Valuutanvaihto

LYNXin kautta avatut arvo-osuustilit ovat automaattisesti monivaluuttatilejä, eli sinulla voi olla samalla tilillä useita eri valuuttapositioita samanaikaisesti. Tältä sivulta löydät ohjeet valuutanvaihtoon eri alustoilla.

LYNX+

Valitse Salkku

Kirjaudu LYNX+ alustalle ja klikkaa vasemmasta ylävalikosta Salkku. Kun olet Salkku-sivulla, selaa sivua alaspäin, kunnes näet Valuutat-sarakkeen.

Valitse valuutta

Klikkaa ensin Vaihda-kuvaketta sen valuutan vierestä, jonka haluat vaihtaa toiseen valuuttaan. Seuraavaksi valitse valuutta, johon haluat vaihtaa valitun valuutan ja syötä haluamasi summa. Klikkaa Vaihda-painiketta avataksesi toimeksiantoruudun.

Tiedot
Valuuttaposition sulkeminen

Jos haluat vaihtaa ulkomaanvaluutan määräisen käteisposition takaisin perusvaluutaksi, voit käyttää Sulje positio -toimintoa. Aloita valitsemalla päävalikosta Salkku-sivu ja siirry Valuutat-osioon. Valitse suljettava valuuttapositio ja klikkaa sen vieressä näkyvää x (sulje positio) -painiketta. Sinulle avautuu toimeksiantoruutu, joka on täytetty automaattisesti position sulkemiseksi. Voit vaihtoehtoisesti mukauttaa toimeksiantoa manuaalisesti ennen sen lähettämistä pörssiin.

Huomautus: Järjestelmän luoma automaattinen toimeksianto on aina rajahintainen (LMT), mikä tarkoittaa, että se ei välttämättä toteudu välittömästi lähetyksen jälkeen.

Muokkaa toimeksiantoa

Seuraavaksi näytön oikealle puolelle avautuu toimeksiantoruutu, jonka kautta voit muokata toimeksiannon ehtoja.

 • Määrä: Ilmoita vaihdettavan valuutan määrä.
 • Toimeksiantotyyppi: Valitse toimeksiantotyyppi, esimerkiksi: Limit (rajahintainen) tai Market (markkinahintainen).
 • Voimassaoloaika: Määrittele toimeksiannon voimassaoloaika. Voit valita GTC (Good-Til-Cancelled = toistaiseksi voimassaoleva), DAY (= päivätoimeksianto), tai GTD (Good-Til-Date = voimassa tiettyyn päivämäärään asti).
 • Hinta: Valitusta toimeksiantotyypistä riippuen sinua pyydetään syöttämään limit-, stop- tai trail-hinta.

Klikkaa Lähetä toimeksianto, kun olet valmis lähettämään toimeksiannon pörssiin. Toimeksiannon ehdoista riippuen valuutanvaihto voi toteutua välittömästi tai jäädä odottamaan toteutusta. Voit tarkastella avoimien toimeksiantojen tilaa Salkku-sivun yläosasta valitsemalla Avoimet toimeksiannot-välilehden.

Trader Workstation (TWS)

Lisää valuuttapari

Jos haluat vaihtaa valuuttaa, sinun on ensin lisättävä haluamasi valuuttapari esimerkiksi Watchlist-välilehdelle. Esimerkiksi, jos haluat vaihtaa euroja Yhdysvaltain dollareiksi, syötä “EUR.USD” Financial Instrument -sarakkeeseen. Muista, että valuuttaparin sisällä olevat yksittäiset valuutat on erotettava toisistaan pisteellä eikä katkoviivalla.

Vaihtoehtoisesti voit etsiä valuuttaparin Forex-välilehdeltä, jossa kaikki yleiset valuuttaparit on lueteltu.

Muokkaa toimeksiantoa

Klikkaa valuuttaparia hiiren oikealla painikkeella ja valitse joko Buy (Osta) tai Sell (Myy).


