Straddle: Ennustatko osakkeen hinnan suurta muutosta?

Mikäli tahdot sijoittaa optioihin, niin sinulla on mahdollisuus valita monien eri strategioiden välillä. Uskotko, jos kerron sinulle, että on olemassa myös strategia, joka mahdollistaa rajattomat voitot pienellä riskillä? Kuulostaa melkein liian hyvälle ollakseen totta. Sellainen strategia on kuitenkin olemassa. Pitkän straddle-strategian avulla voit yrittää hyötyä osakekurssin heilahduksessta, olkoot se sitten jyrkässä nousussa, tai laskussa.

Tämän artikkelin tarkoituksena on esitellä sinulle straddle-strategian hyvät ja huonot puolet optiostrategiana. Tämän lisäksi tulen antamaan esimerkin pitkälle straddlelle ja osoittamaan kuinka helposti kyseisen optio-yhdistelmän toimeksianto onnistuu.

Lyhyt ja Pitkä Straddle

Straddle on optio-yhdistelmä, jota voit käyttää, kun ennustat osakekurssin jyrkkää nousua tai laskua.

Pitkä straddle muodostuu yhdestä call-optiosta ja yhdestä put-optiosta joilla on sama erääntymisaika ja toteutushinta. Koska molemmat optiot ovat ostettu, on niiden teoreettinen voitto rajoittamaton. Huonoimmassa mahdollisessa tapauksessa tulet menettämään vain optioista maksetut hinnat.

Lyhyt straddle muodistuu yhdestä myydystä call-optiosta ja put-optioista. Tässä tapauksessa mahdollinen voiton määrä on rajoitettua ja tappiot rajoittamattomia.

Tässä artikkelissa keskityn lähinnä pitkään straddleen.

Hyödyt pitkä straddle

 • Rajoittamattomat voitot
 • Kurssin suunnalla ei ole väliä

Haitat pitkä straddle

 • Suuri sijoitus
 • Vaatii ison kurssiheilahduksen
 • Riski kreikkalaisia optioita vastaan

Pitkä straddle

Optiosijoittajat käyttävät straddle-strategiaa kun he voivat odottaa suurta muutosta tuotteen markkinahinnassa, mutta eivät ole varmoja nouseeko vai laskeeko hinta. Tämä strategia muodostuu yhdestä pitkästä call-optiosta ja yhdestä pitkästä put-optiosta joilla on sama erääntymisaika ja toteutushinta. Periaatteessa sijoittaja voi saada tällä strategialla rajattomat voitot ja huonoimmassa mahdollisessa tapauksessa menettää vain optioiden hinnat.

Allaolevassa esimerkissä havainnomme straddle-strategiaa seuraavilla toimeksiannoilla:

Osta: call-optio 40 $ (hintaan 1,90 $)

Osta: put-optio 40 $ (hintaan 2,10 $)

Tämän strategian hinnaksi muodostuu 4 $ (1,90 $ + 2,10 $), joten strategia on voitollinen, mikäli osakkeen markkina hinta on alle 36 $ tai yli 44 $ erääntymishetkellä.

Strategiasta saavutettavilla voitoilla ei periaatteessa ole rajaa. Sijoitus on tappiollinen, mikäli osakkeen hinta on erääntymishetkellä 36 $ ja 44  $ välillä. Kaikkein huonoimmassa tapauksessa sijoittaja tekee 400 $ tappion tällä strategialla (4 $ x 100 $)

straddle

Kreikkalaiset optiot

Ostaessasi at the money straddlen, positio tulee olemaan delta-neutraali. Put-option negatiivinen delta eliminoi call-option positiivisen deltan. Delta syy siihen, miksi tämä optiostrategia toimii hyväksesi. Osakkeen merkittävä nousu tulee nostamaan call-option deltaa, joka johtuu saman option gammasta. Put-option delta tulee laskemaan samaisesta syystä. Liike alaspäin saa aikaan vastakkaisen ilmiön.

Kuten aiemmin mainitsin, niin sillä ei ole väliä liikkuuko osake ylös- tai alaspäin, niin kauan, kun liike on tarpeeksi suuri. Tämän option vega on suuri, koska ostimme molemmat optiot. Tämä tarkoittaa sitä, että volateliteetin nousulla on positiivinen vaikutus tähän optioyhdistelmään. Samaan aikaan volatiliteetin lasku johtaa optioyhdistelmän arvon laskuun.

