Parhaat optiostrategiat epävarmoina aikoina

Tässä artikkelissa käsittelemme parhaita optiostrategioita epävarmoilla mutta erityisesti volatiileilla osakemarkkinoilla.
Kirjoittanut LYNX - Editorial team
Parhaat optiostrategiat epävarmoina aikoina
Taloudellisen epävarmuuden aikana ja turbulenteissa pörssiolosuhteissa keskivertosijoittaja saattaa olla neuvoton. Häviäminen on osa sijoittamista, ja koska odotamme enemmän tuottoa kuin säästötililtä, kohtaamme enemmän volatiliteettia. Optiot tarjoavat tähän täydellisen ratkaisun. 
 
Tässä artikkelissa käsittelemme parhaita optiostrategioita epävarmoilla mutta erityisesti volatiileilla osakemarkkinoilla. Sen jälkeen analysoimme, miten nämä strategiat voivat täydentää salkkua ja miten ne voidaan parhaiten toteuttaa. 
 
Kun odotettu volatiliteetti on korkea, optioista tulee kalliimpia ja ne muodostavat paljon ulkoista arvoa, mikä tekee optioiden ostamisesta tai netto-ostostrategioista vähemmän houkuttelevia. 

Optiostrategioista yleisesti

Kun puhutaan optioiden volatiliteetista, tarkoitetaan usein implisiittistä volatiliteettia (IV). Tämä on sijoitustuotteen odotettu volatiliteetti. Mitä korkeampi IV on, sitä kalliimpi optio on. 

Ensi silmäyksellä myyntioptio vaikuttaa parhaalta vaihtoehdolta romahdusta vastaan. Kolikolla on kuitenkin kääntöpuolensa. Jos et ole ainoa, joka odottaa romahdusta, optiosi hinta (preemio) nousee huomattavasti. Tämä pienentää potentiaalista voittoa huomattavasti ja kasvattaa potentiaalista tappiota, jos optio pysyy miinusoptiona (out-of-the-money) voimassaolon päättyessä. 

Siksi monet sijoittajat valitsevat myyntistrategian. Kalliimpi preemio tekee optioiden myymisestä ja preemioiden saamisesta kannattavampaa. Lisäksi implisiittinen volatiliteetti on historiallisesti yliarvioitu, mikä on toinen etu, joka myyjällä on tässä tilanteessa option ostajaan nähden. Ajan kuluminen eli theta on myös myyjän etu, minkä vuoksi valitaan optioita, joiden voimassaoloaika on 30–45 päivää, jotta tätä voidaan hyödyntää optimaalisesti. 

Mitä on korkea volatiliteetti?

Korkeaa volatiliteettia on aina tarkasteltava suhteellisesti. Voimme ottaa esimerkiksi IV-arvon. Tämä ottaa nykyisen implisiittisen volatiliteetin ja asettaa sen järjestykseen 52 viikon aikaisemman volatiliteetin perusteella. Loogisesti ottaen yli 50:n IV-arvo on keskimääräistä korkeampi ja sitä pidetään “korkeana”. Tästä hetkestä lähtien optioiden myyminen on todella mielenkiintoista. Voit tarkastella tätä Trader Workstationin kautta ylimääräisen sarakkeen “Week 52 IV Rank” kautta. 

Bear call spread

Ensimmäinen esittelemämme optiostrategia antaa sinulle nettopreemion, ja voit spekuloida markkinoiden laskusuuntaisella liikkeellä. Ostat ja myyt osto-option (call option). Myydyn osto-option toteutushinta (strike price) on ostetun osto-option toteutushinnan alapuolella. Tätä varten valitsemme enintään 0,3:n delta-arvon, jotta riski-tuotto-suhde olisi paras mahdollinen. Valitsemme myös 30–45 päivän juoksuajan maksimoidaksemme aika-arvon eduksemme. 

Käytämme esimerkkinä SPY ETF-rahastoa, joka seuraa S&P 500-indeksiä. SPY:n IV-arvo on tässä esimerkissä 54, mikä on keskimääräistä parempi. Tätä varten voimme myydä osto-option toteutushinnalla 414 ja ostaa osto-option toteutushinnalla 416, jonka juoksuaika on 38 päivää. Näin saisimme 64 dollarin preemion ja rajoittaisimme enimmäistappion 136 dollariin, jos osakemarkkinat nousevat jyrkästi. Tämän strategian voiton todennäköisyys on yli 70 %, kun delta on alle 0,3. 

LYNX+ alustalla tämä näyttää seuraavalta. 

  • Myyt 1 osto-option, jonka toteutushinta on 414 
  • Ostat 1 osto-option, jonka toteutushinta on 416 
     

Kirjoitimme aiemmassa artikkelissa yksityiskohtaisemmin vertikaalisista spread-strategioista. 

