Netflix – Viihteen mullistajan nousu ja tulevaisuus

Netflix osakkeen arvo on tuplaantunut vuoden 2015 alusta ja jopa kaksikymmentäkertaistunut vuodesta 2009. Vuonna 1997 perustettu yritys on noussut DVD-elokuvien ja sarjojen postimyynnistä maailman suosituimmaksi tilausvideopalveluksi.

Viime vuosina Netflix on aloittanut oman tuotantonsa televisiosarjoille. Esimerkiksi kriitikoiden ylistämä House of Cards on Netflixin omaa tuotantoa. Netflix on lyhyessä ajassa onnistunut muuttamaan viihdealaa käyttäen uusinta teknologiaa. Yritys on ollut jatkuvasti askeleen edellä kilpailijoitaan, mikä on nostanut sen teknologiayritysten eliittiin.

Netflixin alku Netflix

Netflixin alkuperäinen toimintamalli poikkesi sen kilpailijoista. Asiakkaat valitsivat haluamansa tuotteen internetistä ja tuote toimitettiin asiakkaalle. He myös saivat pitää tuotetta vuokrattuna rajattoman ajan.

Vuonna 2007 Netflix alkoi tarjota tilausvideopalveluita, jossa asiakas maksaa kuukausittaisen summan päästäkseen katsomaan mitä tahansa elokuvaa tai sarjaa, joka löytyy Netflixin valikoimasta. Tämä liiketoimintamalli osoittautui menestyksekkääksi. Tämä tarjosi asiakkaalle valtavan määrän vaihtoehtoja ja sitä pystyttiin käyttämään tietokoneen lisäksi kännyköillä, taulutietokoneilla, Playstationilla ja Smart TV:llä. Tämä toi viihteen asiakkaille ennenkuulumattomalla tavalla ja mahdollisti viihteen katsomisen missä tahansa ympäristössä.

Netflix

Netflixin nousu

Kun Netflix lähti laajenemaan kansainvälisesti vuonna 2010, tästä seurasi Netflixin osakkeen ensimmäinen merkittävä nousukausi. Vuonna 2012 arvo tippui jälleen hetkellisesti, mutta onnistunut liiketoiminnan aloittaminen Euroopassa lähetti osakekurssin taas ripeään nousuun. Tästä alkoi Netflixin maailmanvalloitus, jolle ei näytä olevan loppua.

netflix-kaavio-1

Netflixin osake on klassinen esimerkki kasvuyrityksen osakkeesta: ei osingonmaksua, korkeat kasvuodotukset ja erittäin korkea voittokerroin.

Netflixin liikevaihto (miljardia dollaria)

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016* 2017 2018
Liikevaihto 2,2 3,2 3,6 4,4 5,5 6,8 8,7* 10,8* 12,8*

*Vuodet 2016-2018 perustuvat Bloombergin analyytikkojen arvioihin.

Kuten voitte nähdä ylläolevasta taulukosta, Netflixin liikevaihto on kasvanut hyvin nopeasti. Analyytikot odottavat kasvuvauhdin jatkuvan myös seuraat vuodet. Tämä selittää Netflixin osakkeen äärimmäisen korkean voittokertoimen 307 (21.9.2016). Tämä on hyvin tyypillistä myös muilla nopeasti kasvavilla teknologiayrityksillä kuten Amazonille, Googlelle ja Facebookille.

Teknologiayrityksiin liittyvät riskit

Nopea kasvuvauhti ja korkea voittokerroin herättää myös kysymyksiä siitä, pystyykö Netflix vastaamaan siihen markkinoilta kohdistuneisiin odotuksiin. Tällä hetkellä osakkeen hinta perustuu tulevaisuuden oletettuihin liikevoittoihin. Kasvuyritykset, kuten Netflix, eivät myöskään maksa osinkoja, joten sijoittajat olettavat saavansa voittonsa osakkeen arvon kasvulla.

Tässä kaaviossa vertaamme Netflixin osakkeen ja S&P 500 kehitystä viimeiseltä kahdelta vuodelta.

netflix-kaavio-2

Voimme nähdä että Netflix on kehittynyt paljon positiivisemmin kuin S&P 500 (sininen viiva) viimeisen kahden vuoden aikana aikana.

Tässä kaaviossa vertaamme Netflixin osakkeen ja S&P 500 kehitystä viimeiseltä vuodelta.

netflix-kaavio-3

Viimeisen vuoden aikana Netflixin osakkeen arvo kehittynyt heikommin kuin S&P 500.

Nämä kaaviot antavat hyvän idean teknologiayhtiöiden, kuten Netflixin, osakekurssin kehityksestä. Hyvinä aikoina, kun sijoittajat uskovat yrityksen kasvavan nopeasti, sijoittaja voi saada sijoituksena moninkertaisena takaisin. Toisaalta huonona taloudellisena aikoina, kun sijoittajilla on epävarmuutta yrityksen kasuvsta, näiden yritysten osakkeet menettävät enemmän arvoa kuin muut osakkeet keskimäärin. Täten kasvuyritysten osakkeet voivat olla hyvä sijoitusvalinta, kunhan sijoittaja on tietoinen niihin liittyvistä riskeistä.

Netflixin osakkeen ostaminen Lynxin kautta

Lynxin kautta voit käydä kauppaa yli 100 pörssissä yli 20 eri maassa. Netflixin osake on listattuna NASDAQ:sssa, joten löydät sen myös Lynxin kaupankäyntijärjestelmästä. Ohjeet toimeksiantojen tekoon löydät täältä.

Tässä artikkelissa esitetyt mielipiteet ja näkökulmat eivät ole sijoitusneuvontaa, vaan kirjoittajan omia mielipiteitä. Emme suosittele lukijaa tekemään sijoituspäätöksiä artikkelin pohjalta. Kirjoittaja ei myöskään omista artikkelissa mainittuja arvopapereita

Kyllä, haluan ilmaisen tietopaketin

LYNX on paras osakevälittäjä kansainvälisillä markkinoilla. Tutustu tietopakettiin ja ota yhteyttä!

Information package image
Tietopaketin sisältö
  • Hinnasto
  • Salkunsiirtolomake
  • Perussopimus, marginaalisopimus, optio-ja futuurisopimus
  • Ilmainen e-kirja, joka sisältää 12 vinkkiä sijoittamiseen
required field
Antamalla meille tietojasi hyväksyt sen, että LYNX tallentaa tiedot ja käyttää niitä markkinointitarkoituksiin. Voit peruuttaa tämän ottamalla meihin yhteyttä info@lynxbroker.fi.
Yhteystieto ikoni Soita
+358 (0)9-4245 1439
Yhteystieto ikoni Lähetä sähköpostia
info@lynxbroker.fi
Yhteystieto ikoni Keskustele
chatissa