VIX-optiot: miten käydä kauppaa volatiliteetilla optioiden avulla?

Kirjoittanut LYNX - Editorial team
VIX-optiot: miten käydä kauppaa volatiliteetilla optioiden avulla?
Optioihin erikoistuneet sijoittajat ovat tottuneet kaupankäyntiin volatiliteetin kanssa. He tarkastelevat jatkuvasti volatiliteetti-indikaattoreita valitakseen nykyisiin markkinaolosuhteisiin sopivan strategian. 
 
Sijoittajat käyttävät tätä menetelmää myös yrittäessään ennakoida, kuinka paljon liikettä heidän kiinnostuksensa kohteena olevassa arvopaperissa pitäisi tapahtua tietyn ajanjakson aikana. 
 
VIX-optiot antavat sijoittajille mahdollisuuden käydä kauppaa osakemarkkinoiden volatiliteetilla, ja hyötyä hyvin tuntemansa tuotteen kehityksestä. Jos etsit välittäjää käydäksesi kauppaa VIX-optioilla, klikkaa tästä.

Kaupankäynti VIX-optioilla

Mitä VIX-optiot ovat?

VIX-optiot otettiin käyttöön vuonna 2006. Ne ovat johdannaistuotteita, joiden arvo riippuu VIX-indeksin kehityksestä. Tämä indeksi on Chicagon optiopörssin (Chicago Board Options Exchange, CBOE) perustama implisiittisen volatiliteetin indikaattori, jonka arvo lasketaan laskemalla keskiarvo vuotuisista volatiliteeteista, jotka liittyvät osto- ja myyntioptioihin, joiden kohte-etuutena on S&P 500 -indeksi. Syötä VIX-kaupankäyntitunnus kaupankäyntialustasi optioketjuun valitaksesi itsellesi sopiva erääntymisajankohta (eng. maturity) ja toteutushinta (eng. strike price). 

Kohde-etuus

VIX-optioiden kohde-etuutena (eng. underlying) on vastaava VIX-futuurisopimus (kaupankäyntitunnus: /VX). /VX-futuurisopimuksen hinta voi poiketa VIX:n hinnasta, koska tällaisen futuurisopimuksen hinta heijastaa sitä, mitä markkinat uskovat VIX:n tulevan hinnan olevan, ei sen nykyistä hintaa. Kun /VX-sopimuksen hinta on korkeampi kuin VIX:n hinta, se tarkoittaa, että sijoittajat odottavat indeksin nousevan tämän hetken ja sopimuksen erääntymispäivän välillä. Kun /VX-sopimuksen hinta on alhaisempi kuin VIX:n hinta, se tarkoittaa, että sijoittajat odottavat indeksin laskevan tämän hetken ja sopimuksen erääntymispäivän välillä. 

Eurooppalainen vai amerikkalainen tyyli?

VIX-optiot ovat tyyliltään eurooppalaisia optioita. Tämä tarkoittaa, että näitä optioita ei voi käyttää (eng. exercise) ennen niiden erääntymistä. VIX-option ollessa plusoptio (eng. in-the-money), se ei johda erääntyessään kohde-etuuden toimitukseen vaan käteisvarojen siirtoon. Tarkemmin sanottuna plusoption myyjän tililtä siirretään rahaa option ostajan tilille. Tämän siirron määrä on yhtä suuri kuin option arvon ja option toteutushinnan erotus kerrottuna 100:lla. 

VIX-optioiden arvoa ei määritetä erääntymispäivänä VIX:n hinnan perusteella, vaan erityisen luvun, VRO:n, perusteella. VRO lasketaan käyttämällä SPX-optioiden hintaa, jotka erääntyvät 30 päivän kuluttua. Jos esimerkiksi kyseisten VIX-optioiden erääntymispäivänä VRO on 23,76 ja ostit osto-option toteutushinnalla 15, vastaanotat 23,76 – 15 = 8, 76 x 100 = 876 dollaria. 

