysynnän odotetaan kuitenkin vain kasvavan tulevina vuosina, tämä vaikuttaa vastaavasti myönteisesti yrityksen voittomarginaaleihin. Alhainen arvostus voi hyvinkin toimia vipuvaikutuksena tulevina vuosina. Vuoden 2020 osakekurssiralli osoitti, miten nopeasti tämä osake voi nousta.

Canadian Solar osakekurssi
Canadian Solarin osakekurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 13.12.2021

Johtopäätös aurinkoenergiaosakkeista:

Aurinkoenergia on paras vaihtoehto uusiutuvan energian tuottamiseen tulevaisuudessa. Pakollisuuden ja Bidenin voiton yhdistelmä tuottaa valtavaa innostusta sijoittajien keskuudessa. Osa aurinkoenergiaosakkeista ovat jo tehneet muutaman korjausliikkeen tänä vuonna, ja siksi varovaisuus on välttämätöntä. Jokaisen sijoittajan on tehtävä oma analyysinsa ja oltava varovainen, ettei hyppää markkinoille mukaan suosion huipulla. Yksi asia on varma: aurinkoenergialla on lupaava tulevaisuus ja tämä ala on erittäin mielenkiintoinen pitkällä aikavälillä.

Aurinkoenergiasta on tullut vuosien kuluessa halvin uusiutuvan energian muoto ja sen suosio kasvaa vuosi vuodelta.

Parhaat yhdysvaltalaiset kasvuosakkeet 2024

Kommentit pois päältä artikkelissa Parhaat yhdysvaltalaiset kasvuosakkeet 2024

Parhaat yhdysvaltalaiset osakkeet 2024

Kommentit pois päältä artikkelissa Parhaat yhdysvaltalaiset osakkeet 2024

Parhaat osinko-osakkeet maailmanlaajuisesti 2024

Kommentit pois päältä artikkelissa Parhaat osinko-osakkeet maailmanlaajuisesti 2024

Parhaat uraaniosakkeet vuonna 2024

Kommentit pois päältä artikkelissa Parhaat uraaniosakkeet vuonna 2024

Parhaat tuulivoimaosakkeet 2024

Kommentit pois päältä artikkelissa Parhaat tuulivoimaosakkeet 2024

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Päivän ylin
Päivän alin
---
---
---
---

Displaying the --- chart

Displaying today's chart