Tekoäly ETF-rahastoihin sijoittaminen
ChatGPT:n räjähdysmäisen lanseerauksen jälkeen tekoäly (AI) on tullut lähes jokaiselle tutuksi käsitteeksi. Tekoäly ei ole ainoastaan muuttamassa perusteellisesti kokonaisten teollisuudenalojen toimintatapoja, vaan se vaikuttaa myös yhä enemmän jokapäiväiseen elämäämme. Ei siis ihme, että AI-teema on herättänyt todellista hypeä myös osakemarkkinoilla. 

Sijoittajat, jotka haluavat sijoittaa tekoälyyn, tarvitsevat kuitenkin hyvät hermot, sillä useimmat puhtaasti tekoälyyn keskittyvät osakkeet kokevat toisinaan äärimmäisiä kurssivaihteluita. Tässä artikkelissa esittelemme, miten sijoittajat voivat hyödyntää tekoälyosakkeisiin perustuvia ETF-rahastoja välttääkseen yksittäisten osakkeiden suuren volatiliteetin, eli korkeat osakekurssien heilahtelut, ja lisäksi esittelemme myös muutamia parhaita tekoälyosakkeisiin perustuvia ETF-rahastoja. Jos etsit välittäjää käydäksesi kauppaa ETF-rahastoilla, klikkaa tästä

Koneoppimisen merkitys kasvaa jatkuvasti 

Tekstipohjaisten vuorovaikutusohjelmien, kuten Microsoftin ja OpenAI:n kehittämän ChatGPT-chatbotin, lisäksi tekoälyä käytetään jo laajasti erilaisissa sovelluksissa. Näitä ovat esimerkiksi robotiikka, puheen käsittely, kyberturvallisuus, lääketieteellinen tekniikka, varastologistiikka, autonominen ajaminen tai verkkomarkkinointi. Koneoppiminen, jota kutsutaan myös tekoälyksi, on jo vahvasti läsnä näillä ja monilla muilla aloilla – ja sen merkitys kasvaa vuosi vuodelta. 

Miten tekoäly toimii? 

Tekoälyllä viitataan joukkoon teknologioita, joiden avulla pyritään jäljittelemään ihmisen älykkyyttä ja tekemään itsenäisiä päätöksiä. Ohjelmistot hyödyntävät algoritmeja analysoidakseen valtavia tietomääriä (Big Data) ja etsiäkseen niistä malleja, samankaltaisuuksia tai poikkeavuuksia. Tulokset ovat yhä tarkempia ja osittain ylittävät ihmisaivojen mahdollisuudet. Esimerkiksi lääketieteellisten kuvien avulla tehtävä automaattinen vertailu tuhansien kuvien välillä mahdollistaa syöpäsolujen, kasvainten tai muiden poikkeavuuksien tunnistamisen (syväoppiminen). Tekoälyä käytetään kuitenkin jo myös pörsseissä, automatisoitujen kaupankäyntiohjelmien avulla, joissa tietokone tekee osto- ja myyntipäätöksiä. Älykkäiden ohjelmistojen avulla tapahtuvan tiedonanalyysin lisäksi on olemassa muitakin tekoälyteknologioita, joiden tavoitteena on älykkäiden päätösten automatisointi. 

Mihin tekoäly ETF-rahastoihin kannattaa sijoittaa? 

Useat sijoittajat haluavat luonnollisesti hyötyä tekoälyn megatrendistä. Tämä ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista, sillä monet tekoäly-yhtiöt, kuten Nvidia tai C3.ai, ovat jo saavuttaneet merkittävää arvonnousua tai kärsineet suurista kurssivaihteluista. Lisäksi on vaikea arvioida, mitkä teknologiat tulevat pysyvästi vakiinnuttamaan asemansa ja mitkä sovellukset jäävät taka-alalle. Lisäksi kaikki, missä lukee “AI” (tekoäly), ei välttämättä edusta todellista tekoälyä. 

Yksi tapa sijoittaa tekoälyyn on sijoittaa laajasti hajautettuihin tekoäly ETF-rahastoihin (Exchange Traded Funds). Sijoittamalla ETF-rahastoihin, jotka koostuvat useista tekoäly-yhtiöistä, yksittäisten osakkeiden riskit voidaan minimoida. Kuten kaikkien uusien teknologiatrendien kohdalla, sijoittajien on kuitenkin odotettava tekoälyosakkeisiin perustuvien ETF-rahastojen osalta huomattavasti voimakkaampia kurssivaihteluita kuin esimerkiksi DAX-osakkeiden osalta. Alla on luettelomme neljästä parhaasta tekoäly ETF-rahastosta. 

Luettelo parhaista tekoäly ETF-rahastoista 

L&G Artificial Intelligence UCITS ETF  

L&G Artificial Intelligence UCITS ETF-rahaston (ISIN: IE00BK5BCD43 – Symboli: AIAI – Valuutta: USD) tarkoituksena on seurata ROBO Global Artificial Intelligence Index TR:n kehitystä. ETF edistää erilaisia ympäristöllisiä ja sosiaalisia ominaisuuksia seuraamalla indeksiä. ETF:n juokseva kulu on 0,49 %. Tämän ETF:n volyymi on vähäisempää, mutta se on silti riittävän likvidi pienempiin transaktioihin. 

ETF-rahaston top 5 positiot ovat: 

 • Nvidia: 2,6% 
 • Alphabet A: 2,2% 
 • Advanced Micro Devices: 2.2% 
 • Microsoft: 2,1% 
 • Amazon: 2.1% 

Lataa KID täältä. 

