NASDAQ indeksi selitettynä: Sadasta 5650:een pisteeseen

Nasdaq 100 indeksi muodostuu markkina-arvon perusteella sadasta suurimmasta finanssialan ulkopuolelta toimivasta yrityksestä. Pääsääntöisesti nämä osakkeet löytyvät teknologia sektorilta. Nasdaqin syntyä voimme nimittää uudeksi aikakaudeksi, koska se oli ensimmäinen elektroninen osakemarkkina. Tämä tuohon aikaan innovatiivinen uudistus on nykyisin standardi tapa käydä kauppaa.

Nasdaq

Aiheet, joita käsittelemme tässä artikkelissa:

  • Lyhyt historia
  • Osakkeet
  • Internet kupla
  • FANG osakkeet
  • Futuurit

NASDAQ indeksin lyhyt historia

Lyhennys NASDAQ tulee sanoista ” National Association of Securities Dealers Automated Quotations”. Nimi kertoo kaiken sillä ilmestyessään vuonna 1971 se oli ensimmäinen elektroninen osakemarkkina. Aluksi NASDAQ oli vain noteerausjärjestelmä ja siellä ei ollut mahdollista käydä elektronisesti kauppaa. Myöhemmin tämäkin oli mahdollista, mikä teki siitä myös ensimmäisen järjestelmän, jonka avulla pystyi tekemään kauppaa verkossa.

On vaikea kuvitella, että kaupankäynti tapahtui (huutamalla) välittäjien toimesta kaupanteko kerroksessa. Tämä oli noihin aikoihin kuitenkin normaali käytäntö.

Uusi innovaatio oli hyvin tärkeä kaupankäynnin tulevaisuudelle. Nasdaq on pioneeri tällä muutoksella, varsinkin ajatellen Amsterdamia, joka käytti vanhaa menetelmää ”kaupanteko kerrosta” vaihtoehtona vuoteen 2002 asti.

Nasdaq Composite Index

The Nasdaq Composite Index on ollut olemassa siitä lähtien, kun Nasdaq perustettiin. Se alkoi helmikuussa vuonna 1971 sadalla pisteellä, nykyisin indexi sijoittuu n. 5400:aan pisteeseen.

Composition Nasdaq Composite Index

Niin kuin useat indeksit, Nasdaq on markkina-arvopainotettu indeksi. Kun ihmiset puhuvat  ”Nasdaqista”, he yleensä viittavaat Nasdaq Composite ideksiin.

Nasdaq Composite on se indeksi, jossa pidetään kaikki osakkeet, jotka ovat noteraattu Nasdaqissa. Indeksi sisältää enemmän kuin 3000:tta osaketta, jotka pääsääntöisesti löytyvät teknologiasektorilta. Ottaen huomioon, että teknologia yrityksien P/E -luku (price/earnings ratio) on kohtuullisen korkea, tekee tämä indeksistä paljon vaihtelevamman (volatile) kuin S&P 500 tai Dow Jones indeksi.

Koska osakkeita on paljon, teknologia sektori ei ole ainoa laji, joka kuuluu indeksiin. Esim toinen suuri sektori on nimeltään Nasdaq biotech. NASDAQ Biotechnology indeksi on indeksi, jota vaihdetaan erikseen ja se sisältää bioteknologia yrityksiä.

Koska osakkeiden määrä NASDAQ Composite indeksissä on suuri, niin he esittelivät myös NASDAQ-100:sen. Tämä indeksi sisältää sata osaketta, joilla on eniten käyty kauppaa.

Sillä aikaa, kun media pääsääntöisesti  keskittyy Composite -indeksiin, niin kaikki johdannaiset kuten optiot, futuurit ja pörssinoteraatut rahastot (ETF) perustuvat NASDAQ-100:een. Tämä on jokseekin hämmentävää, varsinkin kun ajatellaan, että molemmilla indekseillä on eri kurssi.

Viisi suurinta (raskassarjalaiset) osaketta Nasdaq-100:ssa edustavat melkein 40% koko indeksistä. S&P 500:ssa Apple, Alphabet ja Microsoft ovat indeksin johtajat. Viiden suuren ollessa erittäin vaihtelevia, päivittäiset nopeat nousut eivät ole epätavallisia.

Internet kupla ja Nasdaq kurssi

Sen jälkeen, kun Nasdaq Composite aloitti sadasta pisteestä vuonna 1971, meni sillä 24 vuotta ennenkuin se ylitti tuhannen rajan. Tuosta hetkestä se nousi erittäin nopeasti 90 -luvun lopulla, mikä johtui siitä, että internet tarjosi vastauksen suurimpaan osaan ongelmista.