Tämän jälkeen näyttöön ilmestyy toimeksiantorivi, josta voit muokata toimeksiantoa haluamallasi tavalla. Kun olet valmis, klikkaa Transmit, ja näytölle avautuu toimeksiannon esikatseluikkuna, josta sinun on klikattava Transmit lähettääksesi toimeksiannon pörssiin.


Huomautus: Jos haluat muokata toimeksiantoa yksityiskohtaisemmin, voit avata toimeksiantoruudun (“Order Ticket”). Klikkaa tätä varten toimeksiantoriviä kahdesti hiiren vasemmalla painikkeella. Kun olet valmis klikkaa Transmit-painiketta.

Valuuttapari

Ensimmäinen valuutta valuuttaparissa on aina määräävä. Mikäli siis haluat vaihtaa esimerkiksi euroja Yhdysvaltain dollareiksi, sinun tulee asettaa myyntitoimeksianto (Sell) valuuttaparille EUR.USD. Mikäli tahdot myöhemmin vaihtaa dollarit euroiksi, niin sinun tulee tehdä valuuttaparille ostotoimeksianto (Buy).

Tiedot
Valuuttaposition sulkeminen

Jos haluat vaihtaa ulkomaanvaluutan määräisen käteisposition takaisin perusvaluutaksi, voit käyttää Close Currency Balance -toimintoa. Aloita klikkaamalla vasemmasta yläkulmasta näkyvää Account-kuvaketta. Jos kuvaketta ei näy, valitse alustan vasemmasta yläreunasta Account ja Account Window. Siirry Market Value-Real FX Balance -osioon. Klikkaa hiiren oikealla painikkeella sitä valuuttapositiota, jonka haluat sulkea, ja valitse Close Currency Balance. Sinulle avautuu toimeksiantoruutu, joka on täytetty automaattisesti position sulkemiseksi. Voit vaihtoehtoisesti mukauttaa toimeksiantoa manuaalisesti ennen sen lähettämistä pörssiin.

Huomautus: Järjestelmän luoma automaattinen toimeksianto on aina rajahintainen (LMT), mikä tarkoittaa, että se ei välttämättä toteudu välittömästi lähetyksen jälkeen.

LYNX Trading-mobiilisovellus

Valitse Portfolio-osio

Siirry sovelluksen päävalikkoon ja valitse Portfolio. Cash Balances-sarakkeesta klikkaa sitä valuuttaa, jonka haluat vaihtaa toiseen valuuttaan.

Vaihda tai sulje valuuttapositio

Sinulle avautuu kaksi vaihtoehtoa: Convert tai Close Balance.

Jos haluat vaihtaa kaikki tietyssä valuutassa olevat käteisvarat perusvaluutaksi (yleensä euro), valitse Close Balance. Jos haluat vaihtaa vain osan tietyn valuutan käteisvaroista perusvaluutaksi tai jos haluat vaihtaa ne muuhun kuin perusvaluuttaan, klikkaa Convert-painiketta.

Muokkaa toimeksiantoa

Määrittele toimeksiannon ehdot, ja kun olet valmis, lähetä toimeksianto pyyhkäisemällä näytössä näkyvää Slide to Submit-painiketta vasemmalta oikealle.

Usein kysyttyä

Tämä ongelma johtuu useimmiten seuraavista syistä:

 • Sinulla ei ole riittävästi varoja perusvaluutassa kattamaan valuutanvaihtokuluja

Kaupankäyntikulut valuutanvaihdosta veloitetaan aina tilin perusvaluutassa.

 • Käytät markkinahintaista (MKT) toimeksiantoa ja haluat vaihtaa koko tietyn valuutan käteisvarat toiseen valuuttaan

Jos käytät markkinahintaista (MKT) toimeksiantoa, järjestelmä varaa automaattisesti noin 102 % siitä määrästä, jonka aiot vaihtaa. Jos haluat vaihtaa kaikki tietyn valuutan käteisvarat toiseen valuuttaan, sinun on mahdollisesti lähetettävä toimeksianto rajahintaisena (LMT).

 • Käteisvarojasi ei ole vielä selvitetty tilillesi

Valuutan vaihdon selvitysaika on kaksi arkipäivää (T+2). Poikkeuksena on USD.CAD-valuuttapari, jonka selvitysaika on T+1.

