Micro E-mini -futuureiden optiot otettiin käyttöön 31. elokuuta. Näiden mikro-optioiden avulla voidaan käydä kauppaa pienillä summilla kahdella suosituimmalla Yhdysvaltain indeksifutuurilla.

Alhaiset marginaalivaatimukset ja transaktiokustannukset (vain 1,25 dollaria per sopimus) ovat todellinen läpimurto sijoitusmaailmassa. LYNXillä täysikokoisen futuurin hinta on 4 dollaria, joten ero on merkittävä.

Tässä artikkelissa käsitellään Micro E-mini -optioiden mahdollisuuksia ja etuja.

Artikkelissa käydään läpi:

Micro E-mini optiot

Mitä futuurit ovat?

Aloitetaan lyhyellä esittelyllä futuureista ja optioista uusille lukijoille. Yksi suosituimmista tavoista käydä kauppaa Yhdysvaltojen osakeindekseillä on käyttää futuureita. Futuuri on termiinisopimus, jossa ostaja ja myyjä asettavat hinnan ja ajan, jona kohde-etuutena oleva tuote toimitetaan. Sijoittajat sitoutuvat kauppaan tulevaisuudessa futuurin kautta. Futuureita on saatavilla rahoitustuotteille, kuten osakeindekseille ja valtion obligaatioille, sekä fyysisille tuotteille, kuten kullalle, hopealle ja öljylle. Futuurien toimintaa on selitetty tarkemmin LYNXin Sijoitusblogin artikkeleissa, esimerkiksi futuurien perusteita käsittelevässä artikkelissa.

S&P 500:lle ja Nasdaqille on saatavana 3 tyyppistä futuuria:

  • S&P 500:n, jonka vipuvaikutus on 250
  • E-mini S&P 500, jonka  vipuvaikutus on 50.
  • Micro E-mini, jonka vipuvaikutus on 5.

Sijoittajat voivat käyttää myös optioita näillä futuureilla kaupankäymiseen. Futuurioptioita oli jo saatavilla tavalliselle SPX-futuurille ja E-mini-futuurille, mutta 31. elokuuta lähtien optioita on myös saatavilla Micro E-mini -futuurille. Micro E-mini -futuurit lanseerattiin viime vuonna pienempänä vaihtoehtona SPX-futuureille ja E-mini -futuureille.

Mitä futuurioptiot ovat?

Optio on johdannaistuote ja se antaa oikeuden ostaa tai myydä tiettyä tuotetta ennalta määrättyyn hintaan ja aikaan. Option arvo perustuu pääasiassa kohde-etuuden hintaan, optiosopimuksen kestoon ja volatiliteettiin. Lue lisää optiosta esimerkiksi täältä: Mikä on optio ja miten optiot toimivat?

Indeksi ja ETF -optioiden lisäksi optioita on saatavana myös futuureille. Tämä on mielenkiintoista, sillä taustalla olevat futuurit ovat erittäin likvidejä. Futuurioptioilla on myös tärkeä etu: pidennetyt aukioloajat. Sijoittajat voivat käydä kauppaa näillä futuureilla lähes 24 tuntia päivässä, viitenä päivänä viikossa. E-mini S&P 500 -futuuri (ES) on maailman likvidein futuuri ja sen vuoksi kaikista tärkei. Keskimäärin päivässä käydään kauppaa noin 1-2 miljoonalla sopimuksella, joiden nimellisarvo on yhteensä noin 170-320 miljardia dollaria. Näiden futuurisopimusten edustamien osakkeiden arvo on siis jättimäinen.

Micro E-mini -optiot

31. elokuuta alkaen futuurioptioista on tullut entistä helpommin käytettäviä CME Groupin avattua kaupankäynnin Micro E-mini futuurioptioilla S&P 500 ja Nasdaq-100 indekseille. Nämä uudet optiot helpottavat myös pienempien sijoittajien sijoittamista S&P 500 ja Nasdaq-100 indekseihin optioiden avulla. Pienempien futuurioptioiden avulla sijoittajat voivat muuttaa portfolioidensa riski-tuottosuhdetta helpommin.

Micro E-mini -optiot ovat kymmenen kertaa pienempiä kuin E-mini-optiot. Näiden optioiden alkumarginaali on siis myös kymmenen kertaa pienempi. Kaikki marginaalivaatimukset ovat tarkistettavissa LYNX-kaupankäyntijärjestelmästä tai tältä sivulta: LYNXin marginaalivaatimukset. Mikro E-mini -optioiden hinta on vain 1,25 dollaria (koskee myös mikro E-mini futuureita).

Optioita on saatavana eri sarjoina. Saatavilla on esimerkiksi neljännesvuosittaisia, kuukausittaisia ja viikoittaisia optioita. Optioilla käydään kauppaa CME Globexin kautta maanantaiyöstä perjantai-iltaan, klo 01:00–24:00 Suomen aikaa, ja välissä on tauko klo 23:15–23.30.