Noiden viiden vuoden aikana Nasdaq Composite indeksi nousi sen kaikkien aikojen korkeimpaan pisteen (5050 pistettä). Tämä tapahtui 10. maaliskuuta vuonna 2000. Tämä oli korkein piste ns. IT-kuplalle. IT -kupla romahti ja indeksi menetti 80% sen arvosta.

Nasdaq Composite Index

Kupla oli huomattu monien pienien internet yritysten esille tulemisena. ”WorldCom” oli iso ongelma sijoittajien keskuudessa ja merkittävä tekijä romahduksessa, kun löydettiin, että se oli osallisena laittomiin kirjanpitotapoihin, joilla liioiteltiin tuottoa. Tietojen valuttua julkisuuteen osakkeen hinta putosi dramaattisesti ja tämä johti lopulta kolmanneksi suurimpaan konkurssiin Yhdysvaltojen historiassa.

Moni sijoittaja ja analysoija oli yhtämieltä: Nasdaqin ennätyskurssi ei tulisi ikinä enää ylittymään. He näyttivät olevan oikeassa ensimmäiset 15 vuotta, mutta lopulta härkämarkkinat (Bull markets) alkoivat vuonna 2009, mikä johti uusiin korkeuksiin. Ennätysraja rikoottiin vuonna 2015.

FANG osakkeet

Suuren nousun vuodesta 2009 teki mahdolliseksi ns. FANG osakkeet, joihin kuuluivat Facebook, Amazon, Netflix ja Google.

Näiden osakkeiden nousu vuonna 2015 oli melko vaikuttava. Netflix suoriutui parhaiten 135% kasvulla. Facebookilla kasvua oli 35 %, mikä ei myöskään ole huono lukema ottaen huomioon sen nykyisen markkina-arvon, joka on yli 300 biljoonaa dollaria.

Fang osakkeet

Futuurit

Kuten aikasemmin mainittiin, kaikki johdannaiset perustuvat Nasdaq 100:seen. Kun puhutaan Nasdaq futuurista, tarkoitetaan E-mini NASDAQ-100 futuuria. Mini futuuri on paljon suositumpi ja helpommin rahaksi muutettava kuin pääasiallinen futuuri. Futuuri on nykyisin sopimusarvoltaan melkein 100.000 dollaria, samanarvoinen kuin 20 dollaria per piste.

US bundle

On todellakin mahdollista käydä kauppaa E -mini NASDAQ-100 futuureilla LYNX:in kanssa. Futuurin symboli on NQ. Saadaksesi reaaliaikaisia tietoja NASDAQ futuureista LYNX kaupankäyntijärjestelmän kautta, on sinun aktivoitava US Value Bundle. Tiedot ovat ilmaisia, kun maksat 30 dollaria välityspalkkiona kuukaudessa, muutoin hinta on 10 dollaria kuukaudessa. Mikäli sinulla on lisäkysymyksiä sijoittamisesta tai hinnoista, niin älä epäile ottaa yhteyttä Lynxin asiakaspalveluun.

Tässä artikkelissa esitetyt mielipiteet ja näkökulmat eivät ole sijoitusneuvontaa, vaan kirjoittajan omia mielipiteitä. Emme suosittele lukijaa tekemään sijoituspäätöksiä artikkelin pohjalta. Kirjoittaja ei myöskään omista artikkelissa mainittuja arvopapereita  

Youri Sleutel

Youri Sleutel

Sijoitusasiantuntija

Youri toimii sijoittamisen asiantuntijana Lynxillä. Hän kirjoittaa artikkeleita sijoittamiseen ja sijoitustuotteisiin liittyen. Tämän lisäksi Yourin vastuulla on kaupankäyntijärjestelmien opastusvideoiden teko.

More:
Kyllä, haluan ilmaisen tietopaketin

LYNX on paras osakevälittäjä kansainvälisillä markkinoilla. Tutustu tietopakettiin ja ota yhteyttä!

Information package image
Tietopaketin sisältö
  • Hinnasto
  • Salkunsiirtolomake
  • Perussopimus, marginaalisopimus, optio-ja futuurisopimus
  • Ilmainen e-kirja, joka sisältää 12 vinkkiä sijoittamiseen
required field
Antamalla meille tietojasi hyväksyt sen, että LYNX tallentaa tiedot ja käyttää niitä markkinointitarkoituksiin. Voit peruuttaa tämän ottamalla meihin yhteyttä info@lynxbroker.fi.
Yhteystieto ikoni Soita
+358 (0)9-4245 1439
Yhteystieto ikoni Lähetä sähköpostia
info@lynxbroker.fi
Yhteystieto ikoni Keskustele
chatissa