Vertical spread : Call spread ja sen käyttö

Vertical spread strategia viittaa tilanteeseen, jossa sijoittaja ostaa samaan aikaan kaksi samantyyppistä optiota, joilla on sama sulkemispäivä, mutta eri toteutumishinta.  Tässä artikkelissame käsittelemme miksi vertical spread voi olla mielenkiintoisempi sijoitusvalinta, kuin tavallinen yksittäinen osto-tai myyntioptio. Samalla käymme myös läpi tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen, että tämä strategia voi usein tuoda sijoittajalle paremman tuoton, kuin yksittäisiin optioihin sijoittaminen.

Mikäli sijoittaja odottaa option kohde-etuuden hinnan nousevan tai laskevan rajusti, voi hän sijoittaa järkevästi käyttämällä vertical spread-strategiaa. Tätä strategiaa voi käyttää sekä osto -että myyntioptioilla. Mikäli odotat tuotteen hinnan nousevan, on järkevää ostaa vertical call spread (bull spread). Mikäli odotat tuotteen hinnan laskevan, tulee sijoittajan käyttää vertical put spreadia (bear spread). Tässä artikkelissamme keskitymme tarkemmin call-spreadiin.

Yhdistämällä useampia optioita on mahdollista vähentää optiosijoittamisen riskejä. Tekemällä vertical spread toimeksiannon, on sijoittaja tietoinen sijoituksen suurimmista mahdollisista voitoista ja tappioista, joka tekee riskiarvioinnin helpommaksi. Mikäli tahdot lukea siitä, kuinka sijoittajat voivat arvioida optiosijoittamisen riskejä käyttämällä kreikkalaisia kirjaimia, niin napsauta tästä.

Vertical spread

Vertical spreadin hyödyt

  • Rajoitettu investoinnin määrä
  • Rajoitettu riski
  • Erinomainen riski/tuotto suhde

Vertical spreadin haitat

  • Rajalliset voitot

Vertical call spread

Kuten aiemmin mainitsimme, sijoittaja hyötyy vertical call spreadista mikäli kohde-etuuden arvo nousee. Sijoittaja ostaa saman määrän call optioita, missä ostetulla call optiolla on alempi toteutumishinta kun myytävällä call optiolla. Tämä tilanne ollaan kuvattu seuraavassa kuvassa:

Osto: Call optio: $40, Hinta: $5
Myynti: Call optio $45, Hinta $3

Vertical spread

Tämän muodostus käyttää kahden dollarin preemiota, tehden sijoituksen kriittiseksi pisteeksi $42. Mikäli kohde-etuuden hinta on option sulkemispäivänä alle $40 menetämme sijoituksemme ja kummatkin optiot erääntyvät arvottomina. Siinä tapauksessa menetämme $200, mikä on suurin määrä mitä pystymme menettämään sijoituksessa. Maksamalla $5 hinnan call optiosta sijoittaja suojaa itsensä maksimaaliselta $500 tappiolta.

Sijoitus tuottaa voittoa mikäli kohde-etuuden hinta on yli $42 option sulkemispäivänä. Voitot ovat kuitenkin maksimissaan $300. Tämä tapahtuu mikäli kohde-etuuden hinta on yli $45 option sulkemispäivänä.

Tämäntyppisessä optiossa sijoittaja maksaa preemiota riskin alenemisesta ja sijoituksella on negatiivinen theta (option arvon muutos suhteessa ajan kuluun). Tämä tarkoittaa että ajan kulumisella on negatiivinen vaikutus sijoitukseen. Täten option arvo alenee ajan myötä, vaikka kohde-etuuden hinta ei muuttuisi. Täten thetan minimoiminen on yleensä optiosijoittajan tavoite.

$45USD – $40USD = $5USD

Tästä viidestä dollarista on vähennettävä $2, jolloin arvoksi jää $3. Option kerroin on 100, joten suurin mahdollinen voitto on $300

Tämäntyppisessä optiossa sijoittaja maksaa preemiota riskin alenemisesta ja sijoituksella on negatiivinen theta (option arvon muutos suhteessa ajan kuluun). Tämä tarkoittaa että ajan kulumisella on negatiivinen vaikutus sijoitukseen. Täten option arvo alenee ajan myötä, vaikka kohde-etuuden hinta ei muuttuisi. Täten thetan minimoimininen on yleensä optiosijoittajan tavoite.

Miten voin käyttää Call Spreadiä?

Seuraavassa esimerkissäni käytän Applea, jonka markkinahinta on tällä hetkellä 117 $. Uskon Applen osakkeen nousuun ensi vuoden alussa ja tästä syystä tahdon käyttää Vertical Spread-strategiaa. Suunnitelmani on seuraava:

Bull Call-Spread

Osto: Call optio: $120, Hinta: $3.15

Myynti: Call optio $45, Hinta $1.55

Mikäli  kohde-etuuden hinta on option sulkemispäivänä alle 120 $ menetän sijoitukseni. Tässä tapauksessa siis maksamani välityspalkkiot ja hinnan optiosta, joka on 1,55 $. Koska yksi optio vastaa 100 osaketta, maksimi tappioni on 155 $. Paljonko olisi maksimi voittoni mikäli kohde-etuuden hinta tavoittaisi tuon 125 $? Sen laskeminen on helppoa! 125 $ – 120 $= 5 $. Jos tästä summasta vähennetään option hinta 1,55 $, niin summaksi saadaan 3,45 $. Kun tämä summa taas kerrotaan sadalla, niin maksimivoitoksi tulee 345 $. Jotta pääsisin voitolle strategiani kanssa, kohde-etuuden tulisi nousta ainakin 121,60 $.

apple-call-spread

Mikäli tahdot lisätietoa tai esimerkkejä Vertical Spread-strategiasta, niin toivon sinun olevan yhteydessä Lynxin asiakaspalveluun. Lynxin kaupankäyntijärjestelmän kautta pystyt myös löytämään kaikki optiosijoittajan tärkeimmät työkalut, kuten optiontraderin ja combotraderin.

Tässä artikkelissa esitetyt mielipiteet ja näkökulmat eivät ole sijoitusneuvontaa, vaan kirjoittajan omia mielipiteitä. Emme suosittele lukijaa tekemään sijoituspäätöksiä artikkelin pohjalta. Kirjoittaja ei myöskään omista artikkelissa mainittuja arvopapereita

 

Youri Sleutel

Youri Sleutel

Sijoitusasiantuntija

Youri toimii sijoittamisen asiantuntijana Lynxillä. Hän kirjoittaa artikkeleita sijoittamiseen ja sijoitustuotteisiin liittyen. Tämän lisäksi Yourin vastuulla on kaupankäyntijärjestelmien opastusvideoiden teko.

Related posts

LYNX: Luotettava, monipuolinen ja kansainvälinen
  • Pääsy yli 100 pörssiin 27 maassa
  • Ilmaiset kaupankäyntijärjestelmät
  • Erittäin alhaiset hinnat
  • Henkilökohtainen asiakaspalvelu
  • Ilmaiset puhelintoimeksiannot
vergelijk-brokers
Markkinoiden paras välittäjä 2016 & 2017
VergelijkBrokers.nl
Beleggers Belangen
Hollannin paras nettivälittäjä
2009 - 2013 & 2018
Paras nettivälittäjä Saksassa
Handelsblatt:n mukaan
Yhteystieto ikoni Soita
+358 (0)9-4245 1439
Yhteystieto ikoni Lähetä sähköpostia
info@lynxbroker.fi
Yhteystieto ikoni Keskustele
chatissa