Jos VIX-optioita sisältävä positiosi on voitollinen, kun erääntyminen lähestyy, saatat haluta sulkea positiosi voiton realisoimiseksi. Et voi tietää etukäteen, mitä hintaa käytetään optioiden arvon laskemiseen erääntymispäivänä. Sulkemalla position ennen erääntymistä vältyt ikäviltä yllätyksiltä. 

Preemio

Preemio ilmaistaan pistemääränä, jota seuraa desimaali, jossa jokainen piste on 100 dollarin arvoinen. Alla olevassa kuvassa osto-option, jonka toteutushinta on 15, preemio on 2,26 dollaria. Ostamalla tämän osto-option maksaisimme siis summan, joka vastaa 2,26 (preemio) x 100 (kerroin) = 226 dollaria, mikä vastaa enimmäistappiota, jolle positio altistuisi (katso alla olevassa kuvakaappauksessa näkyvä vihreä ympyrä). 

VIX Dec19 23 15 Call

Erääntyminen

VIX-optiot erääntyvät yleensä keskiviikkona. Kuukausijaksoissa VIX-optiot erääntyvät yleensä keskiviikkona, joka on 30 päivää (tai lähes 30 päivää) ennen seuraavan kalenterikuukauden kolmatta perjantaita. Viimeinen kaupankäyntipäivä on erääntymispäivää välittömästi edeltävä pankkipäivä. 

Likviditeetti 

VIX-optiot ovat suosittuja sijoittajien keskuudessa, mikä tarkoittaa, että nämä markkinat tarjoavat korkeaa likviditeettiä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi, että erot osto- ja myyntihintojen välillä (eng. spreads) ovat usein suhteellisen pieniä, kuten alla olevassa esimerkissä:

VIX: Likviditeetti

Korkean likviditeetin ansiosta sijoittajat, jotka haluavat käydä kauppaa näillä optioilla, pääsevät markkinoille helposti ja toimeksiannot toteutuvat useimmiten ilman viivettä. 

Kuinka käydä kauppaa VIX-optioilla?

Volatiliteetin räjähdysmäisestä kasvusta hyötyminen 

Tiedämme, että volatiliteetilla on taipumus kasvaa jyrkästi, kun osakemarkkinoilla tapahtuu laskua. Kun ennakoimme laskevaa suuntausta näillä markkinoilla, voimme hyötyä VIX-indeksin noususta ostamalla VIX osto-option. Jos VIX-indeksin hinta on tämän osto-option erääntyessä osto-option toteutushinnan yläpuolella, voidaan saada voittoa, jos erääntymisen yhteydessä saadut käteisvarat ovat suuremmat kuin osto-option ostokulut. Sijoittajat voivat myös hyötyä implisiittisen volatiliteetin räjähdysmäisestä kasvusta, kun VIX-indeksi saavuttaa historiallisen alhaisen tason. Koska VIX:n historiallinen keskiarvo on noin 21 pistettä, voimme päätellä, että mikä tahansa tätä keskiarvoa alhaisempi VIX:n hinta tarjoaa tilaisuuden sijoittajille, jotka haluavat hyötyä implisiittisen volatiliteetin kasvusta. 

Huomio
VIX JA HÄRKÄMARKKINAT 

Koska osakkeilla on luonnollinen taipumus arvonnousuun, S&P 500-indeksin implisiittinen volatiliteetti voi härkämarkkinoiden (eng. bull market) aikana olla pitkään laskusuunnassa. Näin ollen VIX-indeksi voi pysyä historiallisen keskiarvonsa alapuolella useita kuukausia, kuten tapahtui vuosina 2016–2017, jolloin indeksi saavutti ennätysalhaisen alhaisen tasonsa (8,56 pistettä). 

VIX: Kaupankäynti

Kokeneet sijoittajat voivat tietysti käyttää myös muita nousujohteisia strategioita, joissa käytetään optioita. Jos he haluavat hyötyä VIX:n noususta, he voivat käyttää bull call spreadiä tai bull put spreadiä. He voivat myös luoda positiivisen delta butterflyn. Tutustu näihin strategioihin tarkemmin artikkeliemme avulla. 