Uusien Micro E-mini -optioiden sopimukset

S&P 500 – MES

Optioilla on kerroin 5, joten kukin optiopreemiopiste on arvoltaan vain 5 dollaria. Kun sijoittaja ostaa S&P 500 Micro E-mini -futuurin, hän saa position jonka arvo on: 3 400 (SPX-indeksin arvo) x 5 = 17 000 dollaria. 1 prosentin muutos johtaa vain 170 dollarin muutokseen futuurin arvossa. Isoimmalla SPX-futuurilla 1 % muutos indeksissä johtaisi 8 500 dollarin muutokseen futuurin arvossa (3400*250*0,01). Kerroin on identtinen MES futuurioptioiden suhteen. Nämä optiot sopivat siis ihanteellisesti yksityisille sijoittajalle joiden portfolio on pienempi.

Näiden sopimusten kysyntä- ja tarjontahintojen erotus (spread) on 0,25 dollaria, joka 5 kertoimella  vastaa 1,25 dollaria per optio. Jos optioiden hinta putoaa alle 5 dollariin, spread kaventuu 0,05 dollariin per sopimus. Sitten spread on kokonaisuudessaan vain 0,25 dollaria per optio.

Nasdaq-100 – MNQ

Myös Nasdaq-100 -indeksille julkaistiin Micro E-mini futuurioptioita (MNQ). Näillä optioilla kukin optiopreemion piste on vain 2 dollaria 20 dollarin sijaan, kuten E-mini Nasdaq-100:n optioilla on.

Näiden sopimusten kysyntä- ja tarjontahintojen erotus (spread) on 0,25 dollaria, joka kertoimella 2 dollaria vastaa 0,50 dollaria per optio. Jos option hinta on alle 5 dollaria, spread kaventuu 0,05 dollariin per sopimus. Sitten spread on kokonaisuudessaan vain 0,10 dollaria per optio. Sopimusten ehdot lyötyvät CME Groupin sivuilta.

Micro E-mini optioiden sopimusehdot

Mihin sijoittajan tulisi kiinnittää huomiota Micro E-mini -futuurien kanssa?

Toimitus erääntyessä: optiot perustuvat Micro E-Mini -futuurisopimusten hintoihin. Siksi on tärkeää ymmärtää, että futuurioptioiden toimitus hoidetaan myös fyysisesti. Tällöin eräpäivän aikana sijoittaja saa yhden Micro E-mini -futuurin, jos optiolla on arvoa sen erääntyessä (optio on in-the-money -tilanteessa, eli se on plusoptio).

Optioiden toiminnan ymmärtäminen: optioiden hintaan vaikuttavia tekijöitä kuvataan kreikkalaisilla kirjaimilla. Kreikkalaiset kirjaimet delta, gamma, vega ja theta antavat sijoittajille tietoa optioiden hinnoittelusta ja ovat siksi ratkaisevan tärkeitä optiokaupankäynnissä. Esimerkiksi option preemio määräytyy muun muassa kohde-etuuden hinnan, jäljellä olevan juoksuajan, korkotason ja volatiliteetin perusteella. Lue lisää optioiden kreikkalaisista kirjaimista.

Millaiselle sijoittajalle futuurit ja optiot sopivat?

Micro E-Mini -futuurien uusien optioiden avulla sijoittajat voivat käydä kauppaa pienillä pääomilla. Futuurit ovat riskialttiita tuotteita, joten ne edellyttävät paljon tietoa, sijoituskokemusta ja suurien riskien hyväksymistä. Sijoitustuote sopiikin erityisen aktiiviselle ja kokeneelle kauppiaalle. Tästä syystä LYNX suosittelee, että sijoittaja on etukäteen tietoinen näiden rahoitusvälineiden toiminnasta ja riskeistä. Haluamme myös huomauttaa, että pysäytystappion asettaminen on erittäin tärkeää. Stop loss -toimeksiantotyypillä sijoittaja tietää etukäteen mitä hän voi menettää, eikä hänelle tule yllätyksiä. Alla luetellaan futuurien ja optioiden edut ja haitat.
[lynx_checklist type=”plus” title=”Edut:” list=”Yhdellä Micro E-mini -futuurilla (futuurioptiolla) sijoittaja saa hajautettua sijoituksiaan indeksiin suhteellisen pienellä sijoituksella.
Pääomatehokas: suotuisat marginaalivaatimukset.
Pieni spread (tarjous- ja myyntihinnan erotus). Pieni erotus merkitsee sijoittajalle alhaisia välillisiä kustannuksia.
Kaupankäynti jatkuu 23 tuntia päivässä, viitenä päivänä viikossa. Koska kauppa jatkuu melkein jatkuvasti, sijoittaja pystyy (melkein) aina suojaamaan sijoituksensa stop lossilla. “]
[lynx_checklist type=”minus” title=”Haitat:” list=”Tappiot voivat kasvaa nopeasti vipuvaikutuksen seurauksena.
Sijoittaja voi menettää enemmän kuin alkuperäisen sijoituksensa.
Kun otetaan huomioon vipuvaikutus ja 23/5-kaupankäyntiajat, on suositeltavaa, että sijoittaja seuraa positioita erittäin tarkasti. “]

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Päivän ylin
Päivän alin
---
---
---
---

Displaying the --- chart

Displaying today's chart