Osakesijoittamisen perusteet

Aloittelevana sijoittajana joudut opiskelemaan osakesijoittamisen perusteet ennen kun aloitat oman salkkusi rakentamisen. Mitä tarkoittaa hajauttaminen ? Entä mitä ovat osingot? Miten valitsen osakkeeni ja miten hallitsen riskejä? Tämänkertaisessa artikkelissamme käymme läpi kyseisiä osakesijoittamisen perusseikkoja, joiden ymmärtäminen auttaa sinua aloittamaan oman seikkailusi sijoitusmaailmassa.

osakesijoittamisen-perusteet

Hajauttaminen

Osakesijoittamisen tärkeimpiä termejä on hajauttaminen ja tulet myös varmasti siihen törmäämään. Hajauttaminen tarkoittaa riskin pienentämisestä sijoittamalla käytettävät olevat varat eri kohteisiin. Todennäköisesti olet kuullut vanhan sanonnan: ”Älä laita kaikkia munia samaan koriin”. Voit kuvitella mitä tapahtuu jos tuo kori menee rikki. Samoin voit kuvitella mitä tapahtuu, jos sijoitat kaikki varasi yhteen yritykseen, jonka osakekurssi yllättäen romahtaa. Hyvänä esimerkkinä voimme käyttää Volkswagenia, jonka osakekurssi vajosi 40 % vain muutamassa päivässä päästöhuijausksandaalin myötä.

Millaisia osakkeita salkustasi tulisi sitten löytyä? Monet uskovat, että salkusta tulisi tehdä mahdollisimman monipuolinen. Sen tulisi sisältää niin pienten kuin suurtenkin yritysten osakkeita. Mikäli pienten osakkeiden veto loppuisi, olisi silloin suurten yhtiöiden osakkeet tasapainottamassa salkkua. Lähtökohtaisesti kannattaa tähdätä salkkuun jolla pärjää monenlaisissa markkinamyrskyissä.

Siitä kuinka monen eri yhtiön arvopapereita salkusta tulisi löytyä voidaan olla eri mieltä. Osa sijoittajista suosii kapeaa valikoimaa, jossa sijoitukset on kohdistettu alle kymmeneen kohteeseen. Kapean salkun etu on se, että sijoittajalla on paremmat mahdollisuudet perehtyä kohteisiiin tarkemmin, kun niitä ei ole valittuna liian runsaasti. Toiset sijoittajista taas suosii erittäin laajaa hajauttamista luottaen siihen, että sen myötä salkun arvon heilunta vähenee.

Erinäisten tutkimusten mukaan osakesalkun tulisi sisältää vähintään 15-20 eri yrityksen osakkeita, jotta riski todella pienenee. Mikäli koet haastavaksi, että joudut tutkimaan, valitsemaan ja seuraamaan yli 20 eri osaketta, niin ETF:t ovat myös loistava tapa sijoittaa useaan eri yhtiöön. Käytännössä ostat siis yhden ETF:n, jonka kautta hankit kasan osakkeita ilman, että sijoittajaisit niihin erikseen. ETF:istä pystyt lukemaan enemmän täältä.

Osakkeiden valinta Lynxin Market Scannerin avulla

Lynxin kaupankäyntijärjestelmän kautta sijoittajalla on valittavissa monia eri tärkeitä työkaluja, jotka auttavat menestymään sijoitustoiminnassa. Market scanner on yksi ainutlaatuisimmiasta apuvälineistä, jonka avulla sijoittaja pääsee käsiksi kaikkiin parhaimpiin osakkeisiin. Mitä ovat nämä parhaimmat osakkeet? Kaikilla sijoittajllla on omat käsityksensä siitä millaisia hyvät osakkeet ovat.

Market Scannerin kautta sijoittajan tulee ensiksi valita markkinat, joihin hän haluaa perehtyä tarkemmin. Tämän jälkeen hänen kuuluu antaa suodattimet ja parametrit hakua varten. Tämän jälkeen esiin ilmestyy yhteenveto esimerkiksi osakkeista, joiden kautta on mahdollista päästä käsiksi suuriin osinkotuottoihin tai eniten laskeneista ja nousseista osakkeista. Tämä on pakollinen työkalu jokaiselle osakesijoittajalle!

Lisätietoa Market Scannerista löydät täältä

Osingot

Osinko on yrityksen omistajilleen jakama voitto-osuus, joka voidaan maksaa joko käteisenä tai osakkeina. Miksi osingot ovat tärkeitä? Osinkoja voidaan pitää niin sanotusti sijoittajan säännöllisenä palkkana. Kun sijoitat menestyneisiin yrityksiin, jotka maksavat tasaisesti osinkoa, pystyt parhaimmillaan kasvattamaan mukavasti omaisuuttaasi pitkällä aikavälillä. Miten löydät kyseiset menestysyritykset? Tarkastele eri yritysten osingonmaksuhistoriaa ja kasvua. Nämä avaavat sinulle hyvin yrityksen taloudellista tilannetta.