Mikäli LYNXin kautta avattu tilisi on käteistili, et voi käyttää selvittämättömiä käteisvaroja uusien positioiden avaamiseen. 

 • Sinulla on useita avoimia toimeksiantoja

Jos tililläsi on avoimia toimeksiantoja, järjestelmä ei salli uuden toimeksiannon lähettämistä, jos avoimien ja uusien toimeksiantojen yhteenlasketut vaatimukset ylittävät tililläsi käytettävissä olevat varat.

 • LYNX+

Kirjaudu LYNX+ alustalle ja klikkaa vasemmasta ylävalikosta Salkku. Kun olet Salkku-sivulla, selaa sivua alaspäin, kunnes näet Valuutat-sarakkeen.

 • TWS

Kirjaudu TWS:ään ja klikkaa vasemmasta yläkulmasta Account-painiketta ja siirry kohtaan Market Value – Real FX Balance.

 • LYNX Trading-mobiilisovellus

Kirjaudu LYNX Trading-mobiilisovellukseen. Valitse päävalikosta Portfolio ja siirry kohtaan Cash Balances.

Emme tällä hetkellä tarjoa mahdollisuutta vivutettuun valuuttakauppaan. On kuitenkin olemassa myös muita tapoja käydä kauppaa valuutoilla (kohde-etuutena). Esimerkkejä näistä ovat esimerkiksi futuurit.

LYNX ei suorita valuutanvaihtoa automaattisesti. Arvopapereilla käydään kauppaa aina siinä valuutassa, jossa tuotteet noteerataan.

Jos arvo-osuustilisi on tilityypiltään käteistili, ulkomaan valuutan määräisten tuotteiden kaupankäynti edellyttää valuutanvaihtoa. Esimerkiksi, jos tuote on USD-määräinen ja sinulla ei ole käteisvaroja tässä valuutassa, vaihda euroja dollareiksi asettamalla myyntitoimeksianto valuuttaparille EUR.USD.

Jos arvo-osuustilisi on tilityypiltään limiittiluottotili, sinun ei tarvitse vaihtaa valuuttaa käydäksesi kauppaa ulkomaan valuutan määräisillä tuotteilla. Huomiothan, että korko negatiivisista valuuttapositioista lasketaan päivittäin, ja vähennetään saman valuutan käteispositiosta seuraavan kuukauden kolmantena arkipäivänä. Eri valuuttojen käteispositioille lasketaan korko erikseen. Päivänsisäisestä limiittiluotosta ei peritä korkoa. Korkoa peritään ainoastaan, jos limiittiluottoa pidetään yön yli. Voit lukea lisää koroista täältä. Jos haluat välttää korkojen maksamisen, sinun on suljettava negatiiviset valuuttapositiot saman kauppapäivän aikana.

Lisätietoja tilityyppien eroavaisuuksista löydät täältä.

Huomioithan, että jos valuutanvaihdon seurauksena sinulle jää pieni vieraan valuutan positio, Interactive Brokers vaihtaa nämä (+/- 5 USD tai vastaava muussa vieraassa valuutassa) automaattisesti perusvaluutaksi (EUR) viiden arkipäivän sisällä. Tästä toimenpiteestä ei veloiteta välityspalkkiota.

Arvo-osuustili on suunniteltu erityisesti rahoitusvälineillä käytävään kauppaan, eikä sitä ole tarkoitettu ensisijaisesti valuutan vaihtamiseen ja sitä seuraaviin nostoihin. Interactive Brokers (IB) tarjoaa valuutanvaihtopalveluja asiakkaille, jotka käyvät kauppaa pääasiassa ulkomaisilla arvopapereilla tai johdannaisilla.

Huomioithan, että jos käytät arvo-osuustiliäsi ensisijaisesti valuutanvaihtoon ja sitä seuraaviin nostoihin, IB voi asettaa rajoituksia tilillesi, jotka vaikuttavat mahdollisuuksiisi nostaa vaihdettuja valuuttoja.