Ajoittain on hankalaa päättää mikä optiostrategia toimisi parhaiten tietyssä tilanteessa. Saatat  samanaikaisesti haluta ostaa jonkun tietyn option ja myydä toisen. Markkinoiden myllerryksessä on myös hankalaa ostaa monia eri optioita hyvään hintaan. Omasta kokemuksestani tiedän miten turhauttavalta voi tuntua tehdä esimerkiksi yksinkertainen call-spread optiokombinaatio jalka kerrallaan. Optiot sisältävät osakkeita enemmän riskejä, joten ne vaativat sijoittajalta enemmän tietotaitoa.  optioyhdistelmä

Aloittaisit luonnollisesti ostamalla Call-option, jotta sinun ei tarvitsisi huomioida marginaalivaatimuksia, kun myöhemmin myyt  option. Call-option osto ei sinäällään ole vaikeaa, mutta saatat joutuakin tilanteeseen jolloin kohde-etuuden arvo laskee. Sinäällään tämä on hyvä, että saat ostettua valitsemallasi rajahinnalla option, mutta optio tulisi myös myydä myöhemmin.

Esimerkki: Option hinta pyörii 1-1,20 kieppeillä. Todennäköisesti tulet tekemään rajahintatoimeksiannon optiolle hintaan 1,05-1,10 ja odotat, että toimeksianto toteutuu. Hinta putoaa ja saat optiosi. Sinun kuitenkin tulee myöhemmin myydä toinen optio. Mikäli hinta pyöriikin nyt 0,65-0,75 kieppeillä ja yrität myydä optiota hintaan 0,80 niin tämä ei onnistukaan, vaan joudut laskemaan hintaa. Loppujen lopuksi maksoitkin enemmän, kuin mitä olisi tarkoitus.

Mikä avuksi?

Optioyhdistelmät

Lynxin kaupankäyntijärjestelmän kautta voit tehdä optioyhdistelmiä, jotka tekevät optiosijoittamisestasi tehokkaampaa ja mahdollisesti tuottoisampaa.

Sinulla on mahdollisuus käyttää vertical spread-, butterfly-, straddle- ja muita optiostrategioita toimeksiantojen yhteydessä. Tämän etu on se, että sinun ei tarvitse tehdä erikseen osto-ja myyntitoimeksiantoja, vaan riittää, että teet yhden tehokkaan toimeksiannon käyttäen jotakin strategioista.

Optiostrategiat

Sen sijaan, että joudut tuijottelemaan monia eri tarjoushintoja ja asettamaan sopivia hintoja kaikille optioille, voit keskittyä pelkästään yhteen tarjoushintaan. Seuraavan esimerkin kautta näytän miten yksinkertaisesti tämä toimii Trader Work Stationin ComboTraderin kautta.

Esimerkki Apple

Alhaalla oleva kuva näyttää luomani Call Spreadin Applelle. Jaoteltuna näet Applen osakkeet, yhdistelmät ja osto-ja myyntioptiot.

Optioyhdistelmät

Minun olisi mahdollista luoda ostotoimeksianto 120 Call-optiolle ja myöhemmin myydä 125 Call-optio. Tämä kuitenkin sisältää riskin, että hinta näille tulisi liian kalliiksi. Sen sijaan voin luoda ostotoimeksiannon suoraan optioyhdistelmälle ja toimeksiantoni tulee toteutumaan vain mikäli yhdistelmän hinta ja oma tavoitehintani kohtaavat.

Pystyt näkemään, että violetit hinnat perustavat yksittäisiin optioihin:

3,35 – 1,64 = 1,71
3,30 – 1,67 = 1,63

Päätän siis luoda ostotoimeksiannon optioyhdistelmälle ja seuraavassa kuvassa voitkin nähdä, kuinka omistan kyseisen position. Mikäli klikkaan yhdistelmän auki, niin voin nähdä, että se sisältää samat optiot, jotka olen valinnut alhaalla erikseen. Mikäli en halua käyttää pelkästään yhdistelmää, jonka ostin, niin pystyn sulkemaan positioita myös käyttämällä pelkkää leg-by-leg:tä.

Näkymä optioyhdistelmät

Optioyhdistelmän luonti

Optioyhdistelmien teko helpottaa valtavasti optiokauppaasi ja Trader Work Station on erinomainen järjestelmä tätä varten. Miten optioyhdistelmien voit sitten luoda järjestelmän kautta?

Syötä haluamasi tuotteen nimi tyhjälle riville ja napsauta Enter. Valitse seuraavaksi Combinations ja Option Combos (SMART)

combination-option

Olet nyt Trader Work Stationin ComboTraderissa. Voi valita joko tunnettujen optiostrategioiden välillä tai luoda aivan oman strategiasi.

option-strategia

Mikäli tahdot luoda oman strategian, niin valitse Pair tai Leg-by-leg. Näin pystyt lisäämään haluamasi optiot taulukkoon. On tärkeää, ettet tee itsetehtyjä strategioita liian monimutkaisiksi. Jos esimerkiksi luot 10 eri option yhdistelmän, voi sopivien hintojen laskeminen muuttua vaikeaksi. Suositeltavaa onkin että pidät strategiat tarpeeksi yksinkertaisina. Mikäli sinulla on lisäkysymyksiä koskien optioyhdistelmiä älä epäröi ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme.

Tässä artikkelissa esitetyt mielipiteet ja näkökulmat eivät ole sijoitusneuvontaa, vaan kirjoittajan omia mielipiteitä. Emme suosittele lukijaa tekemään sijoituspäätöksiä artikkelin pohjalta. Kirjoittaja ei myöskään omista artikkelissa mainittuja arvopapereita.               optioyhdistelmät

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Päivän ylin
Päivän alin
---
---
---
---

Displaying the --- chart

Displaying today's chart