Ajoittain sijoittaja törmää myös mielipiteisiin joiden mukaan yrityksen ei tulisi lainkaan maksaa osinkoja. Perustelujen mukaan olisi kannattavaa uudelleen sijoittaa osingot yritykseen, josta pitkällä aikavälillä sijoittaja hyötyy enemmän kuin maksetuista osingoista. Tämän ajatuksen taustalla vaikuttaa siis vahvasti korkoa-korolle-ilmiö.

Lynxin kaupankäyntijärjestelmässä pystyt helposti tarkistamaan miten usein ja paljon valitsemasi yritys maksaa osinkoja. Sinun tulee vain kaksoisnapsauttaa hiirellä yrityksen nimeä ja näkyviin tulee seuraava ruutu:

mcdonalds

Osakesijoittamisen riski/tuotto

Perinteisesti riski voidaan liittää jonkin asian menettämiseen ja sillä on vahvasti negatiivinen merkitys. Osakesijoittamisen riskillä ei kuitenkaan pelkästään tarkoiteta kaiken menettämistä, vaan myös kolikon kääntöpuolta eli tuottoa.

Tullaksesi menestyneeksi sijoittajaksi tulee sinun ymmärtää riskin ja tuoton välistä suhdetta. Oletetaan, että tahdot ostaa osakkeen, jonka kappalehinta on € 10. Uskot, että kyseisen osakkeen hinta tulee nousemaan  € 13, jonka jälkeen tulet myymään kyseisen osakkeen. Mahdollinen tuottosi tulee olemaan siis  € 3. Hankittuasi tämän kyseisen osakkeen asetat sille stop loss-toimeksiannon  € 9. Tässä tapauksessa mahdollinen häviösi on siis €1. Tällöin riskin suhde tuottoon on 1:3. Tämä tarkoittaa siis, että pystyt tienaamaan kolme kertaa sen verran kuin pystyt häviämään.

Varmista aina, että mahdollinen tuottosi on suurempi kuin mahdollinen häviö. Kuulostaa todennäköisesti yksinkertaiselle, mutta kokemus on osoittanut, että sijoittajilla on tapana unohtaa yksinkertaisimmatkin asiat kurssien myllerryksessä.

Hedging/Suojaaminen

Viimeiseksi käsittelen salkun suojaamista. Hedging tarkoittaa riskiltä suojautumista vastakkaisen position avulla. Mikäli sijoittaja on käyttäynyt hedgingiä suojautumiseen on hänen positionsa toisaalla kärsimä tappio korvattu hedge-position toisaalla tekemällä voitolla. Yksi tapa suojautua on johdannaisten avulla. Johdannaisten maine on hieman ryvettenyt viimeisen finanssikriisin myötä, koska nämä olivat auttamassa markkinoiden romahdusta. On kuitenkin silti todettava, että johdannaisilla suojautuminen saattaa tästäkin huolimatta olla hyvä vaihtoehto, mikäli ennustaa laskevia markkinoita.

Usein salkunomistajat tahtovat pitää salkustaan kiinni pitkään myymättä osakkeita. Väliaikainen osakkeiden myynti ei siis kuulostaa välttämättä houkuttelevalta. Mikäli tahdot suojata osakesalkkuasi markkinoiden alamäeltä, pystyt tekemään sen esimerkiksi put-optioiden kautta.

Todennäköisesti olet vakuuttanut kotitaloutesi tulipalon varalle. Tiedät, että palon sattuessa, vakuutus korvaisi suuren osan menetyksistä. Put-optiot toimivat samankaltaisella periaattella. Maksat niistä tietyn hinnan ja mikäli osakekurssit syöksyvät alas, on osa omaisuudestasi turvattu. Optiot ovat hyödyllisiä tuotteita salkun suojaamiseen. Pystyt lukemaan niistä enemmän täältä.

Tässä artikkelissa esitetyt mielipiteet ja näkökulmat eivät ole sijoitusneuvontaa, vaan kirjoittajan omia mielipiteitä. Emme suosittele lukijaa tekemään sijoituspäätöksiä artikkelin pohjalta. Kirjoittaja ei myöskään omista artikkelissa mainittuja arvopapereita

Jenna Rutanen

Jenna Rutanen

Yhteyspäällikkönä

Jenna Rutanen toimii yhteyspäällikkönä Lynxin suomalaisille asiakkaille. Jenna kirjoittaa artikkeleita sijoittamiseen ja sijoitustuotteisiin liittyen Lynxin suomenkielisille sivuille.

Kyllä, haluan ilmaisen tietopaketin

LYNX on paras osakevälittäjä kansainvälisillä markkinoilla. Tutustu tietopakettiin ja ota yhteyttä!

Information package image
Tietopaketin sisältö
  • Hinnasto
  • Salkunsiirtolomake
  • Perussopimus, marginaalisopimus, optio-ja futuurisopimus
  • Ilmainen e-kirja, joka sisältää 12 vinkkiä sijoittamiseen
required field
Antamalla meille tietojasi hyväksyt sen, että LYNX tallentaa tiedot ja käyttää niitä markkinointitarkoituksiin. Voit peruuttaa tämän ottamalla meihin yhteyttä info@lynxbroker.fi.
Yhteystieto ikoni Soita
+358 (0)9-4245 1439
Yhteystieto ikoni Lähetä sähköpostia
info@lynxbroker.fi
Yhteystieto ikoni Keskustele
chatissa