Kaupankäynti optioilla tulosjulkistuskaudella

Aikaisemmassa artikkelissamme käsittelimme osakkeisiin sijoittamista tulosjulkistuskauden aikana. Perinteinen osakekauppa ei ole ainoa tapa, jolla sijoittaja voi hyötyä tulosjulkistusten aiheuttamasta volatiteetista. Optiokauppa on yksi sijoittajien yleisimmin käyttämistä tavoista hyödyntää osakkeiden äkillisiä arvonmuutoksia. Tässä artikkelissa keskitymme yhdysvaltalaisiin optioihin ja erityisesti Straddlestrategiaan.              Kaupankäynti optioilla

Kaupankäynti optioilla

Optiosijoittajat käyttävät straddle-strategiaa kun he voivat odottaa suurta muutosta tuotteen markkinahinnassa, mutta eivät ole varmoja nouseeko vai laskeeko hinta. Tämä strategia muodostuu yhdestä pitkästä call-optiosta ja yhdestä pitkästä put-optiosta joilla on sama erääntymisaika ja toteutushinta. Periaatteessa sijoittaja voi saada tällä strategialla rajattomat voitot ja huonoimmassa mahdollisessa tapauksessa menettää vain optioiden hinnat.

Allaolevassa esimerkissä havainnomme straddle-strategiaa seuraavilla toimeksiannoilla:

Osta: call-optio 40 $ (hintaan 1,90 $)                                                                                                                      kaupankäynti optioilla

Osta: put-optio 40 $ (hintaan 2,10 $)                                                                                                                      kaupankäynti optioilla

Tämän strategian hinnaksi muodostuu 4 $ (1,90 $ + 2,10 $), joten strategia on voitollinen, mikäli osakkeen markkina hinta on alle 36 $ tai yli 44 $ erääntymishetkellä.

Strategiasta saavutettavilla voitoilla ei periaatteessa ole rajaa.

Sijoitus on tappiollinen, mikäli osakkeen hinta on erääntymishetkellä 36 $ ja 44  $ välillä. Kaikkein huonoimmassa tapauksessa sijoittaja tekee 400 $ tappion tällä strategialla (4 $ x 100 $)                                        kaupankäynti optioilla

Straddle

Optioiden käyttö tulosjulkisten aikana

On yleisesti tiedossa, että markkinat seuraavat tulosjulkistuksia silmä tarkkana, mikä usein johtaa merkittävään muutokseen osakkeen hinnassa. Useat sijoittajat ostavat vain yhden call-option tai put-option, tavoitteenaan voiton kerryttäminen hinnan muutoksesta. Tämä ei kuitenkaan ole aina paras strategia. Sijoittajien tulisi ottaa huomioon myös se, että tulosjulkistuksista johtuva osakkeiden korkea hintavolatiliteetti nostaa myös optioiden hintoja.

Yhdysvaltojen markkinoilla on tarjolla viikottaisia optioita. Nämä voivat olla käytännöllisiä vaihtoehtoja etenkin tulosjulkistusten aikana. Viikottaiset optiot eivät poikkea muuten kuukausittaisista optioista, paitsi että ne erääntyvät viikottain eikä kuukausittain.

Twitter

Esimerkkinä käytämme Twitteriä, joka antaa neljännesvuosi tulosjulkistuksen 27.10.2016 markkinoiden sulkeuduttua. On mielenkiintoista katsoa miltä perjantaina 28.10.2016 erääntyvät Twitterin optiot näyttävät tällä hetkellä.

Alla olevassa kuvassa näette kuvan Lynxin OptionTraderistä, jossa näemme Twitterin optioita, jotka erääntyvät perjantaina 28.10.2016. Twitterin tämänhetkinen markkinahinta on hieman alle 17,50 dollarissa. Mikäli katsotte ”at the money” call ja put optioita, voitte nähdä niiden olevan hinnoilteltu 0,97 $ ja 0,98 $. Tämä tarkoittaa että osakkeen tulisi nousta ainakin 6% ennen kuin tällä strategialla voisi tehdä voittoja. Syyt option korkeaan hintaan ja odotukseen merkittävästä hinnan muutoksesta tulevat Twitterin osakkeen viimeaikaisesta käyttäytymisestä, sekä yritystä viimeaikoina koskeneista uutisista.

Kaupankäynti optioilla

Twitterin osakkeen arvo on kokenut valtavan nousun ja pudotuksen viimeisen muutaman viikon aikana. Tämän syksyn aikana huhut siitä, että Google, Salesforce ja Disney olisivat kiinnostuneita Twitterin ostamisesta, johdattivat kurssin huimaavaan 40% nousuun. Kun kaikki nämä tahot kielsivät väitteet, osakkeen arvo romahti takaisin aikaisemmalle tasolle. Täten voimme nähdä osakkeen arvon muuttuneen hyvin rajusti viime aikoina ja tällä volatiliteetilla on merkittävä vaikutus option hinnoitteluun.

twitter-chart

Mikäli katsotte kuvakaappausta Lynxin OptionTraderistä, voitte nähdä että osakkeen implisiittiinen volatiliteetti (implied volatility) on näille optioille suhteellisen korkea. Kuvasta ympäröidyt luvut kuvaavat päivittäistä implisiittistä volatiliteettia, mikä tarkoittaa että option oletus on, että osakkeen arvo muuttuu noin 9% päivän aikana.

