Miten käteistili eroaa marginaalitilistä?

Suurin yksittäinen ero käteistilin ja marginaalitilin välillä on lainatulla rahalla sjoittaminen. Käteistilillä ei ole mahdollista lainata varoja välittäjältä ja käyttää näitä varoja kaupantekoon. Marginaalitili on puolestaan tili, jonka käyttäjä voi lainata välittäjältä rahaa. Tällöin tili toimii vakuutena arvopapereita hankkittaessa.

Käteistilin käyttäjällä instrumentit, joilla voi käydä kauppaa ovat rajoittuneet esimerkiksi tuotteiden myyminen ja valuuttaposition pitäminen. Käyttäjän tulee myös huomata, että myyntisaamisten ja ostovelkojen kiertonopeus on kaksi tai kolme päivää. Tämä tarkoittaa sitä, että position sulkemisen jälkeen voi mennä kaksi tai kolme päivää, jotta varat siirtyvät ja uusi toimeksianto voidaan tehdä.

Marginaalitilillä tilillä voidaan käydä kauppaa kaikilla tuotteilla, kunhan tilin tase ja kaupankäyntikokemuksesi sen sallivat. Marginaalitilliä on myös mahdollista ylläpitää negatiivista saldoa yhdellä tai useammalla valuutalla. Tässä tapauksessa negatiivisesta saldosta veloitetaan korkoa. Lisätietoa koroista voit löytää täältä. Sinun täytyy myös ottaa huomioon myyntisaamisten ja ostovelkojen kiertonopeus, joka on kaksi tai kolme päivää.

Huom! Mikäli marginaalitilisi arvo (sijoitukset mukaanlukien) putoaa alle 2000 euron, et voi enää käydä kauppaa marginaalilla ja et voi esimerkiksi myydä lyhyeksi osakkeita.

KäteistiliLimiittiluottotili
Vähimmäisikä 18 vuottaVähimmäisikä 21 vuotta
Osakkeet / ETF:t / sijoitusrahastot
Senttiosakkeet
Joukkovelkakirjat
Warrantit
Long optiot ja covered short optiot
Valuutanvaihto
Osakkeet / ETF:t / sijoitusrahastot
Senttiosakkeet
Joukkovelkakirjat
Warrantit
Optiot
Valuutanvaihto
Futuurit
Futuurioptiot
(Vivutettu Forex)
Metallit
Vivutetut tuotteet
Ei vähimmäissaldoa2000 euron vähimmäissaldo marginaalikauppaa varten. Tämän rajan alittuessa tili katsotaan käteistiliksi.
Ei luottolimiittikauppaa: vaaditaan (settled) käteistä kaupankäyntivaluutassa kauppaa vartenKyllä, eli jos annat vakuuden, voit käydä kauppaa käteissaldosi yläpuolella. Jos oma pääoma, mukaan lukien luottolimiitin arvo, on alle 2 000 euroa, kaupankäynti luottolimiitillä ei ole enää mahdollista
Selvityksen määräaika (engl. Settlement):
Enintään 3 päivää
Selvityksen määräaika (engl. Settlement):
Enintään 3 päivää, mutta myyntitulot ja muut hyvitykset toimitetaan välittömästi
Lyhyeksimyynti ei mahdollistaLyhyeksi myynti mahdollista
Päiväkauppa rajoitettua ((käytettävissä olevien käteisvarojen rajoissa)
Päiväkauppa mahdollista

Käteistilin muuttaminen marginaalitiliksi

Jos haluat päivittää käteistilisi marginaalitiliksi, voit lähettää pyynnön tilihallinnan kautta. Vaiheittaiset ohjeet pyynnön lähettämiselle löydät alta.

Kirjaudu tilinhallintaan tästä.

Valitse vasemmasta yläkulmasta löytyvästä pudotusvalikosta Settings 1 ja klikkaa Account Settings 2.

1
2

Ikkunan oikealta puolelta Configuration -otsikoinnin alapuolelta klikkaa ”Configure”-ratasta kohdasta Account Type: Cash1.

1

Kohdasta Account Type 2  valitse pudostusvalikosta Margin 3  ja klikkaa Continue 4.

3
4
2
 

Täytä kohtaan Trading on Margin 1 kaupankäyntikokemuksesi taso marginaalilla ja klikkaa Continue 2 Vahvista lopuksi marginaalisopimus seuraavalla sivuilla.

2
1

Huom! Pyynnön hyväksyminen voi kestää 24–48 tuntia.

Saatat olla myös kiinnostunut

Onko sinulla kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä. Meihin saa yhteyden arkisin 9.00–19.00 numerossa 09 4245 1439 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen info@lynxbroker.fi

Ota yhteyttä

Veeti Niskanen
Veeti Niskanen
Sijoitusasiantuntija