Suhteellisen voimaindeksin (Relative Strenght Index – RSI) käyttö | Työkalu osakekurssin kehityksen seuraamiseen

Lynxin kautta voitte käyttää useita erilaisia teknisiä indikaattoreita, jotka antavat hyvät lähtökohdat sijoituspäätösten tekemiseen. Tässä artikkelissa käsittelemme suhteellista voimaindeksiä, josta käytetään yleisesti sen englanninkielistä termiä: Relative Strenght Index (RSI). Tämä on yksi useimmiten käytetyimmistä teknisen analyysin työkaluista. Tämä työkalu helpottaa ajoittamaan tuotteen ostamisen ja myymisen oikein. Muita osakekurssin kehitystä seuraavia teknisiä indikaattoreita ovat muunmuassa MACD sekä liukuva keskiarvo.

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia aiheita:

  • Mikä on RSI?
  • Kuinka käytät RSI:tä sijoitusstrategiassasi?
  • Kuinka lisäät RSI:n Lynxin kaupankäyntijärjestelmään?

Mikä on suhteellinen voimaindeksi (RSI)?

RSI-indikaattori mittaa osakekurssin muutoksen suuntaa ja nopeutta. Emme mene indikaattorin muodostuksen käytettävän laskukaavan yksityiskohtiin, koska sijoittajalle on tärkempää tietää kuinka indikaattoria voi hyödyntää sijoittamisstrategiansa toteuttamiseen.

RSI-indikaattorin arvot vaihtelevat 0 ja 100 välillä. Nämä arvot kertovat mikäli tuote on yliostettu (overbrought) tai ylimyyty (oversold). Yli 50 RSI-arvot kertovat viestittävät myönteisestä kehityksestä ja alle 50 RSI-arvot kertovat negatiivisesta kehityksestä.

Kuinka käytät RSI:tä investointi strategiassasi?

Kun RSI-arvo on yli 70, on tämä merkki siitä että tuote on yliostettu. Tämä tarkoittaa että tuotteen arvo on noussut nopeasti ja tämä indikoi siitä että vastareaktio tähän hintakehitykseen on odotettavissa. Alle 30 RSI-arvo on taas merkki ylimyymisestä, mistä voi päätellä että tuotteen markkinahinnan olevan aliarvostettu.

rsi1

Tämä toimii hyvänä indikaattorina siihen milloin on viisasta asettaa eri tyyppisiä toimeksiantoja. Kun RSI-arvo on yli 70 on oletettavissa että tuotteen arvo laskee ja alle 30 RSI-arvo viestii hinnan mahdollisesta noususta. Täten on selvää että sijoittajat haluavat myydä lyhyeksi ja tehdä siten voittoa hinnan laskusta kuin RSI-arvo on korkealla ja päinvastoin avata pitkiä positioita kun RSI-arvo on alahainen.

Suhteellisen voimaindeksin ei tulisi kuitenkaan olla ainut indikaattori toimeksiantopäätöstä tehdessä. Käytännössä RSI-arvoa ei voi pitää minkäänlaisena takuuna osakekurssin kehitykselle. Parhaiten se toimii avustavana työkaluna, jonka avulla on mahdollista parantaa toimeksiannon ajoittamista.

Aikaväli mitä RSI käyttää on sijoittajan määriteltävissä. Kaikkein yleisimmin käytössä on 14-päivän aikaväli. Tämä aikaväli näytetään ”kynttilänjaloilla” jotka näyttävät päivittäiset hintavaihtelut. Nämä kynttilänjalat antavat paremman kuvan tuotteen päivittäisestä hinnan kehityksestä kuin perinteinen kaavio, joka kertoo vain tuotteen päätöskurssin. RSI, kuten kaikki muutkin tekniset analyysit, toimivat sitä paremmin mitä useampi sijoittaja käyttää niitä. Tämä johtuu siitä että analyysia käyttävät sijoittajat reagoivat samalla tavalla tiettyihin signaaleihin.

rsi2

Ylläolevasta kaaviosta on mahdollista nähdä tyypillinen ylimyynti tilanne, milloin tuotteen ostaminen on yleensä houkutteleva vaihtoehto. Voitte nähdä että syyskuussa 2015 indeksi vajoaa alle 30 ja lähtee sen jälkeen taas nousuun. Myös Heinekenin osakkeen hinta oli pudonnut hetkellisesti antaen sijoittajalle hyvän mahdollisuuden ostaa osaketta.

