Varojen allokointi
Allokaatio on sijoitusstrategia, joka keskittyy riskin ja tuoton väliseen tasapainoon. Tämä saavutetaan jakamalla salkun varat yksilön tavoitteiden, riskinkantokyvyn ja sijoitushorisontin mukaan.
Hallinnoidut sijoitukset
Ammattitaitoisesti hoidettu arvopaperisalkku. Esimerkiksi aktiivinen rahasto.
Sijoitusrahasto
Sijoitusrahasto niputtaa monien yksittäisten sijoittajien rahat yhteen ja sijoittaa ne arvopapereihin.
Suljettu rahasto
Hallinnoitu sijoitus, jossa liikkeeseen laskettavien rahaston osuuksien lukumäärä on rajoitettu.
Core Satellite -strategia
Tämä on omaisuuden allokointimalli, jossa passiiviset ja aktiiviset sijoitusstrategiat yhdistetään tehokkaasti. Aktiivisten sijoitusstrategioiden tavoitteena on tuottaa lisätuottoa.
Hajauttaminen
Hajauttaminen on riskienhallintastrategia, jossa portfoliossa pidetään useita erilaisia sijoituksia. Tarkoituksena on, että erityyppisistä omaisuuseristä koostuva salkku tuottaa keskimäärin korkeamman pitkäaikaisen tuoton ja pienentää yksittäisten omistuksien tai arvopapereiden hinnanvaihteluiden riskiä.
Osinko
Osinko on yhtiön voiton (osan) maksaminen osakkeenomistajille.
Rahastonhoitaja
Rahastonhoitaja vastaa rahaston sijoitusstrategian toteuttamisesta ja rahaston kaupankäynnin hallinnasta. Rahastoa voi hoitaa yksi henkilö, kaksi henkilöä yhteishoitajina tai myös useamman hengen ryhmä.
Indeksi
Indeksi on arvopaperikori, joka toimii indikaattorina tietyn osake- tai rahoitusmarkkinoiden kehityksestä.
Inflaatioriski
Riski, joka viittaa inflaation vaikutukseen joukkovelkakirjalainojen hintoihin.
Merkintäpalkkio (load)
Rahasto-osuuksien ostamisesta maksettu palkkio, joka maksetaan osakkeiden ostosta (front-end load) tai osakkeiden myynnistä (back-end load).
Luottoriski / maksukyvyttömyysriski
Mahdollisuus, että yritykset tai yksityishenkilöt eivät pysty suorittamaan vaadittavia maksuja velkasitoumuksistaan.
Valuuttariski
Riski siitä, että valuutan arvo laskee, johtaen velkakirjan kuponkien ja lainapääoman arvon laskuun.
likviditeetti
Likviditeetti kuvaa sitä, missä määrin omaisuuserät voidaan nopeasti ostaa tai myydä markkinoilla hinnalla, joka heijastaa niiden nettovarallisuusarvoa. Toisin sanoen, kuinka helposti arvopaperi voidaan muuntaa rahaksi.
Likviditeettiriski
Riskiä siitä, että arvopaperia myyvä sijoittaja ei löydä ostajaa, kun hän haluaa myydä omistuksensa, kutsutaan likviditeettiriskiksi.
Hallinnointimaksu
Palkkio, jonka sijoitusrahasto maksaa sijoitusneuvojalleen tai tytäryhtiöilleen rahaston salkun hallinnasta. Se voi sisältää myös tiettyjä hallintokustannuksia.
Markkinariski
Markkinoiden yleisen laskun riski.
Nettovarallisuusarvo (NAV)
Yhtiön varojen arvo, josta on vähennetty sijoitusrahaston velat tai velvoitteet, jaettuna liikkeeseen laskettujen osakkeiden lukumäärällä.
Avoin rahasto
Hallinnoitu sijoitus, jossa liikkeeseen laskettavien rahastojen osuuksien lukumäärälle ei ole rajoitusta.
Operatiiviset kustannukset
Rahaston hallinnointikustannukset, mukaan lukien hallintokulut ja muut kustannukset. Operatiiviset kulut maksetaan rahaston varoista ennen voitonjakoa sijoittajille, mikä vähentää rahaston tuottoa.
Liikkeeseenlaskija
Liikkeeseenlaskija on oikeushenkilö, joka kehittää, rekisteröi ja myy arvopapereita toiminnan rahoittamiseksi. Liikkeeseenlaskijat voivat olla yrityksiä, sijoitusrahastoja tai kotimaisia sekä ulkomaisia hallituksia.
Volatiliteetti
Mittaa kyseisten arvopapereiden hinnan odotettavissa olevaa hinnanvaihtelua.