Volatiliteetin laskusta hyötyminen

VIX:llä on luonnollinen taipumus laskea hitaasti lyhyiden mutta dramaattisten nousujen jälkeen, kuten alla olevasta viikkokaaviosta käy ilmi. Jos haluat yrittää hyötyä VIX:n laskusuuntauksesta, koska odotat, että volatiliteetin räjähdyksen jälkeen osakemarkkinoilla on rauhallinen jakso, voit ostaa VIX myyntioption. Jos VIX-indeksin kurssi on tämän myyntioption erääntyessä alle option toteutushinnan, voit saada voittoa, jos erääntyessä saatavat käteisvarat ovat suuremmat kuin myyntioption ostokulut. 

VIX indeksi
VIX indeksi noin puolentoista vuoden ajalta. Lähde: LYNX+. Tallennettu: 6.12.2023.

Suojaus (eng. hedging) 

Yksi VIX-indeksin ominaisuuksista on sen negatiivinen korrelaatio S&P 500-indeksin kanssa. CBOE:n mukaan VIX on liikkunut vastakkaiseen suuntaan S&P 500:n kanssa 69 prosentissa tapauksista vuodesta 1990 lähtien. Kun otetaan huomioon tämä negatiivinen korrelaatio, joka VIX:llä on taipumus olla Yhdysvaltain osakkeiden kanssa, VIX-optioita voidaan käyttää salkun suojaamisessa. Ostamalla VIX-optioita suojaudut osakemarkkinoiden äkilliseltä laskulta. Ostamalla VIX myyntioptioita suojaudut lyhyitä positioitasi S&P 500:n ja siihen kuuluvien yhtiöiden osakkeiden äkilliseltä nousulta. 

S&P 500-indeksi
S&P 500-indeksi noin puolentoista vuoden ajalta. Lähde: LYNX+. Tallennettu: 6.12.2023.

Yksi sijoittajien käyttämistä strategioista on VIX backspread. Voimme käyttää put backspread-optioyhdistelmää yrittäessämme hyötyä S&P:n noususta ja VIX:n laskusta. Ja voimme käyttää call backspread-optioyhdistelmää yrittäessämme hyötyä S&P:n laskusta ja VIX:n noususta. 

VIX: suojaus

Call backspread -optioyhdistelmän avulla hyödymme VIX:n noususta, koska P/L-arvoa erääntymisajankohtana kuvaava viiva nousee samaan aikaan kuin kohde-etuus. Ja jos strategiasta aiheutuu luottoa (eng. credit) positiota avattaessa, ei ole riskiä, jos VIX laskee alle alemman kannattavuusrajan. Kuten yllä olevasta suorituskykykaaviosta käy ilmi, osto-optiot erääntyisivät miinusoptioina (eng. out-of-the-money), ja saisimme voittoa, joka vastaa saatua luottoa. Suurin riski, joka tähän strategiaan liittyy, on kohde-etuuteen liittyvä riski, jonka hinta on sama kuin pitkien (eng. long) optioiden toteutushinta erääntymispäivänä. 

Sijoittaminen optioihin LYNXin kautta

LYNXin kautta voit sijoittaa optioihin erittäin edullisesti. Voit käydä kauppaa lukuisilla eurooppalaisilla ja yhdysvaltalaisilla osake- ja indeksioptioilla. Käytössäsi on myös ammattimaiset kaupankäyntityökalut, kuten OptionTrader, ja voit lähettää optioyhdistelmät kokonaisuudessaan pörssiin. Tutustu LYNXin tarjontaan:  

Optioiden roll over -strategia

Kommentit pois päältä artikkelissa Optioiden roll over -strategia

Iron butterfly: monimutkainen optiostrategia

Kommentit pois päältä artikkelissa Iron butterfly: monimutkainen optiostrategia

Osto-optiot: merkitys, esimerkkejä ja strategioita

Kommentit pois päältä artikkelissa Osto-optiot: merkitys, esimerkkejä ja strategioita

Kaikki optioista

Kirjoittanut LYNX – Editorial team
Kirjoittanut LYNX – Editorial team
Kirjoittanut LYNX – Editorial team
Kirjoittanut LYNX – Editorial team