Toisessa tilanteessa voimme nähdy RSI:n nousevan yli 70. Tämä antaa taas hyvän mahdollsuuden sijoittajalle tehdä voittoa lyhyeksi myymällä osake. Voitte kuitenkin nähdä että rikottuaan 70 rajan, RSI pysyy vielä sen arvon yläpuolella pidemmän ajan ja osakkeen hinta jatkaa nousuaan. Tämä on esimerkki siitä että RSI ei yksin riitä, vaan parhaimmaan sijoituspäätöksen tekemiseksi sitä tulisi käyttää yhdessä muiden teknisten indikaattorien kanssa.

RSI Lynxin kaupankäyntijärjestelmässä

RSI ei ole ainut Lynxin tarjoama tekninen indikaattori. Kaupankäyntijärjestelmämme tarjoaa yli 80 erilaista indukaattoria, jotka auttavat sijoittajaa tekemään onnistuneita strategisia sijoituspäätöksiä. Aikaisemmin esimerkkinä käytetty kaavio on otettu omasta kaupankäyntijärjestelmästämme. Näytämme seuraavaksi kuinka saatte vastaavan kaavion näkyviin.

rsi3

Painakaa hiiren oikealla painikkeella kaaviota, jossa on haluamanne tuotteen kurssitiedot. Näytölle ilmestyy uusi kuvake, josta voitte valita ”Add study” painikkeen. Esiin tulee valikko mistä voitte valita ”Momentum studies” ja seuraavasti valikosta ”Relative Strenght Index”.

Voit helposti valita haluamasi indikaattorit joita haluat käyttää toimeksiantojen päätöksentekoon. RSI on laskettu käyttäen kaaviossa olevia kynttilänjalkoja. Valitsemasi aikaväli vaikuttaa siihen millainen RSI-arvosi on. Nämä indikaattorit oikein käytettynä voivat antaa arvokasta informaatioita onnistuneiden toimeksiantojen tekemiseen.

Tämän artikkelin sisältö ei ole tarkoitettu sijoitusneuvoksi, eikä investointi päätöksiä ei tule tehdä tämän artikkelin perusteella.

 

 

 

Kaarlo Pasternack

Kaarlo Pasternack

Yhteyspäällikkönä

Kaarlo Pasternack toimii yhteyspäällikkönä Lynxin suomalaisille asiakkaille. Kaarlo kirjoittaa sijoittamiseen ja rahoitusmarkkinoihin liittyviä artikkeleita sekä ohjeistaa suomalaisia asiakkaitamme Lynxin kaupankäyntijärjestelmien käytössä.

LYNX: Luotettava, monipuolinen ja kansainvälinen
  • Pääsy yli 100 pörssiin 27 maassa
  • Ilmaiset kaupankäyntijärjestelmät
  • Erittäin alhaiset hinnat
  • Henkilökohtainen asiakaspalvelu
  • Ilmaiset puhelintoimeksiannot
vergelijk-brokers
Markkinoiden paras välittäjä 2016 & 2017
VergelijkBrokers.nl
Beleggers Belangen
Hollannin paras nettivälittäjä
2009 - 2013 & 2018
Paras nettivälittäjä Saksassa
Handelsblatt:n mukaan
Yhteystieto ikoni Soita
+358 (0)9-4245 1439
Yhteystieto ikoni Lähetä sähköpostia
info@lynxbroker.fi
Yhteystieto ikoni Keskustele
chatissa