AIAI ETF
L&G Artificial Intelligence UCITS ETF:n kurssi viiden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 10.7.2023

WisdomTree Artificial Intelligence UCITS ETF  

The WisdomTree Artificial Intelligence UCITS ETF-rahasto (ISIN: IE00BDVPNG13 – Symboli: WTAI- Valuutta: USD) pyrkii seuraamaan NASDAQ CTA Artificial Intelligence -indeksin kehitystä ennen kuluja ja kustannuksia. ETF:n juoksevat kulut ovat 0,43 %. 

Tämä ETF ja indeksi sisältää 3 erityyppistä tekoälyalan yritystä: 

Enhancers: Nämä ovat yrityksiä, joilla on tärkeä rooli tekoäly-ympäristössä, mutta joiden tulot eivät tule ensisijaisesti tekoälyyn liittyvistä tuotteista tai palveluista. 

Enablers: Nämä ovat yrityksiä, jotka edistävät merkittävästi tekoälyä ja joiden osa keskeisistä tuotteista ja palveluista mahdollistaa tekoälyn jatkokehityksen. 

Engagers: Nämä yritykset keskittyvät pääasiassa tarjoamaan tuotteita ja palveluita, jotka hyödyntävät tekoälyä. 

ETF-rahaston top 5 positiot ovat: 

 • Cadence Design Systems Inc: 2,81 % 
 • Nvidia Corp: 2,81 % 
 • Servicenow Inc: 2,75 % 
 • Nanya Technology Corp: 2,71 % 
 • Illumina Inc: 2,67 % 

Lataa KID täältä. 

WTAI ETF
WisdomTree Artificial Intelligence UCITS ETF:n kurssi neljän vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 10.7.2023

iShares Automation & Robotics UCITS ETF  

iShares Automation & Robotics UCITS ETF-rahastossa (ISIN: IE00BYWZ0333 – Symboli: 2B7F – Valuutta: EUR) on hieman laajempi valikoima yrityksiä ja se keskittyy myös automaatioon. ETF-rahaston tavoitteena on seurata STOXX Global Automation & Robotics -indeksiä (“Indeksi”) ja heijastaa sen tuottoa. Tämän ETF:n juokseva kulu on 0,4 % vuodessa. 

ETF-rahaston top 5 positiot ovat: 

 • Intel Corp: 1,54% 
 • Advantest Corp: 1,52% 
 • Nvidia Corp: 1,50% 
 • Splunk Inc: 1,48% 
 • Lattice semiconductor Corp: 1,48% 

Lataa KID täältä

2B7F ETF
iShares Automation & Robotics UCITS ETF:n kurssi kolmen vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 10.7.2023

 
iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF  

Vähentääkseen keskittymisriskiä sijoittaja voi myös sijoittaa iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF-rahastoon (ISIN: IE00BJ5JNY98 – Symboli: AYEW – Valuutta: EUR), joka seuraa yleistä teknologiasektoria, tarkemmin MSCI World Information Technology ESG Reduced Carbon Select-indeksiä. ETF:n kokonaiskustannus on 0,25 %. Viidestä tärkeimmästä sijoituskohteesta on helppo nähdä, että altistumista tekoälylle on reilusti. 

ETF-rahaston top 5 positiot ovat: 

 • Microsoft Corp: 21,09% 
 • Nvidia Corp: 10,81% 
 • Apple Inc: 6,06% 
 • Adobe Inc: 4,20% 
 • Asml holding nv: 4,17% 

Lataa KID täältä

AYEW ETF
iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF:n kurssi noin kahden vuoden ajalta. Lähde: TWS. Tallennettu: 10.7.2023

Johtopäätös

Sijoittaminen tekoäly ETF-rahastoihin tarjoaa sijoittajille mahdollisuuden hyötyä tekoälyn noususta lupaavana teknologiana. Tekoälyn vaikutus kasvaa eri sektoreilla, ja tekoäly ETF-rahastot tarjoavat hajautusta, mukavuutta ja ammattitaitoisten rahastonhoitajien asiantuntemusta. 

Vaikka etuja onkin, on tärkeää ottaa huomioon myös haitat. Tekoälyalan keskittymisriski ja kuplan sekä romahduksen mahdollisuus voivat johtaa pääoman menetykseen ja sijoittajien luottamuksen heikkenemiseen. On tärkeää ymmärtää riskit ja tehdä oikeat kompromissit henkilökohtaisten sijoitustavoitteiden perusteella. 

Haluatko sijoittaa tekoäly-yritysten osakkeisiin? 

LYNXin kautta voit käydä kauppaa lähes kaikkien maailman pörssiyhtiöiden osakkeilla.  Näin voit hyötyä suuresta kaupankäyntivolyymista ja pienemmistä osto- ja myyntihintojen välisistä erotuksista. LYNXin kautta voit päiväkauppiaana tai sijoittajana hyödyntää erinomaista sijoitustuotevalikoimaa, sillä voit käydä kauppaa osakkeilla, ETF-rahastoilla, futuureilla, optioilla ja monilla muilla sijoitustuotteilla edullisesti. Vertaile kaupankäyntihintojamme kilpailijoihin ja käy tulevaisuudessa kauppaa ammattimaisen kaupankäyntialustan kautta. 

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Päivän ylin
Päivän alin
---
---
---
---

Displaying the --- chart

Displaying today's chart