Theta, viimeisin kreikkalaisista optioista tulee olemaan negatiivinen. Ajalla on aina negatiivinen vaikutus optioiden arvoon. Koska kyseessä on pitkä optio, niin se heikentää option hintaa mitä lähemmäksi tulemme erääntymispäivää.

Esimerkki: straddle ja S&P 500

S&P 500 kaupankäyntimäärät ovat olleet alhaisia viime aikana. Markkinoiden volatiliteetti vajosi alas, joka aiheuttaa alhaisemmat hinnat optioille. Yhdysvaltojen presidentinvaalitkin ovat jo ovella, tuleeko Trump yllättämään meidät kaikki? Yhdysvaltojen keskuspankki (Fed) näyttäisi tällä hetkellä nostavan korkoa 70 % varmuudella. Tuleeko Kiina vielä herättämään lisähuolia omalla taloudellaan? On olemassa monia syitä sille, miksi volatiliteetti saattaa nousta muutamien viikkojen sisällä.

straddle-s-p-500

Tässä esimerkissämme ostamme straddlen S&P 500 ETF:lle (kaupankäyntitunnus SPY). Tällä hetkellä S&P 500 ETF:llä käydään kauppaa hinnassa 214,30. Ostamme marrakuulle option:

 • Osto: Call-optio 214,5 marraskuu (2,75 $)
 • Osto: Put-optio 214,5 marraskuu (2,85 $)

Tämän kaupan hinnaksi tulee 5,60 $ (plus välityspalkkio)

Kannattavuusrajat  ovat: 208,7 (214,3 – 5,60) ja 219,9 (214,3 + 5,60). Jotta sijoitus tuottaisi voittoa, tulisi S&P 500 ETF:n erääntyä näiden ulkopuolella.

s-p-500-kaavio

Kuten voit nähdä ylläolevasta kaaviosta, S&P 500:n arvon tulisi muuttua merkittävästi, jotta sijoituksemme tuottaisi voittoa. Tästä johtuen suosittelen sinua ostamaan stranddlen vain silloin, kun todella uskot merkittäviin arvonmuutoksiin.

Optioyhdistelmän osto

Edistyksellisen Trader Work Station-järjestelmämme kautta voit ostaa ja myydä optioyhdistelmiä helposti vain yhdellä klikkauksella. Lisää optioyhdistelmä järjestelmään ja tulet näkemään tarjous-ja myyntihinnan. Tämän kautta tulet varmistamaan, että toimeksiantosi tullaan toteuttamaan vain kun haluamasi hinta saavutetaan.

s-p-1500-jarjestelma

Optiokaupasta voit lukea lisää täältä.

Tässä artikkelissa esitetyt mielipiteet ja näkökulmat eivät ole sijoitusneuvontaa, vaan kirjoittajan omia mielipiteitä. Emme suosittele lukijaa tekemään sijoituspäätöksiä artikkelin pohjalta. Kirjoittaja ei myöskään omista artikkelissa mainittuja arvopapereita

Youri Sleutel

Youri Sleutel

Sijoitusasiantuntija

Youri toimii sijoittamisen asiantuntijana Lynxillä. Hän kirjoittaa artikkeleita sijoittamiseen ja sijoitustuotteisiin liittyen. Tämän lisäksi Yourin vastuulla on kaupankäyntijärjestelmien opastusvideoiden teko.

LYNX: Luotettava, monipuolinen ja kansainvälinen
 • Pääsy yli 100 pörssiin 27 maassa
 • Ilmaiset kaupankäyntijärjestelmät
 • Erittäin alhaiset hinnat
 • Henkilökohtainen asiakaspalvelu
 • Ilmaiset puhelintoimeksiannot
vergelijk-brokers
Markkinoiden paras välittäjä 2016 & 2017
VergelijkBrokers.nl
Beleggers Belangen
Hollannin paras nettivälittäjä
2009 - 2013 & 2018
Paras nettivälittäjä Saksassa
Handelsblatt:n mukaan
Yhteystieto ikoni Soita
+358 (0)9-4245 1439
Yhteystieto ikoni Lähetä sähköpostia
info@lynxbroker.fi
Yhteystieto ikoni Keskustele
chatissa