Vertical spread strategia on optiostrategia, jossa sijoittaja ostaa tietyn määrän optioita ja samalla myy yhtäläisen määrän kyseisiä optioita samana toteutuspäivänä, mutta erilaisella toteutushinnalla. Mikäli sijoittaja odottaa option kohde-etuuden hinnan nousevan tai laskevan rajusti, voi hän sijoittaa järkevästi käyttämällä vertical spread-strategiaa. Tätä strategiaa voi käyttää sekä osto -että myyntioptioilla. Mikäli odotat tuotteen hinnan nousevan, on järkevää ostaa vertical call spread (bull spread). Mikäli odotat tuotteen hinnan laskevan, tulee sinun käyttää vertical put spreadia (bear spread). Tässä artikkelissamme keskitymme tarkemmin Put Spread strategiaan.

Yhdistämällä useampia optioita on mahdollista vähentää optiosijoittamisen riskejä. Tekemällä vertical spread toimeksiannon, on sijoittaja tietoinen sijoituksen suurimmista mahdollisista voitoista ja tappioista, joka tekee riskiarvioinnin helpommaksi. Sijoittajat käyttävät kreikkalaisia kirjaimia erilaisten riskityyppien mittaamiseen.

Vertical spread strategia

Vertical spread

Vertical spreadin hyödyt

  • Rajoitettu investoinnin määrä
  • Rajoitettu riski
  • Erinomainen riski/tuotto suhde

Vertical spreadin haitat

  • Rajalliset voitot

Vertical put spread

Vertical put spread strategiaa hyödynnetään tuoton saamiseksi sillon kun kohde-etuuden hinta laskee. Vastaavasti kohde-etuuden hinnan noustessa tekee tämä tappiota.  Strategia sisältää samanaikaisesti osto- ja myyntivaihtoehtoja. Tilanne ollaan kuvattu seuraavassa kuvassa:

Osto: Put optio $40, hinta $5
Myynti: Put optio $35, hinta $3

Tämän muodostus käyttää kahden dollarin preemiota, tehden sijoituksen kriittiseksi pisteeksi $38. Maksamalla $5 hinnan put-optiosta sijoituksesi saa $500 dollarin tappioriskin, mutta $3 /kpl myyty optio rajoittaa riskin $500-$200. Mikäli kohde-etuuden hinta on option sulkeutumispäivänä yli $40, optiot tulevat erääntymään arvottomina ja häviämme $200. Milloin sijoitus tekee sitten tuottoa? Mikäli kohde-etuuden hinta laskee $38, niin olemme päässeet sijoittamisessa omillamme. Jotta päästäisiin maksimaaliseen tuottoon, niin osakkeen hinnan tulisi laskea $ 35. Tällöin voitto tulisi olemaan  $300, koska $ 40 – $ 35 – 2$ (preemio)   = $ 3  Option kerroin on 100, joten suurin mahdollinen voitto on $300.

Tämäntyppisessä optiossa sijoittaja maksaa preemiota riskin alenemisesta ja sijoituksella on negatiivinen theta (option arvon muutos suhteessa ajan kuluun). Tämä tarkoittaa sitä, että ajan kulumisella on negatiivinen vaikutus sijoitukseen. Täten option arvo alenee ajan myötä, vaikka kohde-etuuden hinta ei muuttuisi. Täten thetan minimoimininen on yleensä optiosijoittajan tavoite.

Miten voin käyttää Put Spreadiä?

Seuraavassa esimerkissäni käytän Air France – KLM (AF) osaketta, jonka markkina-arvo on tällä hetkellä 6.5€. Esimerkissä uskon osakkeen laskuun ja tästä syystä tahdon käyttää Vertical Spread-strategiaa. Suunnitelmani on seuraava:

Bear Put-Spread

Osto: Put optio: €7, Hinta: 0.51€

Myynti: Put optio €6, Hinta 0.03€

Mikäli  kohde-etuuden hinta on option sulkemispäivänä yli 7€ menetän sijoitukseni. Tässä tapauksessa siis maksamani välityspalkkiot ja hinnan optiosta, joka on 0.03€. Koska optio vastaa 100 osaketta, maksimi tappioni on (0.51-0.03)*100 = 48€. Paljonko olisi maksimi voittoni mikäli kohde-etuuden hinta tavoittaisi tuon 6€? Sen laskeminen on helppoa! 7€– 6€ = 1€.  1€ *100= 100€. Tästä summasta meidän kuuluu myös jälleen vähentää ostetun put-option hinta  (0.51-0.03)*100 =48€ , jolloin maksimivoitto on 52€

Yllä olevasta kuvaajasta näet tasot, joihin optiot on asetettu. Punainen taso viittaa Put optio 7 ja osakkeen mennessä tämän tason yli, on optio tappiollinen. Vastaavasti hinnan pudotessa vihreälle tasolle (put optio 6) on optio voitollinen.

Mikäli tahdot lisätietoa tai esimerkkejä Vertical Spread-strategiasta, niin toivon sinun olevan yhteydessä Lynxin asiakaspalveluun. Lynxin kaupankäyntijärjestelmän kautta pystyt myös löytämään kaikki optiosijoittajan tärkeimmät työkalut, kuten optiontraderin ja combotraderin.

Tässä artikkelissa esitetyt mielipiteet ja näkökulmat eivät ole sijoitusneuvontaa, vaan kirjoittajan omia mielipiteitä. Emme suosittele lukijaa tekemään sijoituspäätöksiä artikkelin pohjalta. Kirjoittaja ei myöskään omista artikkelissa mainittuja arvopapereita

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Päivän ylin
Päivän alin
---
---
---
---

Displaying the --- chart

Displaying today's chart