Premarket ja After Hours kaupankäynti

Suurin osa yhtiöistä ilmoittaa kvartaali- ja vuosituloksensa pörssin normaalien aukioloaikojen ulkopuolella ja suurimmat muutokset osakkeiden kursseissa tapahtuvat usein välittömästi tulosjulkistuksen jälkeen. Suomalaisen piensijoittajan on usein odotettava normaalien kaupankäyntituntien aukeamista ennen kuin hän voi tehdä muutoksia salkkuunsa, siinä missä ammattimaisilla toimijoilla on usein mahdollisuus reagoida lähes välittömästi. Ammattilaiset käyvät usein kauppaa normaalien kaupankäyntituntien ulkopuolella eli Premarket tai After Hours tuntien aikana. Toisin kuin monet muut arvopaperivälittäjät, LYNX mahdollistaa kaupankäynnin Premarket ja After Hours kaupankäyntituntien aikana kaikille asiakkailleen ilman ylimääräisiä kustannuksia.

Snap Inc (SNAP) toimi hyvänä esimerkkinä normaalien kaupankäyntituntien ulkopuolisen kaupan hyödyistä, kun yhtiön osake nousi yli 30% 8.2. After Hours tuntien aikana positiivisen tulosjulkistuksen jälkeen.

Kaikki artikkelissa käsitellyt kellonajat ovat Suomen aikaa (EET – Eastern European Time) ellei toisin ole mainittu.

Premarket ja After Hours kaupankäynti

Suomessa ja suuressa osassa Eurooppaa on totuttu siihen, että kaupankäynti eurooppalaisilla osakkeilla on mahdollista klo 10:00 – 18:30 ja yhdysvaltalaisilla osakkeilla klo 16:30 – 23:00. Sanalla Premarket viitataan kaupankäyntiin, joka tapahtuu ennen näitä kellonaikoja ja sanalla After Hours viitataan näiden kellonaikojen jälkeen tapahtuvaan kaupankäyntiin. Suomessa After Hours kaupankäynnistä käytetään myös nimitystä jälkipörssi.

Yhdysvalloissa kaupankäynti on mahdollista aloittaa klo 11:00 ja normaalien kaupankäyntituntien sulkeuduttua klo 23:00 kauppaa voi käydä klo 03:00 asti. Kokonaisuudessaan kaupankäynti yhdysvaltalaisilla osakkeilla on siis mahdollista klo 11:00 – 03:00 Suomen aikaa eli yhteensä 16 tuntia päivässä.

Suomalaiset osakkeet

Myös osassa Euroopan pörsseistä on mahdollista käydä kauppaa normaalien kaupankäyntituntien ulkopuolella. Ilmiö on yleistymässä varsinkin Keski-Euroopan suurissa pörsseissä ja tämä tuo mahdollisuuksia myös suomalaisiin yhtiöihin sijoittaville sijoittajille.

Monia suomalaisyhtiöiden osakkeita noteerataan Helsingin pörssin lisäksi Euroopan suurissa pörsseissä kuten Saksan Frankfurtissa tai Italian Milanossa. Vaikka LYNX ei tarjoakaan suoraa pääsyä Helsingin pörssiin, voit LYNXin asiakkaana ostaa suomalaisia osakkeita esimerkiksi saksalaisten pörssien välityksellä. Voit ostaa esimerkiksi Outokummun osakkeita Frankfurtin pörssistä, jossa kaupankäyntitunnit ovat klo 09:00 – 21:00. Näin voit käydä kauppaa suomalaisilla osakkeilla myös Helsingin pörssin ollessa kiinni. Nämä osakkeet ovat identtisiä Helsingin pörssissä noteerattaviin osakkeisiin eli niillä on muun muassa samat osinko-oikeudet sekä sama ISIN-koodi. Voit lukea aiheesta lisää täältä: Suomalaiset osakkeet LYNXin kautta.

Snap Inc.

Tiistaina 6.2.2018 yhdysvaltalainen someyhtiö Snap Inc. julkisti vuoden 2017 tuloksensa. Tulos oli tappiollinen, mutta merkittävästi parempi kuin mitä analyytikot olivat arvelleet. Tuloksena osake nousi jälkipörssissä liki 30%.

