Kiinnostaako päiväkauppa? Mitä sinun kuuluu tietää?

Päiväkauppa

On olemassa hyvin monenlaisia tapoja sijoittaa ja erilaisten strategioiden analysoiminen on hyvin suosittu aihe sijoittajien keskuudessa. Sinun tulee valita oma strategiasi sen mukaan, minkä tyyppinen sijoittaja olet. Kaikkein aktiivisimmin sijoittajan kiinnostuksiin kuuluu myös päiväkauppa. Nämä sijoittajat ostavat ja myyvät osakkeita miltei joka päivä ja usein vielä useita kertoja päivässä. Nykyisin päiväkaupankäyntiä harjoittavat pääasiallisesti ammattilaiset, jotkä käyvät kauppaa hyvin tiheään tahtiin. Ammattimaiset sijoittajat voivat algoritmien avulla reagoida markkinoiden tapahtumiin millisekunneissa.

Markkinoilla on kuitenkin myös runsaasti aktiivisia yksityisiä päiväkauppiaita. Onko sinulla suunnitelmissa alkaa käymään päiväkauppaa? Tässä artikkelissa kerromme, mitä päiväkauppaa harkitsevan olisi hyvä tietää ja lopussa esittelemme vielä joitakin esimerkkistrategioita, joita voit hyödyntää omassa sijoitustoiminnassasi.

päiväkauppa

Asenne

Tärkeimmät ominaisuudet joita päiväkauppaa harjoittavalta on löydyttävä, ovat oikeanlainen asenne, sekä kurinalaisuus. Kun noudatat tiettyä strategiaa, siitä on tärkeää pitää myös kiinni. Huolimatta siitä, kuinka hyvä strategiasi on, tulet lähes varmuudella kokemaan myös huonoja jaksoja sijoitustoiminnassasi. On silti äärimmäisen tärkeää, että pysyt alkuperäisessä suunnitelmassasi. Huonojen jaksojen aikana sijoittajilla on taipumus toimia irrationaalisesti ja ottaa enemmän riskejä, joista seurauksena on monesti ainoastaan lisää tappioita.

Jotta saat strategiastasi optimaalisen, tulisi sinun aina arvioida sitä kriittisesti ja koittaa mahdollisuuksien mukaan parantaa sitä edelleen.

Kaupankäyntikulut

Päiväkauppaa harjoittava tekee määrällisesti paljon toimeksiantoja, jolloin on tärkeää kiinnittää huomiota kaupankäyntikustannuksiin. Alhaiset kaupankäyntikulut ovat tällöin ensimmäinen “voitto”, jonka sijoittaja voi toiminnassaan saavuttaa. Päiväkauppaa harjoittavana sijoittajana tulet todennäköisesti saamaan paljousalennuksia, joista saat lisätietoja ottamalla yhteyttä välittäjääsi. Maksamasi komissiot eivät kuitenkaan ole ainoa tärkeä tekijä onnistuaksesi päiväkaupassa. Joillakin välittäjillä (usein CFD-välittäjät) sijoittajien ei aina tarvitse maksaa komissiota. Nämä välittäjät käyttävät kuitenkin yleensä isompaa spreadia, josta aiheutuu epäsuoria kustannuksia avatessasi tai sulkiessasi positioita.

Kaupankäyntijärjestelmä

Päiväkauppa vaatii luotettavan ja vakaan kaupankäyntijärjstelmän. Päiväkauppaa harjoittava sijoittaja ei halua maksaa 1 euron verran vähemmän kuluja, jos hän ei tällöin voi avata tai sulkea positioita ajoissa. Mikäli kaupankäyntijärjestelmä ei toimi tarpeeksi nopeasti tai pahimmassa tapauksessa kaatuu, voi siitä koitua sijoittajalle tuhoisia seurauksia. Tämän lisäksi järjestelmän tulee myös tarjota sijoittajalle sopivat toimeksiantotyypit, jotta haluttua strategiaa voidaan tehokkaasti toteuttaa.

Reaaliaikainen markkinadata

Ei riitä, että käyttämäsi kaupankäyntijärjestelmä on luotettava ja vakaa, mikäli sen käyttämä markkinadata ei ole ajantasalla. Markkinadatan on hyvä olla reaaliaikaista, jotta pystyt ostamaan ja myymään osakkeita oikea-aikaisesti. Välittäjäsi yleensä tarjoaa sinulle mahdollisuuden valita, mitä markkinadata-tilauksia haluat tehdä. Tilausten tarpeellisuus riippuu käyttämästäsi strategiasta. Haluatko nähdä ainoastaan parhaan bid- ja ask-hinnan vai haluatko nähdä useampia eri vaihtoehtoja, joilla seurata hintoja? Mikäli päädyt jälkimmäiseen, voit käyttää tason 2 dataa. Kaikki välittäjät eivät kuitenkaan tarjoa sitä, joten sinun tulee olla aina ensin yhteydessä välittäjääsi varmistuaksesi asiasta.