Iron Condor

Epävarmoina aikoina voit valita olla reagoimatta hintakehitykseen. Tällöin voit myös käyttää iron condoria. Iron condor on kannattava korkealla IV:llä ja normaalilla hintavaihtelulla. Tässä itse asiassa yhdistät bear call spreadin ja bull put spreadin. Molemmat yhdistelmät tuottavat nettopreemion. 

Käytämme jälleen SPY:tä esimerkkinä. Toteutushinnan määrittämiseksi myymme nyt option, jonka delta on noin 0,16. Näin ollen pysymme noin 1 keskihajonnan välialueella ja päädymme 68 % voittotodennäköisyyteen. Juoksuajan osalta pyrimme edelleen 30–45 päivään. 

  • Myyt 1 myyntioption, jonka toteutushinta on 369 
  • Ostat 1 myyntioption, jonka toteutushinta on 367 
  • Myyt 1 osto-option, jonka toteutushinta on 424 
  • Ostat 1 osto-option, jonka toteutushinta on 426 

Näin saamme 66 dollarin preemion ja rajaamme enimmäistappion 134 dollariin.  

Covered calls

Myös katetut osto-optiot (covered calls) voivat olla tässä tilanteessa kannattavampia. Pidemmällä aikavälillä tämä voi jopa johtaa parempaan suojaukseen kuin suojaava myyntioptio (protective put). Kun kirjoitamme katettuja osto-optioita, odotamme yleensä valitsemamme osakkeen hinnan nousua. Jos kuitenkin odotamme turbulenssia lyhyellä aikavälillä, voimme edelleen myydä osto-optioita. Tämä johtaa suurempiin preemioihin, jotka saadaan, kun hinta nousee kasvaneen implisiittisen volatiliteetin vuoksi. 

Oletetaan, että omistamme 100 Applen osaketta, mutta markkinat odottavat suurta volatiliteettia, eli korkeaa IV-arvoa. Juoksuaika pysyy samana, mutta toteutushinta riippuu suuresti odotuksista ja ostohinnasta. 

  • Omistat 100 Applen osaketta 
  • Myyt 1 osto-option, jonka toteutushinta on 155 

Saat 227 dollarin preemion. Tästä seuraa, että ylimääräinen tuottosi kyseisenä kuukautena on enintään 6,9 % + preemio. Tämä johtuu siitä, että sinun on myytävä osakkeet 155 dollarin hintaan, ja Applen osake liikkuu tällä hetkellä 145 dollarissa. Jos hinta pysyy alle 155 dollarin, saat 227 dollaria enemmän voittoa tai vähemmän tappiota. 

Johtopäätös

Myyntistrategiat voivat toki kannattaa myrskyisinä pörssi aikoina. Ensimmäiseksi esittelimme bear call spreadin, jota voidaan hyödyntää, kun odotuksesi ovat melko negatiiviset. Voit myös käyttää iron condoria, kun odotat vähemmän volatiliteettia kuin markkinat. Lopuksi esittelimme katetun osto-option, jolla voit lieventää mahdollisia tappioita ja täydentää voittojasi. Syy siihen, miksi emme keskustelleet suojaavasta myyntioptiosta, on se, että se voi olla hyvin pääomavaltainen ja voiton mahdollisuus on usein alle 40 %. Jos olet hyvin vakuuttunut hypoteesistasi ja erityisesti ajoituksesta, voit silti valita suojaavan myyntioption. 

Kaupankäynti optioilla LYNXin kautta

LYNXin kautta voit sijoittaa optioihin erittäin edullisesti. Voit käydä kauppaa lukuisilla eurooppalaisilla ja yhdysvaltalaisilla osake- ja indeksioptioilla. Käytössäsi on myös ammattimaiset kaupankäyntityökalut, kuten OptionTrader, ja voit lähettää optioyhdistelmät kokonaisuudessaan pörssiin. Tutustu LYNXin tarjontaan:

Optioiden roll over -strategia

Kommentit pois päältä artikkelissa Optioiden roll over -strategia

Iron butterfly: monimutkainen optiostrategia

Kommentit pois päältä artikkelissa Iron butterfly: monimutkainen optiostrategia

Jelly roll: monimutkainen optiostrategia

Kommentit pois päältä artikkelissa Jelly roll: monimutkainen optiostrategia

Parhaat optiostrategiat epävarmoina aikoina

Kommentit pois päältä artikkelissa Parhaat optiostrategiat epävarmoina aikoina

Kaikki optioista

Kirjoittanut LYNX – Editorial team
Kirjoittanut LYNX – Editorial team
Kirjoittanut LYNX – Editorial team
Kirjoittanut LYNX – Editorial team
Kirjoittanut LYNX – Editorial team