Milloin ja miten kannattaa sijoittaa kultaan?

Osakemarkkinat ovat toden teolla koetelleet sijoittajan hermoja vuonna 2016. Kurssit putosivat alkuvuonna ympäri maailmaa rajusti, mutta palautuivat kevään mittaan lähes ennalleen ja isolta romahdukselta vältyttiin – ainakin toistaiseksi. Kun osakemarkkinoiden volatiliteetti on korkealla tasolla ja monet sijoittajat ovat pessimistisiä tulevaisuuden suhteen, on sijoittajilla yhtenä mahdollisuutena hajauttaa osa sijoituksistaan kultaan. Tässä artikkelissa tarkastellaan milloin ja miten kannattaa sijoittaa kultaan?

Kullan kehitys

Yllä oleva taulukko näyttää kullan arvon kehittymisen suhteessa S&P 500 -indeksiin viimeisen viiden vuoden aikana.

Milloin kannattaa sijoittaa kultaan?

Kulta on sijoittajien näkökulmasta nähty usein eräänlaisena turvasatamana, jonne on epävakaina aikoina ollut kovaa tunkua. Tämä on puolestaan lisännyt kullan kysyntää ja siten luonnollisesti sen arvoa. Kulta on muiden raaka-aineiden tavoin osakkeista poikkeava sijoitusinstrumentti siinä mielessä, ettei sen omistaminen kasvata sijoittajan rahapussia osinkojen tai korkojen muodossa. Kaikkien raaka-aineiden arvonnousu perustuu ainoastaan kysynnyn nousuun, joka johtuu puhtaasti spekulatiivisista tekijöistä. Epävarmoina taloudellisina aikoina ja jopa lyhyellä aikavälillä sijoittajat voivat kuitenkin tehdä sen avulla suuria voittoja.

Miten voin sijoittaa kultaan?

  • Fyysinen kulta (kultaharkot ja kultakolikot)
  • Kultaan sijoittavat ETF:t
  • Kultakaivosteollisuuden parissa toimivien yritysten osakkeet
  • Kultajohdannaiset

Fyysinen kulta

Yleisin tapa sijoittaa kultaan on fyysisen kullan ostaminen. Fyysistä kultaa voi ostaa esim. kultaharkkojen ja kultakolikoiden muodossa. Erityisesti kultakolikot ovat olleet maailmanlaajuisesti erittäin yleinen tapa sijoittaa kultaan. Fyysiseen kultaan sijoittaessa täytyy ottaa huomioon, että sen turvallisesta säilömisesta aiheutuu yleensä lisäkustannuksia. Tästä johtuen sijoittajan kannattaa harkita muita vaihtoehtoja, joilla päästä käsiksi kullan hinnan arvonnousuun.

Kullan hinta on tällä vuosituhannella kokenut isoja nousuja ja laskuja. Vuonna 2011 kulta nousi aina 1900 dollariin unssilta, ja on sieltä hiljalleen laskenut lähemmäs 1000 dollariin per unssi. Vuoden 2016 alusta kullan arvo on kuitekin noussut lähes 30% ja Brexitin jälkimainingeissa monet sijoittajat näyttävät luottavan kultaan osakkeiden sijaan.

Fyysiseen kultaan sijoittaminen

Yllä oleva taulukko näyttää fyysisen kullan arvon kehittymisen viimeisen viiden vuoden ajalla.

Sijoita kultaan ETF:ien avulla

ETF (exchange-traded funds) on pörssinoteerattu sijoitusrahasto, jolla voi käydä kauppaa pörssissä. ETF:ien avulla sijoittavat voivat investoida esim. osake-, korko-, hyödyke- tai kiinteistömarkkinoille. Myös kultaan voi sijoittaa ETF:ien kautta.

Kultaan sijoittavia ETF:iä on tyypiltään kahdenlaisia: fyysisiä ja synteettisiä. Kuten nimestä voidaan päätellä, fyysisen ETF:n taustalla on kultavaranto, jota täydennetään aina sitä mukaa kun rahastoon tulee uutta rahaa. Kultaan sijoittavat fyysiset ETF-rahastot sijoittavat yleensä suoraan kultaharkkoihin. Synteettinen ETF rahasto perustuu puolestaan johdannaisiin.

 Lyhene  Nimi  Muoto  Kulut  Valuutta
 GLD  SPDR GOLD SHARES  Fyysinen  0,40%  USD
 PHAU  ETFS PHYSICAL GOLD  Fyysinen  0,39%  EUR

 

Ylhäällä näet kahden, myös LYNX:llä kaupankäynnin kohteena olevan ETF:n tiedot. SPDR Gold Shares ETF on noteerattu dollareissa, kun taas ETFS Physical Gold euroissa. Molemmat näistä ETF:istä ovat muodoltaan fyysisiä (nk. Bullion-Backed ETF). Vuosittaiset kulut ovat molemmissa ainoastaa 0,40% tuntumassa ja kulut ovat valmiiksi sisällytetty niiden hintaan. Näiden ETF:ien kurssit seuraavat tarkasti kullan arvon kehitystä.