Useimmat välittäjät ilmoittavat vain vuosittaisen implisiittisen volatiliteetin, mutta Lynxin asiakkaat voivat valita tämän informaation myös muilta aikaväleiltä. Esimerkissämme, eli Twitterin optioissa, vuosittainen implisiittinen volatiliteetti on huimat 140%

twitter-optiot-2

Mikäli sinulla on odotuksia siitä miten markkinat reagoivat tulosjulkistukseen, voi jotkin muut optiokaupan strategiat olla parempia sinulle. Näitä ovat muun muassa call spread, pull spread ja calender spread. Tässä artikkelissä keskitymme kuitenkin straddle-strategiaan.

Straddle-strategia Twitterin optioissa

Mikäli sijoittaja haluaa ostaa Twitterin at the money straddlen, tämä tulisi maksamaan 1,95 $. Ottaen huomioon Twitterin 17,35 dollarin markkinahinnan, tämä tarkoittaa että osakkeen hinnaan tulisi muuttua vähintään 11%, jotta strategia olisi voitollinen.

Yksi hyvä tapa saada käsitystä markkinoiden normaalista reaktioista tulosjulkistuksiin on katsoa miten markkinat ovat reagoineet niihin edellisinä vuosina. Tämä ei tietenkään takaa, että markkinat reagoisivat samalla tavoin tällä kertaa, mutta se kuitenkin antaa jonkinlaista kuvaa siitä, mikä on ollut kyseisen osakkeen keskimääräinen volatiliteetti viime vuosina.

Vuosineljännes Hinnan muutos
Q2 2016 -14,5%
Q1 2016 -16,3%
Q4 2015 -4,4%
Q3 2015 -1,5%
Q2 2015 -14,5%
Q1 2015 -18,2%
Q4 2014 16.4%

Viitenä kertana seitsemästä markkinat ovat reagoivat tulosjulkistukseen yli 11% muutoksella, keskiarvon näille ollessa 12,2%. Kuten aikaisemmin totesimme, sijoittaja tarvitsisi 11% muutoksen sijoituksensa onnistumiseen. Täten voimme todeta että straddle-strategia on hinnoiteltu jokseenkin asianmukaisesti.

Se että uskotko markkinoiden reagoivan samanlailla tämän neljänneksen tulokseen, on jokaisen sijoittajan päätettävä itse. Alla oleva kuva havainnollistaa parhaiten millä välillä sijoittaja tekisi voittoja tai tappioita tällä strategialla.

Twitter kaavio

Mikäli haluat käyttää straddle-strategiaa tämän tulosjulkistuskauden aikana, niin se onnistuu helposti Lynxin kaupankäyntijärjestelmässä olevan ComboTraderin kautta. Alla olevassa kuvassa voitte nähdä optioyhdistelmän violetilla. Voitte valita tämän yhdistelmätoimeksiannon vain yhdellä klikkauksella.

Twitter kaupankäyntijärjestelmässä

Alla olevassa kuvassa näette havainnollistettuna Twitterin osakkeen hinnan muutoksen vaikutuksen sijoituksen tulokseen.

Twitter osakkeen hinnan muutos

Tulosjulkistuskausi on mielenkiintoista aikaa sijoittajalle ja siitä aiheutuvista hinnan muutoksista on mahdollista hyötyä monilla eri strategioilla. Toivomme että tämä artikkeli on antanut teille paremman ymmärryksen straddle-strategian käytöstä tulosjulkistusten aikana.

Tässä artikkelissa esitetyt mielipiteet ja näkökulmat eivät ole sijoitusneuvontaa, vaan kirjoittajan omia mielipiteitä. Emme suosittele lukijaa tekemään sijoituspäätöksiä artikkelin pohjalta. Kirjoittaja ei myöskään omista artikkelissa mainittuja arvopapereita             

Youri Sleutel

Youri Sleutel

Sijoitusasiantuntija

Youri toimii sijoittamisen asiantuntijana Lynxillä. Hän kirjoittaa artikkeleita sijoittamiseen ja sijoitustuotteisiin liittyen. Tämän lisäksi Yourin vastuulla on kaupankäyntijärjestelmien opastusvideoiden teko.

Kyllä, haluan ilmaisen tietopaketin

LYNX on paras osakevälittäjä kansainvälisillä markkinoilla. Tutustu tietopakettiin ja ota yhteyttä!

Information package image
Tietopaketin sisältö
  • Hinnasto
  • Salkunsiirtolomake
  • Perussopimus, marginaalisopimus, optio-ja futuurisopimus
  • Ilmainen e-kirja, joka sisältää 12 vinkkiä sijoittamiseen
required field
Antamalla meille tietojasi hyväksyt sen, että LYNX tallentaa tiedot ja käyttää niitä markkinointitarkoituksiin. Voit peruuttaa tämän ottamalla meihin yhteyttä info@lynxbroker.fi.
Yhteystieto ikoni Soita
+358 (0)9-4245 1439
Yhteystieto ikoni Lähetä sähköpostia
info@lynxbroker.fi
Yhteystieto ikoni Keskustele
chatissa