Teetkö kauppaa ainoastaan yhdellä tuotteella? Suosittelemme silti useiden markkinoiden markkinatietojen tilaamista. AEX-futuurilla (FTI) päiväkauppaa tekevä yleensä tilaa reaaliaikaiset markkinatiedot sekä saksalaisille- että amerikkalaisille futuureille. AEX-futuuri pyrkii seuraamaan ulkomaisten futuurien liikkeitä. Markkinatietojen tilaaminen maksaa ja tilaukset veloitetaan kuukausittain, mutta ne antavat sinulle yksityiskohtaista tietoa markkinoiden dynamiikasta ja ovat erittäin hyödyllisiä päiväkauppaa harjoittavalle.

Tekninen analyysi

Suurin osa päiväkauppaa tekevistä perustaa ostonsa ja myyntinsä tekniseen analyysiin. Lukuisten eri indikaattorien avulla voidaan saada tietoa markkinoiden liikkeistä. Indikaattoreita voidaan käyttää mm. tunnistamaan trendejä, sekä näiden vääritymiä. Esimerkkejä näistä indikaattoreista ovat RSI, liukuva keskiarvo ja MACD. Näiden lisäksi on olemassa satoja muita indikaattoreita, joista LYNXillä voit käyttää yli 100 eri vaihtoehtoa

S&P 500 Futuuri

Alla olevasta kaaviossa voit nähdä S&P 500-futuurin muutamalla eri indikaattorilla. Älä ikinä käytä vain yhtä indikaattoria, vaan koita yhdistää vähintään muutamia eri indikaattoreita vahvistaaksesi oman visiosi. On toisaalta myös mahdollista, että tekninen analyysi ei lainkaan sovellu käyttämääsi strategiaan.

Työkalut

Kaupankäyntijärjestelmän lisäksi voit käyttää Trader-työkaluja edesauttamaan menestymistä strategiassasi. Se millä tuotteella teet kauppaa, määrittää mistä työkaluista on sinulle hyötyä.

päiväkauppa 1

MarketScanner

Osa päiväsijoittajista etsii päivittäin volatiileja osakkeita hyötyäkseen näiden valtavista hinnanmuutoksista. MarketScanner on arvokas työkalu näille sijoittajille. Vain muutamalla hiiren painalluksella, voit nähdä isoimmat nousijat ja häviäjät. Tämän lisäksi sinulla on mahdollisuus lisätä ylimääräisiä suodattimia, jotka voivat auttaa sinua löytämään toiveidesi mukaisia hakutuloksia. Tällöin voit käyttää esim. hinta- tai volyymisuodattimia jättääksesi senttiosakkeet hakutulosten ulkopuolelle.

Päiväkauppa -strategiat

Päiväkaupassa voidaan käyttää lukuisia eri strategioita. Esittelemme niistä lyhyesti seuraavaksi muutaman yleisimmän.

Scalping

Kaikista päiväkauppaa tekevistä sijoittajista, skalppaajat ovat kaikkein aktiivisimpia. Nämä sijoittajat pitävät positiota auki ainoastaan muutamia sekunteja. Skalpaaja yrittää saada mahdollisimman paljon pieniä voittoja. Tämän tyyppiset traderit käyttävät usein hyvin tiukaksi määriteltyä stop-loss -toimeksiantoa, koska isot tappiot voivat syödä aiemmin saavutetut voitot hyvin nopeasti. Rajahinnat voittojen kotiuttamiseen ja tappioiden pysäyttämiseen ovat täten monesti asetettu yhtä kauaksi varsinaisesta toimeksiannosta, jolloin riski/tuotto-odotuksen suhde on 1.

Skalppauksessa voidaan käyttää useita eri strategioita. Yksi yleisimmistä on tehdä kauppaa vastustasojen avulla. Tämä tarkoittaa, että vain heikoimmat päivänsisäiset tasot otetaan huomioon pidempiaikaisten vastustasojen sijaan.

päiväkauppaa 2

Momentum

Momentum sijoittaja etsii korkean volatiliteetin osakkeita. Muutoksen näissä osakkeissa saattavat olla joko positiivia tai negatiivisia. Tähän kategoriaan kuuluva sijoittaja tekee kauppoja markkinaliikkeiden perusteella, mutta sulkee positiot melko nopeasti. Tällöin voidaan käyttää apuna market-depth bookia, jossa sijoittaja yrittää jäljittää ison joukon ostajia/myyjiä ja sulkea position ennen kuin hintataso on saavutettu.