Sijoita kultakaivosyhtiöihin

Sijoittajat voivat halutessaan myös ostaa kultakaivosyhtiöiden osakkeita. Nämä yhtiöt hyötyvät kullan arvonnoususta ja ostamalla näiden yhtiöiden osakkeita, myös sijoittaja voi hyötyä epäsuorasti kullan arvonnoususta. Alla näkyvässä esimerkissä on listattu viisi suurinta kultakaivosyhtiötä, jotka ovat LYNX:llä kaupankäynnin kohteena.

 Lyhenne  Nimi
 AGG  AngloGold Ashanti Ltd.
 GG  Goldcorp Inc.
 ABX  Barrick Gold Corp.
 NEM  Newmont Mining Corp.
 FNV  Franco-Nevada Corp.

 

Kultakaivosyhtiöt kaavio

Yllä olevasta kaaviosta voit nähdä, kuinka näiden viiden esimerkkiyrityksen kurssit ovat kehittyneet viimeisten viiden vuoden aikana. Mikäli haluat hajauttaa sijoituksesi näihin yrityksiin, voit jälleen turvautua ETF:iin. Kaikkein tunnetuin kultakaivosyhtiöihin sijoittava ETF on Market Vectors Gold Miners ETF (GDX). Kyseinen ETF seuraa tarkasti kullan arvon kehitystä. Tämä käy selvästi ilmi alla olevasta kaaviosta:

Kulta ETF

Johdannaiset

Viimeisena vaihtoehtona esittelemme kullan arvonnoususta hyötyvät johdannaistuotteet. Mikäli uskot kullan hinnan nousevan, voi johdannaiskaupalla tavoitella suuriakin voittoja. Johdannaisiin sijoittaessa myös riskit kasvavat, eikä niitä tästä syystä suositella aloitteleville sijoittajille. Johdannaissopimuksille on tyypillistä niiden lyhyt kesto, jonka vuoksi ne sopivat hyvin lyhyen tähtäimen sijoittajille. Fuutuurit ovat hyvin yleinen tapa käyttää johdannaisia. Kultaan voi niin halutessaan sijoittaa myös lukuisten eri optioiden kautta.

Tunnetuin kullan arvoon perustuva futuuri on GC (GOLD). Kyseisellä futuurilla tehdään päivittäin kauppaa satojen tuhansien sopimusten edestä. Yksi sopimus vastaa sataa kappaletta kohde-etuutta, joten 1 yksikön muutos aiheuttaa 100 USD:n voiton tai tappion. Tämä futuuri on tyypiltään fyysinen, joka tavanomaisesti tarkoittaa kohde-etuuden fyysistä toimitusta. Koska suurin osa sijoittajista ei tästä ajatuksesta kuitenkaan innostu, LYNX:llä kullan fyysinen vastaanottaminen ei ole mahdollista, vaan LYNX sulkee postitiosi automaattisesti kaksi päivää ennen sopimuksen umpeutumista ja maksaa sijoittajalle johdannaissopimuksen rahallista arvoa vastaavan määrän.

Tässä artikkelissa esitetyt mielipiteet ja näkökulmat eivät ole sijoitusneuvontaa, vaan kirjoittajan omia mielipiteitä. Emme suosittele lukijaa tekemään sijoituspäätöksiä artikkelin pohjalta. Kirjoittaja ei myöskään omista artikkelissa mainittuja arvopapereita.

Youri Sleutel

Youri Sleutel

Sijoitusasiantuntija

Youri toimii sijoittamisen asiantuntijana Lynxillä. Hän kirjoittaa artikkeleita sijoittamiseen ja sijoitustuotteisiin liittyen. Tämän lisäksi Yourin vastuulla on kaupankäyntijärjestelmien opastusvideoiden teko.

Related posts

LYNX: Luotettava, monipuolinen ja kansainvälinen
  • Pääsy yli 100 pörssiin 27 maassa
  • Ilmaiset kaupankäyntijärjestelmät
  • Erittäin alhaiset hinnat
  • Henkilökohtainen asiakaspalvelu
  • Ilmaiset puhelintoimeksiannot
vergelijk-brokers
Markkinoiden paras välittäjä 2016 & 2017
VergelijkBrokers.nl
Beleggers Belangen
Hollannin paras nettivälittäjä
2009 - 2013 & 2018
Paras nettivälittäjä Saksassa
Handelsblatt:n mukaan
Yhteystieto ikoni Soita
+358 (0)9-4245 1439
Yhteystieto ikoni Lähetä sähköpostia
info@lynxbroker.fi
Yhteystieto ikoni Keskustele
chatissa