Snap Inc. jälkipörssi

*Snap Inc. normaalien kaupankäyntituntien aikana

Suurenna

Snap Inc. normaalit kaupankäyntitunnit + Pre Market & After Hours

*Snap Inc. normaalien kaupankäyntituntien aikana + Pre Market & After Hours

Suurenna

Muutama nosto yllä olevista kuvaajista:

  1. Osakkeen hinta nousi yli 30% jälkipörssissä tulosjulkistuksen jälkeen
  2. Osakkeen ylin hintapiikki tapahtui todellisuudessa vasta 8.2. Premarket aikaan eikä 7.2.
  3. Yli 30 miljoonaa osaketta liikkui 6.2. -7.2. Premarket ja After Hoursin aikana
  4. Kolmannen kvartaalin tulosjulkistusta (11.7.) seuraavana päivänä osakkeen hinta kävi Premarketin aikaan korkeammalla kuin varsinaisena tulosjulkistuspäivänä. Jälleen varsinainen tiputus koettiin tulosjulkistuspäivän After hours tunteina.

Jos sijoittaja olisi 7.11. asettanut myyntitoimeksiannon huonon tulosjulkistuksen jälkeen hintaan 16 dollaria, olisi toimeksianto voinut toteutua Premarketin aikana 8.11., mutta mikäli sijoittajalle ei olisi pääsyä normaalien kaupankäyntituntien ulkopuolelle, paras mitä hän olisi voinut osakkeistaan saada tuona päivänä olisi ollut 14,09 dollaria. Premarketissa osakkeista olisi voinut saada yli 13% enemmän kuin normaalien kaupankäyntituntien aikana. Huomio etteivät historialliset muutokset hinnassa kuitenkaan välttämättä kerro tulevista hinnanmuutoksista.

Piensijoittajalle

Lopuksi pieni varoituksen sana. Markkinoiden likviditeetti normaalien kaupankäyntituntien ulkopuolella on usein huomattavasti heikompi kuin normaalien kaupankäyntituntien aikana. Tästä johtuen Market (MKT) ja Stop (STP) toimeksiannot eivät ole mahdollisia Premarket ja After Hours tuntien aikana. Jos haluat käyttää Stop Loss toimintoa Premarket ja After Hours tuntien aikana, tulee sinun valita Stop Limit (STP LMT) toimeksianto. Tällöin mikäli asettamasi Stop-taso laukeaa, järjestelmä lähettää määrittelemäsi Limit toimeksiannon markkinoille. Alhaisempi likviditeetti voi siis vaikeuttaa sijoitustuotteen myyntiä, lisäksi se myös kasvattaa osto- ja myyntitapahtumien välistä hintaeroa.

Markkinoiden normaalit kaupankäyntitunnit voit nähdä täältä.

Mikäli sinulle tulee kysymyksiä, voit olla meihin yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse.

Mistä sinä haluaisit lukea seuraavalla kerralla? Otamme mielellämme vastaan ehdotuksia artikkelien aiheista!

LYNX Basic

Haluatko tietää enemmän osakkeiden ostosta ja myynnistä LYNXin kautta?

LYNXin kautta on mahdollista ostaa ja myydä melkein minkä tahansa pörssinoteeratun yrityksen osakkeita. LYNXin asiakkailla on pääsy yli 100:n pörssiin 25:ssä eri maassa, mukaan lukien Kiina, Yhdysvallat, Saksa, Australia ym.

Sam Laakso

Sam Laakso

Sijoittaja ja finanssialan asiantuntija

Sam Laakso on sijoittaja ja finanssialan asiantuntija, joka toimii LYNXillä sijoitusasiantuntijana. Sam kirjoittaa artikkeleita sijoittamiseen, sijoitustuotteisiin ja markkinoihin liittyen.

Related posts

Yhteystieto ikoni Soita
+358 (0)9-4245 1439
Yhteystieto ikoni Lähetä sähköpostia
info@lynxbroker.fi
Yhteystieto ikoni Keskustele
chatissa