Contrary trading/Fading the market

Kontrakaupassa sijoittaja käyttäytyy päinvastoin kuin momentum -kauppaa käyvä sijoittaja. Sijoittaja etsii volatiileja arvopapereita ja käy niillä kauppaa trendin vastaisesti. Tällöin sijoittaja olettaa, että arvopaperin hinta tulee laskemaan, jos se ensin nousee merkittävästi. Kun arvo alkaa laskea, positio suljetaan nopeasti. Tätä strategiaa kutsutaan myös nimellä “fading the market”.

Pivot trading

Pivot-kaupankäynti muistuttaa skalppausta sijoittajan käyttäessä hyväkseen ensisijaisesti vastustasoja. Pivot-kaupankäynnissä sijoittaja pitää kuitenkin omistamansa positiot pidempään. Tämä sijoittaja etsii vahvoja vastustasoja, kuten päivän korkein tai matalin. Kun korkein taso saavutetaan, sijoittaja myy osakkeita lyhyeksi. Päinvastoin, kun kurssikehityksessä tapahtuu täyskäännös, luovutaan tästä positiosta. Riskien hallitseminen on melko helppoa tässä strategiassa. Stop-loss määräys asetetaan juuri päivän korkeimman kurssilukeman yläpuolelle, ja kun hinta saavuttaa tämän tason, positio voidaan sulkea helposti.

Automaattinen kaupankäynti

Kun olet löytänyt sinulle sopivan strategian, voit automatisoida sen. Tähän tarkoitukseen voit käyttää ulkoisia sovelluksia, kuten Multicharts, Ninja Trader, Meta Trader ja Trade Station. Nämä sovellukset voidaan liittää LYNX-tiliisi ja voit niiden avulla edesauttaa strategiasi toteutumista ilman, että sinun tarvitsee istua jatkuvasti koneesi edessä. Päiväkauppa on siis myös helppoa!

Arbitraasi

Arbitraasi on teoreettisesti ajateltuna tilanne, jossa sijoittaja voi tehdä voittoa ilman riskiä. Mikäli sijoittaja käyttää strategianaan arbitraasia, on hänen tarkoituksenaan hyötyä markkioiden hinnoitteluvirheistä. Arbitraasitilanne voi syntyä esim. kun tietyn yrityksen osake on arvostettu eri tasolle eri markkinapaikoissa (pörsseissä), jolloin ostamalla osaketta yhdestä markkinapaikasta, voidaan se myydä kalliimmalla toisessa. Arbitraasitilanne voi syntyä myös kahden eri tuotteen välille. Arbitraasilla katsotaan olevan tärkeä rooli markkinoiden pitämisessä tehokkaina, sillä arbitraasitilanteen synnyttyä markkinoilla toimivat osapuolet alkavat hyödyntää sitä, joka johtaa hintaeron, ja siten lopulta myös itse arbitraasin katoamiseen.

Kiinnostaako sinua päiväkauppa ja tahdot kuulla siitä lisää? Siinä tapauksessa älä epäröi ottaa Lynxin asiakaspalveluun ja kokeneet asiantuntijamme kertovat sinulle lisää.

 

Jenna Rutanen

Jenna Rutanen

Yhteyspäällikkönä

Jenna Rutanen toimii yhteyspäällikkönä Lynxin suomalaisille asiakkaille. Jenna kirjoittaa artikkeleita sijoittamiseen ja sijoitustuotteisiin liittyen Lynxin suomenkielisille sivuille.

Kyllä, haluan ilmaisen tietopaketin

LYNX on paras osakevälittäjä kansainvälisillä markkinoilla. Tutustu tietopakettiin ja ota yhteyttä!

Information package image
Tietopaketin sisältö
  • Hinnasto
  • Salkunsiirtolomake
  • Perussopimus, marginaalisopimus, optio-ja futuurisopimus
  • Ilmainen e-kirja, joka sisältää 12 vinkkiä sijoittamiseen
required field
Antamalla meille tietojasi hyväksyt sen, että LYNX tallentaa tiedot ja käyttää niitä markkinointitarkoituksiin. Voit peruuttaa tämän ottamalla meihin yhteyttä info@lynxbroker.fi.
Yhteystieto ikoni Soita
+358 (0)9-4245 1439
Yhteystieto ikoni Lähetä sähköpostia
info@lynxbroker.fi
Yhteystieto ikoni Keskustele
chatissa